MENU

Több mint 70 utcazenész játéka kíséri a VINO-t

2022.06.13.
Tóth Adrienn

Az egri bor első nyári fesztiválján a borkóstoláshoz a zenei kíséretet idén is az Utcazenészek Versenyének fellépői szolgáltatják majd június 15–19. között a Dobó téren. A társprogram azonban jóval több, mint egyedi koncertek sorozata. Arról, hogy miként zajlik a rendezvény, Ábry Zoltánt, a fesztivál szervezőjét kérdeztük.

Ha valaki még soha nem járt az Utcazenészek Versenyén, hogyan képzelje el?

Az egri belváros ilyenkor megtelik zenével. Mindenféle műfaj képviselteti magát, hallható jazz, pop, rock, swing, country. A fellépő zenészek az ország több mint negyven városából érkeznek. A vendégeknek egyszerűen csak fejest kell ugraniuk az egri belvárosba, ahol tizenhét helyszínen szól az utcazene.

Sőt, nem csak utcazenéről van szó, mert más művészeti ágak képviselői is velünk vannak. A történetet az teszi különlegessé, hogy nem pusztán kiállításról van szó, maga az alkotás folyamata is a Dobó téren zajlik. Itt ülnek le az üres vászon elé a festők, itt veszik maguk elé az agyagot a szobrászok, akik a közönségnek is adnak lehetőséget, hogy bekapcsolódjanak.

Azt gondolom, az itt megtapasztalható hangulat attól a kettősségtől különleges, ahogy a rendezvény helyszíneként szolgáló egri történelmi belváros és ez a fiatalos, spontán, vidám esemény hat egymásra. Azt tapasztaljuk, hogy aki egyszer ellátogat ilyenkor Egerbe, az rögtön szerelembe esik, és visszatér később is.

Nemcsak egy fesztivál vagytok azonban, hanem verseny is. Hogyan dől el, hogy ki a legjobb?

Az egész program lényege, hogy a zenészek az utca emberének játszanak. Hogy legyen egy kis kihívás a dologban: az, aki a látogatóktól a legtöbb Like Érmét gyűjti, megnyeri a Közönség Kedvence díjat, ami egy pénzdíjazással járó elismerés.

A kiosztandó Like Érmékhez a vendégek úgy juthatnak, hogy a partnereinkként működő üzletekben, éttermekben, kávézókban, cukrászdákban elköltött minden ezer forintért kapnak egy érmét, amelyet utána a számukra kedves zenészeknek adhatnak. Mindig jó érzés látni, ahogy kapcsolat alakul ki a vendégek és a kedvenc zenészeik között. Ha megvan a favorit, sokan a többnapos program alatt végig neki gyűjtenek, hozzá térnek vissza újra és újra. Ez egy egyedi konstrukció, és úgy látom, jól működik.

A Beatles legendás tagja, Paul McCartney épp a fesztivál időpontjában ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból, úgy tudjuk, külön programmal készültök. Mesélnél erről?

Szerintem nem sok olyan ember van, aki ne szeretné a Beatlest. Úgy gondoltuk, hogy a neves alkalomból meghívjuk a The Blackbirds Beatles tribute zenekart, akik szombat este kilenctől lépnek fel a Dobó téren a Live Beatles Show-val. Mellettük a képzőművészek is készülnek, Szűcs Rita egy meglepetéssel várja a születésnapot. Meghívtuk Pault is, majd kiderül, személyesen átveszi-e.

Több éve működtök már együtt a VINO Kóstoló Ünneppel. Milyen a kémia a két rendezvény között?

A VINO-val alkotott közösség gyümölcsöző számunkra, sokat ad a rendezvényünkhöz. Egert alapvetően az egri borokról, az Egri borvidékről ismerik az emberek, és azt tapasztaljuk, hogy a rendkívül népszerű könnyűzene műfaja és a méltán híres egri borok együtt sok vendéget csábítanak ezekben a napokban a városba.

A kapcsolatunk indulása nem hétköznapi, tulajdonképpen a hátrányból kovácsoltunk előnyt. 2020-ban a kovid miatti lezárások következtében csak egy nagyon szűk ablak nyílt meg, amikor fesztiválokat lehetett szervezni. Ezért úgy döntöttünk, hogy egyszerre és egy helyen valósítjuk meg a két programot. Már az első év előkészítési időszakában beigazolódott azonban, hogy milyen jól működik együtt a két program, így arra jutottunk, hogy a következő három-öt évben is érdemes együtt dolgoznunk. Az már csak bónusz, hogy mint kiderült, az egri bor felettébb inspirálóan hat mind a zenészekre, mind a festőkre.

Szervezőként valószínűleg sűrű lesz számodra ez a hétvége. Mi az, amit azért mindenképp meg fogsz kóstolni?

Az évnek ebben az időszakában a könnyed, nyári borok esnek a legjobban. A Juhász Testvérek Pincészetének rozéforgalmát személyes fogyasztásommal szoktam fellendíteni, másik nagy kedvencem Petrényék könnyed, friss, illatos egri csillaga.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB