MENU

Tippek a borászoktól az idei VINO Kóstoló Ünnepre

2022.06.02.
Győrfi Alexandra

Egri nyár van, így az egri borászok is Egerbe hívnak, hogy a VINO Kóstoló Ünnep keretein belül megízlelhesd üde fehérboraikat, gyümölcsös rozéikat, friss vörösboraikat vagy éppen frissítő pezsgőiket. Látogass el a június 15. és 19. között megrendezésre kerülő rendezvényre Egerbe, a Dobó térre, és kóstold végig a borászok ajánlásait!

Egyetlen korty, ezerféle íz

A Kovács Nimród Winery 2017-es közkedvelt Battonage Chardonnay-je: az unikális, seprőfelkeveréses eljárásnak, a burgundi és magyar hordók finom használatának, a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlő vulkanikus, tufás, gazdag talajának köszönhetően egyetlen kortyból ezerféle íz áramlik szét az ember szájában.

Az ásványos, bársonyos, a végén enyhe mandulás utóízzel vibráló chardonnay-jegyek szépen kerekednek eggyé a fehér gyümölcsök és némi citrusosság komplex élményével, amit megkoronáz a krémes, vajas, leheletnyi kalácsosságot sugalló finomseprős utóérzet.

Minden napszakra

A Rege Birtok a 2021-es Egri Csillagot és Rozé Cuvée-t ajánlja a forró nyári délutánokra, akár egy kis szódával megbolondítva. Ha pedig hűvösödik az este, akkor a jégbe hűtött 2021-es Kadarka forrósítja fel a testet és a lelket.

Kirobbanó

Gál Tibor régóta szeretne igazi nyárias, hűsítő vörösbort készíteni, és most sikerült! Kadarka 2021: hűtött erjesztés, zéró fahordó, korai palackozás. Kirobbanó, gyümölcsös, könnyed, varázslatos. Hűtve fogyasztandó!

A felfedezett

A Tóth Ferenc Pincészet 2019-es Egri Kadarkája az idei év eddigi legnagyobb felfedezettje. Szép rubinvörös színű bor, amely a fajtához mérten nagy sűrűséget mutat a pohárba töltve.

Nagyon összetett

A Torma Pince 2018-as Zengő Battonage borának illatában lime, alma és körte keveredik. A friss, citrusos jegyek mellett finom, pasztelles krémesség jellemzi. Nagyon összetett, fajtára jellemző karakterekkel rendelkezik. A pincészet a bordeaux-i aranyérmei közül erre a legbüszkébb.

Remekül illik

A Varga Pincészet 2020-as Aranymetszés Debrői Hárslevelű borát hársvirágos, hársmézes és gesztenyés ízek jellemzik. Édes bor, mely a desszertkörön kívül tökéletesen passzol a nyári, füstös grillhúsokhoz, de libamájhoz, csípős ételekhez is remekül illik.

Egy korty egri nyár

A Birtok Egri Olaszrizlinget letisztult ízvilág, gazdag citrusosság és a keserű mandula játékos kavalkádja jellemzi. A zamatos gyümölcsösség, az üde, nyári illatok és a vibráló szénsavasság pedig a Csipke Rozé sajátja. Tisztán és fröccsként is felfrissít. Az Ostoros Családi Pincészet csapata szerint a legjobban egy derűs nyári estéhez illenek, főleg egy jó társaságban, mert ők úgy tartják: együtt lenni jó!

A napfény palackba zárt íze

Az Egri Korona Borház 2021-es Napfény Íze Egri Tramini desszertbora a nyáresti, baráti beszélgetések kellemes aláfestője.
Élvezd újra a 2021-es év napfényének palackba zárt ízét a VINO Kóstoló Ünnep Egerben rendezvényen!

Szinteket lépve

Ha nyár, akkor olaszrizling! Gál Lajos 3 különböző minőségi szintű bort ajánl ebből a fajtaborból.
• Egerszóláti Olaszrizling 2021. Bármikor, bármihez: akár beszélgetésekhez, akár fröccsként is.
• Szó-lá-ti Olaszrizling Superior 2021. Ünnepi bor a VINO-ra!
• Kántor-tag Olaszrizling Grand Superior 2018. Este, amikor már a nagy borok kellenek, hogy ne feledjük: Eger lényege a dűlőkben rejlik!

Vibráló és izgalmas

A nyárhoz rendkívüli módon illik egy vibráló és izgalmas fehérbor Egerből, mint például az egri csillag. A St. Andrea Szőlőbirtok 2021-es Napbor Egri Csillag bora friss, könnyű, gyümölcsös, míg az Örökké Egri Csillag Superior 2021 nagy lendületű és gazdag zamatú egri fehér házasítás, mely meszes talajokról származik. A pincészet ezen felül egyedi ünnepi ajánlattal, a St. Andrea pezsgővel is készül a VINO Kóstoló Ünnepre.

A nyár palackba zárva

A Petrény Winery egy igazán könnyed borral készül a VINO-ra. Minden tulajdonságában a nyarat idézi, mint illatában, mint színeiben! Szalmasárga színvilág, az illatban elsőként csillagánizs és virágpor dominál, kis mozgatás után jön elő az egyedi muskotály jellegzetes illata. Könnyed, édes, illatos ízérzet, inkább mézzel, ánizzsal, propolisszal. Igazi fesztiválbor lehet.

A rendezvényről további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB