MENU

Nagyon jó itt élni!

2021.12.06.
Szabó Edit

Fiatal, lendületes, tudja, hogy mit akar, és tele van tervekkel. Épül, szépül az ostorosi pince, ahol Böjt Gergő borászként a családi hagyományokat viszi tovább, de már az egyetemen és az Újvilágban szerzett tapasztalatokkal felvértezve. Ha minden jól megy, az egri csillag és a bikavér mellett hamarosan pezsgő is készül majd a Böjt Borászatban. 

Gőzerővel megy az építkezés. Lesz szép új birtokközpont?

Remélem, hamarosan beköltözünk. Még 2016-ban beleugrottunk egy borászati pályázatba, amit végül nem sikerült végigvinnünk. Most jött el az ideje, hogy önerőből megvalósítsuk a terveinket. A borászatunk infrastrukturális állapota nem a legjobb, több különböző helyszínen dolgozunk, és most végre minden egy helyre kerülhet.

Egyelőre nehéz elhinni, hogy lesz egy modern borházunk, és nem kell a szabad ég alatt mosnom a hordókat. Kialakítunk néhány irodát, és egy borbolt is helyet kap a földszinti részen. Egyre több borturista látogat el hozzánk, fontos, hogy a vendégeket rendezett, kulturált környezetben tudjuk fogadni.

A borászatot édesapád alapította 1993-ban. A kezdetektől az volt a terved, hogy felnőttként majd folytatod, amit ő elkezdett?

A szőlő és a bor gyerekkoromtól része az életemnek. A pályaválasztáson soha nem gondolkodtam, valahogy minden jött magától. Noha voltak kisebb elbizonytalanodások, valójában nyílegyenes úton haladtam afelé, hogy borász váljon belőlem.

Mikor szűntek meg a kétségeid? 

Az egyetemi éveim alatt. Több külföldi tanulmányúton is részt vettem, sok izgalmas dolgot láttam, nagyon jó borokat kóstoltam, és valahogy kitágult a horizont. A tapasztalatszerzést a diploma után is folytattam, Kaliforniában és Új-Zélandon is hosszabb időt töltöttem.

Mit hoztál onnan haza?

Ott aztán nincs mellébeszélés! Elképesztő az a rendszerszintű gondolkodás, az a profizmus! Ott értettem meg, hogy ha maximalista vagyok, márpedig az vagyok, akkor saját magamtól kell a legtöbbet követelnem. A Napa-völgyben kicsivel több mint egy évig maradtam, és Új-Zélandon is végigdolgoztam két szüretet, de közben egy kicsit hazajöttem, mert akkor már itthon is elkezdett alakulni a helyzet.

Nem akartál ott maradni?

Nagy volt a vívódás. Fantasztikus helyen dolgoztam egy fiatal, energikus csapat tagjaként, és biztattak, hogy maradjak. Új-Zéland gyönyörű, nagyon jól lehet ott élni, de onnan nem lehet csak úgy hazajárogatni, és abban biztos voltam, hogy végül itthon szeretnék valamit felépíteni. 2014-ben végleg hazatértem.

És beálltál édesapád mellé a borászatba? 

Igen, de ő aztán hamarosan mindent átadott nekem. Gyors és egyértelmű volt az átmenet, apa tökéletesen megbízott bennem. Ezt nagyon jó megélni, de azért visszagondolva néha jó lett volna, ha valaki egy kicsit visszafog. Apa nagyon jó szakember, de csak akkor beszél, ha kérdezem. Viszont az nagyon jó, hogy a legfontosabb döntéseket általában együtt hozza meg a családi tanács, amelynek természetesen a szintén borász végzettségű húgom, Bogi is tagja.

Mekkora a pincéhez tartozó szőlőterület? 

Amikor apu főállásban ezzel foglalkozott, volt 16 hektárunk is, jelenleg tizenkét hektáron termelünk szőlőt, de szerintem a tíz lenne az optimális. A nem művelt területek is a család birtokában maradtak, mert a végső cél az, hogy kialakítsunk egy önellátó gazdaságot. Egy kis farm az álmunk, ahol vannak állatok, és minden megterem.

Na és a borászat? Azt hogyan képzeled el a jövőben? 

Az elv, ami vezérel, nagyon egyszerű. Alapvetően már most is két bortípusra, az egri csillagra és a bikavérre fókuszálunk. A cél az, hogy ez a két házasítás minél magasabb színvonalon, a termőhely karakterét is tükrözve készüljön el a pincénél. Ezt a célt a szőlőterületeink kialakításánál is egyértelműen szem előtt tartjuk.

Ez mit jelent?

Azt, hogy azokra a szőlőfajtákra helyezzük a hangsúlyt, amelyek szükségesek ennek a két jellegzetesen egri házasításnak az előállításához. Összesen ötféle bor fog készülni a pincészetben, és ezek közül három már most is elérhető a piacon.

Lesz egy alap kategóriás egri csillag, ami nem úgy alap, hogy egyszerű, hanem úgy, hogy ez a borászat legmagasabb palackszámban előállított fehérbora. Lendületes, energikus, jól mutatja az egri karaktert, de könnyen érthető, jól fogyasztható. És ugyanennek meglesz a bikavér párja is. A következő minőségi szinten pedig szeretnék egy komolyabb, mívesebb házasítást, bikavérből és csillagból egyaránt.

Ez eddig négy…

Igen, a pezsgő lesz az ötödik, amit tradicionális eljárással szeretnék készíteni, chardonnay és pinot noir házasításával. Az idén próbaképpen született egy palackos erjesztésű és érlelésű pinot noir pét-nat a pincében, ami nem más, mint a pezsgő „tanulmányrajza”. A próbálkozás ígéretes.

Úgy tudom, néhány éve tudatosan készülsz arra, hogy a területeidet átállítsd bioművelésre…

Öt éve dolgozunk bioelvek szerint, és ha minden jól megy, jövőre a hivatalos minősítést is megkapjuk. Érdekes figyelni, hogyan alakul át a szőlő ennek köszönhetően. A leányka például önmagához képest sokkal testesebb, komolyabb bort ad, és a blauburger is meglepő ízgazdagságot mutat, mióta biomódon műveljük. A jövőben szeretném a Kárpát-medencei fajtákat előtérbe helyezni, kacérkodom a furminttal, a kadarkával, de syrah-t is fogunk telepíteni, mert nagyon szép ízeket hoz a házasításba.

Hol vannak a szőlőterületeid?

Itt, Ostoros környékén, a legnagyobb része a Kutyahegy-dűlőben. Nagyon vicces dűlőnevek vannak errefelé különben. Az Egri borvidék azért izgalmas, mert bár az alapkőzet mindenhol riolittufa, a talaj szinte dűlőnként, de sokszor parcellánként változik. Van, ahol 5 centis termőréteg sincs, van, ahol a 60 centit is meghaladja. A Nagy-Eged hegy az, ami a meszes, üledékes talaja miatt mindentől különbözik. Egyszer majd ott is szeretnék egy kis területet, remélem, hogy sikerül.

Milyennek látod az Egri borvidéket? Mi adja a különlegességét? 

Ennek a borvidéknek a sokszínűség a legfontosabb jellemzője. Könnyed, egyszerű, letisztult borokat és hihetetlen potenciállal rendelkező, igazi nagyborokat egyaránt képes adni, mind vörösből, mind fehérből. Nincs két egyforma bor, mert nincs két egyforma talaj, klíma sem. Szerintem ezt nagyon kevés borvidék tudja. Fantasztikusak a szőlőfajtáink, és lassan itt is tisztul a kép, egyre tudatosabban gondolkodunk, és mindenből megpróbáljuk kihozni a legjobbat.

Ráadásul a borvidékünk központja egy csodálatos város, gazdag történelmi múlttal, hihetetlen kulturális örökséggel. Szeretem ezt a vidéket, nagyon jó itt élni, és örülök, hogy borokban is megfogalmazhatom az értékeit. Remélem, hogy a jövőben egyre több és több ember lesz kíváncsi arra, amit a boraimon keresztül elmesélek a múltról, a jelenről és arról a gyönyörű természeti környezetről, ami körülvesz minket.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB