MENU

Egri Csillag

Egri Csillag

Ez maga az Egri borvidék, fehérborként palackba töltve. A borvidékre régóta jellemző házasítási tradíciónak 2010-ben adtak a helyi borászok intézményesített formát az egri csillag bor megalkotásával. A párjának számító egri bikavérhez hasonlóan az egri csillag is legalább négy szőlőfajtából házasítható.

Ahogy az egri bikavér esetében, ennél a bornál is annak a különleges egyensúlyi állapotnak a kialakítására törekednek a borászok, hogy a végső házasítás együtt többet adjon, mint az egyes szőlőfajták alapborai külön-külön. Így a fajták összjátéka és az egri terroir révén egy olyan egyedülálló bor születik, amely megismételhetetlen bárhol máshol a világon.

Az egri csillagok három egymásra épülő kategóriában készülnek. A bortípus kapcsán a classicus csillagok számítanak a legismertebbnek, hála friss gyümölcsös zamataiknak, üdeségüknek. Efölött húzódnak a superiorok, amelyeknél az alapanyag érettsége és a bor érleltsége is magasabb fokú. A bortípus csúcsát pedig a csillagok esetében is a grand superior tételek jelentik. A különleges státusz záloga a magasabb minőségen túl az, hogy a grand superior borok alapanyagául szolgáló szőlőket mind csak egyetlen dűlőről szüretelhetik.

Kapcsolódó cikkek