MENU

Öt dolog, amit érdemes tudni az egri csillagról

2022.03.10.

Március 10-én startol el az első alkalommal megrendezett Egri Csillag Hét. A programsorozat keretében borkóstolókon vehetünk részt, éttermekben kínálnak pohárra egri csillagot, valamint egyedi ajánlatokkal várnak a borkereskedések és az egri pincészetek egyaránt. De mit is érdemes tudni az egri csillag bortípusról?

Az egri bikavér fehérboros párja

Az Egri borvidék legismertebb bora kétségtelenül az egri bikavér. A vörös házasítás párját, az egri csillagot az egri borászok 2010-ben alkották meg, így mára tizenkettedik évébe lépett ennek a regionális bornak a története.

A tavasz bora

Bár az egri csillagot három eredetvédelmi kategóriában készíthetik a borászok, közülük kétségtelenül az egri csillag classicus számít a legismertebbnek. Ennek a virágos és gyümölcsös illatokat és ízeket idéző friss, könnyed bornak az új évjáratát hagyományosan a tavasz kezdetén mutatják be az egri borászok.

Izgalmas, házasított fehérbor

A tudatosan házasított borok egyik legfontosabb erénye, hogy az őket felépítő több szőlőfajta együttese összetetté teszi a bort. Az egyes szőlőfajták egyéni karakterüket adják, hogy végül, akár a jó csapatmunkánál, az eredmény több legyen, mint amire egy-egy fajta önállóan képes. Az egri csillagok esetében legalább négy, de sokszor akár több alapbort házasítanak a borászok, amelyek több mint felének Kárpát-medencei szőlőfajtának kell lennie.

Magasan szárnyaló csillagok

Bár a borfogyasztók széles köre a friss classicus borokkal azonosítja az egri csillagot, a top borok kedvelői prémium kategóriájú tételek közül is válogathatnak. A superior csillagokra magasabb beltartalom és hosszabb érlelés a jellemző, a grand superior egri csillagok pedig a borvidék legegyedibb arcát, a dűlőket mutatják meg, hiszen ebbe a kategóriába kizárólag olyan borok kerülhetnek, amelyek esetében a házasítás összes alapanyaga egyetlen dűlőről származik.

Biztos helyük van az asztalon

A legszélesebb körben elérhető könnyed, classicus csillagok remek párosításnak ígérkeznek, ha a hosszú téli hónapok után friss ízekre vágyunk. Bontsunk ki egy palackkal olyan fogások mellé, amelyekben fontos szerep jut a zöldségeknek, de jó választás csirke- és halételek sokasága mellé is. A superior és a grand superior tételek esetében is fontosak a fenti alapanyagok, ezeket a borokat illeszthetjük olyan receptjeik mellé, amelyek hosszabb sütési idővel vagy dúsabb, például tejszínes, tojásos mártással készülnek.

Az Egri Csillag Hét programjairól az alábbi oldalon tájékozódhatsz: https://www.egriborvidek.hu/egri-csillag-het/

További cikkek

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház…

TOVÁBB