MENU

Ezeket a borokat ne hagyd ki az Egri Csillag Weekenden

2023.04.21.
Győrfi Alexandra

Az Egri borvidékre hívnak április 28. és május 1. között az egri borászok, hogy a négynapos Egri Csillag Weekend rendezvényen mutathassák meg a borkedvelőknek a tavasz borát, az egri csillagot. A rendezvény közeledtével arra kértük a pincészeteket, árulják el, hogy melyik borukat érdemes mindenképpen megkóstolni a borkedvelőknek.

Itt vannak a legfrissebb egri csillagok!

Nyissuk meg a tavaszt Egerben egy igazán könnyed tétellel! A Varsányi Pincészet egy könnyed, gyümölcsös, fehér virágos borral, a 2022-es évjáratú Egri Csillaggal vár minden borkedvelőt az Egri Csillag Weekenden. A pincészetnél ott lesz még a Berliner Wine Trophyn aranyérmet nyert egri bikavér boruk és a Miklós-napi Országos Rozé Borverseny aranyérmes rosé cuveé-je is.

A Villa Völgy Pincészet 2022-es Egri Csillag bora egy fiatalos, könnyed, száraz tétel, mely hűen reprezentálja, milyen is lehet egy friss egri csillag. Harmonikus illat- és ízvilágát szépen emeli ki az élénk savgerinc. Jól behűtve nemcsak a tavasz, hanem a nyáridők kedvenc itala is lehet!

A Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont csapata úgy gondolja, hogy a 2022-es évjáratú Egri Csillag borukat érdemes megkóstolni a borkedvelőknek, mert az hűen tükrözi az Egri borvidék kiemelkedő adottságait. Friss, gyümölcsös, komplex ízvilágú, száraz fehérbor, mely jól illik ehhez a tavaszi rendezvényhez.

A rendezvényen a Petrény Winery legfrissebb csillagát, a 2022-es évjáratú classicus Egri Csillagot is érdemes megkóstolni. A bor a friss, üde gyümölcsösség és a finoman rafinált savak összjátéka. Nyári teraszok jó ivású bora, szódavízzel fröccsként is kiváló szomjoltó.

Tippek a már érleltebb egri csillag superiorokra

A Juhász Pince csapata szerint a 2021-es évjáratú Egri Csillag Superior tételük egy minden szépségét magában hordozó, különleges házasítás. A bort hársfás, mézes illat, gazdag, gyümölcsös ízvilág jellemzi.

Kóstold meg a 2021-es évjárat superior Egri Csillagját a Tóth Ferenc Pincészet standjánál! Tengernyi különleges illat- és ízjegy fedezhető fel a borban, mint a hársméz, a cukordinnye és egy kis vajas kukorica. Ízében a friss szőlő zamata párosul a finomseprős vajasság mellé. Utóízében körte és egy nagyon pici kesernye gazdagítja az egyébként is összetett bort.

A Rege Birtok a 2021-es évjáratú Rege Egri Csillag Superior tételüket ajánlja a rendezvényre látogatóknak. A bornak a részben hordós és részben reduktív érlelésnek köszönhető egyensúlya és komplexitása vidámsággal tölti meg a szívünket még a borongós tavaszi estéken is. Olaszrizling, leányka, királyleányka, szürkebarát és ottonel muskotály házasítása. A vendégek ezen a tételen kívül a pincészet jó pár olyan borát is megkóstolhatják, amelyek nemrég kerültek forgalomba.

Dűlőszelektált egri csillag

Gál Lajos Pincészetének 2021-es évjáratú Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior tételét 2022-ben a legjobb egri csillagnak választották a borvidéken, és több teszten is a legjobb egri csillag lett. Ez egy nagyon izgalmas, modern bor finom fűszerességgel és kis bodzás jelleggel.

Egy személyes egri csillagos történet

„2002 volt az első év, amikor Eger Csillaga nevű bort készítettem. Azóta mondom folyamatosan, hogy az Egri borvidéken fehér cuvée-ben kell gondolkodni. Törekvéseim célba értek, hiszen 2010-ben megszületett a közös egri fehérbormárka, az egri csillag.

Minden borászat saját elképzelés szerint készíti saját cuvée-jét, meghatározott alapelvek szerint. Mi a classic csillagunkkal a közepesen testes/testes stílust szerettük volna bemutatni, amit szigorú terméskorlátozással alapozunk meg a szőlőültetvényben. A boraink fahordós érlelést kapnak, és végeredményben egy trópusi gyümölcsös ízvilágot hoznak el a borkedvelőknek. A csillaggal 2012-ben aranyérmet, 2014-ben ezüstérmet nyertünk a bordeaux-i borversenyen.

Úgy gondolom, minden borkedvelőnek érdemes megismerni és megkóstolni pincészetünk 2020-as évjáratú Egri Csillag tételét (is)” – osztotta meg velünk a pincészet egri csillagjának rövid történetét Demeter Csaba a Demeter Borászattól.

Érdekességek az egri csillagok mellett

A könnyed, tavaszi, 2022-es évjáratú Ostoros Egri Csillag mellett az Ostoros Családi Pincészet a Berliner Wine Trophy borversenyen aranyérmet szerzett 2022-es Irsai Olivérüket ajánlja kóstolásra. Pimasz, illatos, kirobbanóan gyümölcsös bor, tele energiával.

A Kovács Nimród Winery 2018-as évjáratú Chardonnay tétele egy kiegyensúlyozott fajta, amely különösen kedveli az Egri borvidék hűvös klímáját.

A pincészet a hordós erjesztést követően seprőfelkeveréses eljárással hazánkban elsőként készített battonage-t ebből a fajtából a 2000-es évek elején, azóta pedig a szőlőmunkák tökéletesítése, a speciális hordóhasználat finomhangolása és az így megszerzett két évtizedes tapasztalat még inkább egyedivé tette a KNW ikonikus burgundi stílusú fajtaborát, amely számos hazai és világversenyen szerepelt és szerepel kiválóan.

Komplex ízvilágát a grand superior besorolású Nyilas-már- és Nagyfai-dűlő vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait pedig a hűvösebb mikroklíma alakította. Zamatában élesztős, kalácsos, vajas, krémes jegyek, illatában pedig az érett körte és alma is felfedezhető.

A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a 2022-es évjáratú Egri Rosé Cabernet Dorsa borukat javasolja a borkedvelőknek, mellyel a Le Mondial du Rose 2023 versenyen aranyérmet nyertek. A pincészet csapata szerint ez a tételük egy igazi különlegesség, és büszkék erre az eredményre, mert a 2022-es évjáratban igazi kihívás volt a szép aromatika megőrzése, azonban az aszályos nyár kedvezőtlen körülményei ellenére mégis sikerült.

A rosé maga a fiatalság és frissesség, a természet megújulása palackba zárva. A cabernet dorsa szőlőből készült rosé színeiben eperbe hajló, cseresznyés árnyalatokat, míg illatában és ízében intenzív gyümölcsös aromákat fedezhetünk fel.

A Dula Pincészet csapata szerint egyik borukat sem érdemes kihagyni a rendezvény során, hiszen így lehet teljes képet alkotni mind a pincészetről, mind az Egri borvidékről.

A nap zárásaként

A Korózs Szőlőbirtok és Pincészet az egri csillag boruk mellett a 2017-es és a 2018-as évjáratú Syrah tételüket ajánlja a borkedvelők figyelmébe, amelyek üde, kora nyári hangulatot idéző borok az év minden szakában. A két syrah jól bemutatja, hogy mi a különbség egy hűvös klímájú és egy mediterrán hangulatú év között.

A St. Andrea Szőlőbirtok csapata a nemrég megjelent és új címkét kapott, 2019-es évjáratú Merengő borukat ajánlja mindenképpen megkóstolni a vendégeknek, mert egy intenzív illatú, elegáns, izgalmas bikavér. A nap zárásaként ajánlott, hogy komplex ízaromái hazáig kísérjék a borkedvelőket.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

A rendezvény támogatója:

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Bukolyi Marcell – Az Év Egri Szőlőtermelője

2025.10.21.

„Számunkra a Bikavér a jövő záloga.”

Bukolyi Marcell – Az Év Egri Szőlőtermelője

Mit jelent az nektek, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Egyszerre ajándék és kötelesség. A világ egyik legnagyobb ökológiai potenciállal rendelkező borvidékének a szívében, a Nagy-Eged-hegy lábánál élhetünk és gazdálkodhatunk. Ez a hely a legnagyszerűbb borok elkészítésének lehetőségével ajándékoz meg bennünket, amely lehetőséggel kötelezően élnünk kell. Mindent alá kell rendelnünk annak, hogy ennek a csodás termőhelynek azt egyedi karaktere a borainkon keresztül érvényre jusson.

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

A jó egri bor telt, tartalmas, gazdag ugyanakkor jóivású és szerethető. Az Egri Borvidék hihetetlenül sokszínű és széles skálán mozgó borstílusokat képvisel, mindezekben mégis közös nevező a hűvös elegancia és a kifinomult egyensúly.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A bikavér a borvidékünk elsőszámú legendája és brandje, így ő számunkra a jövő záloga is.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

 A prémium szegmens fogyasztói ma már minden esetleges korábbi előítélettől mentesen, a legnagyobb lelkesedéssel fogyasztják a felső kategóriás Egri Bikavéreket. A bizalmukat az évről évre konzisztensen magas minőségű Egri Bikavér borainkkal sikerült elnyerni. Az alsó kategóriákra nincs rálátásom, az kissé más műfaj.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

 Hiszünk abban, hogy az Egri Borvidék zászlóshajója az Egri Bikavér lesz a jövőben is. Ez a bor tud minket megfogalmazni, elhelyezni a koordináta rendszerben és előkelő pozícióba juttatni a világ bortérképén. Azon kell dolgoznunk, hogy a lehető legnagyszerűbb Egri Bikavér borokat készítsük el (és a kollégáinkat is erre ösztönözzük), amelyek örömöt okoznak a hazai fogyasztóinknak, és nemzetközi figyelemre is számot tarthatnak.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

 Úgy érzem, hogy mindnyájan megérdemeltük az elismerést! Büszke vagyok a barátaim országos sikerére, és természetesen a saját helyi sikerem is büszkeséggel tölt el. 

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB