MENU

Nagyon jó itt élni!

2021.12.06.
Szabó Edit

Fiatal, lendületes, tudja, hogy mit akar, és tele van tervekkel. Épül, szépül az ostorosi pince, ahol Böjt Gergő borászként a családi hagyományokat viszi tovább, de már az egyetemen és az Újvilágban szerzett tapasztalatokkal felvértezve. Ha minden jól megy, az egri csillag és a bikavér mellett hamarosan pezsgő is készül majd a Böjt Borászatban. 

Gőzerővel megy az építkezés. Lesz szép új birtokközpont?

Remélem, hamarosan beköltözünk. Még 2016-ban beleugrottunk egy borászati pályázatba, amit végül nem sikerült végigvinnünk. Most jött el az ideje, hogy önerőből megvalósítsuk a terveinket. A borászatunk infrastrukturális állapota nem a legjobb, több különböző helyszínen dolgozunk, és most végre minden egy helyre kerülhet.

Egyelőre nehéz elhinni, hogy lesz egy modern borházunk, és nem kell a szabad ég alatt mosnom a hordókat. Kialakítunk néhány irodát, és egy borbolt is helyet kap a földszinti részen. Egyre több borturista látogat el hozzánk, fontos, hogy a vendégeket rendezett, kulturált környezetben tudjuk fogadni.

A borászatot édesapád alapította 1993-ban. A kezdetektől az volt a terved, hogy felnőttként majd folytatod, amit ő elkezdett?

A szőlő és a bor gyerekkoromtól része az életemnek. A pályaválasztáson soha nem gondolkodtam, valahogy minden jött magától. Noha voltak kisebb elbizonytalanodások, valójában nyílegyenes úton haladtam afelé, hogy borász váljon belőlem.

Mikor szűntek meg a kétségeid? 

Az egyetemi éveim alatt. Több külföldi tanulmányúton is részt vettem, sok izgalmas dolgot láttam, nagyon jó borokat kóstoltam, és valahogy kitágult a horizont. A tapasztalatszerzést a diploma után is folytattam, Kaliforniában és Új-Zélandon is hosszabb időt töltöttem.

Mit hoztál onnan haza?

Ott aztán nincs mellébeszélés! Elképesztő az a rendszerszintű gondolkodás, az a profizmus! Ott értettem meg, hogy ha maximalista vagyok, márpedig az vagyok, akkor saját magamtól kell a legtöbbet követelnem. A Napa-völgyben kicsivel több mint egy évig maradtam, és Új-Zélandon is végigdolgoztam két szüretet, de közben egy kicsit hazajöttem, mert akkor már itthon is elkezdett alakulni a helyzet.

Nem akartál ott maradni?

Nagy volt a vívódás. Fantasztikus helyen dolgoztam egy fiatal, energikus csapat tagjaként, és biztattak, hogy maradjak. Új-Zéland gyönyörű, nagyon jól lehet ott élni, de onnan nem lehet csak úgy hazajárogatni, és abban biztos voltam, hogy végül itthon szeretnék valamit felépíteni. 2014-ben végleg hazatértem.

És beálltál édesapád mellé a borászatba? 

Igen, de ő aztán hamarosan mindent átadott nekem. Gyors és egyértelmű volt az átmenet, apa tökéletesen megbízott bennem. Ezt nagyon jó megélni, de azért visszagondolva néha jó lett volna, ha valaki egy kicsit visszafog. Apa nagyon jó szakember, de csak akkor beszél, ha kérdezem. Viszont az nagyon jó, hogy a legfontosabb döntéseket általában együtt hozza meg a családi tanács, amelynek természetesen a szintén borász végzettségű húgom, Bogi is tagja.

Mekkora a pincéhez tartozó szőlőterület? 

Amikor apu főállásban ezzel foglalkozott, volt 16 hektárunk is, jelenleg tizenkét hektáron termelünk szőlőt, de szerintem a tíz lenne az optimális. A nem művelt területek is a család birtokában maradtak, mert a végső cél az, hogy kialakítsunk egy önellátó gazdaságot. Egy kis farm az álmunk, ahol vannak állatok, és minden megterem.

Na és a borászat? Azt hogyan képzeled el a jövőben? 

Az elv, ami vezérel, nagyon egyszerű. Alapvetően már most is két bortípusra, az egri csillagra és a bikavérre fókuszálunk. A cél az, hogy ez a két házasítás minél magasabb színvonalon, a termőhely karakterét is tükrözve készüljön el a pincénél. Ezt a célt a szőlőterületeink kialakításánál is egyértelműen szem előtt tartjuk.

Ez mit jelent?

Azt, hogy azokra a szőlőfajtákra helyezzük a hangsúlyt, amelyek szükségesek ennek a két jellegzetesen egri házasításnak az előállításához. Összesen ötféle bor fog készülni a pincészetben, és ezek közül három már most is elérhető a piacon.

Lesz egy alap kategóriás egri csillag, ami nem úgy alap, hogy egyszerű, hanem úgy, hogy ez a borászat legmagasabb palackszámban előállított fehérbora. Lendületes, energikus, jól mutatja az egri karaktert, de könnyen érthető, jól fogyasztható. És ugyanennek meglesz a bikavér párja is. A következő minőségi szinten pedig szeretnék egy komolyabb, mívesebb házasítást, bikavérből és csillagból egyaránt.

Ez eddig négy…

Igen, a pezsgő lesz az ötödik, amit tradicionális eljárással szeretnék készíteni, chardonnay és pinot noir házasításával. Az idén próbaképpen született egy palackos erjesztésű és érlelésű pinot noir pét-nat a pincében, ami nem más, mint a pezsgő „tanulmányrajza”. A próbálkozás ígéretes.

Úgy tudom, néhány éve tudatosan készülsz arra, hogy a területeidet átállítsd bioművelésre…

Öt éve dolgozunk bioelvek szerint, és ha minden jól megy, jövőre a hivatalos minősítést is megkapjuk. Érdekes figyelni, hogyan alakul át a szőlő ennek köszönhetően. A leányka például önmagához képest sokkal testesebb, komolyabb bort ad, és a blauburger is meglepő ízgazdagságot mutat, mióta biomódon műveljük. A jövőben szeretném a Kárpát-medencei fajtákat előtérbe helyezni, kacérkodom a furminttal, a kadarkával, de syrah-t is fogunk telepíteni, mert nagyon szép ízeket hoz a házasításba.

Hol vannak a szőlőterületeid?

Itt, Ostoros környékén, a legnagyobb része a Kutyahegy-dűlőben. Nagyon vicces dűlőnevek vannak errefelé különben. Az Egri borvidék azért izgalmas, mert bár az alapkőzet mindenhol riolittufa, a talaj szinte dűlőnként, de sokszor parcellánként változik. Van, ahol 5 centis termőréteg sincs, van, ahol a 60 centit is meghaladja. A Nagy-Eged hegy az, ami a meszes, üledékes talaja miatt mindentől különbözik. Egyszer majd ott is szeretnék egy kis területet, remélem, hogy sikerül.

Milyennek látod az Egri borvidéket? Mi adja a különlegességét? 

Ennek a borvidéknek a sokszínűség a legfontosabb jellemzője. Könnyed, egyszerű, letisztult borokat és hihetetlen potenciállal rendelkező, igazi nagyborokat egyaránt képes adni, mind vörösből, mind fehérből. Nincs két egyforma bor, mert nincs két egyforma talaj, klíma sem. Szerintem ezt nagyon kevés borvidék tudja. Fantasztikusak a szőlőfajtáink, és lassan itt is tisztul a kép, egyre tudatosabban gondolkodunk, és mindenből megpróbáljuk kihozni a legjobbat.

Ráadásul a borvidékünk központja egy csodálatos város, gazdag történelmi múlttal, hihetetlen kulturális örökséggel. Szeretem ezt a vidéket, nagyon jó itt élni, és örülök, hogy borokban is megfogalmazhatom az értékeit. Remélem, hogy a jövőben egyre több és több ember lesz kíváncsi arra, amit a boraimon keresztül elmesélek a múltról, a jelenről és arról a gyönyörű természeti környezetről, ami körülvesz minket.

További cikkek

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB