MENU

A világ legnépszerűbb street food fogásai az Egri Csillag Weekenden

2022.04.25.
Tóth Adrienn

Dobos György és a street food műfaja Egerben egyre inkább összekapcsolódik. Idén először pedig az Egri Csillag Weekendre is kitelepül a Bodega Bisztró és Barbecue csapata, hogy a borkóstolók között a világ legnépszerűbb street food fogásait kínálják a fesztivál vendégeinek. Györgyöt nem csak az ételeiről kérdeztük, arra is kíváncsiak voltunk, melyik koncertet várja a legjobban.

Sokan a fesztivál neve hallatán legalább annyira asszociálnak a street foodra, mint a borokra. Ez pedig a ti egyik erősségetek. Mivel készültök?

Mivel az idei lesz az első Egri Csillag Weekendünk, amin kiállítóként veszünk részt, így szeretnénk odatenni magunkat. Többféle burgerrel készülünk, amik reményeink szerint a borokkal is jól kiegészítik majd egymást. Lesz köztük klasszikusabb, marhahúsos verzió hagymalekvárral, baconnel, de nem hagyjuk ki a nagy kedvencet, a hosszan sült tépett húsos Pulled Pork burgert sem.

Valamint itt debütál majd az új BOR-BECUE burgerünk (Ladányi Jani barátom szójátéka után) vörösboros barbecue-szósszal, enyhén csípősen, amit érdemes lesz kipróbálni.

Szerinted mi a titka az igazán jó burgernek?

A legfontosabb a húspogácsában a hús-zsír arány. Ha ez nem megfelelő, el tudja rontani az élményt, bármit is csinálunk… Fontosak a friss, jó minőségű alapanyagok, a jó sütési technika és az ízharmónia a burgerben – a kevesebb néha több.

Hogy állsz az egri borokhoz?

Nagyon örülök az egri bor és az egri pincészetek sikereinek, jó látni a munkájuk gyümölcsét, az egyre aktívabb borturizmust. Az egri csillag debütálásának is kifejezetten örültem, szerintem fontos a megújulás. A vendégeink is kifejezetten kedvelik. Viszont – szégyenszemre – egri létemre nem iszom egyáltalán bort, de főzni szeretek vele.

Ha valaki még nem járt az Egri Csillag Weekenden, miért ajánlod neki a programot?

Minden évben ez a város első igazán nagy szabadtéri rendezvénye, ilyenkor érezzük csak igazán a tavaszt. Megindulnak az emberek, és négy napon keresztül nyüzsög a belváros. Nekem minden évben abszolút pozitív élmény.

Melyik az a koncert, amelyet semmiképp sem hagynál ki az idei fesztiválon?

Koncertekben elég erős a felhozatal, nehéz lenne bármelyiket is kiemelni, de ha egyet kell választanom, akkor az mindenképpen a barátaim bandája, az AllSuckAll, akik most egy akusztikus koncerttel lépnek fel szombaton. Őket mindenképpen meghallgatom.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB