A Budafoki Állami Pincegazdaság által forgalmazott 1937-as Egri Burgundi palackja
A Budafoki Állami Pincegazdaság által forgalmazott 1937-as Egri Burgundi palackja (Cseres Pál magánhagyatéka)
A felvásárolt és saját egri területein termelt gyümölcsöt Budafokon dolgozta fel a pincegazdaság. Hogy pontosan milyen fajtájú, milyen összetételű bort tartalmazott a palack, az a mából már meglehetősen kérdéses. Éppen ebben az időszakban, a filoxéra utáni nagy rekonstrukció utolsó szakaszában a „Burgundi” név alatt sok különböző fajtájú bor is szerepelhetett, így ez a tétel – legvalószínűbben – gamay noir, de akár pinot noir vagy kékfrankos is lehetett. Az mindenesetre biztos, hogy a palack és a címke megjelenésében a korabeli bikavérekéhez volt hasonlatos, vagyis az Egri Burgundi is a borvidék csúcskategóriás vörösborának számított.
___
Csutorás Ferenc, Szilágyi Réka és Pap Péter István könyvet írtak az egri bikavér történelméről. Az Egri borvidék legfontosabb borának 150 éves múltját feldolgozó, Az egri bikavér címet viselő kötet készítésekor az információk, történetek mellett gazdag képgyűjteményt állítottak össze a szerzők, amelynek darabjait a borvidék honlapján mutatják be.