MENU

Ifjabb Josef Oppelta prágai borkereskedésének árlapja, 1930-as évek második fele

A 18. század végén alapított, a prágai Óváros tér 6. szám alatti Oppelta a cseh főváros egyik legpatinásabb szeszesital- és borkereskedése volt. Az itt közölt borlap, illetve annak magyar borokat listázó oldala megmutatja, hogy a nemzetközi klasszikusok (Bordeaux, Mosel, Porto, Marsala, Champagne stb.) mellett gondos válogatást tartottak hazánk akkori boraiból az 1930-as évek második felében: Villány, Badacsony, Eger, Tokaj.

A tokaji aszúkat nem számítva mind a fehérek, mind a vörösek tekintetében a legmagasabb áron az egri borokat kínálták, ráadásul külön évjárat-megjelöléssel. (1934 mint „üstökös” – kometové – évjárat szerepel az egriek mellett.) Egy palackonként 9 koronáért kínált „Egri burgundin” túl a két csúcskategóriás 1934-es egri bor az érsekség pincéjéből származott. Ezek közül a vörös természetesen Bikavér (bŷčí krev) volt, ráadásul „különleges válogatás” (vzácnŷ vŷběrek).

 

___
Csutorás Ferenc, Szilágyi Réka és Pap Péter István könyvet írtak az egri bikavér történelméről. Az Egri borvidék legfontosabb borának 150 éves múltját feldolgozó, Az egri bikavér címet viselő kötet készítésekor az információk, történetek mellett gazdag képgyűjteményt állítottak össze a szerzők, amelynek darabjait a borvidék honlapján mutatják be.