MENU

Tippek az Egri Csillag Weekendre

2022.04.13.
Győrfi Alexandra

A bőség zavarában sokszor nehéz kiválasztani azokat a borokat, amelyek megkóstolása nélkül nem szabad távozni egy boros rendezvényről. Arra kértük az egri borászatokat, hogy mondják el, miért érdemes megkóstolni az egri csillag borukat az április 28. és május 1. között megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekenden. A borászok tippjei következnek.

Tökéletes gasztrobor

A 2021-es évjárat kiemelkedő volt a fehér- és a rozéborok esetében is. A csapadékosan induló nyarat szokatlanul meleg, hosszú ősz követte, amelynek köszönhetően a Juhász Testvérek Pincészete Egri Csillag borának alapanyagai tökéletes érettségi állapotban érkeztek be a pincészetbe. A borvidékre jellemző fehér fajták házasításával készül ez az elegáns, tartalmas, de mégsem nehézkes fehérbor. Tökéletes gasztrobor, mely sokoldalúan párosítható a magyar konyha klasszikus fogásaival.

Megszólít és elbűvöl

Az egri csillag a Thummerer Pince számára egyszerre jelenti a borvidéki összefogást és az önkifejezés szabad formáját. A pincészet classicus csillag bora egy olyan tétel, amely megszólítja és elbűvöli nem csak a fiatal kóstolóközönséget, de a tapasztalt borivókat is. A bor, mely éppúgy illik egy szép előételhez, mint egy beszélgetés mellé a barátainkkal.

Élménydús

A St. Andrea Pincészet Napbor Egri Csillag 2021-es évjárata nagyon ízgazdag és vibráló karakterű bora a birtoknak. A classicus stílusnál is fontos, hogy érett szőlő adja az alapanyagot. A borban a nagyon érett, mély ízeket adó tételek mellett feszes, vibráló, élénk borok is a házasításba kerültek, ami által nagyon élménydús bor született meg.

A legjobb fehérboros dűlőből

A Tarjányi Pince egri csillaga az egyik legjobb fehérboros dűlőből, a Pajadosból származik. A termőhely adottságait kihasználva a pincészetnél a 2021-es évben csak grand superior besorolású, kiemelkedő minőségű csillag készült, oxidatív és reduktív tételek házasításából.

Egy nagyszerű évjárat hírmondói

Igazán nagyszerű évjáratnak ígérkezik a 2021-es, aminek első hírmondói a Rege Birtok pultjánál kóstolható Egri Csillag és Rozé cuvée borok. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a játékos savak mellé magas beltartalom párosul az évjárat boraiban. A Csillag összetétele: királyleányka, szürkebarát, leányka és ottonel muskotály.

Igazi teraszbor

A Tóth és Tóth Debrői Borok csillag bora gyümölcsös, reduktív és letisztult. Igazi teraszbor, kis szénsavval, zöldalmás és trópusi gyümölcsös illatokkal. Olyan, amiből az ember mindjárt kér egy másik pohárral.

Igazi piknikhangulat

A Nap-völgy Borászat 2021-es Egri Csillag bora az Egri Csillag Weekend rendezvény nagyközönsége előtt debütál. A borban – a tavasz borához híven – megjelennek a frissítő, gyümölcsös zamatok, a mezei illatok, a finom savak és a citrusos jegyek. A 2021-es Csillagnál nincs is jobb bor egy igazi piknikhangulathoz: a rajnai rizlingből, traminiből, hárslevelűből és zengőből készített házasításból egy izgalmas, komplex és üde fehérbor született.

Egyediség, harmónia

A Dula Pincészet csillagának talán legfontosabb egyedisége, hogy egybeszüretelik a szőlőfajtákat, így a házasítás már szedéskor megtörténik. Ez is biztosítja a harmónia mihamarabbi kialakulását, valamint az is, hogy a cuvée alapfajtája egy több mint 60 éves leánykaültetvényről származik, amely önmagában is csodákra képes.

Ízében behízelgő

A Torma Pince minden évben rendkívül friss, üde, fiatalos reduktív házasítást készít, élénk savakkal. A 2021-es Egri Csillag boruk intenzív parfümösségében muskotály és tavaszi virágok illata jelenik meg. Ízében behízelgő, könnyed ivású tétel, melyet mindennapokra, fesztiválokra és könnyed ételek mellé ajánlanak.

Felfedezés

Az Egri Csillag Weekenden a Varsányi Pincészet standjánál két csillag megkóstolására is lehetőség nyílik: egy classicus csillag a 2020-as évjáratból és egy superior csillag a 2019-es évjáratból. Varsányi Katalin azoknak ajánlja ezeket a borokat, akik szeretnék összehasonlítani és ezáltal felfedezni a két kategória közötti különbségeket.

3 évjárat, 3 ízélmény

A Tóth Ferenc Pincészet idén 3 évjárat egri csillagával érkezik az Egri Csillag Weekendre, amellyel szépen felfedezhetőek az elmúlt 3 év ízjegyei, annak különbségeivel és hasonlóságaival. A pincészet bemutat elegáns, hordóban érlelt superior borokat és egy friss, classicus, reduktív tételt is. 

A borvidék íze, zamata

A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok egri csillagában a rengeteg frissesség mellett benne van a borvidék íze, zamata.

Szinte minden alkalomhoz

Az Ostoros Családi Pincészet csapata azért szereti az egri csillag bort, mert könnyed, zamatos és kellemes. Szinte minden alkalomhoz tökéletesen illik. Az ezerarcú Egri borvidék fehér szőlőinek zamata koncentrálódik ebben a száraz fehér házasításban. Könnyű ételek mellé ajánlja a pincészet, de ha szárnyasokhoz, halakhoz választjuk, biztos, hogy nem hibázunk.

A rendezvényről további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB