MENU

Átfogó cikk jelent meg az egri csillagról a Vincében

2022.03.17.
Tóth Adrienn

A Vince magazin márciusi számában átfogó cikk jelent meg az egri csillagról. A boros kiadvány az idén első alkalommal megrendezett Egri Csillag Hét alatt már elérhető volt az újságosoknál, de még most is érdemes beszerezni, hiszen sok tudnivaló kiderül belőle a tavasz boráról, és segíthet ráhangolódni az április végén megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekendre is.

Az egri csillag bortípus kapcsán a magazin szerzője, Doros Judit három egri borászt kérdezett a témáról. A bortípus létrehozásában komoly szerepet vállaló Gál Tibor ezzel a gondolattal indította nyilatkozatát:

„Igazából a világon nincs még egy olyan házasítás, amelyik ennyire tudatos koncepció mentén jött volna létre: a champagne ugyan részben házasított, és Portugáliában vagy Észak-Olaszországban is vannak ilyen borok, de azok nem egy meghatározott előírás szerint készülnek.”

Tóth Tamás, a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince borásza a debrői körzetben szerzett tapasztalataival egészítette ki a képet:

„Nálunk az egyik alappillére ennek a házasításnak a Debrői Hárslevelű, amelyet még az 1920-as években alkotott meg Rácz Pál, az itteni uradalom vincellérje, s nemcsak fajtaborként állja meg a helyét, de a csillag egyik összetevőjeként is bizonyít.”

Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok borásza amellett, hogy kitért a superior és a grand superior csillagok speciális vonatkozásaira, a bortípus jövője kapcsán így fogalmazott:

„Mi elkötelezetten azok közé tartozunk, akik az Egri borvidéket az egri bikavéren és az egri csillagon át szeretnék meghatározni. Fontos kötelességünknek érezzük, hogy az egri hagyományokra támaszkodva igyekezzünk korszakos stílusú egri borokat termelni.”

A teljes cikk a Vince nyomtatott magazinjának márciusi számában olvasható.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB