MENU

Ünnepi gálaesttel tisztelegtek az egri bikavér előtt

2022.11.11.
Doros Judit

Az egri borvidéki termelők, szőlészek, borászok, borbarátok különleges eseményen, az először megrendezett gálaesten méltatták a térség ikonikus vörös házasítását az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dísztermében, ahol átadták az újonnan alapított „Egri Bikavérért” díjakat is.

Az először megrendezett, hagyományteremtő Egri Bikavér Gálaest középpontjában a borvidék ikonikus vörös házasítására épülő ünnepi vacsora állt, amelyet a Gundel-díjas egri séf, az időközben a MICHELIN Guide 2022 Bib Gourmand díjat is elnyert Macok Bisztró vezetője, Macsinka János álmodott meg és készített el csapatával.

A vendégek az ízes fogásokhoz két-két különleges tételt kóstolhattak a helyi borászok superior és grand superior bikavéreiből, a líceumi kerengőben pedig közel húsz pincészet mutatta meg borait a vendégeknek a történelmi falak között.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében felelevenítette, hogy az egri borász hagyományok kötődnek az egyházmegyéhez, hasonlóan Veszprém, Pannonhalma vagy a somogyvári apátság esetében, majd arról beszélt, hogy az Egri borvidéket két saját „brandje”, az egri bikavér és az egri csillag fémjelzi leginkább.

Szerinte e két márka kihasználja mindazt az előnyt, ami a borvidék rendelkezésére áll, segítve az útkeresést, amellyel ez a borvidék markánsan megkülönböztetheti magát másoktól. Úgy vélte, Eger jó után jár, még akkor is, ha ma a borpiac nehéz terep.

Az eredményeket jelzi, hogy létrejött a klasszifikáció, amely a classicus, a superior és a grand superior kategóriákba sorolja a borokat, odafigyelve palackra, minőségre, eredetvédelemre, s olyan feltételeket támaszt a borvidék számára, ami értéket ad, jövőt és lehetőséget teremt.

Kifejezetten előnyként könyvelte el, hogy az Egri borvidék különböző minőségi kategóriákban képes megmutatni az arcát, a borokban pedig nemcsak az ültetvények, a fajták, hanem a teremtő ember és a mögötte álló közösség is megmutatkozik.

Pajtók Gábor térségi országgyűlési képviselő nem csak a gálának helyet adó, lenyűgöző szépségű líceumi díszterem „genius loci” hangulatát méltatta, de felidézte eleink hitvallását, miszerint az egri bikavér mindenkor, idők és viszályok felett alkalmas volt arra, hogy „megbékítsen és nyugosztoljon”. 

Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke szerint történelmi jelentőségű az Egri Bikavér Gálaest, hiszen a világon először rendezték meg, de hozzátette: reméli, hogy ez hagyományt teremt, és később is a város, a borkedvelők kiemelt ünnepe marad.

Az 1000 éves borvidék nagy örökség, nagy feladat – mondta –, az itteni gazdák, termelők, borászok pedig hálával és köszönettel tartoznak azért, hogy megélték az elmúlt éveket a szőlő- és borágazatban. Számos világdíj igazolja, hogy az egri termőhely egyéni, sajátos bora pedig nagy értékkel bír. A bortermelők közös gondolkodásában új időszámítás indult, miközben külföldön is egyre élénkebb a kereslet a bikavér iránt.

Az ünnepi köszöntők után az ételekhez felszolgált borokról árultak el néhány fontos információt, kulisszatitkot, érzést az azokat alkotó borászok. Böjt Gergő megemlítette: számára nagy öröm, hogy kis családi borászatként ott lehetnek egy ilyen rangos eseményen egy „ízig-vérig bikavérrel”, s az is boldogság, hogy ezt már a kifejezetten erre szánt, úgynevezett egri pohárban tudták kóstoltatni.

Bukolyi Marcell kiemelte: a Nagy-Eged-dűlő történetében az első, tanúsítottan organikus, vegyszermentes boruk került a poharakba, amely érett, egészséges szemekből készült, s érlelési jegyei csak fokozzák a minőségét.

Szuromi Mihály büszkén szólt a családtagjairól, akik a borászatuk működtetéséből oroszlánrészt vállalnak: szavai szerint öccse Magyarország legjobb szőlőtermelője, ő maga a feleségével pincemunkásként, adminisztrátorként és borászként is helytáll, édesanyja a séf, aki mindennap jobbnál jobb ételekkel kényezteti őket, míg édesapja a jolly joker, aki minden területen bizonyít: így együtt alkotják meg azokat a borokat, amelyeket szívvel-lélekkel mutatnak be a fogyasztóknak.

Gál Lajos felidézte: 1997-ben, amikor az első Bikavér Ünnepet rendezték Egerben, álmodni sem mert arról, hogy 25 évvel később egy ilyen, minden részletében remek és méltó gálaünneppel adóznak majd az ikonikus házasítás előtt. Csipetnyi humorral fűszerezve sorolta, hogy az emlékezetes nagy borok mind „b” betűvel kezdődnek: barolo, burgundi, barbaresco, bikavér…

Lamport József a Thummerer Pincészettől tisztelettel adózott a tavaly elhunyt borász, Thummerer Vilmos előtt, aki szavai szerint értő szemmel és szenvedéllyel választotta ki a Nagy-Eged hegy nyugati oldalán azt a 12 hektárt, amelynek gyümölcseiből most a legmagasabb minőségű, dűlőszelektált, grand superior besorolású, díjakkal elismert bikavérek alapanyagai teremnek. 

A borok mellé nagy gondossággal és fantáziával megálmodott, az ízek harmóniáját felerősítő ételeket a Macok Bisztró séfje, Macsinka János és csapata készítette, odafigyelve arra, hogy a regionális konyha legjobb tulajdonságait mutassák meg az újragondolt fogásokban, amelyeket az alkotó úgy jellemzett: egy csokor virág minden szépségét és jó tulajdonságát szerette volna felvillantani bennük. 

Az ünnepi eseményen első alkalommal adták át – étterem, borbolt és borkereskedés kategóriában – az „Egri Bikavérért” díjat azoknak a szakembereknek, akik munkájukkal kiemelkedően támogatták az egri bikavér ügyét. A díjazottak: Kertész Péter – Chicago Bowling Pub; Lakatos Szabolcs – Dűlő Chocolate & Wine; Kovács Pál – Borbolt.hu.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB