MENU

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház és a Varga Pincészet egy-egy bora nyert el aranyérmet.

A Syngenta a világ egyik vezető agrárvállalata, melynek fő tevékenysége növényvédő szerek és szántóföldi vetőmagok előállítása, értékesítése és forgalmazása. Azon kívül, hogy a cég a magyar agrárszektor szereplői számára értékesíti ezeket a termékeket, emellett a vállalkozás szakmai tanácsadást nyújt, különböző növény kísérleteket folytat, illetve szakmai eseményeket szervez, mint például a 2001 óta megrendezésre kerülő Országos Syngenta Borversenyt, ami az ország egyik legnagyobb megmérettetésévé nőtte ki magát.

„Az Országos Syngenta Borverseny nemcsak cégünk, hanem a borászati szakma számára is meghatározó jelentőségű esemény. Emiatt is nagy örömmel tölt el minket, hogy két év kényszerszünet után ismét, immár huszadik alkalommal rendeztük meg a nagyszabású versenyt. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen nagyszámú, összesen 501 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a jubileumi borversenyre” – hangsúlyozta Eric Thomas, a Syngenta Duna régiójának növényvédelmi marketingvezetője.

A borversenyen a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Maróti Attila, a Maul Zsolt Premium Winery és a Szentpéteri Borpince bora nyerte el a SynVino-díjakat. A több mint 500 nevezett bor közül pedig 5 tétel nagyaranyérmet, 114 bor aranyérmet, 312 bor ezüstérmet és 6 bor bronz minősítést szerzett.

Az Egri borvidékről az Ostoros Családi Pincészet a 2021-es Egri Cabernet Sauvignon, a 2021-es Soltész Egri Chardonnay és a 2022-es Királyleányka boráért nyert el aranyérmet, a Szuromi Családi Birtok a 2018-as évjáratú Egri Kékfrankos Superior Hordóválogatás és a 2018-a Merlot Hordóválogatás tételéért, az Egri Korona Borház a 2017-es Egri Merlot Selection boráért, míg a Varga Pincészet a 2020-as évjáratú Aranymetszés Debrői Hárslevelű boráért vihetett el aranyérmet.

A részletes eredmények IDE kattintva érhetőek el.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB