MENU

Ezeket a borokat ne hagyd ki az Egri Csillag Weekenden

2023.04.21.
Győrfi Alexandra

Az Egri borvidékre hívnak április 28. és május 1. között az egri borászok, hogy a négynapos Egri Csillag Weekend rendezvényen mutathassák meg a borkedvelőknek a tavasz borát, az egri csillagot. A rendezvény közeledtével arra kértük a pincészeteket, árulják el, hogy melyik borukat érdemes mindenképpen megkóstolni a borkedvelőknek.

Itt vannak a legfrissebb egri csillagok!

Nyissuk meg a tavaszt Egerben egy igazán könnyed tétellel! A Varsányi Pincészet egy könnyed, gyümölcsös, fehér virágos borral, a 2022-es évjáratú Egri Csillaggal vár minden borkedvelőt az Egri Csillag Weekenden. A pincészetnél ott lesz még a Berliner Wine Trophyn aranyérmet nyert egri bikavér boruk és a Miklós-napi Országos Rozé Borverseny aranyérmes rosé cuveé-je is.

A Villa Völgy Pincészet 2022-es Egri Csillag bora egy fiatalos, könnyed, száraz tétel, mely hűen reprezentálja, milyen is lehet egy friss egri csillag. Harmonikus illat- és ízvilágát szépen emeli ki az élénk savgerinc. Jól behűtve nemcsak a tavasz, hanem a nyáridők kedvenc itala is lehet!

A Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont csapata úgy gondolja, hogy a 2022-es évjáratú Egri Csillag borukat érdemes megkóstolni a borkedvelőknek, mert az hűen tükrözi az Egri borvidék kiemelkedő adottságait. Friss, gyümölcsös, komplex ízvilágú, száraz fehérbor, mely jól illik ehhez a tavaszi rendezvényhez.

A rendezvényen a Petrény Winery legfrissebb csillagát, a 2022-es évjáratú classicus Egri Csillagot is érdemes megkóstolni. A bor a friss, üde gyümölcsösség és a finoman rafinált savak összjátéka. Nyári teraszok jó ivású bora, szódavízzel fröccsként is kiváló szomjoltó.

Tippek a már érleltebb egri csillag superiorokra

A Juhász Pince csapata szerint a 2021-es évjáratú Egri Csillag Superior tételük egy minden szépségét magában hordozó, különleges házasítás. A bort hársfás, mézes illat, gazdag, gyümölcsös ízvilág jellemzi.

Kóstold meg a 2021-es évjárat superior Egri Csillagját a Tóth Ferenc Pincészet standjánál! Tengernyi különleges illat- és ízjegy fedezhető fel a borban, mint a hársméz, a cukordinnye és egy kis vajas kukorica. Ízében a friss szőlő zamata párosul a finomseprős vajasság mellé. Utóízében körte és egy nagyon pici kesernye gazdagítja az egyébként is összetett bort.

A Rege Birtok a 2021-es évjáratú Rege Egri Csillag Superior tételüket ajánlja a rendezvényre látogatóknak. A bornak a részben hordós és részben reduktív érlelésnek köszönhető egyensúlya és komplexitása vidámsággal tölti meg a szívünket még a borongós tavaszi estéken is. Olaszrizling, leányka, királyleányka, szürkebarát és ottonel muskotály házasítása. A vendégek ezen a tételen kívül a pincészet jó pár olyan borát is megkóstolhatják, amelyek nemrég kerültek forgalomba.

Dűlőszelektált egri csillag

Gál Lajos Pincészetének 2021-es évjáratú Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior tételét 2022-ben a legjobb egri csillagnak választották a borvidéken, és több teszten is a legjobb egri csillag lett. Ez egy nagyon izgalmas, modern bor finom fűszerességgel és kis bodzás jelleggel.

Egy személyes egri csillagos történet

„2002 volt az első év, amikor Eger Csillaga nevű bort készítettem. Azóta mondom folyamatosan, hogy az Egri borvidéken fehér cuvée-ben kell gondolkodni. Törekvéseim célba értek, hiszen 2010-ben megszületett a közös egri fehérbormárka, az egri csillag.

Minden borászat saját elképzelés szerint készíti saját cuvée-jét, meghatározott alapelvek szerint. Mi a classic csillagunkkal a közepesen testes/testes stílust szerettük volna bemutatni, amit szigorú terméskorlátozással alapozunk meg a szőlőültetvényben. A boraink fahordós érlelést kapnak, és végeredményben egy trópusi gyümölcsös ízvilágot hoznak el a borkedvelőknek. A csillaggal 2012-ben aranyérmet, 2014-ben ezüstérmet nyertünk a bordeaux-i borversenyen.

Úgy gondolom, minden borkedvelőnek érdemes megismerni és megkóstolni pincészetünk 2020-as évjáratú Egri Csillag tételét (is)” – osztotta meg velünk a pincészet egri csillagjának rövid történetét Demeter Csaba a Demeter Borászattól.

Érdekességek az egri csillagok mellett

A könnyed, tavaszi, 2022-es évjáratú Ostoros Egri Csillag mellett az Ostoros Családi Pincészet a Berliner Wine Trophy borversenyen aranyérmet szerzett 2022-es Irsai Olivérüket ajánlja kóstolásra. Pimasz, illatos, kirobbanóan gyümölcsös bor, tele energiával.

A Kovács Nimród Winery 2018-as évjáratú Chardonnay tétele egy kiegyensúlyozott fajta, amely különösen kedveli az Egri borvidék hűvös klímáját.

A pincészet a hordós erjesztést követően seprőfelkeveréses eljárással hazánkban elsőként készített battonage-t ebből a fajtából a 2000-es évek elején, azóta pedig a szőlőmunkák tökéletesítése, a speciális hordóhasználat finomhangolása és az így megszerzett két évtizedes tapasztalat még inkább egyedivé tette a KNW ikonikus burgundi stílusú fajtaborát, amely számos hazai és világversenyen szerepelt és szerepel kiválóan.

Komplex ízvilágát a grand superior besorolású Nyilas-már- és Nagyfai-dűlő vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait pedig a hűvösebb mikroklíma alakította. Zamatában élesztős, kalácsos, vajas, krémes jegyek, illatában pedig az érett körte és alma is felfedezhető.

A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a 2022-es évjáratú Egri Rosé Cabernet Dorsa borukat javasolja a borkedvelőknek, mellyel a Le Mondial du Rose 2023 versenyen aranyérmet nyertek. A pincészet csapata szerint ez a tételük egy igazi különlegesség, és büszkék erre az eredményre, mert a 2022-es évjáratban igazi kihívás volt a szép aromatika megőrzése, azonban az aszályos nyár kedvezőtlen körülményei ellenére mégis sikerült.

A rosé maga a fiatalság és frissesség, a természet megújulása palackba zárva. A cabernet dorsa szőlőből készült rosé színeiben eperbe hajló, cseresznyés árnyalatokat, míg illatában és ízében intenzív gyümölcsös aromákat fedezhetünk fel.

A Dula Pincészet csapata szerint egyik borukat sem érdemes kihagyni a rendezvény során, hiszen így lehet teljes képet alkotni mind a pincészetről, mind az Egri borvidékről.

A nap zárásaként

A Korózs Szőlőbirtok és Pincészet az egri csillag boruk mellett a 2017-es és a 2018-as évjáratú Syrah tételüket ajánlja a borkedvelők figyelmébe, amelyek üde, kora nyári hangulatot idéző borok az év minden szakában. A két syrah jól bemutatja, hogy mi a különbség egy hűvös klímájú és egy mediterrán hangulatú év között.

A St. Andrea Szőlőbirtok csapata a nemrég megjelent és új címkét kapott, 2019-es évjáratú Merengő borukat ajánlja mindenképpen megkóstolni a vendégeknek, mert egy intenzív illatú, elegáns, izgalmas bikavér. A nap zárásaként ajánlott, hogy komplex ízaromái hazáig kísérjék a borkedvelőket.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

A rendezvény támogatója:

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB