MENU

Verpelét a világ közepe!

2021.11.23.
Szabó Edit

Szinte hihetetlen, hogy a ma már 90 hektár szőlőterülettel rendelkező Varsányi Pincészetet harminc éve egy kéthektáros területtel indította a családfő, Varsányi Lajos. Bár a méret jelentősen megnőtt, a verpeléti pincészet családias jellege a mai napig megmaradt, és a munka oroszlánrészét ma már a második generáció végzi. A családról, a pincészet életéről, a borokról és a tervekről Farkasné Varsányi Katalin mesél.

Verpeléti lány vagy?

Igen, itt nőttem fel, és ötéves voltam, amikor ez a borászati vállalkozás elindult. Nekem Verpelét most is a világ közepe. Nagyon jó gyerekkorom volt, láthattam, hogy a szüleim milyen rajongással figyelik a természetet és hogyan fogalmazzák meg a saját életszemléletüket a szőlő és a bor által.

Tizenéves koromban kaptam egy walkmant, amit magammal vittem a szőlőbe, de apukám rám szólt, hogy most ne a zenére, hanem a természet hangjaira figyeljek. Ez akkor nem esett jól, de igaza volt, és ma már én is ezt kérem a saját gyerekeimtől.

Most is itt élsz a faluban?

A férjemmel úgy döntöttünk, hogy beköltözünk Egerbe. Három gyerkőcünk van, a fejlődésükhöz ott adott minden lehetőség, mi pedig húsz perc alatt Verpeléten vagyunk. Igazán nem távolság.

Hárman vagytok testvérek, mindhárman lányok. A szüleidben nem volt aggodalom, hogy senki sem fogja majd továbbvinni, amit felépítettek?

Egy darabig biztosan volt, de én tizenhárom évesen kijelentettem, hogy szőlész-borász szeretnék lenni. Nem tudom, hogy apu mennyire vette ezt akkor komolyan, de attól kezdve gyakran magával vitt a boros rendezvényekre, és sok mindent megtanított a szőlőről, a borról, a kereskedelemről.

Végül valóban szőlész-borászként kaptál diplomát, de nemcsak te, hanem a férjed is. Mostanra szinte a család minden tagja itt dolgozik a pincészetnél. Kinek mi a feladata?

A legidősebb nővérem, Judit a pénzügyekkel foglalkozik, Gabi adminisztratív feladatokat lát el, és az övé a logisztikai terület. A párom, Gedeon a cég ügyvezetője, hozzá tartozik a kereskedelem, én a marketinget, a vendéglátást és a minőségbiztosítást viszem.

A borokat ki készíti?

A főborászunk, Patai István, aki 2014 óta erősíti a csapatot. Nagyon szeretünk vele dolgozni, a szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, rendkívül szerény és lelkiismeretes. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert 2021-ben ő lett az Egri borvidéken az év borásza. Vele együtt öt borász végzettségű ember van a cégnél, mindent megbeszélünk, olajozottan megy a munka.

Édesapád mennyire vesz részt a borászat életében?

Nálunk tíz éve folyamatosan zajlik a generációváltás. A szőlőterületeket még apu menedzseli, de a nagy döntésekben már mi is benne vagyunk. A birtokméret 90 hektár, nem éppen családi lépték, rajtunk kívül még 28 állandó munkatárs dolgozik a borászatban, és idénymunkásokat is foglalkoztatunk.

Hol vannak a szőlőterületek?

Verpelét határában, de nagyon szerencsések vagyunk, mert a borvidék mindkét körzetében, a debrőiben és az egriben is vannak ültetvényeink. A debrői körzetből jön a hárslevelű és a könnyedebb olaszrizling, az egriben pedig a testesebb bort adó olaszrizling mellett kékfrankos, cabernet franc és sauvignon, valamint merlot terem, és remélem, hogy jövőre termőre fordul az új telepítésű chardonnay-ültetvényünk is.

Mesélj a pincéről! Mi mindet rejt?

A könnyed, gyümölcsös borokban hiszünk, és többségében fehérbort, rozét készítünk, de azért a mi pincénkben is van kékfrankos és bikavér! A legtöbb borunk acéltartályban készül, de a vörösek mellett az utóbbi években a nagyobb testű fehérek is kapnak egy féléves fahordós érlelést. Arra vigyázunk, hogy a hordó csak egy kis fűszert adjon, de ne telepedjen rá a borra.

Jól tudom, hogy két pincétek is van?

Igen. A verpeléti egy háromágú pincerendszer, még a szocializmus idején építették. Két ágat használunk érlelésre, a harmadikban viszont még ma is ott vannak a régi betontartályok. Azt jó lenne valamikor muzeális ággá alakítani, hadd lássák az emberek, honnan indult ez a történet.

A másik pedig egy egyenletes hőmérsékletű, általunk vájatott tufapince Egerszalók és Verpelét között. Itt öthektós hordókban érlelődnek a borok, illetve ez a palackos érlelőnk is.

Mennyi a palackos forgalmatok évente?

A 90 hektár saját terület mellett még 40 hektárról vásárolunk termést, így 1,2 millió palackot töltünk le évente. A borok 55%-a Csehországba, Lengyelországba, Kínába és Mongóliába kerül, a többit itthon értékesítjük.

Melyik borotokra vagy a legbüszkébb?

Pincészetünk prémium termékcsaládja, a 2016-ban született „Grand Selection” jelenleg tíz tagot számlál. Mindegyik nagyon szép, de talán az olaszrizlinget és a 2017-es Debrői Hárslevelű Superiort érdemes külön is kiemelni. Az utóbbi egyébként a személyes kedvencem.

Miért? Mi adja a különlegességét?

A debrői hárslevelűt egy kompolti pincemester, Rácz Pál alkotta meg az 1920-as években. Az a bor valaha fogalom volt, hihetetlen nemzetközi karriert futott be, de a szocializmus időszakában elveszítette a presztízsét. Apu látta a hanyatlását, és elhatározta, hogy visszaadja a bor régi fényét. Létrehozott egy mintaültetvényt az egri kutatóintézettel közösen, és keresni kezdte a megfelelő hárslevelűklónt. Az lett a konklúzió, hogy több klón együtt szüretelt termése közelíti meg leginkább a kívánt paramétereket.

A hárslevelű szerintem egy igazi dáma, ez a bor 2-3 évesen a legszebb, akkor mutatja meg legjobban az aromáit. A mi 2017-es évjáratú borunk tényleg kivételesen jól sikerült, ő hozta a pincészet életébe az első francia ezüstérmet.

Nosztalgiával gondolsz vissza a gyerekkorodra. A ti gyerekeitek is a természet közelségében nőnek fel?

Hét unoka van a családban, és mindegyik fiú traktoros akar lenni. Vasárnaponként az összes gyerek megy apuval a szőlőbe, hogy megnézzék a termést. Két sor csemegeszőlőt kifejezetten az ő kedvükért ültettünk, azt kóstolgatják, jelölgetik, aztán bejönnek a pincébe, belehuhognak az üres tartályokba. A legidősebb lányunoka pedig szőlész-borásznak tanul. Hogy megmarad-e ezen a területen, az nagy kérdés, de az indíttatás megvan benne.

Úgy tűnik, valóra válik, amit édesapád megálmodott…

Teljes mértékben. A kéthektáros birtok a szemünk előtt nőtt 90 hektárossá. Édesapám volt a példa előttem, általa értettem meg a „hivatás” szó jelentését. Mert ezt nem lehetett volna kényszerből csinálni.

Nagyon jó, hogy együtt a család, és édesapánk támogat bennünket mindenben, de az elkövetkezendő években már nekünk kell a saját képünkre formálnunk ezt a birtokot, hogy mi is ugyanúgy otthon érezhessük magunkat benne, ahogyan a szüleink, egész életükön át.

További cikkek

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak…

TOVÁBB

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a…

TOVÁBB

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a…

TOVÁBB