MENU

Szeretem, ha a bor a tőkén születik

2021.10.14.
Szabó Edit

A Dula Pincészet az Egri borvidék egyik legismertebb, legnagyobb hagyományokra visszatekintő családi vállalkozása. A 42 hektár egri és 3 hektár tokaji szőlőterülettel rendelkező borászatot dr. Dula Bence alapította, de ma már fiával, Áronnal együtt vezetik. Áron sok vargabetű után, húsz éve tért vissza a szülővárosába, hogy a Dula Pincészet maroknyi csapatát erősítse. A munkából a család minden tagja kiveszi a részét, de a vállalkozás motorja ma már egyértelműen Dula Áron.

Egerben a srácok vagy úsznak, vagy vízilabdáznak. Te melyik sportot űzted gyerekkorodban?

Mindkettőt, természetesen. A szabadidőmben pedig a bérelt szőlőterületünkön hordtam a venyigét meg segítettem, amit kellett. Saját ültetvényünk akkor még nem volt, apa a gyöngyösdomoszlói állami gazdaságban dolgozott, de szőlőnek lennie kellett, az volt a világ rendje.

Tehát amíg a többiek bringáztak vagy moziba mentek, te kint voltál a szőlőben. Nem a legbiztosabb módja annak, hogy egy életre megszeresd ezt a szakmát…

Nem is sikerült megszeretnem, de édesapám nagyon erős személyiség, és elég határozottan kijelölte az utamat. Talán negyedikesek lehettünk, amikor a tanárnő mindenkivel leíratta, hogy mi szeretne lenni. Én azt írtam, hogy állatorvosnak készülök, de ahogy a családomat ismerem, biztos, hogy kertészmérnök leszek.

Így is lett?

Majdnem. Két és fél év után otthagytam a Kertészeti Egyetemet, mert akkor még nagyon nem voltam benne biztos, hogy ezt akarom.

Mit akartál?

Mindent. Dolgoztam laborban, CD-boltban, számítástechnikai cégnél, és közben állandóan rockzenét hallgattam. Az egri családi birtokunk a kilencvenes években kezdett újraindulni, és a kárpótlás során több olyan szőlőterületet is visszakaptunk, ami korábban a családunké volt. Noha nem voltam még itthon, besegítettem a szőlőtelepítésbe, és végül huszonnégy évesen éreztem elérkezettnek az időt arra, hogy visszaköltözzek Egerbe, és beálljak a családi vállalkozásba. A mai napig nem bántam meg ezt a döntésemet.

Mekkora volt akkor a birtok?

Nagyjából 14 hektár. A nagyobb újratelepítések a kétezres években indultak. Kezdetben a napszámosokkal dolgoztam együtt, lépésről lépésre tanultam meg a területek és a szőlőfajták sajátosságait, és évekig kizárólag a szőlővel foglalkoztam. A borkészítésbe csak 2005 óta folyok bele.

Hol van ez a 42 hektárnyi egri terület?

Három fő birtoktestünk van. Az Eged-hegy oldalában, a Bajusz-, a Cigléd- és a Grőber-dűlőben több mint 20 hektár, ez a legnagyobb terület, a Rác-hegyen is van közel 20 hektárunk, a harmadik birtoktest pedig Egerszalók felé, a város nyugati oldalában terül el, a Gőzmalmos-, a Fertő- és a Békési-dűlőben.

Melyik a legkedvesebb számodra?

Mindig az, amelyik éppen a leginkább igényli a törődést. Az Eged-hegyet azért szeretem, mert ott van a dédnagyapámról elnevezett Mezey-dűlő. Igaz, hogy ott nincs területünk, de Thummerer Vilmos nagyon szépen műveli, mindig jó ránézni. A kadarkaültetvényünk a Rác-hegy legfelső pontján van, azt meg azért szeretem, mert fantasztikus onnan a kilátás.

Olaszrizling, sauvignon blanc, tramini, kadarka, cabernet franc, pinot noir, syrah, kékfrankos, menoir – elég széles a fajtaválasztékotok…

Igen, de egyelőre nem tervezünk szűkítést. A legtöbb termést szőlőként értékesítjük, bort egyelőre csak 3-5 hektárról készítünk. Most már mind a 42 hektárunk terem, jövőre szeretnék 10 hektárnyi öreg szőlőt kivágni, de annak az újratelepítését ilyen szőlőárak mellett nem sürgetem.

Van kedvenc borod a saját szortimentetekből?

Mindig más. A mi boraink hosszú érlelés után kerülnek piacra, a vörösöknél most jöttünk ki a 2012-es évjárattal. Óriási élmény végigkövetni egy bor változásait 10-12 éven keresztül. Nemrég kóstoltam újra az 1999-es évjáratú, kétszeres bordeaux-i aranyérmes bikavérünket. Most is zseniális, és úgy tűnik, még sokáig az marad.

Hogyan oszlik meg a munka a családtagok között a vállalkozásban?

Apa az irányító. Az utóbbi években már csak a borok kóstolásával és a kereskedelemmel foglalkozik, de ragaszkodik hozzá, hogy mindenről tudjon. A növényvédelemért édesanyám felel, minden más az én dolgom. Egy gyerekkori barátommal egészül ki a csapat, ő a szőlőben tartja a frontot.

Az Egri borvidék két zászlóshajója, az egri csillag és az egri bikavér mennyire fontos számotokra?

Mindkettő nagyon fontos, csillagot az első pillanattól készítünk, bikavérből pedig nálunk csak egy van, a Hegybíró Bikavér, de az nagyon magas minőségű bor minden évben.

Rejt valami különlegességet a pince?

Van egy fehér pinot noirunk, az nagy meglepetést szokott kelteni, és imádják a fogyasztók.

Szeretsz kísérletezni?

Imádok, de azt szeretem, ha a bor a tőkén születik. Most például egy egybeszüretelt cabernet franc-merlot bor érlelődik a pincében, nagyon ígéretes, meglátjuk, mi lesz belőle. És van egy késői szüretelésű traminink is, szerintem nagyon jól sikerült, jó, ha tízévenként adatik ilyen lehetőség egy borász számára.

Mi az, ami a legjobban bosszant?

A sietség. Hogy már Márton-napra kész borokkal akarunk kijönni. Meg az, hogy külföldi borokat iszunk ahelyett, hogy a hazai választékban néznénk körül.

Mi az, aminek a legjobban örülsz?

Annak, hogy a szőlő és a természet csodákra képes, annak, ha ízlik a borom, meg annak, hogy a kétéves kislányom örömmel csipegeti a tőkéről a szőlőt, és a természet része az életének.

Vannak terveid, vágyaid, elképzeléseid a jövőre?

A saját terveim szerint húsz évem van arra, hogy mindenestül elkészüljön ez a pincészet. Jó lenne új pincét építeni, és megőrizni a már meglévő értékeket, hogy ha valamelyik gyerekem úgy dönt, hogy ezzel szeretne foglalkozni, egy működőképes borászatot adhassak át neki. A kisfiam nemrég azt mondta, hogy elindulna ezen az úton. Most tizenöt éves, meglátjuk, mit hoz a jövő.

További cikkek

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak…

TOVÁBB

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a…

TOVÁBB

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a…

TOVÁBB