MENU

Ezeket a borokat ne hagyd ki az Egri Csillag Weekenden

2023.04.21.
Győrfi Alexandra

Az Egri borvidékre hívnak április 28. és május 1. között az egri borászok, hogy a négynapos Egri Csillag Weekend rendezvényen mutathassák meg a borkedvelőknek a tavasz borát, az egri csillagot. A rendezvény közeledtével arra kértük a pincészeteket, árulják el, hogy melyik borukat érdemes mindenképpen megkóstolni a borkedvelőknek.

Itt vannak a legfrissebb egri csillagok!

Nyissuk meg a tavaszt Egerben egy igazán könnyed tétellel! A Varsányi Pincészet egy könnyed, gyümölcsös, fehér virágos borral, a 2022-es évjáratú Egri Csillaggal vár minden borkedvelőt az Egri Csillag Weekenden. A pincészetnél ott lesz még a Berliner Wine Trophyn aranyérmet nyert egri bikavér boruk és a Miklós-napi Országos Rozé Borverseny aranyérmes rosé cuveé-je is.

A Villa Völgy Pincészet 2022-es Egri Csillag bora egy fiatalos, könnyed, száraz tétel, mely hűen reprezentálja, milyen is lehet egy friss egri csillag. Harmonikus illat- és ízvilágát szépen emeli ki az élénk savgerinc. Jól behűtve nemcsak a tavasz, hanem a nyáridők kedvenc itala is lehet!

A Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont csapata úgy gondolja, hogy a 2022-es évjáratú Egri Csillag borukat érdemes megkóstolni a borkedvelőknek, mert az hűen tükrözi az Egri borvidék kiemelkedő adottságait. Friss, gyümölcsös, komplex ízvilágú, száraz fehérbor, mely jól illik ehhez a tavaszi rendezvényhez.

A rendezvényen a Petrény Winery legfrissebb csillagát, a 2022-es évjáratú classicus Egri Csillagot is érdemes megkóstolni. A bor a friss, üde gyümölcsösség és a finoman rafinált savak összjátéka. Nyári teraszok jó ivású bora, szódavízzel fröccsként is kiváló szomjoltó.

Tippek a már érleltebb egri csillag superiorokra

A Juhász Pince csapata szerint a 2021-es évjáratú Egri Csillag Superior tételük egy minden szépségét magában hordozó, különleges házasítás. A bort hársfás, mézes illat, gazdag, gyümölcsös ízvilág jellemzi.

Kóstold meg a 2021-es évjárat superior Egri Csillagját a Tóth Ferenc Pincészet standjánál! Tengernyi különleges illat- és ízjegy fedezhető fel a borban, mint a hársméz, a cukordinnye és egy kis vajas kukorica. Ízében a friss szőlő zamata párosul a finomseprős vajasság mellé. Utóízében körte és egy nagyon pici kesernye gazdagítja az egyébként is összetett bort.

A Rege Birtok a 2021-es évjáratú Rege Egri Csillag Superior tételüket ajánlja a rendezvényre látogatóknak. A bornak a részben hordós és részben reduktív érlelésnek köszönhető egyensúlya és komplexitása vidámsággal tölti meg a szívünket még a borongós tavaszi estéken is. Olaszrizling, leányka, királyleányka, szürkebarát és ottonel muskotály házasítása. A vendégek ezen a tételen kívül a pincészet jó pár olyan borát is megkóstolhatják, amelyek nemrég kerültek forgalomba.

Dűlőszelektált egri csillag

Gál Lajos Pincészetének 2021-es évjáratú Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior tételét 2022-ben a legjobb egri csillagnak választották a borvidéken, és több teszten is a legjobb egri csillag lett. Ez egy nagyon izgalmas, modern bor finom fűszerességgel és kis bodzás jelleggel.

Egy személyes egri csillagos történet

„2002 volt az első év, amikor Eger Csillaga nevű bort készítettem. Azóta mondom folyamatosan, hogy az Egri borvidéken fehér cuvée-ben kell gondolkodni. Törekvéseim célba értek, hiszen 2010-ben megszületett a közös egri fehérbormárka, az egri csillag.

Minden borászat saját elképzelés szerint készíti saját cuvée-jét, meghatározott alapelvek szerint. Mi a classic csillagunkkal a közepesen testes/testes stílust szerettük volna bemutatni, amit szigorú terméskorlátozással alapozunk meg a szőlőültetvényben. A boraink fahordós érlelést kapnak, és végeredményben egy trópusi gyümölcsös ízvilágot hoznak el a borkedvelőknek. A csillaggal 2012-ben aranyérmet, 2014-ben ezüstérmet nyertünk a bordeaux-i borversenyen.

Úgy gondolom, minden borkedvelőnek érdemes megismerni és megkóstolni pincészetünk 2020-as évjáratú Egri Csillag tételét (is)” – osztotta meg velünk a pincészet egri csillagjának rövid történetét Demeter Csaba a Demeter Borászattól.

Érdekességek az egri csillagok mellett

A könnyed, tavaszi, 2022-es évjáratú Ostoros Egri Csillag mellett az Ostoros Családi Pincészet a Berliner Wine Trophy borversenyen aranyérmet szerzett 2022-es Irsai Olivérüket ajánlja kóstolásra. Pimasz, illatos, kirobbanóan gyümölcsös bor, tele energiával.

A Kovács Nimród Winery 2018-as évjáratú Chardonnay tétele egy kiegyensúlyozott fajta, amely különösen kedveli az Egri borvidék hűvös klímáját.

A pincészet a hordós erjesztést követően seprőfelkeveréses eljárással hazánkban elsőként készített battonage-t ebből a fajtából a 2000-es évek elején, azóta pedig a szőlőmunkák tökéletesítése, a speciális hordóhasználat finomhangolása és az így megszerzett két évtizedes tapasztalat még inkább egyedivé tette a KNW ikonikus burgundi stílusú fajtaborát, amely számos hazai és világversenyen szerepelt és szerepel kiválóan.

Komplex ízvilágát a grand superior besorolású Nyilas-már- és Nagyfai-dűlő vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait pedig a hűvösebb mikroklíma alakította. Zamatában élesztős, kalácsos, vajas, krémes jegyek, illatában pedig az érett körte és alma is felfedezhető.

A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a 2022-es évjáratú Egri Rosé Cabernet Dorsa borukat javasolja a borkedvelőknek, mellyel a Le Mondial du Rose 2023 versenyen aranyérmet nyertek. A pincészet csapata szerint ez a tételük egy igazi különlegesség, és büszkék erre az eredményre, mert a 2022-es évjáratban igazi kihívás volt a szép aromatika megőrzése, azonban az aszályos nyár kedvezőtlen körülményei ellenére mégis sikerült.

A rosé maga a fiatalság és frissesség, a természet megújulása palackba zárva. A cabernet dorsa szőlőből készült rosé színeiben eperbe hajló, cseresznyés árnyalatokat, míg illatában és ízében intenzív gyümölcsös aromákat fedezhetünk fel.

A Dula Pincészet csapata szerint egyik borukat sem érdemes kihagyni a rendezvény során, hiszen így lehet teljes képet alkotni mind a pincészetről, mind az Egri borvidékről.

A nap zárásaként

A Korózs Szőlőbirtok és Pincészet az egri csillag boruk mellett a 2017-es és a 2018-as évjáratú Syrah tételüket ajánlja a borkedvelők figyelmébe, amelyek üde, kora nyári hangulatot idéző borok az év minden szakában. A két syrah jól bemutatja, hogy mi a különbség egy hűvös klímájú és egy mediterrán hangulatú év között.

A St. Andrea Szőlőbirtok csapata a nemrég megjelent és új címkét kapott, 2019-es évjáratú Merengő borukat ajánlja mindenképpen megkóstolni a vendégeknek, mert egy intenzív illatú, elegáns, izgalmas bikavér. A nap zárásaként ajánlott, hogy komplex ízaromái hazáig kísérjék a borkedvelőket.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

A rendezvény támogatója:

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB