MENU

Nagy sikert arattak az egri borok a londoni Blue of the Danube szakmai borkóstolón 

2022.10.19.
Doros Judit

Azért vagyunk itt, hogy népszerűsítsük a magyar, azon belül is az egri borokat, különös hangsúlyt helyezve a kékfrankosra és az erre alapuló egri bikavérre, amit ezen a borkóstolón is több változatban mutattunk be a londoni kereskedőknek, újságíróknak, étteremtulajdonosoknak – mondta Barta Éva borexport-szaktanácsadó az október 12-ei londoni Blue of the Danube Wine Tasting rendezvényen, ahol az Egri borvidékről a St. Andrea és a Tóth Ferenc borászatot képviselte. 

Szavai szerint egy ilyen alkalom kiváló arra, hogy az importőröknek plusz ismeretet adjanak, hiszen a személyes kapcsolatteremtés erre is lehetőséget biztosít. Úgy vélte, egészen másképp áll majd hozzá egy, az egri borokat az Egyesült Királyságban értékesítő szakember az eladáshoz, ha maga is megkóstolta a kiajánlásra váró vagy forgalmazott tételeket, ízlik neki, és a közvetlen beszélgetés révén mélyebb ismereteket szerez a területről, az éghajlatról, a talajszerkezetről és a borászati filozófiáról.

Több gasztronómiai szakember is megfordult a teremben, akik eleve azzal a kíváncsisággal érkeztek, hogy vajon milyen új tételeket tudnának kínálni az őszi, téli itallapon.

A Kovács Nimród Winery pultjánál például Somogyi Imre, a londoni Les 110 de Taillevent francia étterem head sommelier-je arról mesélt: a borkultúrára különösen nagy hangsúlyt helyező fine dining étterem 2100-féle palackos bort tart, s köztük 110-félét pohárral is kínálnak a vendégeknek.

E tételek között ott van a KNW 777 Pinot Noirja, Blues Kékfrankosa, s most újabb, ezúttal bikavéreket is szeretne az itallapra tűzni az egri verőszalai pincészettől.

Jó volt látni, hogy milyen sokan tisztában vannak Londonban az Egri borvidék értékeivel, többen ismerősként üdvözöltek minket, és számos érdeklődő jelezte, hogy személyesen is ellátogatott már hozzánk. A legtöbb borászat importőrön keresztül van jelen Londonban, illetve Nagy-Britanniában. Így van ez nálunk is, és mivel a borszaküzletek és az éttermek jó kapcsolatban vannak az itteni forgalmazókkal, könnyebben elérhetővé válnak számukra a boraink

– mondta Kovács Mónika, a KNW ügyvezetője.

Az Egri borvidéken kívül a Blue of the Danube Wine Tastingen találkozhattak az érdeklődők Magyarországról soproni, balatoni, etyeki, szekszárdi, villányi kékfrankosokkal és az erre alapuló házasításokkal, de olyan ritkaságokkal is, mint amilyen például a régi magyar fajtának számító tihanyi kék vagy a laska a Szentesi Pincétől.

A magyar kiállítókon túl voltak borászatok Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Romániából, Moldovából, Bosznia-Hercegovinából és Szlovéniából is. A londoni borkedvelő közönséget megmozgató szakmai napon Caroline Gilby Master Of Wine tartott három mesterkurzust, amelyre előzetesen az Egri borvidékről a St. Andrea Szőlőbirtokról, a Tóth Ferenc Pincészettől és a Kovács Nimród Borászattól is beválogatott borokat. 

A Blue of the Danube kóstolót második alkalommal rendezte meg a Wine Communication/Wines of Hungary UK csapata, Toronyi Zsuzsa és Németh Ágnes közreműködésével.

A 2019-es, első ilyen rendezvényen is a kékfrankos szőlőfajta került reflektorfénybe, és 2022-ben sem volt ez másként. Idén azonban meghívtak a kóstolóra más autochton kékszőlő-fajtákból – kadarka, csókaszőlő, fekete járdovány, laska, tihanyi kék – készült borokat, valamint kékfrankosból és helyi szőlőfajtákból készült házasításokat és rozékat is.

A Duna menti országok több mint harminc borászata mutatkozott be itt a londoni kereskedőknek, újságíróknak, sommelier-knek.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB