MENU

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a Szépasszony-völgyi látványpincéjéből viszik el a törzsvendégek…

A Szépasszony-völgy egyik öreg pincéjében ülünk, a földszinten klasszikus kóstolóterem, az emeleten bormúzeum várja a vendégeket. Ezt a helyet szinte minden környékbeli borkedvelő ismeri, de távolabbról, sőt külföldről is sokan járnak vissza minden évben. Mióta van pincéjük itt, a völgyben?

Évtizedek óta, csak nem volt mindig ugyanazon a helyen. Fokozatosan költöztünk egyre beljebb, a völgy központja felé, és most már nagyon könnyű bennünket megtalálni.

Ez a pince már a saját tulajdonunk, elég tágas, legalább 200 embert le tudunk ültetni, és a bormúzeum mellett a kor igényeinek megfelelően két előkészítő konyhát is berendeztünk, hogy az étkezni kívánó vendégeket is ki tudjuk szolgálni.

A palackozott tételek mellett folyóbort is értékesítünk, de itt klasszikus borászati munkákkal már nem találkozik a látogató, azokat egy másik pincében végezzük itt, a közelben.

Egerben és környékén a szőlőművelés és a borkészítés hagyománya általában apáról fiúra száll. Így volt ez az önök családjában is?

Pontosan így. A szüleimnek, a nagyszüleimnek és minden rokonomnak volt szőlője, pincéje, és hol az egyikhez, hol a másikhoz mentünk segíteni. Amikor 1955-ben megszülettem, még természetközelibb volt az élet, szekéren közlekedtünk, és a szőlőmunka magától értetődően tartozott hozzá a mindennapjainkhoz.

Mi, gyerekek is mindig kaptunk feladatot, aztán amikor elvégeztük, jöhetett a rendetlenkedés. Négy gyerekem van. Amikor esténként meséltem nekik, soha nem könyvből olvastam, hanem a saját gyerekkori emlékeimet idéztem fel. Imádták hallgatni, de én is szeretek erre visszagondolni.

Belenőtt a szőlőművelésbe, a borkészítésbe. Gondolt valaha arra, hogy más pályát választ magának?

Nem határoztam el semmit, a sors terelt ebbe az irányba. Kezelhetetlen gyerek voltam, és az iskolaigazgatóm javaslatára egy szigorú középiskolában, a sátoraljaújhelyi kertészeti technikumban tanultam tovább. Jól vettem az akadályokat, 1974-ben végeztem, de nem volt feltett szándékom, hogy borral akarok foglalkozni.

Véletlenül találkoztam az Egri Borkombinát személyzeti vezetőjével, és érdeklődtem a lehetőségek iránt. Megkérdezte, hogy hol végeztem, és amikor kiderült, hogy Sátoraljaújhelyen, azonnal azt mondta, hogy fel vagyok véve. Aztán az első munkanapomon megértettem, hogy miért. Csupa régi újhelyi diák volt a munkatársam. Ilyen jó volt a híre akkor annak az iskolának.

Milyen volt az élet pályakezdőként?

A pályám gyorsan ívelt felfelé, két év után technikusi vizsgát tettem, művezető lettem, aztán átkerültem az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe, ahol hamarosan a borpince és a hozzá tartozó szőlőterületek gyakorlati vezetőjévé neveztek ki. Ezt a munkát végeztem 1991-ig, amikor megkerestek a budapesti Gundel étteremtől.

Az új tulajdonos, Láng György azzal bízott meg, hogy Egerben és Mádon alakítsak ki egy szőlészeti-borászati egységet, amely ellátja borokkal a Gundelt, és az amerikai piacra is szállít. Ezen munkálkodtam 1997-ig, de akkor már erősen éreztem, hogy a saját lábamra kellene állnom. Sikeresen pályáztam, és 1998-ban leraktam a családi borászatunk alapjait.

Mekkora területen gazdálkodnak most, és melyek a legfontosabb szőlőfajtáik?

A teljes területünk 17 hektár, de ebben vannak betelepítésre váró és éppen termőre fordult területek is. Sok fajtánk volt, de mára letisztult a kép, és már csak azokkal foglalkozunk, amelyek mennyiségben és minőségben egyaránt megbízhatóak.

Fehérben a rizlingszilváni, a chardonnay, a leányka és az olaszrizling, kék szőlőben a syrah, a kadarka, a cabernet franc és a kékfrankos a legfontosabb, ezek kapnak kiemelt szerepet.

A fehér- vagy a vörösborokra helyezi inkább a hangsúlyt?

A fehérbort úgy szeretem, ha friss, üde, gyümölcsös, még az se baj, ha nyomunk egy kis szódát bele. A vörösborokban sokkal több lehetőséget látok. Most nagyon divatos az alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös változat, de számomra a nagy testű, mély színű vörösök a nagy borok, jelentős alkoholtartalommal, sok finom tanninnal.

Ha igazán maradandó élményt szeretnénk nyújtani egy különleges étel mellé, töltsünk a pohárba egy jó egri vörösbort. És nem csupán azért, mert jól mutat a fehér abroszon. A bor számomra nem alkoholos ital, hanem annál sokkal több, van szakrális tartalma, összetartó ereje. És ez az, ami igazán fontos.

Mi a titka az egri bor sikerének?

A felülmúlhatatlan változatossága. Sokrétű, sokarcú borok születnek itt, a könnyű, mindennapi boroktól a hagyományosokon keresztül a csodákig. Ez a borvidék mindent tud, rengeteg fajtánk van, és a technológia párosul a hagyományokkal.

A fiatalok mostanában azt mondják, hogy az egri csillag és az egri bikavér jelenti a borvidék jövőjét. Én ilyen szigorúan nem ragaszkodnék ehhez. Fontos, hogy legyen egy vezérbor fehérből és egy vörösből, de a borvidék sokszínűségét is meg kell őrizni.

Milyen különlegességeket rejt a Hagymási Pince?

Közel húszféle bort készítünk, és a muzeális tételekkel együtt legalább negyvenfélét tudnak kóstolni nálunk az emberek.

Tehát vannak muzeális borok is?

Az Egri Borkombinát felszámolása után nagyobb mennyiséget vásároltam azokból az évjáratokból, amelyekhez közöm volt. Aztán a saját borainkból is eltettünk néhány palackkal, és ahogy telt az idő, úgy nőtt a gyűjtemény. Nagyon izgalmas néha egyet-egyet kinyitni, mert látható, hogy még a húszéves borok is állják a sarat.

A családi pincészet borai közül melyikre büszke leginkább?

Szelektáltunk egy saját kadarkaklónt, amit igazán különlegesnek tartok. A 2020-as volt az első évjárata, acéltartályban erjedt, 1200 literes fahordóban érett fél éven keresztül. Az a legkülönlegesebb borom, senki nem állja meg szó nélkül. És van egy izgalmas hordókísérletünk is, ugyanaz a vörös házasítás került francia, magyar és amerikai hordóba 6-6 hónapra. Ez is hamarosan kóstolható lesz.

Hogyan képzeli a pince jövőjét?

Mostanra minden összeállt, a finomhangolás időszakába léphetünk. Egyelőre ugyan nem akarom átadni a pincekulcsot, de jó lenne, ha idővel valamelyik rátermett fiú átvenné a családból, mert nem örülnék, ha kárba veszne egy élet munkája. Bízom benne, hogy az utódok kedvet kapnak hozzá, és továbbviszik, amit mi elkezdtünk, a család és a közönség megelégedésére.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB