MENU

Számomra ez az út volt kijelölve

2022.09.19.
Szabó Edit

A 2005-ben elhunyt borász, Gál Tibor alakja mára legendává vált. 1993-ban alapított egri borászatát elsőszülött fia viszi tovább, aki édesapja emlékét tiszteletben tartva, de a saját elképzelései szerint vezeti a 30 hektáros birtokot. Gál Tibort az örökség súlyáról, a kitörési lehetőségekről és a jövőbeli tervekről kérdeztük.

Tényleg volt idő, amikor Forma–1-es pilóta akartál lenni?

Nem volt ez komoly elhatározás, de gyerekkoromban imádtam az autókat. Apa gyakran magával vitt a szőlőbe, és tízéves koromban már megengedte, hogy a dűlőutakon én vezessem a terepjárót. Nagy élmény volt, és ezzel együtt szinte észrevétlenül ismertem meg a területeinket, a dűlők természetét és a szőlőmunkákat, mert persze mindig dolgoztunk is olyankor.

Gondolom, azóta is magabiztosan vezetsz…

Igen, és dinamikusan, de már nincs őrültködés. Családom van, gyerekeim, és egy közel három évtizedes vállalkozást vezetek, amiből az utóbbi tizenhét év már az én irányításom alatt telt el. Mindez komoly felelősség, nem lehetek meggondolatlan.

Édesapád világszerte ismert borász, kiváló nemzetközi tanácsadó volt. Milyennek láttad őt?

Szerintem nagyon sok ember van a magyar borásztársadalomban, aki jobban ismerte apát, mint én. Folyton úton volt, egy évben jó, ha ötven napot Egerben töltött, nem volt sok időnk egymásra.

Azt hiszem, akkor értettem meg, hogy ki volt valójában, amikor elveszítettem, és tizenkilenc évesen át kellett vennem a helyét. Abban az időben rengeteg borvacsorát tartottunk, és mindig minden terem zsúfolásig megtelt. Nemcsak a borokra voltak kíváncsiak az emberek, hanem a legendára is, és persze figyelték, hogy képes leszek-e folytatni, amit ő elkezdett.

Kaptál tőle valami intelmet, útravalót, amit hasznosítani tudsz a felnőtt életedben és a vállalkozásban?

Apa azt szerette volna, ha az egyetemet Dél-Afrikában végzem el, és utána öt évre elmegyek Olaszországba, majd újabb öt évre Franciaországba. Ezzel a komoly tapasztalattal felvértezve vettem volna át az egri borászat vezetését, ő pedig attól kezdve a nemzetközi feladatainak szentelhette volna a figyelmét. Ezért végzős gimnazista koromban magával is vitt Dél-Afrikába.

Akkor kaptuk meg a félévi bizonyítványt. Színkitűnő voltam, de magatartásból hármast kaptam. Nagyon leszidott. Azt mondta, őt nem érdekli, hogy mennyire vagyok okos, hogy milyen a tanulmányi eredményem, de tanuljak meg viselkedni, mert az mindennél fontosabb.

Sikerült?

Próbálkozom, de lassan haladok. Sokszor vagyok türelmetlen, és az idősebbek valószínűleg azt gondolják, hogy tiszteletlenségből szakítom őket félbe, pedig csak az időt sajnálom a fölösleges szócséplésre. Igyekszem a véleményemet határozottan és egyértelműen megfogalmazni, és amikor a célt látom, se udvarias, se óvatos nem vagyok. Pedig nem akarok bántani senkit, de gyakran adódnak konfliktusaim emiatt.

Tizenkilenc évesen szakadt rád a borászat. Megfordult a fejedben, hogy nem viszed tovább, hogy nagy lesz a kabát?

Nem volt választásom, de gondolkodási időm sem. A testvéreim néha azt mondják, hogy nekem milyen egyszerű volt, hiszen „csak” a borászatot kellett továbbvinnem, nekik pedig meg kellett találniuk a saját hivatásukat. Nem tudom, hogy valóban egyszerű volt-e, nem tudom, hogy vágynék-e másra, mert soha nem volt időm másra vágyni.

Én vagyok Gál Tibor, az elsőszülött fiú, számomra ez az út volt kijelölve, és elindultam rajta. Megszereztem a borász diplomát a Kertészeti Egyetemen, és közben jártam tanulmányúton Dél-Afrikában, Új-Zélandon és Olaszországban, mert látnunk kell, hogy mi van a világban.

Az utóbbi tizenhét évben már a te elképzeléseid szerint működik a Gál Tibor Pincészet. Milyen változások történtek?

A birtok mérete egy kicsit megnövekedett, de nem jelentősen, inkább a területek változtak némiképp. Most 30 hektáron termelünk szőlőt, és nem is szeretnék ennél sokkal többet. Nem a bővülés, hanem a változatosság izgat, a pici parcellák, az idős ültetvények nagyon felértékelődtek a szememben.

Hol vannak a szőlőterületek?

Apa két régi szerelme, a Sík-hegy és a Pajados-dűlő ma is megvan, de van szőlőnk az Áfrika-dűlőben, a Nagy-Eged-hegyen és a Nagy-Eged-dűlőben is. Meghódításra vár a Nyerges-tető, ahol a régi kaptárkövek vannak, apa gyakran járt arra velem.

Az Egri borvidék 242 dűlőből áll, és ebből az Egri Hegyközséghez 72 dűlő tartozik. Ez a szám egyedülálló az országban. Meggyőződésem, hogy ennek van valami oka, hogy ezek a dűlők üzenni akarnak valamit. A következő éveimet arra tettem fel, hogy ezen kivételes termőterületek entitását az egri bikavéren keresztül juttassam kifejezésre.

Ezek szerint a bikavér mellett teszed le a voksot?

Egyértelműen. Apa a nemzetközi fajtákra koncentrált, a pinot noir és a chardonnay volt a legfontosabb számára, és úgy vélte, hogy a pinot noir lesz Eger nagybora. Én viszont a házasításokban látom a jövőt.

Tehát nálunk a bikavér és annak fehér párja, az egri csillag jut kiemelt szerephez, de ha választanom kellene, akkor a bikavér irányába mozdulnék el. Meggyőződésem, hogy a bikavér az egyetlen kitörési pontunk, azzal lehetünk nagyok a világban, a csillag pedig kaput nyit a bikavér felé a fiatal fogyasztók körében.

Fontos a fajta?

Nem igazán. Számomra persze fontos, de a fogyasztó számára egyre kevésbé ad extra információt, ha tudja, hogy abban a házasításban merlot vagy kadarka van még a kékfrankos mellett. Az egység a lényeg, ami egy cuvée-ben létrejön, nem kell belőle kikóstolni a fajtákat.

Mennyi bor készül nálatok évente?

150 ezer palack, és nem is akarok ennél többet. A minőséget és az értéket szeretném növelni, az a cél, hogy nemzetközileg elismert pincészet legyünk, nemzetközi árakkal. Tavaly már a borainknak több mint a fele külföldön találta meg a fogyasztóját.

A hazai közönség hol találkozhat veletek?

A vendéglátásunk néhány éve beköltözött Eger szívébe. Van szép kertünk, hangulatos pincénk, kényelmes kóstolótermünk, tavaly tizenötezer ember látogatott el hozzánk. A szemközti telken pedig épül a feldolgozónk, így minden tekintetben belvárosi borászat leszünk.

Az épület alatt egy több mint 1500 négyzetméteres pincerendszer húzódik, a régi ágakkal együtt már közel 2 km hosszú a föld alatti labirintusunk. A klíma ideális, télen-nyáron 11 fok van, hatalmas érték ez számunkra.

Mik a terveid az elkövetkezendő néhány évre?

Egyre fontosabbnak tartjuk a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot, ezért elkezdtük az átállást az organikus művelésre. A szőlőben ez határozza meg a következő időszakot. A mi életünkben pedig az, hogy jövőre 30 éves lesz a Gál Tibor Pincészet.

Őszintén szólva, sokszor nem hittem, hogy eljutunk idáig. Úgy nőttem fel, hogy a bárd folyamatosan ott volt a fejünk felett, és amikor megörököltük a pincét, sokkal nagyobb volt az adósság, mint maga a vagyon, de beleálltunk, és most itt vagyunk.

Ezt meg kell ünnepelnünk, ezért 2023-ban még több izgalmas rendezvénnyel várjuk a borkedvelőket. Aztán visszatér minden a rendes kerékvágásba, tesszük, ami a dolgunk: maradandó élményt nyújtó, jó borokat készítünk az egri dűlőkből.

További cikkek

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB