MENU

Ezeket a borokat ne hagyd ki az Egri Csillag Weekenden

2023.04.21.
Győrfi Alexandra

Az Egri borvidékre hívnak április 28. és május 1. között az egri borászok, hogy a négynapos Egri Csillag Weekend rendezvényen mutathassák meg a borkedvelőknek a tavasz borát, az egri csillagot. A rendezvény közeledtével arra kértük a pincészeteket, árulják el, hogy melyik borukat érdemes mindenképpen megkóstolni a borkedvelőknek.

Itt vannak a legfrissebb egri csillagok!

Nyissuk meg a tavaszt Egerben egy igazán könnyed tétellel! A Varsányi Pincészet egy könnyed, gyümölcsös, fehér virágos borral, a 2022-es évjáratú Egri Csillaggal vár minden borkedvelőt az Egri Csillag Weekenden. A pincészetnél ott lesz még a Berliner Wine Trophyn aranyérmet nyert egri bikavér boruk és a Miklós-napi Országos Rozé Borverseny aranyérmes rosé cuveé-je is.

A Villa Völgy Pincészet 2022-es Egri Csillag bora egy fiatalos, könnyed, száraz tétel, mely hűen reprezentálja, milyen is lehet egy friss egri csillag. Harmonikus illat- és ízvilágát szépen emeli ki az élénk savgerinc. Jól behűtve nemcsak a tavasz, hanem a nyáridők kedvenc itala is lehet!

A Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont csapata úgy gondolja, hogy a 2022-es évjáratú Egri Csillag borukat érdemes megkóstolni a borkedvelőknek, mert az hűen tükrözi az Egri borvidék kiemelkedő adottságait. Friss, gyümölcsös, komplex ízvilágú, száraz fehérbor, mely jól illik ehhez a tavaszi rendezvényhez.

A rendezvényen a Petrény Winery legfrissebb csillagát, a 2022-es évjáratú classicus Egri Csillagot is érdemes megkóstolni. A bor a friss, üde gyümölcsösség és a finoman rafinált savak összjátéka. Nyári teraszok jó ivású bora, szódavízzel fröccsként is kiváló szomjoltó.

Tippek a már érleltebb egri csillag superiorokra

A Juhász Pince csapata szerint a 2021-es évjáratú Egri Csillag Superior tételük egy minden szépségét magában hordozó, különleges házasítás. A bort hársfás, mézes illat, gazdag, gyümölcsös ízvilág jellemzi.

Kóstold meg a 2021-es évjárat superior Egri Csillagját a Tóth Ferenc Pincészet standjánál! Tengernyi különleges illat- és ízjegy fedezhető fel a borban, mint a hársméz, a cukordinnye és egy kis vajas kukorica. Ízében a friss szőlő zamata párosul a finomseprős vajasság mellé. Utóízében körte és egy nagyon pici kesernye gazdagítja az egyébként is összetett bort.

A Rege Birtok a 2021-es évjáratú Rege Egri Csillag Superior tételüket ajánlja a rendezvényre látogatóknak. A bornak a részben hordós és részben reduktív érlelésnek köszönhető egyensúlya és komplexitása vidámsággal tölti meg a szívünket még a borongós tavaszi estéken is. Olaszrizling, leányka, királyleányka, szürkebarát és ottonel muskotály házasítása. A vendégek ezen a tételen kívül a pincészet jó pár olyan borát is megkóstolhatják, amelyek nemrég kerültek forgalomba.

Dűlőszelektált egri csillag

Gál Lajos Pincészetének 2021-es évjáratú Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior tételét 2022-ben a legjobb egri csillagnak választották a borvidéken, és több teszten is a legjobb egri csillag lett. Ez egy nagyon izgalmas, modern bor finom fűszerességgel és kis bodzás jelleggel.

Egy személyes egri csillagos történet

„2002 volt az első év, amikor Eger Csillaga nevű bort készítettem. Azóta mondom folyamatosan, hogy az Egri borvidéken fehér cuvée-ben kell gondolkodni. Törekvéseim célba értek, hiszen 2010-ben megszületett a közös egri fehérbormárka, az egri csillag.

Minden borászat saját elképzelés szerint készíti saját cuvée-jét, meghatározott alapelvek szerint. Mi a classic csillagunkkal a közepesen testes/testes stílust szerettük volna bemutatni, amit szigorú terméskorlátozással alapozunk meg a szőlőültetvényben. A boraink fahordós érlelést kapnak, és végeredményben egy trópusi gyümölcsös ízvilágot hoznak el a borkedvelőknek. A csillaggal 2012-ben aranyérmet, 2014-ben ezüstérmet nyertünk a bordeaux-i borversenyen.

Úgy gondolom, minden borkedvelőnek érdemes megismerni és megkóstolni pincészetünk 2020-as évjáratú Egri Csillag tételét (is)” – osztotta meg velünk a pincészet egri csillagjának rövid történetét Demeter Csaba a Demeter Borászattól.

Érdekességek az egri csillagok mellett

A könnyed, tavaszi, 2022-es évjáratú Ostoros Egri Csillag mellett az Ostoros Családi Pincészet a Berliner Wine Trophy borversenyen aranyérmet szerzett 2022-es Irsai Olivérüket ajánlja kóstolásra. Pimasz, illatos, kirobbanóan gyümölcsös bor, tele energiával.

A Kovács Nimród Winery 2018-as évjáratú Chardonnay tétele egy kiegyensúlyozott fajta, amely különösen kedveli az Egri borvidék hűvös klímáját.

A pincészet a hordós erjesztést követően seprőfelkeveréses eljárással hazánkban elsőként készített battonage-t ebből a fajtából a 2000-es évek elején, azóta pedig a szőlőmunkák tökéletesítése, a speciális hordóhasználat finomhangolása és az így megszerzett két évtizedes tapasztalat még inkább egyedivé tette a KNW ikonikus burgundi stílusú fajtaborát, amely számos hazai és világversenyen szerepelt és szerepel kiválóan.

Komplex ízvilágát a grand superior besorolású Nyilas-már- és Nagyfai-dűlő vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait pedig a hűvösebb mikroklíma alakította. Zamatában élesztős, kalácsos, vajas, krémes jegyek, illatában pedig az érett körte és alma is felfedezhető.

A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a 2022-es évjáratú Egri Rosé Cabernet Dorsa borukat javasolja a borkedvelőknek, mellyel a Le Mondial du Rose 2023 versenyen aranyérmet nyertek. A pincészet csapata szerint ez a tételük egy igazi különlegesség, és büszkék erre az eredményre, mert a 2022-es évjáratban igazi kihívás volt a szép aromatika megőrzése, azonban az aszályos nyár kedvezőtlen körülményei ellenére mégis sikerült.

A rosé maga a fiatalság és frissesség, a természet megújulása palackba zárva. A cabernet dorsa szőlőből készült rosé színeiben eperbe hajló, cseresznyés árnyalatokat, míg illatában és ízében intenzív gyümölcsös aromákat fedezhetünk fel.

A Dula Pincészet csapata szerint egyik borukat sem érdemes kihagyni a rendezvény során, hiszen így lehet teljes képet alkotni mind a pincészetről, mind az Egri borvidékről.

A nap zárásaként

A Korózs Szőlőbirtok és Pincészet az egri csillag boruk mellett a 2017-es és a 2018-as évjáratú Syrah tételüket ajánlja a borkedvelők figyelmébe, amelyek üde, kora nyári hangulatot idéző borok az év minden szakában. A két syrah jól bemutatja, hogy mi a különbség egy hűvös klímájú és egy mediterrán hangulatú év között.

A St. Andrea Szőlőbirtok csapata a nemrég megjelent és új címkét kapott, 2019-es évjáratú Merengő borukat ajánlja mindenképpen megkóstolni a vendégeknek, mert egy intenzív illatú, elegáns, izgalmas bikavér. A nap zárásaként ajánlott, hogy komplex ízaromái hazáig kísérjék a borkedvelőket.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

A rendezvény támogatója:

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB