MENU

Szeretnék maradandót alkotni

2021.11.30.
Szabó Edit

Noha a Demeter család 1886 óta készít borokat az egri lejtőkről, az első palackozott tétel csak 1999-ben hagyta el a Demeter Borászat pincéjét. A változások beindítója az akkor huszonéves Demeter Csaba volt, akit munkája elismeréseként 2010-ben az Év Fiatal Magyar Borászává választottak, 2014-ben pedig megkapta az „Év Egri Bortermelője” címet. Számára azonban ma is az a legnagyobb elismerés, ha a vendégeinek ízlik a bora.

Emlékszem, volt egy hatalmas, régi pincétek a Kőlyuk pincesoron, de most nem oda hívtál, hanem ebbe a barátságos, Szépasszony-völgyi kóstolótérbe. Mikor nyitottad?

2017 nyarán. A borokat továbbra is a régi pincében készítjük, a vendégeket viszont azóta itt fogadjuk. Szeretem ezt a helyet, nagyon sok látogatót vonz, megnyitott egy új értékesítési csatornát, és segített leküzdeni a pandémia okozta nehézségeket. Sokszor azt gondolom, hogy ha nem lenne, talán már mi sem lennénk.

Ennyire megsínylette a borágazat az elmúlt két évet?

Az ágazat már sokkal régebben bajban van, a világjárvány csak felgyorsította a folyamatokat. Szerintem a válságnak még egyáltalán nincs vége, de szerencsére a legtöbb borász nagy túlélő.

Neked mi a titkod, mi ad erőt a túléléshez?

Nem tudom, talán a hit. Vannak dolgok, amikre nincs magyarázat. Ilyen a házasság, és ilyen a borkészítés is: mindkettő nehéz, mégis viszed, ha hiszel a szerelemben és hiszel a jó borokban. A felmenőim 1886 óta borászkodnak Egerben, az én utam mégsem volt egyenes, sokáig nem tudtam, hogy mi szeretnék lenni. Huszonkét éves koromban aztán nekiláttam, és elkészítettem az első boromat, egyedül, segítség nélkül. Az az egyhordónyi kékfrankos mérföldkő volt az életemben. Rájöttem, hogy ez az utam, és beálltam édesapám mellé a családi borászatba, aki 1996-tól át is adta nekem a kormányrudat.

Mekkora volt akkor a borászat?

Nagyjából ezer hektoliter bort készítettünk évente, de palackoznunk sem kellett, mindent elvitt egy nagy borászat. Ezzel jól lehetett keresni, engem viszont ez nem elégített ki. Én Gál Tibor és Thummerer Vilmos példáját láttam magam előtt, a minőséget kerestem, az volt a vágyam, hogy megmutassam, mire képes egy-egy fajta, milyen erő van a borvidékben. Éreztem, hogy változtatnom kell, 1999-től el is indult a palackos értékesítésünk, de az igazán sokkoló élmény az volt, amikor eltöltöttem egy hónapot Bordeaux-ban.

Hazajöttél, és mindent megváltoztattál?

Majdnem mindent. Kidobtam a régi fahordókat, a prést, de nem is az eszközpark volt a lényeges, inkább a hozzáállás, a filozófia. Akkor jöttem rá, hogy milyen fontos a szőlő minősége, és hogy az a rengeteg apróságnak tűnő valami a borkészítés folyamatában mind-mind fontos ahhoz, hogy a bor egyre jobb és jobb legyen. Akkor épp nem volt saját szőlőterületünk, de tudtam, hogy anélkül képtelenség azon a szinten borászkodni, ahogyan szeretnék, ezért lassan elkezdődött a birtoképítés is.

Mekkora most a terület?

Jelenleg 8 hektárt művelünk három dűlőben: az Nagy-Eged-hegyben kékfrankos, a Merengőben cabernet franc, a Nagy-aszóban turán, menoire és hárslevelű terem. Nagyjából 50.000 palack bort készítünk évente, aminek nagy része a Szépasszony-völgyben és a webshopon keresztül találja meg a fogyasztóját, de jut belőle Lengyelországba, Szlovákiába és Kínába is.

Elégedett vagy ezzel a birtokmérettel, vagy szeretnél növekedni?

Nem szeretnék növekedni, ekkora terület elég. Az viszont fontos, hogy megkezdtük a birtok átalakítását, és néhány éven belül teljes egészében átállunk biogazdálkodásra. Fokozatosan haladunk, kis lépésekben, de határozottan. A környezettudatos gondolkodás amúgy is része a mindennapjainknak: visszaváltjuk a palackjainkat, és felhasználjuk őket újra, minden kiadványunk újrahasznosított papírból készül, energiatakarékos gépeket használunk, és minden lehetséges módon arra törekszünk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.

Elkészítetted már életed borát? Azt, amire mindig is vágytál?

Egy olyat már készítettem. A 2002-es XY Cuvée volt az. Jó visszagondolni rá. És van két másik fontos borom, a Hanga és az Ajna. Részben azért, mert finomak, részben pedig azért, mert a kislányaimról neveztem el őket. Hanga 15, Ajna 12 éves.

A boraid mennyire tükrözik a személyiségedet?

Szerintem mindenki olyan borokat készít, amilyen ő maga. Ha egy borász megtalálja a belső békéjét, a borai is sokkal több figyelmet kapnak, és ezt meg is hálálják. A belső békéhez azonban mindenekelőtt hit kell. Hit abban, hogy amit csinálok, az fontos és jó, és abban ki tudok teljesedni. Vannak az életben nehézségek, néha még ahhoz is komoly lelkierő kell, hogy reggel felkeljen az ember, de ha a hit nem veszett el, akkor minden nehézségen könnyebben túljutunk.

Mi a legnagyobb vágyad?

Szeretnék maradandót alkotni. Sok példát láttunk már arra, hogy egy család generációkon keresztül visz egy borászatot. Lehet, hogy nem apáról fiúra, hanem nagyapáról unokára száll, de akkor is a család kezében marad, biztonságot, tartást, hitet és erőt ad. Ezt szeretném én is. Nem könnyű, de sosem volt az, jöttek a háborúk, most a pandémiával küzdünk, minden generációnak jut valami, de ez így van rendjén. Nem szabad visszariadni a nehézségektől.

Mi az, amiben megtalálod az örömödet?

A lányaimban mindenekfölött. De most a borászatban és ebben a borbárban is. Nem puccos helyet akartam, hanem olyat, ahol az ember egyszerűen csak jól érzi magát. Ide jöhet valaki kisebb-nagyobb társasággal, de akár csak kettesben a párjával is, jól fogja érezni magát. Ha úgy szeretné, végigkóstolhatja a pincészetünk teljes szortimentjét, de van cseh házi csapolt sörünk, házi pálinkánk, a borkoktélokat pedig saját recept szerint készítjük. Megpróbáltam mindenből a legjobbat megtalálni: a kávénk nagyon finom, ecuadori, a tányérra pedig kolbász, sonka, sajt kerül, ezeket is a környékbeli családi gazdaságokból szerzem be.

Fontos számodra a dicséret, az elismerés?

Persze, hogy fontos. És nem mondom, hogy nem esik jól, ha valamelyik boromról elismerően nyilatkozik a szakma, vagy ha aranyérmet hoz haza egy versenyről, de a legnagyobb dicséret számomra mégis az, ha valaki bejön ide, ebbe a Szépasszony-völgyi pincébe, megkóstolja a boromat, és kér még egy pohárral. Mert ő azzal a borral szerelembe esett. A borkészítés olyan, mint a párkapcsolat: ha folyamatosan figyelsz rá és dolgozol rajta, akkor egyre jobb és jobb lesz, de amint egy kicsit elengeded, azonnal visszaüt. Azért is szeretek nap mint nap kijönni ide a völgybe és beállni a pult mögé, mert szinte mindennap kapok egy olyan dicséretet, amitől érzem, hogy jó úton járok, és ez erőt ad a folytatáshoz.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB