MENU

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház és a Varga Pincészet egy-egy bora nyert el aranyérmet.

A Syngenta a világ egyik vezető agrárvállalata, melynek fő tevékenysége növényvédő szerek és szántóföldi vetőmagok előállítása, értékesítése és forgalmazása. Azon kívül, hogy a cég a magyar agrárszektor szereplői számára értékesíti ezeket a termékeket, emellett a vállalkozás szakmai tanácsadást nyújt, különböző növény kísérleteket folytat, illetve szakmai eseményeket szervez, mint például a 2001 óta megrendezésre kerülő Országos Syngenta Borversenyt, ami az ország egyik legnagyobb megmérettetésévé nőtte ki magát.

„Az Országos Syngenta Borverseny nemcsak cégünk, hanem a borászati szakma számára is meghatározó jelentőségű esemény. Emiatt is nagy örömmel tölt el minket, hogy két év kényszerszünet után ismét, immár huszadik alkalommal rendeztük meg a nagyszabású versenyt. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen nagyszámú, összesen 501 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a jubileumi borversenyre” – hangsúlyozta Eric Thomas, a Syngenta Duna régiójának növényvédelmi marketingvezetője.

A borversenyen a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Maróti Attila, a Maul Zsolt Premium Winery és a Szentpéteri Borpince bora nyerte el a SynVino-díjakat. A több mint 500 nevezett bor közül pedig 5 tétel nagyaranyérmet, 114 bor aranyérmet, 312 bor ezüstérmet és 6 bor bronz minősítést szerzett.

Az Egri borvidékről az Ostoros Családi Pincészet a 2021-es Egri Cabernet Sauvignon, a 2021-es Soltész Egri Chardonnay és a 2022-es Királyleányka boráért nyert el aranyérmet, a Szuromi Családi Birtok a 2018-as évjáratú Egri Kékfrankos Superior Hordóválogatás és a 2018-a Merlot Hordóválogatás tételéért, az Egri Korona Borház a 2017-es Egri Merlot Selection boráért, míg a Varga Pincészet a 2020-as évjáratú Aranymetszés Debrői Hárslevelű boráért vihetett el aranyérmet.

A részletes eredmények IDE kattintva érhetőek el.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB