MENU

Verpelét a világ közepe!

2021.11.23.
Szabó Edit

Szinte hihetetlen, hogy a ma már 90 hektár szőlőterülettel rendelkező Varsányi Pincészetet harminc éve egy kéthektáros területtel indította a családfő, Varsányi Lajos. Bár a méret jelentősen megnőtt, a verpeléti pincészet családias jellege a mai napig megmaradt, és a munka oroszlánrészét ma már a második generáció végzi. A családról, a pincészet életéről, a borokról és a tervekről Farkasné Varsányi Katalin mesél.

Verpeléti lány vagy?

Igen, itt nőttem fel, és ötéves voltam, amikor ez a borászati vállalkozás elindult. Nekem Verpelét most is a világ közepe. Nagyon jó gyerekkorom volt, láthattam, hogy a szüleim milyen rajongással figyelik a természetet és hogyan fogalmazzák meg a saját életszemléletüket a szőlő és a bor által.

Tizenéves koromban kaptam egy walkmant, amit magammal vittem a szőlőbe, de apukám rám szólt, hogy most ne a zenére, hanem a természet hangjaira figyeljek. Ez akkor nem esett jól, de igaza volt, és ma már én is ezt kérem a saját gyerekeimtől.

Most is itt élsz a faluban?

A férjemmel úgy döntöttünk, hogy beköltözünk Egerbe. Három gyerkőcünk van, a fejlődésükhöz ott adott minden lehetőség, mi pedig húsz perc alatt Verpeléten vagyunk. Igazán nem távolság.

Hárman vagytok testvérek, mindhárman lányok. A szüleidben nem volt aggodalom, hogy senki sem fogja majd továbbvinni, amit felépítettek?

Egy darabig biztosan volt, de én tizenhárom évesen kijelentettem, hogy szőlész-borász szeretnék lenni. Nem tudom, hogy apu mennyire vette ezt akkor komolyan, de attól kezdve gyakran magával vitt a boros rendezvényekre, és sok mindent megtanított a szőlőről, a borról, a kereskedelemről.

Végül valóban szőlész-borászként kaptál diplomát, de nemcsak te, hanem a férjed is. Mostanra szinte a család minden tagja itt dolgozik a pincészetnél. Kinek mi a feladata?

A legidősebb nővérem, Judit a pénzügyekkel foglalkozik, Gabi adminisztratív feladatokat lát el, és az övé a logisztikai terület. A párom, Gedeon a cég ügyvezetője, hozzá tartozik a kereskedelem, én a marketinget, a vendéglátást és a minőségbiztosítást viszem.

A borokat ki készíti?

A főborászunk, Patai István, aki 2014 óta erősíti a csapatot. Nagyon szeretünk vele dolgozni, a szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, rendkívül szerény és lelkiismeretes. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert 2021-ben ő lett az Egri borvidéken az év borásza. Vele együtt öt borász végzettségű ember van a cégnél, mindent megbeszélünk, olajozottan megy a munka.

Édesapád mennyire vesz részt a borászat életében?

Nálunk tíz éve folyamatosan zajlik a generációváltás. A szőlőterületeket még apu menedzseli, de a nagy döntésekben már mi is benne vagyunk. A birtokméret 90 hektár, nem éppen családi lépték, rajtunk kívül még 28 állandó munkatárs dolgozik a borászatban, és idénymunkásokat is foglalkoztatunk.

Hol vannak a szőlőterületek?

Verpelét határában, de nagyon szerencsések vagyunk, mert a borvidék mindkét körzetében, a debrőiben és az egriben is vannak ültetvényeink. A debrői körzetből jön a hárslevelű és a könnyedebb olaszrizling, az egriben pedig a testesebb bort adó olaszrizling mellett kékfrankos, cabernet franc és sauvignon, valamint merlot terem, és remélem, hogy jövőre termőre fordul az új telepítésű chardonnay-ültetvényünk is.

Mesélj a pincéről! Mi mindet rejt?

A könnyed, gyümölcsös borokban hiszünk, és többségében fehérbort, rozét készítünk, de azért a mi pincénkben is van kékfrankos és bikavér! A legtöbb borunk acéltartályban készül, de a vörösek mellett az utóbbi években a nagyobb testű fehérek is kapnak egy féléves fahordós érlelést. Arra vigyázunk, hogy a hordó csak egy kis fűszert adjon, de ne telepedjen rá a borra.

Jól tudom, hogy két pincétek is van?

Igen. A verpeléti egy háromágú pincerendszer, még a szocializmus idején építették. Két ágat használunk érlelésre, a harmadikban viszont még ma is ott vannak a régi betontartályok. Azt jó lenne valamikor muzeális ággá alakítani, hadd lássák az emberek, honnan indult ez a történet.

A másik pedig egy egyenletes hőmérsékletű, általunk vájatott tufapince Egerszalók és Verpelét között. Itt öthektós hordókban érlelődnek a borok, illetve ez a palackos érlelőnk is.

Mennyi a palackos forgalmatok évente?

A 90 hektár saját terület mellett még 40 hektárról vásárolunk termést, így 1,2 millió palackot töltünk le évente. A borok 55%-a Csehországba, Lengyelországba, Kínába és Mongóliába kerül, a többit itthon értékesítjük.

Melyik borotokra vagy a legbüszkébb?

Pincészetünk prémium termékcsaládja, a 2016-ban született „Grand Selection” jelenleg tíz tagot számlál. Mindegyik nagyon szép, de talán az olaszrizlinget és a 2017-es Debrői Hárslevelű Superiort érdemes külön is kiemelni. Az utóbbi egyébként a személyes kedvencem.

Miért? Mi adja a különlegességét?

A debrői hárslevelűt egy kompolti pincemester, Rácz Pál alkotta meg az 1920-as években. Az a bor valaha fogalom volt, hihetetlen nemzetközi karriert futott be, de a szocializmus időszakában elveszítette a presztízsét. Apu látta a hanyatlását, és elhatározta, hogy visszaadja a bor régi fényét. Létrehozott egy mintaültetvényt az egri kutatóintézettel közösen, és keresni kezdte a megfelelő hárslevelűklónt. Az lett a konklúzió, hogy több klón együtt szüretelt termése közelíti meg leginkább a kívánt paramétereket.

A hárslevelű szerintem egy igazi dáma, ez a bor 2-3 évesen a legszebb, akkor mutatja meg legjobban az aromáit. A mi 2017-es évjáratú borunk tényleg kivételesen jól sikerült, ő hozta a pincészet életébe az első francia ezüstérmet.

Nosztalgiával gondolsz vissza a gyerekkorodra. A ti gyerekeitek is a természet közelségében nőnek fel?

Hét unoka van a családban, és mindegyik fiú traktoros akar lenni. Vasárnaponként az összes gyerek megy apuval a szőlőbe, hogy megnézzék a termést. Két sor csemegeszőlőt kifejezetten az ő kedvükért ültettünk, azt kóstolgatják, jelölgetik, aztán bejönnek a pincébe, belehuhognak az üres tartályokba. A legidősebb lányunoka pedig szőlész-borásznak tanul. Hogy megmarad-e ezen a területen, az nagy kérdés, de az indíttatás megvan benne.

Úgy tűnik, valóra válik, amit édesapád megálmodott…

Teljes mértékben. A kéthektáros birtok a szemünk előtt nőtt 90 hektárossá. Édesapám volt a példa előttem, általa értettem meg a „hivatás” szó jelentését. Mert ezt nem lehetett volna kényszerből csinálni.

Nagyon jó, hogy együtt a család, és édesapánk támogat bennünket mindenben, de az elkövetkezendő években már nekünk kell a saját képünkre formálnunk ezt a birtokot, hogy mi is ugyanúgy otthon érezhessük magunkat benne, ahogyan a szüleink, egész életükön át.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB