Öt dolog, amit érdemes tudni az egri csillagról
Március 10-én startol el az első alkalommal megrendezett Egri Csillag Hét. A programsorozat keretében borkóstolókon vehetünk részt, éttermekben kínálnak pohárra egri csillagot, valamint egyedi ajánlatokkal várnak a borkereskedések és az egri pincészetek egyaránt. De mit is érdemes tudni az egri csillag bortípusról?
Az egri bikavér fehérboros párja
Az Egri borvidék legismertebb bora kétségtelenül az egri bikavér. A vörös házasítás párját, az egri csillagot az egri borászok 2010-ben alkották meg, így mára tizenkettedik évébe lépett ennek a regionális bornak a története.
A tavasz bora
Bár az egri csillagot három eredetvédelmi kategóriában készíthetik a borászok, közülük kétségtelenül az egri csillag classicus számít a legismertebbnek. Ennek a virágos és gyümölcsös illatokat és ízeket idéző friss, könnyed bornak az új évjáratát hagyományosan a tavasz kezdetén mutatják be az egri borászok.
Izgalmas, házasított fehérbor
A tudatosan házasított borok egyik legfontosabb erénye, hogy az őket felépítő több szőlőfajta együttese összetetté teszi a bort. Az egyes szőlőfajták egyéni karakterüket adják, hogy végül, akár a jó csapatmunkánál, az eredmény több legyen, mint amire egy-egy fajta önállóan képes. Az egri csillagok esetében legalább négy, de sokszor akár több alapbort házasítanak a borászok, amelyek több mint felének Kárpát-medencei szőlőfajtának kell lennie.
Magasan szárnyaló csillagok
Bár a borfogyasztók széles köre a friss classicus borokkal azonosítja az egri csillagot, a top borok kedvelői prémium kategóriájú tételek közül is válogathatnak. A superior csillagokra magasabb beltartalom és hosszabb érlelés a jellemző, a grand superior egri csillagok pedig a borvidék legegyedibb arcát, a dűlőket mutatják meg, hiszen ebbe a kategóriába kizárólag olyan borok kerülhetnek, amelyek esetében a házasítás összes alapanyaga egyetlen dűlőről származik.
Biztos helyük van az asztalon
A legszélesebb körben elérhető könnyed, classicus csillagok remek párosításnak ígérkeznek, ha a hosszú téli hónapok után friss ízekre vágyunk. Bontsunk ki egy palackkal olyan fogások mellé, amelyekben fontos szerep jut a zöldségeknek, de jó választás csirke- és halételek sokasága mellé is. A superior és a grand superior tételek esetében is fontosak a fenti alapanyagok, ezeket a borokat illeszthetjük olyan receptjeik mellé, amelyek hosszabb sütési idővel vagy dúsabb, például tejszínes, tojásos mártással készülnek.
Az Egri Csillag Hét programjairól az alábbi oldalon tájékozódhatsz: https://www.egriborvidek.hu/egri-csillag-het/

További cikkek
Mutatjuk az Egri Bor Ünnepének zenei programkínálatát
Július 7–9. között rendezik meg Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiválját, az Egri Bor Ünnepét a belváros közvetlen szomszédságában, az Érsekkertben. Összegyűjtöttük, hogy milyen zenei és egyéb programok várják a rendezvényre látogatókat ebben a pár napban.
„Még…
Mit kóstoljak a Rozék és Dallamok rendezvényen?
Június 25-én, a hónap utolsó szombatján hangulatos nyáresti kikapcsolódásra hívnak a szépasszony-völgyi borászatok, hogy a völgy szívében, a Piknik Parkban legyél részese a Rozék és Dallamok, avagy a harmónia találkozásának. Mutatjuk, mely borokat nem…
A hagyományokat nem ápolni, hanem éltetni kell
Volt idő, hogy az egész ország a Juhász Testvérek ropogós rozéját itta. A borok kezdetben a kőlyuktetői pincében készültek, aztán 2018-ban megnyílt a vadonatúj borászati központ is Egerszalókon. A vállalkozáshoz néhány éve csatlakozott az…