MENU

Szeretnék maradandót alkotni

2021.11.30.
Szabó Edit

Noha a Demeter család 1886 óta készít borokat az egri lejtőkről, az első palackozott tétel csak 1999-ben hagyta el a Demeter Borászat pincéjét. A változások beindítója az akkor huszonéves Demeter Csaba volt, akit munkája elismeréseként 2010-ben az Év Fiatal Magyar Borászává választottak, 2014-ben pedig megkapta az „Év Egri Bortermelője” címet. Számára azonban ma is az a legnagyobb elismerés, ha a vendégeinek ízlik a bora.

Emlékszem, volt egy hatalmas, régi pincétek a Kőlyuk pincesoron, de most nem oda hívtál, hanem ebbe a barátságos, Szépasszony-völgyi kóstolótérbe. Mikor nyitottad?

2017 nyarán. A borokat továbbra is a régi pincében készítjük, a vendégeket viszont azóta itt fogadjuk. Szeretem ezt a helyet, nagyon sok látogatót vonz, megnyitott egy új értékesítési csatornát, és segített leküzdeni a pandémia okozta nehézségeket. Sokszor azt gondolom, hogy ha nem lenne, talán már mi sem lennénk.

Ennyire megsínylette a borágazat az elmúlt két évet?

Az ágazat már sokkal régebben bajban van, a világjárvány csak felgyorsította a folyamatokat. Szerintem a válságnak még egyáltalán nincs vége, de szerencsére a legtöbb borász nagy túlélő.

Neked mi a titkod, mi ad erőt a túléléshez?

Nem tudom, talán a hit. Vannak dolgok, amikre nincs magyarázat. Ilyen a házasság, és ilyen a borkészítés is: mindkettő nehéz, mégis viszed, ha hiszel a szerelemben és hiszel a jó borokban. A felmenőim 1886 óta borászkodnak Egerben, az én utam mégsem volt egyenes, sokáig nem tudtam, hogy mi szeretnék lenni. Huszonkét éves koromban aztán nekiláttam, és elkészítettem az első boromat, egyedül, segítség nélkül. Az az egyhordónyi kékfrankos mérföldkő volt az életemben. Rájöttem, hogy ez az utam, és beálltam édesapám mellé a családi borászatba, aki 1996-tól át is adta nekem a kormányrudat.

Mekkora volt akkor a borászat?

Nagyjából ezer hektoliter bort készítettünk évente, de palackoznunk sem kellett, mindent elvitt egy nagy borászat. Ezzel jól lehetett keresni, engem viszont ez nem elégített ki. Én Gál Tibor és Thummerer Vilmos példáját láttam magam előtt, a minőséget kerestem, az volt a vágyam, hogy megmutassam, mire képes egy-egy fajta, milyen erő van a borvidékben. Éreztem, hogy változtatnom kell, 1999-től el is indult a palackos értékesítésünk, de az igazán sokkoló élmény az volt, amikor eltöltöttem egy hónapot Bordeaux-ban.

Hazajöttél, és mindent megváltoztattál?

Majdnem mindent. Kidobtam a régi fahordókat, a prést, de nem is az eszközpark volt a lényeges, inkább a hozzáállás, a filozófia. Akkor jöttem rá, hogy milyen fontos a szőlő minősége, és hogy az a rengeteg apróságnak tűnő valami a borkészítés folyamatában mind-mind fontos ahhoz, hogy a bor egyre jobb és jobb legyen. Akkor épp nem volt saját szőlőterületünk, de tudtam, hogy anélkül képtelenség azon a szinten borászkodni, ahogyan szeretnék, ezért lassan elkezdődött a birtoképítés is.

Mekkora most a terület?

Jelenleg 8 hektárt művelünk három dűlőben: az Nagy-Eged-hegyben kékfrankos, a Merengőben cabernet franc, a Nagy-aszóban turán, menoire és hárslevelű terem. Nagyjából 50.000 palack bort készítünk évente, aminek nagy része a Szépasszony-völgyben és a webshopon keresztül találja meg a fogyasztóját, de jut belőle Lengyelországba, Szlovákiába és Kínába is.

Elégedett vagy ezzel a birtokmérettel, vagy szeretnél növekedni?

Nem szeretnék növekedni, ekkora terület elég. Az viszont fontos, hogy megkezdtük a birtok átalakítását, és néhány éven belül teljes egészében átállunk biogazdálkodásra. Fokozatosan haladunk, kis lépésekben, de határozottan. A környezettudatos gondolkodás amúgy is része a mindennapjainknak: visszaváltjuk a palackjainkat, és felhasználjuk őket újra, minden kiadványunk újrahasznosított papírból készül, energiatakarékos gépeket használunk, és minden lehetséges módon arra törekszünk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.

Elkészítetted már életed borát? Azt, amire mindig is vágytál?

Egy olyat már készítettem. A 2002-es XY Cuvée volt az. Jó visszagondolni rá. És van két másik fontos borom, a Hanga és az Ajna. Részben azért, mert finomak, részben pedig azért, mert a kislányaimról neveztem el őket. Hanga 15, Ajna 12 éves.

A boraid mennyire tükrözik a személyiségedet?

Szerintem mindenki olyan borokat készít, amilyen ő maga. Ha egy borász megtalálja a belső békéjét, a borai is sokkal több figyelmet kapnak, és ezt meg is hálálják. A belső békéhez azonban mindenekelőtt hit kell. Hit abban, hogy amit csinálok, az fontos és jó, és abban ki tudok teljesedni. Vannak az életben nehézségek, néha még ahhoz is komoly lelkierő kell, hogy reggel felkeljen az ember, de ha a hit nem veszett el, akkor minden nehézségen könnyebben túljutunk.

Mi a legnagyobb vágyad?

Szeretnék maradandót alkotni. Sok példát láttunk már arra, hogy egy család generációkon keresztül visz egy borászatot. Lehet, hogy nem apáról fiúra, hanem nagyapáról unokára száll, de akkor is a család kezében marad, biztonságot, tartást, hitet és erőt ad. Ezt szeretném én is. Nem könnyű, de sosem volt az, jöttek a háborúk, most a pandémiával küzdünk, minden generációnak jut valami, de ez így van rendjén. Nem szabad visszariadni a nehézségektől.

Mi az, amiben megtalálod az örömödet?

A lányaimban mindenekfölött. De most a borászatban és ebben a borbárban is. Nem puccos helyet akartam, hanem olyat, ahol az ember egyszerűen csak jól érzi magát. Ide jöhet valaki kisebb-nagyobb társasággal, de akár csak kettesben a párjával is, jól fogja érezni magát. Ha úgy szeretné, végigkóstolhatja a pincészetünk teljes szortimentjét, de van cseh házi csapolt sörünk, házi pálinkánk, a borkoktélokat pedig saját recept szerint készítjük. Megpróbáltam mindenből a legjobbat megtalálni: a kávénk nagyon finom, ecuadori, a tányérra pedig kolbász, sonka, sajt kerül, ezeket is a környékbeli családi gazdaságokból szerzem be.

Fontos számodra a dicséret, az elismerés?

Persze, hogy fontos. És nem mondom, hogy nem esik jól, ha valamelyik boromról elismerően nyilatkozik a szakma, vagy ha aranyérmet hoz haza egy versenyről, de a legnagyobb dicséret számomra mégis az, ha valaki bejön ide, ebbe a Szépasszony-völgyi pincébe, megkóstolja a boromat, és kér még egy pohárral. Mert ő azzal a borral szerelembe esett. A borkészítés olyan, mint a párkapcsolat: ha folyamatosan figyelsz rá és dolgozol rajta, akkor egyre jobb és jobb lesz, de amint egy kicsit elengeded, azonnal visszaüt. Azért is szeretek nap mint nap kijönni ide a völgybe és beállni a pult mögé, mert szinte mindennap kapok egy olyan dicséretet, amitől érzem, hogy jó úton járok, és ez erőt ad a folytatáshoz.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB