MENU

A RENDEZVÉNYRŐL

Ősz húrja zsong a bükki tájon, sikeres szüret után van időnk ünnepelni, örülni a bornak. Október 18. egy jeles nap, az Egri Bikavér születésnapja, amely alkalmából összeállítottunk egy izgalmas Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztroprogramsorozatot októberre és még kicsit tovább.

Egri Bikavérek, gasztronómia, kultúra, művészet, superior és grand superior minőségben, mellé az elmaradhatatlan kedves közönség, akik szeretik a finom bort, a barátságos hangulatot és a baráti beszélgetéseket.

Tudásra és művészetekre szomjas borszeretőknek készültünk programokkal és persze azokra is gondoltunk, akik szabadon választott időpontokban kóstolgatnának Egri Bikavért. Vegyétek nyakatokba a várost és kóstoljatok Egri Bikavéreket, Eger különböző történelmi pontjain, akár étel párosításokkal, akár egy tárlatvezetéssel vagy főzőműhellyel karöltve, vagy csak a városban sétálva, miközben felfedezitek az Egri Bikavér útját.

PROGRAMOK

Ízek Viadala Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva | szeptember – október

Egri Bikavér Vacsoraest | Pátriárka Étterem – Érsekudvar | október 18.

Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivál | Pátriárka Étterem – Érsekudvar | október 19.

Egri Bikavér Grandon | I ♥ Egri Bikavér kóstoló külön teremben
7 Egri Bikavér kóstolója és tudásanyag 2 órában.
Pátriárka Étterem – Érsekudvar | október 19. 17:00 – 19:00

VII. Egri Bikavér Pincetúra | Szépasszony-völgy | október 19.

Taste of Eger: Sétáló Bikavér Kóstoló | október 22.

Egri Bikavér Főzőműhely | Macok Stúdió | október 25.

Október 18. péntek 18:00
Eger, Pátriárka Étterem - Érsekudvar | Széchenyi utca 5.
Egri Bikavér Vacsorest

Az étel maga az élet, az öröm és szenvedély szövete. Hatkezes séf este Egri Bikavérre komponálva, a közelmúltban felújított Egri Érseki Palota impozáns rendezvénytermében, a Pátriárka Étteremben, az Érsekudvaron.

PROGRAM

18:00 | Kapunyitás

» Vonósnégyes, fogadó falat és Egri Csillag fehérbor a Pátriárka Étterem gyönyörű Érsekudvarán.

19:00 | Vacsora

» Az est díszvendége, Karafiáth Orsolya – író, költő, műfordító, publicista, szerkesztő – nyitja meg az Egri Bikavér Vacsoraestet, majd átadja a 2024-es “Egri Bikavérért Díjat” az idei kiválasztottnak.

» A Vacsoraesten 4 fogás és 8 Egri Bikavér kóstolható, amelyből 3 fő fogás és 1 desszert. Minden fogás előtt a borász bemutatja a saját Bikavérét.

» Az est folyamán élvezhetünk latin táncot, élőzenét és Karafiáth Orsolya előadásában hallhatjuk saját szerzeményét az Egri Bikavérről, valamint Galambos Tamás festőművész festményeiben is gyönyörködhetünk, a Perce Galéria jóvoltából.

22:00 | Megnyitjuk a Borbárt

24:00 | Kapuzárás

SÉFEK

» Macsinka János, Macok Bisztró
» Ruprecht László, SVÉT Elnöke
» Pohner Ádám, Iszkor Bisztro

BORÁSZOK ÉS BORAIK

» St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2019
» Thummerer Pincészet Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2016
» Nap-Völgy Borászat Nagy-Eged Egri Bikavér grand superior 2018
» Szuromi Családi Birtok Egri Bikavér Superior Hordóválogatás 2021
» Thummerer Pincészet Egri Bikavér Superior 2017
» Egri Korona Borház Selection Egri Bikavér 2022
» BÖJT Borászat és Szőlőbirtok Egri Bikavér Superior 2021
» Thummerer Pincészet Egri Bikavér Classicus 2020

VACSORAEST BELÉPŐJEGY: 25.000 Ft

Október 19. szombat 17:00
Eger, Pátriárka Étterem | Széchenyi utca 5.
Egri Bikavér Grand | Kóstolófesztivál

Kóstolj bátran! Egy önfeledt, kötetlen nap, pompás környezetben, barátokkal, amikor minden a gasztronómiai élvezetekről szól, a Pátriárka Étteremben és annak gyönyörű udvarán. Fedezd fel a helyi alapanyagokból készült fogások és az Egri Bikavérek párosát, merülj el a zenében és a történelmi hely hangulatában. Legyél akár borszerető, akár kíváncsi, ez az esemény tökéletes alkalom arra, hogy felfedezd az egri borok világát és szórakozz egy jót.

PROGRAM

17:00 | Kapunyitás

» Miután megkaptad a kóstoló poharad és benne egy welcome Egri Csillagot, járd be a Pátriárka Étterem zárt Érsekudvarát, hallgass élőzenét vagy falatozz.

» Az est folyamán bent az Étteremben, kóstold végig a borászok Egri Bikavéreit és Egri Csillagjait, amelyekhez egri séfjeink – Stiller Tamás és Gyűjtő Ádám – tökéletesen párosítható, apró fogásokkal készülnek.

» A sétáló kóstolód közben, fedezd fel az újonnan felújított Pátriárka Étteremet belülről, beszélgess a borászokkal, élvezd a nyugodt kóstolgatás örömét.

17:00 – 19:00 | I ♥️ Egri Bikavér kóstoló az emeleten
Barta Évi borszakértővel 7 Egri Bikavért kóstolhatsz végig és mindent megtanulhatsz, amit az Egri Bikavérről tudnod kell.
Erre a programra lehetőséged van kombinált belépőjegyet vásárolni. Ráadásul egy jegy áráért most bejuthatsz az Egri Bikavér Grand Kóstolófesztiválra és az I ♥️ Egri Bikavér Kóstolóra is.

» A Perce Galéria jóvoltából, csodás magánygyűjteményt tekinthetsz meg az épületen belül.

» Érdekes játékra invitálunk az est folyamán:

A) Kóstolj Bikavéreket és gyűjts a helyszínen kapott ‘Tasting Guide’ füzetedben minimum 6 Egri Bikavér pecsétet a borászoktól, mert az est végén kisorsolunk 10 db páros Egri Borszalon (2024. december 29.) belépőt.

B) Ha pedig fel is jegyzed a kóstolt borokkal kapcsolatos érzeteidet, akkor azt beletesszük egy IDŐKAPSZULÁBA, amit jövő ilyenkor fogunk kinyitni és megnézzük közösen, hogy egy év távlatából mennyit változott a bor.


Borászatok, akikkel együtt kóstolhatsz
Varsányi Pincészet | Tóth Ferenc Pincészet | Academia Birtok | Petrény Winery | Thummerer Pince | St. Andrea Szőlőbirtok | REGE Birtok | Ostoros Családi Pincészet | Gál Lajos Pincészete | Egersoul Első Szólati Borház | Juhász Testvérek Pincészete | BÖJT Borászat és Szőlőbirtok | Korózs Szőlőbirtok és Pincészet | Szuromi Családi Birtok | Gál Tibor Pincészet | Csutorás Pince | Bukolyi Marcell Wine Farm | Stumpf Pincészet | Gárdonyi 100 Közösségi Bor

18:00 – 20:00
» Kovács Sándor és Gyuris Luca akusztikus koncert

20:00 – 22:00
» DJ Funk Gears zenél

Háromféle belépőjeggyel készülünk Nektek

1. Grand belépőjegy: 2.000 Ft

amely belépéskor tartalmaz egy pohár Egri Csillagot, de a rendezvényen a borok, az ásványvíz és az ételek külön fizetendők.

2. Grand All Red belépőjegy: 10.000 Ft

amellyel minden Egri Bikavért megkóstolhatsz, de az ételek és az ásványvíz külön fizetendők.

3. Grand Kombinált belépőjegy: 4.000 Ft

egy jegy áráért most bejuthatsz az Egri Bikavér Grand Kóstolófesztiválra és az I ♥️ Egri Bikavér Kóstolóra az emeleten (17:00-19:00) egyaránt. Ezzel a belépőjeggyel a Grand Kóstolófesztiválon a borok, az ételek és az ásványvíz külön fizetendők.

Október 22. kedd 17:00
Tourinform Eger | Bajcsy-Zsilinszky u. 9.
Taste of Eger: Egri Bikavér Sétáló Kóstoló a Törökök nyomában

Milyen az a mágikus bor, amiről a törökök azt hitték, hogy ez teszi legyőzhetetlenné az egri vitézeket?

Gyere velünk, ismerd meg a legendákat és a valóságot, hat törökök ihlette helyszínen, közben kóstolj hat egri vörösbort, melyeket maguk az egri borászok mutatnak be ezen a különleges városi sétáló kóstolón.

BOROK, BORÁSZOK, HELYSZÍNEK

Gál Tibor Kadarka 2022 – Végvári Vitézek tere | Soóváry Kékfrankos 2021 – Minaret | Szuromi Egri Bikavér Superior hordóválogatás 2021 – Török Pasa Sátra | Tóth Ferenc Pincészet Egri Bikavér 2019 és Tóth Ferenc Pincészet Várvédő Egri Bikavér Grand Superior 2021 – Várvédő ház | Gál Lajos Egri Bikavér Superior 2020 – Török Fürdő

 

Találkozzunk október 22-én, kedden 17.00-kor a Tourinform Eger | Bajcsy-Zsilinszky u. 9. előtt.

TASTE OF EGER BELÉPŐJEGY: 8.000 Ft

Október 25. péntek 18:00
Eger, Macok Stúdió
Egri Bikavér Főzőműhely

Az Egri Bikavér Ünnepi napok fókusza 2024-ben a borgasztronómia. Mi vendégek szeretünk ételt enni a borok mellé, a borászok szeretnek főzni, az Egri Bikavér finom és Egerben nemrég nyílt egy hely, ahol ezt a sok élvezetet össze lehet gyúrni egy nagy egésszé. Így született meg az Egri Bikavér Főzőműhely gondolata, avagy egy este ahol Egri Borászok és séfek főznek együtt a közönségnek, miközben a borászok mesélnek a boraikról, melyeket természetesen ki is töltenek a poharakba.

PROGRAM

18:00 | Érkezés: Welcome Egri Csillag és tapas
» Az est folyamán 3 főfogás készül, melyet a borászok együtt készítenek a séfekkel.
» A látványkonyhában zajló precíz lépéseket a vendégeket végig nézhetik, kérdezhetnek, tanulhatnak.
» Minden felszolgált főfogás mellé újabb Egri Bikavérek érkeznek, melyhez a borász mesél.
» Zárófogás egy csodás desszert lesz.

Borászok, akik főznek neked és akiknek a borait is kóstolhatod:

» Bukolyi Marcell | Bukolyi Marcell Wine Farm
» ifj. Lőrincz György | St.Andrea Szőlőbirtok
» Stumpf Péter | Stumpf Pincészet

Várunk szeretettel egy várhatóan frenetikus hangulatú estére, ahol a vendégek betekintést kaphatnak a konyhapult mögé, szurkolhatnak a borászoknak, kérdezhetnek és a végén természetesen mind megehetik az elkészült fogásokat.

EGRI BIKAVÉR FŐZŐMŰHELY BELÉPŐJEGY: 19.000 Ft
amely tartalmazza a fogásokat, a borokat és az ásványvizet.

Október
Eger
Gasztronómiai kaland, melyben egri és környékbeli éttermek séfjei mutatják meg kreativitásukat.

A főzőversenyben a séfek arra kaptak felkérést, hogy alkossanak olyan egyedi fogásokat, amelyek tökéletesen harmonizálnak az Egri Bikavér gazdag ízvilágával. Sőt, az ételek elkészítéséhez akár magát a bort is felhasználhatják!

Az elkészült remekművek közül pontozással választják ki a legnépszerűbbet.

A közönségszavazás október 1-18. között tart, szavazni az egriborvidek.hu weboldalon lehetséges.

Résztvevő éttermek

Hamarosan!

Nemcsak az ételek versenyeznek, hanem az éttermek is!
Szempontok az értékeléshez:

  • – étel ízélménye és külalakja
  • – éttermi hangulat
  • – kiszolgálás minősége

A megszerezhető pontok felét vendégek, másik felét szakmai zsűri adja. A szakmai zsűri tagjai:

  • – Kautzky Armand – Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes művész
  • – Stiller Tamás – kreatív séf, médiaszemélyiség

Döntő és szakmai kóstolás

2024. október 19. 11:00-16:00

Eredményhirdetés

2024. október 19. 19:00, Pátriárka Étterem (Eger, Széchenyi István utca 5.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Bank és borászat: egyaránt a bizalmon alapul

2023.10.18.

A magyar agrár- és élelmiszeripar egyik vezető finanszírozójaként az MBH Bank a borászat elkötelezett támogatója. Hazánk mind a 22 borvidékén jelen van, és a kicsi, kézműves pincészetektől a legnagyobbakig segíti és támogatja a borászatokat….

TOVÁBB

Először kerül átadásra az Egri Bikavérért Díj

2022.10.14.
Kalmár Bori

Az Egri Bikavér Ünnep keretein belül, október 21-én rendezik meg az első Egri Bikavér Gálát, az est során először kerülnek átadásra az Egri Bikavérért Díjak. Ennek az elindításáról, magáról a gáláról és természetesen a…

TOVÁBB

Idén új helyszínen ünnepeljük az Egri Bikavér Hungarikumot

2024.08.07.

Az Egri Bikavér 2017-ben került be a jelenleg 92 tagú „nemzeti értékválogatottba”. Miért lehet az Egri Bikavér Hungarikum? Miért jó ez Egernek és legfőképp miért jó ez a borkedvelőknek?

Az Egri Bikavér, mint részletes szabályzat alapján készülő terroire cuvée, bor-szakmai elismertségét hazai és nemzetközi eredményei fémjelzik. Nem is akárhogyan, a borvilág „olimpiai aranyérmét”, a Decanter World Wine Awards Platinum, Best in show díját is egy Egri Bikavérnek sikerült elnyernie 2021-ben. Ez a 97 pontos bor a St. Andrea Borászat 2017-es Nagy Eged Grand Superior Bikvére. Emellett számos egri bortermelő Egri Bikavérei büszkélkedhetnek különböző díjakkal.

A minőségi garancia azonban csak az egyik, bár kétségtelenül alapvető feltétele a Hungaricum brandnek. Emellett akkor tekint a Nemzeti Értéktár Bizottság egy nevezett értéket a „magyarság csúcsteljesítményének, amelynek az élményét tovább kell mentenünk a következő generációknak és meg kell ismertetnünk a világgal”, ha az a magyarságra, illetve annak egy közösségére jellemző, egyedi és különleges „csúcsteljesítmény”. A jelölési procedúra alulról építkező folyamata pedig azt igényli, hogy a jelölő földrajzi vagy szakmai közösség maga is értékesnek és saját identitása részének tartsa a jelölt értéket.

Az Egri Borvidék már 1997-ben, az első szabályzat megalkotásakor kimondta az Egri Bikavér közösségi és gazdasági értékét és elindulhatott „a legegribb bor” minőségi megújulása és a szocialista tömegtermelés következtében kissé megtépázott hírnevének visszaszerzése. 2003-ban az eredetvédettség és az új, alapos és korszerű szabályzat a fejlődés újabb állomását jelentette, amit a Hungarikum cím elnyerésekor már számos szakmai díj is igazolt, de a törekvés a tökéletes Egri Bikavér elkészítésére ma is jellemző az elkötelezett egri borászatokban.

Az egri borász közösségben teljes az egyetértés abban, hogy az Egri Bikavér az egri borvidék ezeréves töretlen bortermelési hagyományának, terroir adottságainak, az egri borászok mindig innovatív szemléletének, sőt az egri kultúra pezsgő sokszínűségének is tökéletes szimbólikus manifesztációja. Ezért az újkori szabályzat készítésekor figyelembe vették a vallonoktól a rácokon átívelő, filoxérát követő, de még a szocializmusban bevezetett változásokat is a történelmi folyamatosság részeként kezelve. Az Egri Bikavér történetéről és irodalmi kapcsolatairól számos könyv született, melyek megmutatják, mennyire fontos része ez a bor az egri identitásnak. Egy rövid összefoglalót ebben a cikkben olvashattok.

A szabályozás nagyszerűsége, hogy a kötöttségek mellett teret enged a borászok intuíciójának és kreativitásának is. Az egri terroire különlegessége a mikroklimatikus, talajbeli és szőlőfajtákban is megjelenő sokszínűség, mely már a superior Egri Bikavérekben is megjelenik, a csúcsminőséget jelentő, dűlőszeletált grand superior kategóriában pedig elvárás. Az Egri Bikavérben a térség és a világ találkozik – a világfajta szőlők találkoznak a tájfajtákkal, a hagyományos hordó érlelés a korszerű szőlőműveléssel, a múlt a jövővel.

Ezen adottságai valódi szellemi csúcsteljesítményt zárnak palackba és méltán teszik alkalmassá a büszkén viselt Hungarikum címre. Az élénkülő nemzetközi agrár marketingnek köszönhetően, egyre több országba jutnak el szervezetten a Hungarikum termékek, közöttük az Egri Bikavér is, ezzel növelve nemzetközi ismertségét. A magyar vendégek 85 %-nak már most is értékgaranciát jelent és szívesen, sőt büszkén választanak hungarikum termékeket

Október 18-án az Egri Bikavér születésnapján, 2024-ben is megünnepeljük és megmutatjuk minden érdeklődőnek ennek a fantasztikus hungarikumnak a sokszínűségét egy varázslatos történelmi helyszínen, mely a restaurálás és korszerűsítés után ezzel a rendezvénnyel nyitja meg kapuit a közönség előtt. Az ezt követő héten a Hungarikum Egri Bikavér gasztro- és történeti kapcsolódásaiba is bele lehet kóstolni, több izgalmas program keretében. A részletes programot itt olvashatjátok.

A jövőben pedig körüljárjuk az Egri Bikavér kapcsolódásait számos más izgalmas Hungarikummal. Vajon hány olvasót lepünk meg azzal a ténnyel, hogy a természeti környezet kategóriában Hungarikum a „Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra emlékei”, melyek az egri borvidék dűlői közötti erdőségekben megbúvó rejtélyes ősi objektumok, számos titok őrzői.

TOVÁBB

Berlini Mesterkurzus | Beszámoló Barta Éva bor export szaktanácsadó tollából

2024.07.31.

Az Egri Borvidék – Egri Bikavér mesterkurzus, a Berliner Wine Trophy 2024 borverseny kísérő programjaként lett meghirdetve a borversenyen részt vevő nemzetközi bíráknak.
A mesterkurzus helyszíne a Berlini DWM Hotel am Borsigturm volt, akik felajánlották csodálatos kóstoló termüket a július 28. vasárnap délutáni bemutatóhoz.

Köszönet Béki Nándor, Magyarország Nagykövetsége Berlin, Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatának a kiváló szervezésért!

A mesterkurzus elsődleges célja az edukáció volt, bemutatni az Egri Borvidék adottságait, különlegességét, az Egri Termékleírást, az Egri Bikavérek sokszínűségét, egyediségét, a házasításban rejlő erőt és kreativitást.
Szívmelengető érzés volt, hogy milyen nagy az érdeklődés a program iránt amin 47 nemzetközi borszakértő, Master of Wine, Master Sommelier, újságíró és importőr vett részt.
Nagy érdeklődéssel hallgatták a bemutatót és kóstolták a 6 különleges Egri Bikavért, amelyet prezentáltam:

  1. Thummerer Egri Bikavér Classicus 2020
  2. Bolyki és Bolyki Egri Bikavér Superior 2019
  3. Böjt Egri Bikavér Superior Selection 2021
  4. Tóth Ferenc Várvédő Egri Bikavér Grand Superior Sík-hegy 2021
  5. Gál Tibor Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2021
  6. St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2021

A borok kóstolási sorrendje elsősorban a classicus-superior-grand superior termékleírást követte. Minden bor a legszebb állapotában, hűtve, levegőztetve került bemutatásra vetítéssel kiegészítve.

A mesterkurzus óriási sikert aratott, vastapssal végződött, ami különösen jó érzés ebben a közegben. A visszajelzések mind azt erősítették, a borászok szenvedélyes munkája, elhivatottsága, jelen borkészítési technikái, az Egri Bikavérek kiemelkedően jó minősége bizonyítja, hogy ott a helyünk a nemzetközi porondon.

Üdvözlettel,
Barta Éva
Bor Export Szaktanácsadó

TOVÁBB