MENU

Ünnepi gálaesttel tisztelegtek az egri bikavér előtt

2022.11.11.
Doros Judit

Az egri borvidéki termelők, szőlészek, borászok, borbarátok különleges eseményen, az először megrendezett gálaesten méltatták a térség ikonikus vörös házasítását az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dísztermében, ahol átadták az újonnan alapított „Egri Bikavérért” díjakat is.

Az először megrendezett, hagyományteremtő Egri Bikavér Gálaest középpontjában a borvidék ikonikus vörös házasítására épülő ünnepi vacsora állt, amelyet a Gundel-díjas egri séf, az időközben a MICHELIN Guide 2022 Bib Gourmand díjat is elnyert Macok Bisztró vezetője, Macsinka János álmodott meg és készített el csapatával.

A vendégek az ízes fogásokhoz két-két különleges tételt kóstolhattak a helyi borászok superior és grand superior bikavéreiből, a líceumi kerengőben pedig közel húsz pincészet mutatta meg borait a vendégeknek a történelmi falak között.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében felelevenítette, hogy az egri borász hagyományok kötődnek az egyházmegyéhez, hasonlóan Veszprém, Pannonhalma vagy a somogyvári apátság esetében, majd arról beszélt, hogy az Egri borvidéket két saját „brandje”, az egri bikavér és az egri csillag fémjelzi leginkább.

Szerinte e két márka kihasználja mindazt az előnyt, ami a borvidék rendelkezésére áll, segítve az útkeresést, amellyel ez a borvidék markánsan megkülönböztetheti magát másoktól. Úgy vélte, Eger jó után jár, még akkor is, ha ma a borpiac nehéz terep.

Az eredményeket jelzi, hogy létrejött a klasszifikáció, amely a classicus, a superior és a grand superior kategóriákba sorolja a borokat, odafigyelve palackra, minőségre, eredetvédelemre, s olyan feltételeket támaszt a borvidék számára, ami értéket ad, jövőt és lehetőséget teremt.

Kifejezetten előnyként könyvelte el, hogy az Egri borvidék különböző minőségi kategóriákban képes megmutatni az arcát, a borokban pedig nemcsak az ültetvények, a fajták, hanem a teremtő ember és a mögötte álló közösség is megmutatkozik.

Pajtók Gábor térségi országgyűlési képviselő nem csak a gálának helyet adó, lenyűgöző szépségű líceumi díszterem „genius loci” hangulatát méltatta, de felidézte eleink hitvallását, miszerint az egri bikavér mindenkor, idők és viszályok felett alkalmas volt arra, hogy „megbékítsen és nyugosztoljon”. 

Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke szerint történelmi jelentőségű az Egri Bikavér Gálaest, hiszen a világon először rendezték meg, de hozzátette: reméli, hogy ez hagyományt teremt, és később is a város, a borkedvelők kiemelt ünnepe marad.

Az 1000 éves borvidék nagy örökség, nagy feladat – mondta –, az itteni gazdák, termelők, borászok pedig hálával és köszönettel tartoznak azért, hogy megélték az elmúlt éveket a szőlő- és borágazatban. Számos világdíj igazolja, hogy az egri termőhely egyéni, sajátos bora pedig nagy értékkel bír. A bortermelők közös gondolkodásában új időszámítás indult, miközben külföldön is egyre élénkebb a kereslet a bikavér iránt.

Az ünnepi köszöntők után az ételekhez felszolgált borokról árultak el néhány fontos információt, kulisszatitkot, érzést az azokat alkotó borászok. Böjt Gergő megemlítette: számára nagy öröm, hogy kis családi borászatként ott lehetnek egy ilyen rangos eseményen egy „ízig-vérig bikavérrel”, s az is boldogság, hogy ezt már a kifejezetten erre szánt, úgynevezett egri pohárban tudták kóstoltatni.

Bukolyi Marcell kiemelte: a Nagy-Eged-dűlő történetében az első, tanúsítottan organikus, vegyszermentes boruk került a poharakba, amely érett, egészséges szemekből készült, s érlelési jegyei csak fokozzák a minőségét.

Szuromi Mihály büszkén szólt a családtagjairól, akik a borászatuk működtetéséből oroszlánrészt vállalnak: szavai szerint öccse Magyarország legjobb szőlőtermelője, ő maga a feleségével pincemunkásként, adminisztrátorként és borászként is helytáll, édesanyja a séf, aki mindennap jobbnál jobb ételekkel kényezteti őket, míg édesapja a jolly joker, aki minden területen bizonyít: így együtt alkotják meg azokat a borokat, amelyeket szívvel-lélekkel mutatnak be a fogyasztóknak.

Gál Lajos felidézte: 1997-ben, amikor az első Bikavér Ünnepet rendezték Egerben, álmodni sem mert arról, hogy 25 évvel később egy ilyen, minden részletében remek és méltó gálaünneppel adóznak majd az ikonikus házasítás előtt. Csipetnyi humorral fűszerezve sorolta, hogy az emlékezetes nagy borok mind „b” betűvel kezdődnek: barolo, burgundi, barbaresco, bikavér…

Lamport József a Thummerer Pincészettől tisztelettel adózott a tavaly elhunyt borász, Thummerer Vilmos előtt, aki szavai szerint értő szemmel és szenvedéllyel választotta ki a Nagy-Eged hegy nyugati oldalán azt a 12 hektárt, amelynek gyümölcseiből most a legmagasabb minőségű, dűlőszelektált, grand superior besorolású, díjakkal elismert bikavérek alapanyagai teremnek. 

A borok mellé nagy gondossággal és fantáziával megálmodott, az ízek harmóniáját felerősítő ételeket a Macok Bisztró séfje, Macsinka János és csapata készítette, odafigyelve arra, hogy a regionális konyha legjobb tulajdonságait mutassák meg az újragondolt fogásokban, amelyeket az alkotó úgy jellemzett: egy csokor virág minden szépségét és jó tulajdonságát szerette volna felvillantani bennük. 

Az ünnepi eseményen első alkalommal adták át – étterem, borbolt és borkereskedés kategóriában – az „Egri Bikavérért” díjat azoknak a szakembereknek, akik munkájukkal kiemelkedően támogatták az egri bikavér ügyét. A díjazottak: Kertész Péter – Chicago Bowling Pub; Lakatos Szabolcs – Dűlő Chocolate & Wine; Kovács Pál – Borbolt.hu.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB