MENU

Ünnepi gálaesttel tisztelegtek az egri bikavér előtt

2022.11.11.
Doros Judit

Az egri borvidéki termelők, szőlészek, borászok, borbarátok különleges eseményen, az először megrendezett gálaesten méltatták a térség ikonikus vörös házasítását az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dísztermében, ahol átadták az újonnan alapított „Egri Bikavérért” díjakat is.

Az először megrendezett, hagyományteremtő Egri Bikavér Gálaest középpontjában a borvidék ikonikus vörös házasítására épülő ünnepi vacsora állt, amelyet a Gundel-díjas egri séf, az időközben a MICHELIN Guide 2022 Bib Gourmand díjat is elnyert Macok Bisztró vezetője, Macsinka János álmodott meg és készített el csapatával.

A vendégek az ízes fogásokhoz két-két különleges tételt kóstolhattak a helyi borászok superior és grand superior bikavéreiből, a líceumi kerengőben pedig közel húsz pincészet mutatta meg borait a vendégeknek a történelmi falak között.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében felelevenítette, hogy az egri borász hagyományok kötődnek az egyházmegyéhez, hasonlóan Veszprém, Pannonhalma vagy a somogyvári apátság esetében, majd arról beszélt, hogy az Egri borvidéket két saját „brandje”, az egri bikavér és az egri csillag fémjelzi leginkább.

Szerinte e két márka kihasználja mindazt az előnyt, ami a borvidék rendelkezésére áll, segítve az útkeresést, amellyel ez a borvidék markánsan megkülönböztetheti magát másoktól. Úgy vélte, Eger jó után jár, még akkor is, ha ma a borpiac nehéz terep.

Az eredményeket jelzi, hogy létrejött a klasszifikáció, amely a classicus, a superior és a grand superior kategóriákba sorolja a borokat, odafigyelve palackra, minőségre, eredetvédelemre, s olyan feltételeket támaszt a borvidék számára, ami értéket ad, jövőt és lehetőséget teremt.

Kifejezetten előnyként könyvelte el, hogy az Egri borvidék különböző minőségi kategóriákban képes megmutatni az arcát, a borokban pedig nemcsak az ültetvények, a fajták, hanem a teremtő ember és a mögötte álló közösség is megmutatkozik.

Pajtók Gábor térségi országgyűlési képviselő nem csak a gálának helyet adó, lenyűgöző szépségű líceumi díszterem „genius loci” hangulatát méltatta, de felidézte eleink hitvallását, miszerint az egri bikavér mindenkor, idők és viszályok felett alkalmas volt arra, hogy „megbékítsen és nyugosztoljon”. 

Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke szerint történelmi jelentőségű az Egri Bikavér Gálaest, hiszen a világon először rendezték meg, de hozzátette: reméli, hogy ez hagyományt teremt, és később is a város, a borkedvelők kiemelt ünnepe marad.

Az 1000 éves borvidék nagy örökség, nagy feladat – mondta –, az itteni gazdák, termelők, borászok pedig hálával és köszönettel tartoznak azért, hogy megélték az elmúlt éveket a szőlő- és borágazatban. Számos világdíj igazolja, hogy az egri termőhely egyéni, sajátos bora pedig nagy értékkel bír. A bortermelők közös gondolkodásában új időszámítás indult, miközben külföldön is egyre élénkebb a kereslet a bikavér iránt.

Az ünnepi köszöntők után az ételekhez felszolgált borokról árultak el néhány fontos információt, kulisszatitkot, érzést az azokat alkotó borászok. Böjt Gergő megemlítette: számára nagy öröm, hogy kis családi borászatként ott lehetnek egy ilyen rangos eseményen egy „ízig-vérig bikavérrel”, s az is boldogság, hogy ezt már a kifejezetten erre szánt, úgynevezett egri pohárban tudták kóstoltatni.

Bukolyi Marcell kiemelte: a Nagy-Eged-dűlő történetében az első, tanúsítottan organikus, vegyszermentes boruk került a poharakba, amely érett, egészséges szemekből készült, s érlelési jegyei csak fokozzák a minőségét.

Szuromi Mihály büszkén szólt a családtagjairól, akik a borászatuk működtetéséből oroszlánrészt vállalnak: szavai szerint öccse Magyarország legjobb szőlőtermelője, ő maga a feleségével pincemunkásként, adminisztrátorként és borászként is helytáll, édesanyja a séf, aki mindennap jobbnál jobb ételekkel kényezteti őket, míg édesapja a jolly joker, aki minden területen bizonyít: így együtt alkotják meg azokat a borokat, amelyeket szívvel-lélekkel mutatnak be a fogyasztóknak.

Gál Lajos felidézte: 1997-ben, amikor az első Bikavér Ünnepet rendezték Egerben, álmodni sem mert arról, hogy 25 évvel később egy ilyen, minden részletében remek és méltó gálaünneppel adóznak majd az ikonikus házasítás előtt. Csipetnyi humorral fűszerezve sorolta, hogy az emlékezetes nagy borok mind „b” betűvel kezdődnek: barolo, burgundi, barbaresco, bikavér…

Lamport József a Thummerer Pincészettől tisztelettel adózott a tavaly elhunyt borász, Thummerer Vilmos előtt, aki szavai szerint értő szemmel és szenvedéllyel választotta ki a Nagy-Eged hegy nyugati oldalán azt a 12 hektárt, amelynek gyümölcseiből most a legmagasabb minőségű, dűlőszelektált, grand superior besorolású, díjakkal elismert bikavérek alapanyagai teremnek. 

A borok mellé nagy gondossággal és fantáziával megálmodott, az ízek harmóniáját felerősítő ételeket a Macok Bisztró séfje, Macsinka János és csapata készítette, odafigyelve arra, hogy a regionális konyha legjobb tulajdonságait mutassák meg az újragondolt fogásokban, amelyeket az alkotó úgy jellemzett: egy csokor virág minden szépségét és jó tulajdonságát szerette volna felvillantani bennük. 

Az ünnepi eseményen első alkalommal adták át – étterem, borbolt és borkereskedés kategóriában – az „Egri Bikavérért” díjat azoknak a szakembereknek, akik munkájukkal kiemelkedően támogatták az egri bikavér ügyét. A díjazottak: Kertész Péter – Chicago Bowling Pub; Lakatos Szabolcs – Dűlő Chocolate & Wine; Kovács Pál – Borbolt.hu.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB