MENU

Ünnepi gálaesttel tisztelegtek az egri bikavér előtt

2022.11.11.
Doros Judit

Az egri borvidéki termelők, szőlészek, borászok, borbarátok különleges eseményen, az először megrendezett gálaesten méltatták a térség ikonikus vörös házasítását az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dísztermében, ahol átadták az újonnan alapított „Egri Bikavérért” díjakat is.

Az először megrendezett, hagyományteremtő Egri Bikavér Gálaest középpontjában a borvidék ikonikus vörös házasítására épülő ünnepi vacsora állt, amelyet a Gundel-díjas egri séf, az időközben a MICHELIN Guide 2022 Bib Gourmand díjat is elnyert Macok Bisztró vezetője, Macsinka János álmodott meg és készített el csapatával.

A vendégek az ízes fogásokhoz két-két különleges tételt kóstolhattak a helyi borászok superior és grand superior bikavéreiből, a líceumi kerengőben pedig közel húsz pincészet mutatta meg borait a vendégeknek a történelmi falak között.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében felelevenítette, hogy az egri borász hagyományok kötődnek az egyházmegyéhez, hasonlóan Veszprém, Pannonhalma vagy a somogyvári apátság esetében, majd arról beszélt, hogy az Egri borvidéket két saját „brandje”, az egri bikavér és az egri csillag fémjelzi leginkább.

Szerinte e két márka kihasználja mindazt az előnyt, ami a borvidék rendelkezésére áll, segítve az útkeresést, amellyel ez a borvidék markánsan megkülönböztetheti magát másoktól. Úgy vélte, Eger jó után jár, még akkor is, ha ma a borpiac nehéz terep.

Az eredményeket jelzi, hogy létrejött a klasszifikáció, amely a classicus, a superior és a grand superior kategóriákba sorolja a borokat, odafigyelve palackra, minőségre, eredetvédelemre, s olyan feltételeket támaszt a borvidék számára, ami értéket ad, jövőt és lehetőséget teremt.

Kifejezetten előnyként könyvelte el, hogy az Egri borvidék különböző minőségi kategóriákban képes megmutatni az arcát, a borokban pedig nemcsak az ültetvények, a fajták, hanem a teremtő ember és a mögötte álló közösség is megmutatkozik.

Pajtók Gábor térségi országgyűlési képviselő nem csak a gálának helyet adó, lenyűgöző szépségű líceumi díszterem „genius loci” hangulatát méltatta, de felidézte eleink hitvallását, miszerint az egri bikavér mindenkor, idők és viszályok felett alkalmas volt arra, hogy „megbékítsen és nyugosztoljon”. 

Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke szerint történelmi jelentőségű az Egri Bikavér Gálaest, hiszen a világon először rendezték meg, de hozzátette: reméli, hogy ez hagyományt teremt, és később is a város, a borkedvelők kiemelt ünnepe marad.

Az 1000 éves borvidék nagy örökség, nagy feladat – mondta –, az itteni gazdák, termelők, borászok pedig hálával és köszönettel tartoznak azért, hogy megélték az elmúlt éveket a szőlő- és borágazatban. Számos világdíj igazolja, hogy az egri termőhely egyéni, sajátos bora pedig nagy értékkel bír. A bortermelők közös gondolkodásában új időszámítás indult, miközben külföldön is egyre élénkebb a kereslet a bikavér iránt.

Az ünnepi köszöntők után az ételekhez felszolgált borokról árultak el néhány fontos információt, kulisszatitkot, érzést az azokat alkotó borászok. Böjt Gergő megemlítette: számára nagy öröm, hogy kis családi borászatként ott lehetnek egy ilyen rangos eseményen egy „ízig-vérig bikavérrel”, s az is boldogság, hogy ezt már a kifejezetten erre szánt, úgynevezett egri pohárban tudták kóstoltatni.

Bukolyi Marcell kiemelte: a Nagy-Eged-dűlő történetében az első, tanúsítottan organikus, vegyszermentes boruk került a poharakba, amely érett, egészséges szemekből készült, s érlelési jegyei csak fokozzák a minőségét.

Szuromi Mihály büszkén szólt a családtagjairól, akik a borászatuk működtetéséből oroszlánrészt vállalnak: szavai szerint öccse Magyarország legjobb szőlőtermelője, ő maga a feleségével pincemunkásként, adminisztrátorként és borászként is helytáll, édesanyja a séf, aki mindennap jobbnál jobb ételekkel kényezteti őket, míg édesapja a jolly joker, aki minden területen bizonyít: így együtt alkotják meg azokat a borokat, amelyeket szívvel-lélekkel mutatnak be a fogyasztóknak.

Gál Lajos felidézte: 1997-ben, amikor az első Bikavér Ünnepet rendezték Egerben, álmodni sem mert arról, hogy 25 évvel később egy ilyen, minden részletében remek és méltó gálaünneppel adóznak majd az ikonikus házasítás előtt. Csipetnyi humorral fűszerezve sorolta, hogy az emlékezetes nagy borok mind „b” betűvel kezdődnek: barolo, burgundi, barbaresco, bikavér…

Lamport József a Thummerer Pincészettől tisztelettel adózott a tavaly elhunyt borász, Thummerer Vilmos előtt, aki szavai szerint értő szemmel és szenvedéllyel választotta ki a Nagy-Eged hegy nyugati oldalán azt a 12 hektárt, amelynek gyümölcseiből most a legmagasabb minőségű, dűlőszelektált, grand superior besorolású, díjakkal elismert bikavérek alapanyagai teremnek. 

A borok mellé nagy gondossággal és fantáziával megálmodott, az ízek harmóniáját felerősítő ételeket a Macok Bisztró séfje, Macsinka János és csapata készítette, odafigyelve arra, hogy a regionális konyha legjobb tulajdonságait mutassák meg az újragondolt fogásokban, amelyeket az alkotó úgy jellemzett: egy csokor virág minden szépségét és jó tulajdonságát szerette volna felvillantani bennük. 

Az ünnepi eseményen első alkalommal adták át – étterem, borbolt és borkereskedés kategóriában – az „Egri Bikavérért” díjat azoknak a szakembereknek, akik munkájukkal kiemelkedően támogatták az egri bikavér ügyét. A díjazottak: Kertész Péter – Chicago Bowling Pub; Lakatos Szabolcs – Dűlő Chocolate & Wine; Kovács Pál – Borbolt.hu.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB