MENU

Átfogó cikk jelent meg az egri csillagról a Vincében

2022.03.17.
Tóth Adrienn

A Vince magazin márciusi számában átfogó cikk jelent meg az egri csillagról. A boros kiadvány az idén első alkalommal megrendezett Egri Csillag Hét alatt már elérhető volt az újságosoknál, de még most is érdemes beszerezni, hiszen sok tudnivaló kiderül belőle a tavasz boráról, és segíthet ráhangolódni az április végén megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekendre is.

Az egri csillag bortípus kapcsán a magazin szerzője, Doros Judit három egri borászt kérdezett a témáról. A bortípus létrehozásában komoly szerepet vállaló Gál Tibor ezzel a gondolattal indította nyilatkozatát:

„Igazából a világon nincs még egy olyan házasítás, amelyik ennyire tudatos koncepció mentén jött volna létre: a champagne ugyan részben házasított, és Portugáliában vagy Észak-Olaszországban is vannak ilyen borok, de azok nem egy meghatározott előírás szerint készülnek.”

Tóth Tamás, a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince borásza a debrői körzetben szerzett tapasztalataival egészítette ki a képet:

„Nálunk az egyik alappillére ennek a házasításnak a Debrői Hárslevelű, amelyet még az 1920-as években alkotott meg Rácz Pál, az itteni uradalom vincellérje, s nemcsak fajtaborként állja meg a helyét, de a csillag egyik összetevőjeként is bizonyít.”

Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok borásza amellett, hogy kitért a superior és a grand superior csillagok speciális vonatkozásaira, a bortípus jövője kapcsán így fogalmazott:

„Mi elkötelezetten azok közé tartozunk, akik az Egri borvidéket az egri bikavéren és az egri csillagon át szeretnék meghatározni. Fontos kötelességünknek érezzük, hogy az egri hagyományokra támaszkodva igyekezzünk korszakos stílusú egri borokat termelni.”

A teljes cikk a Vince nyomtatott magazinjának márciusi számában olvasható.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB