MENU

A RENDEZVÉNYRŐL

Ősz húrja zsong a bükki tájon, sikeres szüret után van időnk ünnepelni, örülni a bornak. Október 18. egy jeles nap, az Egri Bikavér születésnapja, amely alkalmából összeállítottunk egy izgalmas Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztroprogramsorozatot októberre és még kicsit tovább.

Egri Bikavérek, gasztronómia, kultúra, művészet, superior és grand superior minőségben, mellé az elmaradhatatlan kedves közönség, akik szeretik a finom bort, a barátságos hangulatot és a baráti beszélgetéseket.

Tudásra és művészetekre szomjas borszeretőknek készültünk programokkal és persze azokra is gondoltunk, akik szabadon választott időpontokban kóstolgatnának Egri Bikavért. Vegyétek nyakatokba a várost és kóstoljatok Egri Bikavéreket, Eger különböző történelmi pontjain, akár étel párosításokkal, akár egy tárlatvezetéssel vagy főzőműhellyel karöltve, vagy csak a városban sétálva, miközben felfedezitek az Egri Bikavér útját.

PROGRAMOK

HAMAROSAN

Hamarosan
Hamarosan
Hamarosan

Hamarosan

 

Kiemelt Támogató

mbhbank.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Bank és borászat: egyaránt a bizalmon alapul

2023.10.18.

A magyar agrár- és élelmiszeripar egyik vezető finanszírozójaként az MBH Bank a borászat elkötelezett támogatója. Hazánk mind a 22 borvidékén jelen van, és a kicsi, kézműves pincészetektől a legnagyobbakig segíti és támogatja a borászatokat….

TOVÁBB

Először kerül átadásra az Egri Bikavérért Díj

2022.10.14.
Kalmár Bori

Az Egri Bikavér Ünnep keretein belül, október 21-én rendezik meg az első Egri Bikavér Gálát, az est során először kerülnek átadásra az Egri Bikavérért Díjak. Ennek az elindításáról, magáról a gáláról és természetesen a…

TOVÁBB

Idén új helyszínen ünnepeljük az Egri Bikavér Hungarikumot

2024.08.07.

Az Egri Bikavér 2017-ben került be a jelenleg 92 tagú „nemzeti értékválogatottba”. Miért lehet az Egri Bikavér Hungarikum? Miért jó ez Egernek és legfőképp miért jó ez a borkedvelőknek?

Az Egri Bikavér, mint részletes szabályzat alapján készülő terroire cuvée, bor-szakmai elismertségét hazai és nemzetközi eredményei fémjelzik. Nem is akárhogyan, a borvilág „olimpiai aranyérmét”, a Decanter World Wine Awards Platinum, Best in show díját is egy Egri Bikavérnek sikerült elnyernie 2021-ben. Ez a 97 pontos bor a St. Andrea Borászat 2017-es Nagy Eged Grand Superior Bikvére. Emellett számos egri bortermelő Egri Bikavérei büszkélkedhetnek különböző díjakkal.

A minőségi garancia azonban csak az egyik, bár kétségtelenül alapvető feltétele a Hungaricum brandnek. Emellett akkor tekint a Nemzeti Értéktár Bizottság egy nevezett értéket a „magyarság csúcsteljesítményének, amelynek az élményét tovább kell mentenünk a következő generációknak és meg kell ismertetnünk a világgal”, ha az a magyarságra, illetve annak egy közösségére jellemző, egyedi és különleges „csúcsteljesítmény”. A jelölési procedúra alulról építkező folyamata pedig azt igényli, hogy a jelölő földrajzi vagy szakmai közösség maga is értékesnek és saját identitása részének tartsa a jelölt értéket.

Az Egri Borvidék már 1997-ben, az első szabályzat megalkotásakor kimondta az Egri Bikavér közösségi és gazdasági értékét és elindulhatott „a legegribb bor” minőségi megújulása és a szocialista tömegtermelés következtében kissé megtépázott hírnevének visszaszerzése. 2003-ban az eredetvédettség és az új, alapos és korszerű szabályzat a fejlődés újabb állomását jelentette, amit a Hungarikum cím elnyerésekor már számos szakmai díj is igazolt, de a törekvés a tökéletes Egri Bikavér elkészítésére ma is jellemző az elkötelezett egri borászatokban.

Az egri borász közösségben teljes az egyetértés abban, hogy az Egri Bikavér az egri borvidék ezeréves töretlen bortermelési hagyományának, terroir adottságainak, az egri borászok mindig innovatív szemléletének, sőt az egri kultúra pezsgő sokszínűségének is tökéletes szimbólikus manifesztációja. Ezért az újkori szabályzat készítésekor figyelembe vették a vallonoktól a rácokon átívelő, filoxérát követő, de még a szocializmusban bevezetett változásokat is a történelmi folyamatosság részeként kezelve. Az Egri Bikavér történetéről és irodalmi kapcsolatairól számos könyv született, melyek megmutatják, mennyire fontos része ez a bor az egri identitásnak. Egy rövid összefoglalót ebben a cikkben olvashattok.

A szabályozás nagyszerűsége, hogy a kötöttségek mellett teret enged a borászok intuíciójának és kreativitásának is. Az egri terroire különlegessége a mikroklimatikus, talajbeli és szőlőfajtákban is megjelenő sokszínűség, mely már a superior Egri Bikavérekben is megjelenik, a csúcsminőséget jelentő, dűlőszeletált grand superior kategóriában pedig elvárás. Az Egri Bikavérben a térség és a világ találkozik – a világfajta szőlők találkoznak a tájfajtákkal, a hagyományos hordó érlelés a korszerű szőlőműveléssel, a múlt a jövővel.

Ezen adottságai valódi szellemi csúcsteljesítményt zárnak palackba és méltán teszik alkalmassá a büszkén viselt Hungarikum címre. Az élénkülő nemzetközi agrár marketingnek köszönhetően, egyre több országba jutnak el szervezetten a Hungarikum termékek, közöttük az Egri Bikavér is, ezzel növelve nemzetközi ismertségét. A magyar vendégek 85 %-nak már most is értékgaranciát jelent és szívesen, sőt büszkén választanak hungarikum termékeket

Október 18-án az Egri Bikavér születésnapján, 2024-ben is megünnepeljük és megmutatjuk minden érdeklődőnek ennek a fantasztikus hungarikumnak a sokszínűségét egy varázslatos történelmi helyszínen, mely a restaurálás és korszerűsítés után ezzel a rendezvénnyel nyitja meg kapuit a közönség előtt. Az ezt követő héten a Hungarikum Egri Bikavér gasztro- és történeti kapcsolódásaiba is bele lehet kóstolni, több izgalmas program keretében. A részletes programot itt olvashatjátok.

A jövőben pedig körüljárjuk az Egri Bikavér kapcsolódásait számos más izgalmas Hungarikummal. Vajon hány olvasót lepünk meg azzal a ténnyel, hogy a természeti környezet kategóriában Hungarikum a „Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra emlékei”, melyek az egri borvidék dűlői közötti erdőségekben megbúvó rejtélyes ősi objektumok, számos titok őrzői.

TOVÁBB

Berlini Mesterkurzus | Beszámoló Barta Éva bor export szaktanácsadó tollából

2024.07.31.

Az Egri Borvidék – Egri Bikavér mesterkurzus, a Berliner Wine Trophy 2024 borverseny kísérő programjaként lett meghirdetve a borversenyen részt vevő nemzetközi bíráknak.
A mesterkurzus helyszíne a Berlini DWM Hotel am Borsigturm volt, akik felajánlották csodálatos kóstoló termüket a július 28. vasárnap délutáni bemutatóhoz.

Köszönet Béki Nándor, Magyarország Nagykövetsége Berlin, Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatának a kiváló szervezésért!

A mesterkurzus elsődleges célja az edukáció volt, bemutatni az Egri Borvidék adottságait, különlegességét, az Egri Termékleírást, az Egri Bikavérek sokszínűségét, egyediségét, a házasításban rejlő erőt és kreativitást.
Szívmelengető érzés volt, hogy milyen nagy az érdeklődés a program iránt amin 47 nemzetközi borszakértő, Master of Wine, Master Sommelier, újságíró és importőr vett részt.
Nagy érdeklődéssel hallgatták a bemutatót és kóstolták a 6 különleges Egri Bikavért, amelyet prezentáltam:

  1. Thummerer Egri Bikavér Classicus 2020
  2. Bolyki és Bolyki Egri Bikavér Superior 2019
  3. Böjt Egri Bikavér Superior Selection 2021
  4. Tóth Ferenc Várvédő Egri Bikavér Grand Superior Sík-hegy 2021
  5. Gál Tibor Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2021
  6. St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2021

A borok kóstolási sorrendje elsősorban a classicus-superior-grand superior termékleírást követte. Minden bor a legszebb állapotában, hűtve, levegőztetve került bemutatásra vetítéssel kiegészítve.

A mesterkurzus óriási sikert aratott, vastapssal végződött, ami különösen jó érzés ebben a közegben. A visszajelzések mind azt erősítették, a borászok szenvedélyes munkája, elhivatottsága, jelen borkészítési technikái, az Egri Bikavérek kiemelkedően jó minősége bizonyítja, hogy ott a helyünk a nemzetközi porondon.

Üdvözlettel,
Barta Éva
Bor Export Szaktanácsadó

TOVÁBB