MENU

VINO: keresd meg a kedvenc nyári borodat Egerben!

2022.06.01.
Tóth Adrienn

Egri nyár van. Az egri borok és a borvidék hangulatát pedig legjobb a helyszínen megtapasztalni. Ezért a helyi borászok június 15. és 19. között Egerbe hívják a borkedvelőket, hogy a VINO Kóstoló Ünnepen megmutassák üde fehérboraikat, gyümölcsös rozéikat vagy épp elegáns pezsgőiket.

„Az Egri borvidék a tőle megszokott változatosságot kínálja a nyárhoz illő borok tekintetében is. A borok stílusa széles skálán mozog, a könnyedtől a komolyabb tételek felé. Így mindenkinek, aki ellátogat a VINO rendezvényére, sokszínű kóstolóélményben lesz része a fesztiválon, ahol a borászok társaságában keresheti meg az idei nyárra kedvenc egri borát”

– foglalja össze Soltész Gergő az Ostoros Családi Pincészet képviseletében, hogy miért érdemes Eger felé venni az irányt június közepén.

A hazai borfesztiválok világában az teszi egyedülállóvá a VINO-t, hogy a borkóstolás mellett a gondtalan hangulathoz az erre a hétvégére az ország minden pontjáról Egerbe érkező utcazenészek játéka is hozzájárul, hiszen idén is az Utcazenészek Versenyével egy időben kerül megrendezésre az esemény.

„Eger belvárosa újra felpezsdül. A macskaköves utcákat bohém zenekarok és fülbemászó dallamok lepik el, miközben a képzőművészek mesébe illő világot alkotnak a Dobó téri fák alatt. Már csak te hiányzol, egy pohár egri borral a kezedben”

– így ajánlja Ábry Zoltán, az Utcazenészek Versenyének szervezője ezt az egri hétvégét.

A programot tovább színesíti a Képzőművészeti Utcafesztivál, valamint a régió kézműves gasztronómiai finomságainak felvonulása.

A rendezvényen részt vevő boros és gasztronómiai kiállítók:

383 ásványvíz | Agria Sajtmanufaktúra | Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok | Demeter Pincészet | Dula Pincészet | Egri Borút Egyesület | Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Borászata | Egri Csillag Pálinka és Borpatika | Egri Korona Borház | Gál Lajos Pincészete | Gál Tibor Pincészet | Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont | Halda Sajt | Juhász Testvérek Pincészete | Kovács Nimród Winery | Nap-völgy Borászat és Élménybirtok | Nyolcas és Fia Borház | Ostoros Családi Pincészet | Petrény Winery | REGE Birtok | St. Andrea Szőlőbirtok | Stumpf Pincészet | Tarjányi Pince | Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok | Torma Pince | Tóth Ferenc Pincészet | Varga Pincészet | Varsányi Pincészet | Villa Völgy Pincészet

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és az Egri borvidék honlapján.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB