MENU

Verpelét a világ közepe!

2021.11.23.
Szabó Edit

Szinte hihetetlen, hogy a ma már 90 hektár szőlőterülettel rendelkező Varsányi Pincészetet harminc éve egy kéthektáros területtel indította a családfő, Varsányi Lajos. Bár a méret jelentősen megnőtt, a verpeléti pincészet családias jellege a mai napig megmaradt, és a munka oroszlánrészét ma már a második generáció végzi. A családról, a pincészet életéről, a borokról és a tervekről Farkasné Varsányi Katalin mesél.

Verpeléti lány vagy?

Igen, itt nőttem fel, és ötéves voltam, amikor ez a borászati vállalkozás elindult. Nekem Verpelét most is a világ közepe. Nagyon jó gyerekkorom volt, láthattam, hogy a szüleim milyen rajongással figyelik a természetet és hogyan fogalmazzák meg a saját életszemléletüket a szőlő és a bor által.

Tizenéves koromban kaptam egy walkmant, amit magammal vittem a szőlőbe, de apukám rám szólt, hogy most ne a zenére, hanem a természet hangjaira figyeljek. Ez akkor nem esett jól, de igaza volt, és ma már én is ezt kérem a saját gyerekeimtől.

Most is itt élsz a faluban?

A férjemmel úgy döntöttünk, hogy beköltözünk Egerbe. Három gyerkőcünk van, a fejlődésükhöz ott adott minden lehetőség, mi pedig húsz perc alatt Verpeléten vagyunk. Igazán nem távolság.

Hárman vagytok testvérek, mindhárman lányok. A szüleidben nem volt aggodalom, hogy senki sem fogja majd továbbvinni, amit felépítettek?

Egy darabig biztosan volt, de én tizenhárom évesen kijelentettem, hogy szőlész-borász szeretnék lenni. Nem tudom, hogy apu mennyire vette ezt akkor komolyan, de attól kezdve gyakran magával vitt a boros rendezvényekre, és sok mindent megtanított a szőlőről, a borról, a kereskedelemről.

Végül valóban szőlész-borászként kaptál diplomát, de nemcsak te, hanem a férjed is. Mostanra szinte a család minden tagja itt dolgozik a pincészetnél. Kinek mi a feladata?

A legidősebb nővérem, Judit a pénzügyekkel foglalkozik, Gabi adminisztratív feladatokat lát el, és az övé a logisztikai terület. A párom, Gedeon a cég ügyvezetője, hozzá tartozik a kereskedelem, én a marketinget, a vendéglátást és a minőségbiztosítást viszem.

A borokat ki készíti?

A főborászunk, Patai István, aki 2014 óta erősíti a csapatot. Nagyon szeretünk vele dolgozni, a szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, rendkívül szerény és lelkiismeretes. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert 2021-ben ő lett az Egri borvidéken az év borásza. Vele együtt öt borász végzettségű ember van a cégnél, mindent megbeszélünk, olajozottan megy a munka.

Édesapád mennyire vesz részt a borászat életében?

Nálunk tíz éve folyamatosan zajlik a generációváltás. A szőlőterületeket még apu menedzseli, de a nagy döntésekben már mi is benne vagyunk. A birtokméret 90 hektár, nem éppen családi lépték, rajtunk kívül még 28 állandó munkatárs dolgozik a borászatban, és idénymunkásokat is foglalkoztatunk.

Hol vannak a szőlőterületek?

Verpelét határában, de nagyon szerencsések vagyunk, mert a borvidék mindkét körzetében, a debrőiben és az egriben is vannak ültetvényeink. A debrői körzetből jön a hárslevelű és a könnyedebb olaszrizling, az egriben pedig a testesebb bort adó olaszrizling mellett kékfrankos, cabernet franc és sauvignon, valamint merlot terem, és remélem, hogy jövőre termőre fordul az új telepítésű chardonnay-ültetvényünk is.

Mesélj a pincéről! Mi mindet rejt?

A könnyed, gyümölcsös borokban hiszünk, és többségében fehérbort, rozét készítünk, de azért a mi pincénkben is van kékfrankos és bikavér! A legtöbb borunk acéltartályban készül, de a vörösek mellett az utóbbi években a nagyobb testű fehérek is kapnak egy féléves fahordós érlelést. Arra vigyázunk, hogy a hordó csak egy kis fűszert adjon, de ne telepedjen rá a borra.

Jól tudom, hogy két pincétek is van?

Igen. A verpeléti egy háromágú pincerendszer, még a szocializmus idején építették. Két ágat használunk érlelésre, a harmadikban viszont még ma is ott vannak a régi betontartályok. Azt jó lenne valamikor muzeális ággá alakítani, hadd lássák az emberek, honnan indult ez a történet.

A másik pedig egy egyenletes hőmérsékletű, általunk vájatott tufapince Egerszalók és Verpelét között. Itt öthektós hordókban érlelődnek a borok, illetve ez a palackos érlelőnk is.

Mennyi a palackos forgalmatok évente?

A 90 hektár saját terület mellett még 40 hektárról vásárolunk termést, így 1,2 millió palackot töltünk le évente. A borok 55%-a Csehországba, Lengyelországba, Kínába és Mongóliába kerül, a többit itthon értékesítjük.

Melyik borotokra vagy a legbüszkébb?

Pincészetünk prémium termékcsaládja, a 2016-ban született „Grand Selection” jelenleg tíz tagot számlál. Mindegyik nagyon szép, de talán az olaszrizlinget és a 2017-es Debrői Hárslevelű Superiort érdemes külön is kiemelni. Az utóbbi egyébként a személyes kedvencem.

Miért? Mi adja a különlegességét?

A debrői hárslevelűt egy kompolti pincemester, Rácz Pál alkotta meg az 1920-as években. Az a bor valaha fogalom volt, hihetetlen nemzetközi karriert futott be, de a szocializmus időszakában elveszítette a presztízsét. Apu látta a hanyatlását, és elhatározta, hogy visszaadja a bor régi fényét. Létrehozott egy mintaültetvényt az egri kutatóintézettel közösen, és keresni kezdte a megfelelő hárslevelűklónt. Az lett a konklúzió, hogy több klón együtt szüretelt termése közelíti meg leginkább a kívánt paramétereket.

A hárslevelű szerintem egy igazi dáma, ez a bor 2-3 évesen a legszebb, akkor mutatja meg legjobban az aromáit. A mi 2017-es évjáratú borunk tényleg kivételesen jól sikerült, ő hozta a pincészet életébe az első francia ezüstérmet.

Nosztalgiával gondolsz vissza a gyerekkorodra. A ti gyerekeitek is a természet közelségében nőnek fel?

Hét unoka van a családban, és mindegyik fiú traktoros akar lenni. Vasárnaponként az összes gyerek megy apuval a szőlőbe, hogy megnézzék a termést. Két sor csemegeszőlőt kifejezetten az ő kedvükért ültettünk, azt kóstolgatják, jelölgetik, aztán bejönnek a pincébe, belehuhognak az üres tartályokba. A legidősebb lányunoka pedig szőlész-borásznak tanul. Hogy megmarad-e ezen a területen, az nagy kérdés, de az indíttatás megvan benne.

Úgy tűnik, valóra válik, amit édesapád megálmodott…

Teljes mértékben. A kéthektáros birtok a szemünk előtt nőtt 90 hektárossá. Édesapám volt a példa előttem, általa értettem meg a „hivatás” szó jelentését. Mert ezt nem lehetett volna kényszerből csinálni.

Nagyon jó, hogy együtt a család, és édesapánk támogat bennünket mindenben, de az elkövetkezendő években már nekünk kell a saját képünkre formálnunk ezt a birtokot, hogy mi is ugyanúgy otthon érezhessük magunkat benne, ahogyan a szüleink, egész életükön át.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB