MENU

Több mint 70 utcazenész játéka kíséri a VINO-t

2022.06.13.
Tóth Adrienn

Az egri bor első nyári fesztiválján a borkóstoláshoz a zenei kíséretet idén is az Utcazenészek Versenyének fellépői szolgáltatják majd június 15–19. között a Dobó téren. A társprogram azonban jóval több, mint egyedi koncertek sorozata. Arról, hogy miként zajlik a rendezvény, Ábry Zoltánt, a fesztivál szervezőjét kérdeztük.

Ha valaki még soha nem járt az Utcazenészek Versenyén, hogyan képzelje el?

Az egri belváros ilyenkor megtelik zenével. Mindenféle műfaj képviselteti magát, hallható jazz, pop, rock, swing, country. A fellépő zenészek az ország több mint negyven városából érkeznek. A vendégeknek egyszerűen csak fejest kell ugraniuk az egri belvárosba, ahol tizenhét helyszínen szól az utcazene.

Sőt, nem csak utcazenéről van szó, mert más művészeti ágak képviselői is velünk vannak. A történetet az teszi különlegessé, hogy nem pusztán kiállításról van szó, maga az alkotás folyamata is a Dobó téren zajlik. Itt ülnek le az üres vászon elé a festők, itt veszik maguk elé az agyagot a szobrászok, akik a közönségnek is adnak lehetőséget, hogy bekapcsolódjanak.

Azt gondolom, az itt megtapasztalható hangulat attól a kettősségtől különleges, ahogy a rendezvény helyszíneként szolgáló egri történelmi belváros és ez a fiatalos, spontán, vidám esemény hat egymásra. Azt tapasztaljuk, hogy aki egyszer ellátogat ilyenkor Egerbe, az rögtön szerelembe esik, és visszatér később is.

Nemcsak egy fesztivál vagytok azonban, hanem verseny is. Hogyan dől el, hogy ki a legjobb?

Az egész program lényege, hogy a zenészek az utca emberének játszanak. Hogy legyen egy kis kihívás a dologban: az, aki a látogatóktól a legtöbb Like Érmét gyűjti, megnyeri a Közönség Kedvence díjat, ami egy pénzdíjazással járó elismerés.

A kiosztandó Like Érmékhez a vendégek úgy juthatnak, hogy a partnereinkként működő üzletekben, éttermekben, kávézókban, cukrászdákban elköltött minden ezer forintért kapnak egy érmét, amelyet utána a számukra kedves zenészeknek adhatnak. Mindig jó érzés látni, ahogy kapcsolat alakul ki a vendégek és a kedvenc zenészeik között. Ha megvan a favorit, sokan a többnapos program alatt végig neki gyűjtenek, hozzá térnek vissza újra és újra. Ez egy egyedi konstrukció, és úgy látom, jól működik.

A Beatles legendás tagja, Paul McCartney épp a fesztivál időpontjában ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból, úgy tudjuk, külön programmal készültök. Mesélnél erről?

Szerintem nem sok olyan ember van, aki ne szeretné a Beatlest. Úgy gondoltuk, hogy a neves alkalomból meghívjuk a The Blackbirds Beatles tribute zenekart, akik szombat este kilenctől lépnek fel a Dobó téren a Live Beatles Show-val. Mellettük a képzőművészek is készülnek, Szűcs Rita egy meglepetéssel várja a születésnapot. Meghívtuk Pault is, majd kiderül, személyesen átveszi-e.

Több éve működtök már együtt a VINO Kóstoló Ünneppel. Milyen a kémia a két rendezvény között?

A VINO-val alkotott közösség gyümölcsöző számunkra, sokat ad a rendezvényünkhöz. Egert alapvetően az egri borokról, az Egri borvidékről ismerik az emberek, és azt tapasztaljuk, hogy a rendkívül népszerű könnyűzene műfaja és a méltán híres egri borok együtt sok vendéget csábítanak ezekben a napokban a városba.

A kapcsolatunk indulása nem hétköznapi, tulajdonképpen a hátrányból kovácsoltunk előnyt. 2020-ban a kovid miatti lezárások következtében csak egy nagyon szűk ablak nyílt meg, amikor fesztiválokat lehetett szervezni. Ezért úgy döntöttünk, hogy egyszerre és egy helyen valósítjuk meg a két programot. Már az első év előkészítési időszakában beigazolódott azonban, hogy milyen jól működik együtt a két program, így arra jutottunk, hogy a következő három-öt évben is érdemes együtt dolgoznunk. Az már csak bónusz, hogy mint kiderült, az egri bor felettébb inspirálóan hat mind a zenészekre, mind a festőkre.

Szervezőként valószínűleg sűrű lesz számodra ez a hétvége. Mi az, amit azért mindenképp meg fogsz kóstolni?

Az évnek ebben az időszakában a könnyed, nyári borok esnek a legjobban. A Juhász Testvérek Pincészetének rozéforgalmát személyes fogyasztásommal szoktam fellendíteni, másik nagy kedvencem Petrényék könnyed, friss, illatos egri csillaga.

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB