MENU

Öt dolog, amit érdemes tudni az egri csillagról

2022.03.10.

Március 10-én startol el az első alkalommal megrendezett Egri Csillag Hét. A programsorozat keretében borkóstolókon vehetünk részt, éttermekben kínálnak pohárra egri csillagot, valamint egyedi ajánlatokkal várnak a borkereskedések és az egri pincészetek egyaránt. De mit is érdemes tudni az egri csillag bortípusról?

Az egri bikavér fehérboros párja

Az Egri borvidék legismertebb bora kétségtelenül az egri bikavér. A vörös házasítás párját, az egri csillagot az egri borászok 2010-ben alkották meg, így mára tizenkettedik évébe lépett ennek a regionális bornak a története.

A tavasz bora

Bár az egri csillagot három eredetvédelmi kategóriában készíthetik a borászok, közülük kétségtelenül az egri csillag classicus számít a legismertebbnek. Ennek a virágos és gyümölcsös illatokat és ízeket idéző friss, könnyed bornak az új évjáratát hagyományosan a tavasz kezdetén mutatják be az egri borászok.

Izgalmas, házasított fehérbor

A tudatosan házasított borok egyik legfontosabb erénye, hogy az őket felépítő több szőlőfajta együttese összetetté teszi a bort. Az egyes szőlőfajták egyéni karakterüket adják, hogy végül, akár a jó csapatmunkánál, az eredmény több legyen, mint amire egy-egy fajta önállóan képes. Az egri csillagok esetében legalább négy, de sokszor akár több alapbort házasítanak a borászok, amelyek több mint felének Kárpát-medencei szőlőfajtának kell lennie.

Magasan szárnyaló csillagok

Bár a borfogyasztók széles köre a friss classicus borokkal azonosítja az egri csillagot, a top borok kedvelői prémium kategóriájú tételek közül is válogathatnak. A superior csillagokra magasabb beltartalom és hosszabb érlelés a jellemző, a grand superior egri csillagok pedig a borvidék legegyedibb arcát, a dűlőket mutatják meg, hiszen ebbe a kategóriába kizárólag olyan borok kerülhetnek, amelyek esetében a házasítás összes alapanyaga egyetlen dűlőről származik.

Biztos helyük van az asztalon

A legszélesebb körben elérhető könnyed, classicus csillagok remek párosításnak ígérkeznek, ha a hosszú téli hónapok után friss ízekre vágyunk. Bontsunk ki egy palackkal olyan fogások mellé, amelyekben fontos szerep jut a zöldségeknek, de jó választás csirke- és halételek sokasága mellé is. A superior és a grand superior tételek esetében is fontosak a fenti alapanyagok, ezeket a borokat illeszthetjük olyan receptjeik mellé, amelyek hosszabb sütési idővel vagy dúsabb, például tejszínes, tojásos mártással készülnek.

Az Egri Csillag Hét programjairól az alábbi oldalon tájékozódhatsz: https://www.egriborvidek.hu/egri-csillag-het/

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB