MENU

Egri Borvidék

Terroir

Az Egri borvidék az északi szélesség 47,9 fokán helyezkedik el, a francia Chablis-hoz hasonlóan. A különbség az, hogy a Bükk védelme és a lejtők déli kitettsége miatt a nyár nálunk melegebb, és ezáltal borvidékünk alkalmas a magas minőségű vörösbor előállítására is. A borvilágban ritkaságnak számít, de Egerben egyaránt tudunk cool-climate fehér- és vörösborokat is készíteni.

TERROIR

Történelem

Az Egri borvidéken több mint 1000 éves múltra tekint vissza a szőlőművelés és a borkészítés hagyománya. A szőlő és a bor elválaszthatatlan a város és a környező vidék életétől, ahogy régen, úgy ma is. Épp ezért különösen érdekes az egri bor története, amelyre folyamatosan hatással vannak a történelmi fordulatok, a karakteres személyiségek, és ez éppen így igaz fordítva is.

TÖRTÉNELEM

Az Egri borvidék legfontosabb borának az egri bikavér és ennek fehér párja, az egri csillag számít. E két házasított boron keresztül mutatják meg a helyi borászok egyedülálló termőhelyi adottságaikat és történelmi hagyományaikat.

Egri Csillag

Ez maga az Egri borvidék, fehérborként palackba töltve. A borvidékre régóta jellemző házasítási tradíciónak 2010-ben adtak a helyi borászok intézményesített formát az egri csillag bor megalkotásával. A párjának számító egri bikavérhez hasonlóan az egri csillag is legalább négy szőlőfajtából házasítható. Ahogy az egri bikavér esetében, ennél a bornál is annak a különleges egyensúlyi állapotnak a kialakítására törekednek a borászok, hogy a végső házasítás együtt többet adjon, mint az egyes szőlőfajták alapborai külön-külön.

TOVÁBB

Egri Bikavér

Az egri bikavér történetét sokan a legendás 1552-es ostromhoz és a várvédők emberfeletti erejéhez kötik. A bortípus keletkezésének pontos időpontja azonban nem ismert. A legrégebbi dokumentum, amelyben az egri eredetű, bikavér nevű bortípus szerepel, 1851-ből származik. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy a borvidéken ezt megelőzően is hosszabb hagyományra tekint vissza a házasított borok készítése. A filoxéravészt követően az ültetvények újratelepítése azonban változásokat hoz.

TOVÁBB

Egri Dűlők

Az Egri borvidék eredetvédelmi rendszerét a helyi borászközösség úgy alakította ki, hogy könnyű eligazodást biztosítson a borfogyasztóknak. A három szintet egy piramisként képzelhetjük magunk elé. Ennek legszélesebb rétegét, a rendszer bázisát a classicus borok alkotják. Itt, legyen szó akár egri csillagokról, bikavérekről, egy szőlőfajtából készült borokról vagy házasításokról, a hangsúly általában a szőlőből származó elsődleges, friss gyümölcsaromákon van. A superior borokra a bortípus függvényében egymástól eltérő, de szigorúbb előírások vonatkoznak.

TOVÁBB

Közösség

A bor nemcsak a fogyasztása, hanem a készítése szempontjából is közösségi élmény. Más ételek és italok esetében nem jellemző a származási hely olyan fokú megjelenítése, ahogy az a boroknál megszokott. Ez pedig az egymás mellett élést együttműködéssé alakítja, hiszen nekünk együtt kell dolgoznunk azon, hogy az egri név értéket jelentsen.

KÖZÖSSÉG