MENU

Tippek a borászoktól az idei VINO Kóstoló Ünnepre

2022.06.02.
Győrfi Alexandra

Egri nyár van, így az egri borászok is Egerbe hívnak, hogy a VINO Kóstoló Ünnep keretein belül megízlelhesd üde fehérboraikat, gyümölcsös rozéikat, friss vörösboraikat vagy éppen frissítő pezsgőiket. Látogass el a június 15. és 19. között megrendezésre kerülő rendezvényre Egerbe, a Dobó térre, és kóstold végig a borászok ajánlásait!

Egyetlen korty, ezerféle íz

A Kovács Nimród Winery 2017-es közkedvelt Battonage Chardonnay-je: az unikális, seprőfelkeveréses eljárásnak, a burgundi és magyar hordók finom használatának, a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlő vulkanikus, tufás, gazdag talajának köszönhetően egyetlen kortyból ezerféle íz áramlik szét az ember szájában.

Az ásványos, bársonyos, a végén enyhe mandulás utóízzel vibráló chardonnay-jegyek szépen kerekednek eggyé a fehér gyümölcsök és némi citrusosság komplex élményével, amit megkoronáz a krémes, vajas, leheletnyi kalácsosságot sugalló finomseprős utóérzet.

Minden napszakra

A Rege Birtok a 2021-es Egri Csillagot és Rozé Cuvée-t ajánlja a forró nyári délutánokra, akár egy kis szódával megbolondítva. Ha pedig hűvösödik az este, akkor a jégbe hűtött 2021-es Kadarka forrósítja fel a testet és a lelket.

Kirobbanó

Gál Tibor régóta szeretne igazi nyárias, hűsítő vörösbort készíteni, és most sikerült! Kadarka 2021: hűtött erjesztés, zéró fahordó, korai palackozás. Kirobbanó, gyümölcsös, könnyed, varázslatos. Hűtve fogyasztandó!

A felfedezett

A Tóth Ferenc Pincészet 2019-es Egri Kadarkája az idei év eddigi legnagyobb felfedezettje. Szép rubinvörös színű bor, amely a fajtához mérten nagy sűrűséget mutat a pohárba töltve.

Nagyon összetett

A Torma Pince 2018-as Zengő Battonage borának illatában lime, alma és körte keveredik. A friss, citrusos jegyek mellett finom, pasztelles krémesség jellemzi. Nagyon összetett, fajtára jellemző karakterekkel rendelkezik. A pincészet a bordeaux-i aranyérmei közül erre a legbüszkébb.

Remekül illik

A Varga Pincészet 2020-as Aranymetszés Debrői Hárslevelű borát hársvirágos, hársmézes és gesztenyés ízek jellemzik. Édes bor, mely a desszertkörön kívül tökéletesen passzol a nyári, füstös grillhúsokhoz, de libamájhoz, csípős ételekhez is remekül illik.

Egy korty egri nyár

A Birtok Egri Olaszrizlinget letisztult ízvilág, gazdag citrusosság és a keserű mandula játékos kavalkádja jellemzi. A zamatos gyümölcsösség, az üde, nyári illatok és a vibráló szénsavasság pedig a Csipke Rozé sajátja. Tisztán és fröccsként is felfrissít. Az Ostoros Családi Pincészet csapata szerint a legjobban egy derűs nyári estéhez illenek, főleg egy jó társaságban, mert ők úgy tartják: együtt lenni jó!

A napfény palackba zárt íze

Az Egri Korona Borház 2021-es Napfény Íze Egri Tramini desszertbora a nyáresti, baráti beszélgetések kellemes aláfestője.
Élvezd újra a 2021-es év napfényének palackba zárt ízét a VINO Kóstoló Ünnep Egerben rendezvényen!

Szinteket lépve

Ha nyár, akkor olaszrizling! Gál Lajos 3 különböző minőségi szintű bort ajánl ebből a fajtaborból.
• Egerszóláti Olaszrizling 2021. Bármikor, bármihez: akár beszélgetésekhez, akár fröccsként is.
• Szó-lá-ti Olaszrizling Superior 2021. Ünnepi bor a VINO-ra!
• Kántor-tag Olaszrizling Grand Superior 2018. Este, amikor már a nagy borok kellenek, hogy ne feledjük: Eger lényege a dűlőkben rejlik!

Vibráló és izgalmas

A nyárhoz rendkívüli módon illik egy vibráló és izgalmas fehérbor Egerből, mint például az egri csillag. A St. Andrea Szőlőbirtok 2021-es Napbor Egri Csillag bora friss, könnyű, gyümölcsös, míg az Örökké Egri Csillag Superior 2021 nagy lendületű és gazdag zamatú egri fehér házasítás, mely meszes talajokról származik. A pincészet ezen felül egyedi ünnepi ajánlattal, a St. Andrea pezsgővel is készül a VINO Kóstoló Ünnepre.

A nyár palackba zárva

A Petrény Winery egy igazán könnyed borral készül a VINO-ra. Minden tulajdonságában a nyarat idézi, mint illatában, mint színeiben! Szalmasárga színvilág, az illatban elsőként csillagánizs és virágpor dominál, kis mozgatás után jön elő az egyedi muskotály jellegzetes illata. Könnyed, édes, illatos ízérzet, inkább mézzel, ánizzsal, propolisszal. Igazi fesztiválbor lehet.

A rendezvényről további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

5 ok, amiért érdemes részt venned az Egri Bikavér Nagykóstolón

2022.09.26.
Tóth Adrienn

Az Egri borvidék történetében meghatározó eseménynek ígérkezik az első alkalommal megrendezésre kerülő Egri Bikavér Nagy kóstoló. A vendégek átélhetik azt a különleges pillanatot, amikor a borvidéken dolgozó borászok elkötelezik magukat az egri bikavér elsődleges…

TOVÁBB

Új őszi rendezvénysorozat helyezi középpontba a bikavért Egerben

2022.09.21.
Tóth Adrienn

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. 2022-ben pedig új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy a borvidék megújítja az egri régió kiemelt borának nevét viselő rendezvényt. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október…

TOVÁBB

A két legfontosabb egri bormárka bizonyított a Top 100-as listán 

2022.09.19.
Tóth Adrienn

A Top 100 Magyar Bor 2022 kiadvány különlegességét az adja, hogy meghatározó kiskereskedelmi láncokban legnagyobb forgalommal bíró borok közül válogatják ki egy vakkóstoló útján a legjobbakat. A tény, hogy az Egri borvidék vonatkozásában hat…

TOVÁBB