MENU

Átfogó cikk jelent meg az egri csillagról a Vincében

2022.03.17.
Tóth Adrienn

A Vince magazin márciusi számában átfogó cikk jelent meg az egri csillagról. A boros kiadvány az idén első alkalommal megrendezett Egri Csillag Hét alatt már elérhető volt az újságosoknál, de még most is érdemes beszerezni, hiszen sok tudnivaló kiderül belőle a tavasz boráról, és segíthet ráhangolódni az április végén megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekendre is.

Az egri csillag bortípus kapcsán a magazin szerzője, Doros Judit három egri borászt kérdezett a témáról. A bortípus létrehozásában komoly szerepet vállaló Gál Tibor ezzel a gondolattal indította nyilatkozatát:

„Igazából a világon nincs még egy olyan házasítás, amelyik ennyire tudatos koncepció mentén jött volna létre: a champagne ugyan részben házasított, és Portugáliában vagy Észak-Olaszországban is vannak ilyen borok, de azok nem egy meghatározott előírás szerint készülnek.”

Tóth Tamás, a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince borásza a debrői körzetben szerzett tapasztalataival egészítette ki a képet:

„Nálunk az egyik alappillére ennek a házasításnak a Debrői Hárslevelű, amelyet még az 1920-as években alkotott meg Rácz Pál, az itteni uradalom vincellérje, s nemcsak fajtaborként állja meg a helyét, de a csillag egyik összetevőjeként is bizonyít.”

Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok borásza amellett, hogy kitért a superior és a grand superior csillagok speciális vonatkozásaira, a bortípus jövője kapcsán így fogalmazott:

„Mi elkötelezetten azok közé tartozunk, akik az Egri borvidéket az egri bikavéren és az egri csillagon át szeretnék meghatározni. Fontos kötelességünknek érezzük, hogy az egri hagyományokra támaszkodva igyekezzünk korszakos stílusú egri borokat termelni.”

A teljes cikk a Vince nyomtatott magazinjának márciusi számában olvasható.

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB