MENU

Szeretem, ha a bor a tőkén születik

2021.10.14.
Szabó Edit

A Dula Pincészet az Egri borvidék egyik legismertebb, legnagyobb hagyományokra visszatekintő családi vállalkozása. A 42 hektár egri és 3 hektár tokaji szőlőterülettel rendelkező borászatot dr. Dula Bence alapította, de ma már fiával, Áronnal együtt vezetik. Áron sok vargabetű után, húsz éve tért vissza a szülővárosába, hogy a Dula Pincészet maroknyi csapatát erősítse. A munkából a család minden tagja kiveszi a részét, de a vállalkozás motorja ma már egyértelműen Dula Áron.

Egerben a srácok vagy úsznak, vagy vízilabdáznak. Te melyik sportot űzted gyerekkorodban?

Mindkettőt, természetesen. A szabadidőmben pedig a bérelt szőlőterületünkön hordtam a venyigét meg segítettem, amit kellett. Saját ültetvényünk akkor még nem volt, apa a gyöngyösdomoszlói állami gazdaságban dolgozott, de szőlőnek lennie kellett, az volt a világ rendje.

Tehát amíg a többiek bringáztak vagy moziba mentek, te kint voltál a szőlőben. Nem a legbiztosabb módja annak, hogy egy életre megszeresd ezt a szakmát…

Nem is sikerült megszeretnem, de édesapám nagyon erős személyiség, és elég határozottan kijelölte az utamat. Talán negyedikesek lehettünk, amikor a tanárnő mindenkivel leíratta, hogy mi szeretne lenni. Én azt írtam, hogy állatorvosnak készülök, de ahogy a családomat ismerem, biztos, hogy kertészmérnök leszek.

Így is lett?

Majdnem. Két és fél év után otthagytam a Kertészeti Egyetemet, mert akkor még nagyon nem voltam benne biztos, hogy ezt akarom.

Mit akartál?

Mindent. Dolgoztam laborban, CD-boltban, számítástechnikai cégnél, és közben állandóan rockzenét hallgattam. Az egri családi birtokunk a kilencvenes években kezdett újraindulni, és a kárpótlás során több olyan szőlőterületet is visszakaptunk, ami korábban a családunké volt. Noha nem voltam még itthon, besegítettem a szőlőtelepítésbe, és végül huszonnégy évesen éreztem elérkezettnek az időt arra, hogy visszaköltözzek Egerbe, és beálljak a családi vállalkozásba. A mai napig nem bántam meg ezt a döntésemet.

Mekkora volt akkor a birtok?

Nagyjából 14 hektár. A nagyobb újratelepítések a kétezres években indultak. Kezdetben a napszámosokkal dolgoztam együtt, lépésről lépésre tanultam meg a területek és a szőlőfajták sajátosságait, és évekig kizárólag a szőlővel foglalkoztam. A borkészítésbe csak 2005 óta folyok bele.

Hol van ez a 42 hektárnyi egri terület?

Három fő birtoktestünk van. Az Eged-hegy oldalában, a Bajusz-, a Cigléd- és a Grőber-dűlőben több mint 20 hektár, ez a legnagyobb terület, a Rác-hegyen is van közel 20 hektárunk, a harmadik birtoktest pedig Egerszalók felé, a város nyugati oldalában terül el, a Gőzmalmos-, a Fertő- és a Békési-dűlőben.

Melyik a legkedvesebb számodra?

Mindig az, amelyik éppen a leginkább igényli a törődést. Az Eged-hegyet azért szeretem, mert ott van a dédnagyapámról elnevezett Mezey-dűlő. Igaz, hogy ott nincs területünk, de Thummerer Vilmos nagyon szépen műveli, mindig jó ránézni. A kadarkaültetvényünk a Rác-hegy legfelső pontján van, azt meg azért szeretem, mert fantasztikus onnan a kilátás.

Olaszrizling, sauvignon blanc, tramini, kadarka, cabernet franc, pinot noir, syrah, kékfrankos, menoir – elég széles a fajtaválasztékotok…

Igen, de egyelőre nem tervezünk szűkítést. A legtöbb termést szőlőként értékesítjük, bort egyelőre csak 3-5 hektárról készítünk. Most már mind a 42 hektárunk terem, jövőre szeretnék 10 hektárnyi öreg szőlőt kivágni, de annak az újratelepítését ilyen szőlőárak mellett nem sürgetem.

Van kedvenc borod a saját szortimentetekből?

Mindig más. A mi boraink hosszú érlelés után kerülnek piacra, a vörösöknél most jöttünk ki a 2012-es évjárattal. Óriási élmény végigkövetni egy bor változásait 10-12 éven keresztül. Nemrég kóstoltam újra az 1999-es évjáratú, kétszeres bordeaux-i aranyérmes bikavérünket. Most is zseniális, és úgy tűnik, még sokáig az marad.

Hogyan oszlik meg a munka a családtagok között a vállalkozásban?

Apa az irányító. Az utóbbi években már csak a borok kóstolásával és a kereskedelemmel foglalkozik, de ragaszkodik hozzá, hogy mindenről tudjon. A növényvédelemért édesanyám felel, minden más az én dolgom. Egy gyerekkori barátommal egészül ki a csapat, ő a szőlőben tartja a frontot.

Az Egri borvidék két zászlóshajója, az egri csillag és az egri bikavér mennyire fontos számotokra?

Mindkettő nagyon fontos, csillagot az első pillanattól készítünk, bikavérből pedig nálunk csak egy van, a Hegybíró Bikavér, de az nagyon magas minőségű bor minden évben.

Rejt valami különlegességet a pince?

Van egy fehér pinot noirunk, az nagy meglepetést szokott kelteni, és imádják a fogyasztók.

Szeretsz kísérletezni?

Imádok, de azt szeretem, ha a bor a tőkén születik. Most például egy egybeszüretelt cabernet franc-merlot bor érlelődik a pincében, nagyon ígéretes, meglátjuk, mi lesz belőle. És van egy késői szüretelésű traminink is, szerintem nagyon jól sikerült, jó, ha tízévenként adatik ilyen lehetőség egy borász számára.

Mi az, ami a legjobban bosszant?

A sietség. Hogy már Márton-napra kész borokkal akarunk kijönni. Meg az, hogy külföldi borokat iszunk ahelyett, hogy a hazai választékban néznénk körül.

Mi az, aminek a legjobban örülsz?

Annak, hogy a szőlő és a természet csodákra képes, annak, ha ízlik a borom, meg annak, hogy a kétéves kislányom örömmel csipegeti a tőkéről a szőlőt, és a természet része az életének.

Vannak terveid, vágyaid, elképzeléseid a jövőre?

A saját terveim szerint húsz évem van arra, hogy mindenestül elkészüljön ez a pincészet. Jó lenne új pincét építeni, és megőrizni a már meglévő értékeket, hogy ha valamelyik gyerekem úgy dönt, hogy ezzel szeretne foglalkozni, egy működőképes borászatot adhassak át neki. A kisfiam nemrég azt mondta, hogy elindulna ezen az úton. Most tizenöt éves, meglátjuk, mit hoz a jövő.

További cikkek

Egri Borvidék a terítéken | Pár ötlet mindazoknak, akik a szőlőt nemcsak isszák hanem eszik is

2024.09.09.

Nem akarjuk siettetni az időt, de pár nap múlva megérkezik az ősz és vele együtt a Borvidék kiemelt eseménye, a szüret. Az egri szüret kezdete hagyományosan szeptember 29-hez köthető, Szent Mihály napjához, ám az időjárás és a szőlő érettségi állapota miatt ez a dátum mozgatható.

A szürettel elkezdődik a legújabb borok feldolgozása, ám ne felejtsük el, hogy a finom szőlőből nem csak minőségi italokat kóstolhatunk, hanem mennyei ételeket is készíthetünk. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, hogy az Egri Borvidéket az asztalra csempészhessétek.

Minden főzés-sütés a minőségi alapanyagok beszerzésével kezdődik: a finom borokat megvásárolhatod borászainktól, a friss szőlőt pedig beszerezheted hétköznap Egerben a Katona téren található piacon, hétvégén pedig a Kisasszony piacon.

Az első recept ötletünk egy igazán könnyed szüreti sajtsaláta, ami egy kitűnő előételként szolgál:

Hozzávalók:

  • 1db alma
  • 1db körte
  • 1db narancs
  • 20 dkg szőlő
  • 2 dkg dió
  • 2 dkg kesudió
  • 20 dkg camembert sajt

Öntet:

  • 1.5 dl tejföl
  • 1db narancs
  • 2ek tej
  • 2 tk méz
  • 0.5tk currypor
  • 1kh őrölt fahéj

A gyümölcsöket apróra vágjuk, a camambert felszeleteljük, kistányérokba adagoljuk és megszórjuk a diófélékkel. Az öntethez a tejfölt krémesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a narancslevet, a tejet és a mézet. Végül a curryvel és a fahéjjal pikánsra ízesítjük, tálkába töltjük, és külön kínáljuk a salátához.

A szőlő nem csak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is rendelkezik! Rengeteg C- és B-vitamint, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, és flavonoidokat tartalmaz, erősiti az immunrendszert, segíti az emésztést és lassítja az öregedést is!

Ezért következő receptnek egy olyat választottunk, amivel könnyedén kiegészítheted a család kedvenc húsételeit, miközben az egészségükről is gondoskodsz!

Szőlős chutney:

Hozzávalók:

  • 40 dkg szőlő
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db fahéj
  • 1 db csillagánizs

A szőlőt leszemezzük és kettévágjuk a szemeket. A cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, majd rátesszük a vékonyra szeletelt hagymákat és összekeverjük a szőlővel. Felöntjük a borral, ízesítjük a fahéjjal és az ánizzsal. Kitűnően párosíthatjuk sült húsokkal, pirított burgonyával, párolt rizzsel, grillezett zöldségfélékkel.

Ne feledkezzünk meg a szőlő szárított formájáról sem, a mazsoláról, ami már önmagában is remek nassolnivaló, ám a belőle készült sütemények egyszerűen ínycsiklandozóak!

Túrós mazsolás villámsüti:

Hozzávalók:

A mazsolát lelocsoljuk rum aromával és félretesszük. Az összes többi hozzávalót csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát. A masszát beleöntjük egy kisebb tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (35-40 perc). Porcukorral együtt tálalhatjuk is.

Egyetek finom szőlős ételeket, igyatok finom borokat és élvezzétek a hétköznapok örömteli perceit!

Források:

https://cookpad.com/hu/receptek/13680847-turos-mazsolas-villam-sut
https://www.mindmegette.hu/szureti-sajtsalata.recept/
https://www.mindmegette.hu/csirkemell-szolos-chutneyval.recept/

Képek forrása: egriborvidek.hu és pexels.hu

TOVÁBB

Időutazás az Egri Borvidéken – szüreti hagyományok

2024.09.04.

A szüreti időszak a borvidék egyik legvártabb és legkiemeltebb eseménye évszázadok óta, ami kicsiket és nagyokat egyaránt érintett Egerben.

De hogyan is zajlott a szüret a modern technológia előtt?

A szüret kezdő időpontját a városi tanács állapította meg, majd egy dobos segítségével két héttel korábban hirdették ki a városban.

A borvidék apraja-nagyja izgatottá vált és elkezdődtek a munkálatok: az eszközöket megtisztították, a hordókat kimostál és beáztatták. Mindenki résztvett a folyamatok előkészítésében és a munkában is.

A szüret igazi közösségi élménynek számított, ugyanis a kisebb szőlőbirtokosok a családtagok, barátok, szomszédok segítségével szedték a szőlőt, míg a nagybirtokosok a környék napszámosait is felfogadták.

A feladatokat igazságosan elosztották: a gyermekek és a nők szedőként dolgoztak, míg a férfiak a puttonyozást végezték el. 3-6 szedő munkáját egy puttonyos segítette – a szedők a puttonyba gyűjtötték a szőlőt, melyet a férfiak egy szüretelő kádhoz vittek. Az összegyűjtött gyümölcsöt megtaposták és elkészítették a mustot.

Az egri találmány

A taposók feladatát egy egri asztalosmester, Oberfrank Antal könnyítette meg, ugyanis a 19. század elején feltalálta a szőlőmalmot, mellyel forradalmasította a mustkészítést. A malom használata hatékonyabbá és gyorsabbá tette a szüretet, ugyanis percenként akár egy puttony szőlő őrlésére is képes volt.

Érdekesség a Borvidékről

Egerben a borászatokat, pincéket a városban és a város peremén helyezték el, ezért más borvidékekkel ellentétben külön figyelmet kellett szentelni a szőlő szállítására, ami nem csak költséges volt, hanem sokszor logisztikai kihívásokat is jelentett.

Szüreti mulatságok régen

A szüret végét egy hatalmas mulatsággal zárta a közösség, mely mindig egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött. A szedők egy óriási, akár egy mázsás szőlő koszorút készítettek a szőlősgazdáknak, megünnepelve a szüretet és az új bor kezdetét.

Az ünnepség után hajnalig mulattak az egriek: cigányzenészek gondoskodtak a muzsikáról, maszkokban, álarcokban táncoltak és finom ételeket készítettek. Ezen a napon a lőszereket és fegyvereket korlátlanul lehetett használni, a mozsárágyúkkal úgynevezett rakétákat durrogtattak, így a vidék a lobogó tűz fényébe öltözött.

Szüreti mulatság napjainkban

A szüretet, mint minden évben, idén is megünnepeljük Eger legendás bornegyedében, a Szépasszony-völgyben. Borászaink a borvidék kiváló boraival, mennyei ételekkel, pincetúrákkal, mustkóstolással, szüreti felvonulással, koncertekkel és kézműves vásárral vár mindenkit!

A részletes programok az alábbi oldalon érhetőek el:
https://visiteger.com/programok/osszes/szuret-a-szepasszony-volgyben

TOVÁBB

THUMMERER 40 | Egy mindenkiért, mindenki egyért.

2024.09.03.

Egy mindenkiért, mindenki egyért. Az egy a történetünkben a Thummerer pincészet. Mindenki pedig a Thummerer család három generációjának tagjai és társaik – Vilmos, Kati, Ildikó, Éva, András, Tamás, Elza, Polett, Ede – no meg József. Ők a Thummerer birodalom test- és értékőrei.

A birodalom kifejezést most a szó legnemesebb értelmében képzeljük el. Ehhez a paradicsomi kis birodalomhoz – a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokhoz – tartozik 120 hektár szőlő ültetvény Noszvaj és a Nagy Eged térségében, 4400 nm pincerendszer kemencés kóstolóteremmel, egy lovastanya kövér mezőkkel és gyönyörű paripákkal, a noszvaji Magtár fogadó szállással és üveggyűjteménnyel. És egy nagy becsben lévő barlanglakás, ahol minden elkezdődött.

Thummererék története úgy indul, mint a népmesék, tündérmesébe illően folytatódik és reméljük, végtelen történet. A szegény, de igen talpraesett fiatalember Vilmos elindul Egerből, kitanulja a szőlész-gyümölcsész szakmát, megtalálja párját, Katit, akivel elindulnak az üveghegyen túlra. Bár a világ kételkedik, ők töretlenül haladnak előre, kézenfogva az élet rengetegében, számukra nincs áttörhetetlen üvegplafon. Vilmos útja eleinte erdőn vezet keresztül, majd már Katival közösen rózsákon és krizantémokon át eljutnak a szőlőtenger partjára. A kockázatot vállalva elmerülnek a szőlőben. Ennek közepén találnak egy szigetet, vagyis egy hatalmas ódon pincét egy 14 ezer literes ászok hordóval, (nyugalom, ez a szörnyeteg már csak dísz), ahol a szőlőt borrá alakíthatják. Megtanulják a borvarázslás minden csínját-bínját, Vilmos még az Óperencián túlra is elmegy híres régi borbirodalmakba tanulni és közben felépíti a sajátját. Hitük, tehetségük és szorgalmuk segíti őket mindenféle próbatételeken keresztül. A kis birodalom és a család is gyarapszik. A szomszéd borászok és mindenféle népek csodájára járnak a Thummerer birtoknak és nagy, testes boraiknak. Fennállásuk 40 éve alatt sok követendő, olykor igen izgalmas példával járnak elől. Vili Papa, ahogy unokái hívják a családalapítót, visszaszerzi az Egri Bikavér becsületét, dűlőit külön-külön is bátran felteszi a bortérképre, részt vesz az Egri Csillag születésében, mindenféle modern eszközöket bevet, egyszóval folyamatosan megreformálja a mesterséget. Ahogy nő a birodalom és a feladat, úgy lesz egyre nagyobb szükség hozzáértő segítségre. A próbákat végül József állja ki, aki azóta is hűséges fővezére, akarom mondani főborásza a Thummerer pincének.

Vili Papa évente párszor elutazik, hogy Magyarország más családi borbirodalmainak, vagyis szőlőbirtokainak alapítóival tanácskozzon, kvaterkázzon, megbeszéljék a világ folyásának irányát, a jókat és a rosszakat is. Közben elismerően kóstolgatják egymás borait és megmutatják, mennyit okosodtak az utódok és mit lehetne még tanítani nekik. Hiszen ezért alapították a Pannon Bormíves Céhet.

Gyermekeik is szeretik a bort, de még jobban a vendégeket, akik a világ minden tájáról sereglenek, hogy megkóstolják a mesés borokat és lássák a hatalmas pincét (és a barlanglakást, ahol minden elkezdődött). Éva és András vendégeiket igen jól tartják, jó borokkal, kemencés vagy épp gourmet étkekkel kínálják a birtok és Noszvaj legjavából. Szállást is adnak nekik. A birodalomhoz tartozik Ildikó lovastanyája. A vállalkozó szelleműek szépséges lovai hátán csodálhatják meg a környező hegyoldalakon hullámzó, végtelen (legalábbis annak tűnő, 120 hektáros) szőlőtengert. Jönnek is az emberek, hogy részesülhessenek ebből a sok jóból meg Thummererék életszeretetéből, szenvedélyéből. A legkisebb fiút, Tamást inkább a szőlő érdekli, mintsem a sok ember. Kedvesével, Elzával ők a szőlőtenger, vagyis a dűlők kapitányai. Vili Papa egy nap egy másik birodalomba költözik. A legkisebb királylány, Polett, akinek az alapító Vili Papa még életében átadta a birodalom kincstárának kulcsát, szóval ő meg nem átall mindenféle influenszereket is bevonni a bormarketingbe, akik hírét viszik Thummereréknek. Nem bánják a többiek, hiszen Polett csak hozzáteszi az örökséghez ezeket újdonságokat, miközben a főborász és a dűlők kapitánya viszik tovább a Thummererek alkotmányát. 40 éve rendületlenül készülnek a nagy borok, de az idők szavát meghallva már fehérek és pezsgők is. Mivel a családban nagy tisztelet uralkodik és mindenki másban mester, időről időre kupaktanácsot tartanak. Olyankor bezárják a birodalom kapuit és maguk kóstolgatják a borokat, mesélnek egymásnak, ki milyen újdonságot látott a világban, tanakodnak, mit kellene megfogadni ezekből, döntést hoznak és azonnal, nagy lendülettel el is kezdik megvalósítani. Pont, ahogy Vili Papa tette mindig. Így aztán csak jönnek az érmek, a legtöbb arany meg a vendégek 40 éve és a Thummerer név ma is fényes. Egy Egri Borvidéki csillag. Aki nem hiszi, járjon utána.

THUMMERER 40-4
THUMMERER 40-5
TOVÁBB