MENU

Tippek a borászoktól az idei VINO Kóstoló Ünnepre

2022.06.02.
Győrfi Alexandra

Egri nyár van, így az egri borászok is Egerbe hívnak, hogy a VINO Kóstoló Ünnep keretein belül megízlelhesd üde fehérboraikat, gyümölcsös rozéikat, friss vörösboraikat vagy éppen frissítő pezsgőiket. Látogass el a június 15. és 19. között megrendezésre kerülő rendezvényre Egerbe, a Dobó térre, és kóstold végig a borászok ajánlásait!

Egyetlen korty, ezerféle íz

A Kovács Nimród Winery 2017-es közkedvelt Battonage Chardonnay-je: az unikális, seprőfelkeveréses eljárásnak, a burgundi és magyar hordók finom használatának, a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlő vulkanikus, tufás, gazdag talajának köszönhetően egyetlen kortyból ezerféle íz áramlik szét az ember szájában.

Az ásványos, bársonyos, a végén enyhe mandulás utóízzel vibráló chardonnay-jegyek szépen kerekednek eggyé a fehér gyümölcsök és némi citrusosság komplex élményével, amit megkoronáz a krémes, vajas, leheletnyi kalácsosságot sugalló finomseprős utóérzet.

Minden napszakra

A Rege Birtok a 2021-es Egri Csillagot és Rozé Cuvée-t ajánlja a forró nyári délutánokra, akár egy kis szódával megbolondítva. Ha pedig hűvösödik az este, akkor a jégbe hűtött 2021-es Kadarka forrósítja fel a testet és a lelket.

Kirobbanó

Gál Tibor régóta szeretne igazi nyárias, hűsítő vörösbort készíteni, és most sikerült! Kadarka 2021: hűtött erjesztés, zéró fahordó, korai palackozás. Kirobbanó, gyümölcsös, könnyed, varázslatos. Hűtve fogyasztandó!

A felfedezett

A Tóth Ferenc Pincészet 2019-es Egri Kadarkája az idei év eddigi legnagyobb felfedezettje. Szép rubinvörös színű bor, amely a fajtához mérten nagy sűrűséget mutat a pohárba töltve.

Nagyon összetett

A Torma Pince 2018-as Zengő Battonage borának illatában lime, alma és körte keveredik. A friss, citrusos jegyek mellett finom, pasztelles krémesség jellemzi. Nagyon összetett, fajtára jellemző karakterekkel rendelkezik. A pincészet a bordeaux-i aranyérmei közül erre a legbüszkébb.

Remekül illik

A Varga Pincészet 2020-as Aranymetszés Debrői Hárslevelű borát hársvirágos, hársmézes és gesztenyés ízek jellemzik. Édes bor, mely a desszertkörön kívül tökéletesen passzol a nyári, füstös grillhúsokhoz, de libamájhoz, csípős ételekhez is remekül illik.

Egy korty egri nyár

A Birtok Egri Olaszrizlinget letisztult ízvilág, gazdag citrusosság és a keserű mandula játékos kavalkádja jellemzi. A zamatos gyümölcsösség, az üde, nyári illatok és a vibráló szénsavasság pedig a Csipke Rozé sajátja. Tisztán és fröccsként is felfrissít. Az Ostoros Családi Pincészet csapata szerint a legjobban egy derűs nyári estéhez illenek, főleg egy jó társaságban, mert ők úgy tartják: együtt lenni jó!

A napfény palackba zárt íze

Az Egri Korona Borház 2021-es Napfény Íze Egri Tramini desszertbora a nyáresti, baráti beszélgetések kellemes aláfestője.
Élvezd újra a 2021-es év napfényének palackba zárt ízét a VINO Kóstoló Ünnep Egerben rendezvényen!

Szinteket lépve

Ha nyár, akkor olaszrizling! Gál Lajos 3 különböző minőségi szintű bort ajánl ebből a fajtaborból.
• Egerszóláti Olaszrizling 2021. Bármikor, bármihez: akár beszélgetésekhez, akár fröccsként is.
• Szó-lá-ti Olaszrizling Superior 2021. Ünnepi bor a VINO-ra!
• Kántor-tag Olaszrizling Grand Superior 2018. Este, amikor már a nagy borok kellenek, hogy ne feledjük: Eger lényege a dűlőkben rejlik!

Vibráló és izgalmas

A nyárhoz rendkívüli módon illik egy vibráló és izgalmas fehérbor Egerből, mint például az egri csillag. A St. Andrea Szőlőbirtok 2021-es Napbor Egri Csillag bora friss, könnyű, gyümölcsös, míg az Örökké Egri Csillag Superior 2021 nagy lendületű és gazdag zamatú egri fehér házasítás, mely meszes talajokról származik. A pincészet ezen felül egyedi ünnepi ajánlattal, a St. Andrea pezsgővel is készül a VINO Kóstoló Ünnepre.

A nyár palackba zárva

A Petrény Winery egy igazán könnyed borral készül a VINO-ra. Minden tulajdonságában a nyarat idézi, mint illatában, mint színeiben! Szalmasárga színvilág, az illatban elsőként csillagánizs és virágpor dominál, kis mozgatás után jön elő az egyedi muskotály jellegzetes illata. Könnyed, édes, illatos ízérzet, inkább mézzel, ánizzsal, propolisszal. Igazi fesztiválbor lehet.

A rendezvényről további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB