MENU

Tippek az Egri Csillag Weekendre

2022.04.13.
Győrfi Alexandra

A bőség zavarában sokszor nehéz kiválasztani azokat a borokat, amelyek megkóstolása nélkül nem szabad távozni egy boros rendezvényről. Arra kértük az egri borászatokat, hogy mondják el, miért érdemes megkóstolni az egri csillag borukat az április 28. és május 1. között megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekenden. A borászok tippjei következnek.

Tökéletes gasztrobor

A 2021-es évjárat kiemelkedő volt a fehér- és a rozéborok esetében is. A csapadékosan induló nyarat szokatlanul meleg, hosszú ősz követte, amelynek köszönhetően a Juhász Testvérek Pincészete Egri Csillag borának alapanyagai tökéletes érettségi állapotban érkeztek be a pincészetbe. A borvidékre jellemző fehér fajták házasításával készül ez az elegáns, tartalmas, de mégsem nehézkes fehérbor. Tökéletes gasztrobor, mely sokoldalúan párosítható a magyar konyha klasszikus fogásaival.

Megszólít és elbűvöl

Az egri csillag a Thummerer Pince számára egyszerre jelenti a borvidéki összefogást és az önkifejezés szabad formáját. A pincészet classicus csillag bora egy olyan tétel, amely megszólítja és elbűvöli nem csak a fiatal kóstolóközönséget, de a tapasztalt borivókat is. A bor, mely éppúgy illik egy szép előételhez, mint egy beszélgetés mellé a barátainkkal.

Élménydús

A St. Andrea Pincészet Napbor Egri Csillag 2021-es évjárata nagyon ízgazdag és vibráló karakterű bora a birtoknak. A classicus stílusnál is fontos, hogy érett szőlő adja az alapanyagot. A borban a nagyon érett, mély ízeket adó tételek mellett feszes, vibráló, élénk borok is a házasításba kerültek, ami által nagyon élménydús bor született meg.

A legjobb fehérboros dűlőből

A Tarjányi Pince egri csillaga az egyik legjobb fehérboros dűlőből, a Pajadosból származik. A termőhely adottságait kihasználva a pincészetnél a 2021-es évben csak grand superior besorolású, kiemelkedő minőségű csillag készült, oxidatív és reduktív tételek házasításából.

Egy nagyszerű évjárat hírmondói

Igazán nagyszerű évjáratnak ígérkezik a 2021-es, aminek első hírmondói a Rege Birtok pultjánál kóstolható Egri Csillag és Rozé cuvée borok. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a játékos savak mellé magas beltartalom párosul az évjárat boraiban. A Csillag összetétele: királyleányka, szürkebarát, leányka és ottonel muskotály.

Igazi teraszbor

A Tóth és Tóth Debrői Borok csillag bora gyümölcsös, reduktív és letisztult. Igazi teraszbor, kis szénsavval, zöldalmás és trópusi gyümölcsös illatokkal. Olyan, amiből az ember mindjárt kér egy másik pohárral.

Igazi piknikhangulat

A Nap-völgy Borászat 2021-es Egri Csillag bora az Egri Csillag Weekend rendezvény nagyközönsége előtt debütál. A borban – a tavasz borához híven – megjelennek a frissítő, gyümölcsös zamatok, a mezei illatok, a finom savak és a citrusos jegyek. A 2021-es Csillagnál nincs is jobb bor egy igazi piknikhangulathoz: a rajnai rizlingből, traminiből, hárslevelűből és zengőből készített házasításból egy izgalmas, komplex és üde fehérbor született.

Egyediség, harmónia

A Dula Pincészet csillagának talán legfontosabb egyedisége, hogy egybeszüretelik a szőlőfajtákat, így a házasítás már szedéskor megtörténik. Ez is biztosítja a harmónia mihamarabbi kialakulását, valamint az is, hogy a cuvée alapfajtája egy több mint 60 éves leánykaültetvényről származik, amely önmagában is csodákra képes.

Ízében behízelgő

A Torma Pince minden évben rendkívül friss, üde, fiatalos reduktív házasítást készít, élénk savakkal. A 2021-es Egri Csillag boruk intenzív parfümösségében muskotály és tavaszi virágok illata jelenik meg. Ízében behízelgő, könnyed ivású tétel, melyet mindennapokra, fesztiválokra és könnyed ételek mellé ajánlanak.

Felfedezés

Az Egri Csillag Weekenden a Varsányi Pincészet standjánál két csillag megkóstolására is lehetőség nyílik: egy classicus csillag a 2020-as évjáratból és egy superior csillag a 2019-es évjáratból. Varsányi Katalin azoknak ajánlja ezeket a borokat, akik szeretnék összehasonlítani és ezáltal felfedezni a két kategória közötti különbségeket.

3 évjárat, 3 ízélmény

A Tóth Ferenc Pincészet idén 3 évjárat egri csillagával érkezik az Egri Csillag Weekendre, amellyel szépen felfedezhetőek az elmúlt 3 év ízjegyei, annak különbségeivel és hasonlóságaival. A pincészet bemutat elegáns, hordóban érlelt superior borokat és egy friss, classicus, reduktív tételt is. 

A borvidék íze, zamata

A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok egri csillagában a rengeteg frissesség mellett benne van a borvidék íze, zamata.

Szinte minden alkalomhoz

Az Ostoros Családi Pincészet csapata azért szereti az egri csillag bort, mert könnyed, zamatos és kellemes. Szinte minden alkalomhoz tökéletesen illik. Az ezerarcú Egri borvidék fehér szőlőinek zamata koncentrálódik ebben a száraz fehér házasításban. Könnyű ételek mellé ajánlja a pincészet, de ha szárnyasokhoz, halakhoz választjuk, biztos, hogy nem hibázunk.

A rendezvényről további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB