MENU

Tippek az Egri Csillag Weekendre

2022.04.13.
Győrfi Alexandra

A bőség zavarában sokszor nehéz kiválasztani azokat a borokat, amelyek megkóstolása nélkül nem szabad távozni egy boros rendezvényről. Arra kértük az egri borászatokat, hogy mondják el, miért érdemes megkóstolni az egri csillag borukat az április 28. és május 1. között megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekenden. A borászok tippjei következnek.

Tökéletes gasztrobor

A 2021-es évjárat kiemelkedő volt a fehér- és a rozéborok esetében is. A csapadékosan induló nyarat szokatlanul meleg, hosszú ősz követte, amelynek köszönhetően a Juhász Testvérek Pincészete Egri Csillag borának alapanyagai tökéletes érettségi állapotban érkeztek be a pincészetbe. A borvidékre jellemző fehér fajták házasításával készül ez az elegáns, tartalmas, de mégsem nehézkes fehérbor. Tökéletes gasztrobor, mely sokoldalúan párosítható a magyar konyha klasszikus fogásaival.

Megszólít és elbűvöl

Az egri csillag a Thummerer Pince számára egyszerre jelenti a borvidéki összefogást és az önkifejezés szabad formáját. A pincészet classicus csillag bora egy olyan tétel, amely megszólítja és elbűvöli nem csak a fiatal kóstolóközönséget, de a tapasztalt borivókat is. A bor, mely éppúgy illik egy szép előételhez, mint egy beszélgetés mellé a barátainkkal.

Élménydús

A St. Andrea Pincészet Napbor Egri Csillag 2021-es évjárata nagyon ízgazdag és vibráló karakterű bora a birtoknak. A classicus stílusnál is fontos, hogy érett szőlő adja az alapanyagot. A borban a nagyon érett, mély ízeket adó tételek mellett feszes, vibráló, élénk borok is a házasításba kerültek, ami által nagyon élménydús bor született meg.

A legjobb fehérboros dűlőből

A Tarjányi Pince egri csillaga az egyik legjobb fehérboros dűlőből, a Pajadosból származik. A termőhely adottságait kihasználva a pincészetnél a 2021-es évben csak grand superior besorolású, kiemelkedő minőségű csillag készült, oxidatív és reduktív tételek házasításából.

Egy nagyszerű évjárat hírmondói

Igazán nagyszerű évjáratnak ígérkezik a 2021-es, aminek első hírmondói a Rege Birtok pultjánál kóstolható Egri Csillag és Rozé cuvée borok. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a játékos savak mellé magas beltartalom párosul az évjárat boraiban. A Csillag összetétele: királyleányka, szürkebarát, leányka és ottonel muskotály.

Igazi teraszbor

A Tóth és Tóth Debrői Borok csillag bora gyümölcsös, reduktív és letisztult. Igazi teraszbor, kis szénsavval, zöldalmás és trópusi gyümölcsös illatokkal. Olyan, amiből az ember mindjárt kér egy másik pohárral.

Igazi piknikhangulat

A Nap-völgy Borászat 2021-es Egri Csillag bora az Egri Csillag Weekend rendezvény nagyközönsége előtt debütál. A borban – a tavasz borához híven – megjelennek a frissítő, gyümölcsös zamatok, a mezei illatok, a finom savak és a citrusos jegyek. A 2021-es Csillagnál nincs is jobb bor egy igazi piknikhangulathoz: a rajnai rizlingből, traminiből, hárslevelűből és zengőből készített házasításból egy izgalmas, komplex és üde fehérbor született.

Egyediség, harmónia

A Dula Pincészet csillagának talán legfontosabb egyedisége, hogy egybeszüretelik a szőlőfajtákat, így a házasítás már szedéskor megtörténik. Ez is biztosítja a harmónia mihamarabbi kialakulását, valamint az is, hogy a cuvée alapfajtája egy több mint 60 éves leánykaültetvényről származik, amely önmagában is csodákra képes.

Ízében behízelgő

A Torma Pince minden évben rendkívül friss, üde, fiatalos reduktív házasítást készít, élénk savakkal. A 2021-es Egri Csillag boruk intenzív parfümösségében muskotály és tavaszi virágok illata jelenik meg. Ízében behízelgő, könnyed ivású tétel, melyet mindennapokra, fesztiválokra és könnyed ételek mellé ajánlanak.

Felfedezés

Az Egri Csillag Weekenden a Varsányi Pincészet standjánál két csillag megkóstolására is lehetőség nyílik: egy classicus csillag a 2020-as évjáratból és egy superior csillag a 2019-es évjáratból. Varsányi Katalin azoknak ajánlja ezeket a borokat, akik szeretnék összehasonlítani és ezáltal felfedezni a két kategória közötti különbségeket.

3 évjárat, 3 ízélmény

A Tóth Ferenc Pincészet idén 3 évjárat egri csillagával érkezik az Egri Csillag Weekendre, amellyel szépen felfedezhetőek az elmúlt 3 év ízjegyei, annak különbségeivel és hasonlóságaival. A pincészet bemutat elegáns, hordóban érlelt superior borokat és egy friss, classicus, reduktív tételt is. 

A borvidék íze, zamata

A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok egri csillagában a rengeteg frissesség mellett benne van a borvidék íze, zamata.

Szinte minden alkalomhoz

Az Ostoros Családi Pincészet csapata azért szereti az egri csillag bort, mert könnyed, zamatos és kellemes. Szinte minden alkalomhoz tökéletesen illik. Az ezerarcú Egri borvidék fehér szőlőinek zamata koncentrálódik ebben a száraz fehér házasításban. Könnyű ételek mellé ajánlja a pincészet, de ha szárnyasokhoz, halakhoz választjuk, biztos, hogy nem hibázunk.

A rendezvényről további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB