MENU

Nagy sikert arattak az egri borok a londoni Blue of the Danube szakmai borkóstolón 

2022.10.19.
Doros Judit

Azért vagyunk itt, hogy népszerűsítsük a magyar, azon belül is az egri borokat, különös hangsúlyt helyezve a kékfrankosra és az erre alapuló egri bikavérre, amit ezen a borkóstolón is több változatban mutattunk be a londoni kereskedőknek, újságíróknak, étteremtulajdonosoknak – mondta Barta Éva borexport-szaktanácsadó az október 12-ei londoni Blue of the Danube Wine Tasting rendezvényen, ahol az Egri borvidékről a St. Andrea és a Tóth Ferenc borászatot képviselte. 

Szavai szerint egy ilyen alkalom kiváló arra, hogy az importőröknek plusz ismeretet adjanak, hiszen a személyes kapcsolatteremtés erre is lehetőséget biztosít. Úgy vélte, egészen másképp áll majd hozzá egy, az egri borokat az Egyesült Királyságban értékesítő szakember az eladáshoz, ha maga is megkóstolta a kiajánlásra váró vagy forgalmazott tételeket, ízlik neki, és a közvetlen beszélgetés révén mélyebb ismereteket szerez a területről, az éghajlatról, a talajszerkezetről és a borászati filozófiáról.

Több gasztronómiai szakember is megfordult a teremben, akik eleve azzal a kíváncsisággal érkeztek, hogy vajon milyen új tételeket tudnának kínálni az őszi, téli itallapon.

A Kovács Nimród Winery pultjánál például Somogyi Imre, a londoni Les 110 de Taillevent francia étterem head sommelier-je arról mesélt: a borkultúrára különösen nagy hangsúlyt helyező fine dining étterem 2100-féle palackos bort tart, s köztük 110-félét pohárral is kínálnak a vendégeknek.

E tételek között ott van a KNW 777 Pinot Noirja, Blues Kékfrankosa, s most újabb, ezúttal bikavéreket is szeretne az itallapra tűzni az egri verőszalai pincészettől.

Jó volt látni, hogy milyen sokan tisztában vannak Londonban az Egri borvidék értékeivel, többen ismerősként üdvözöltek minket, és számos érdeklődő jelezte, hogy személyesen is ellátogatott már hozzánk. A legtöbb borászat importőrön keresztül van jelen Londonban, illetve Nagy-Britanniában. Így van ez nálunk is, és mivel a borszaküzletek és az éttermek jó kapcsolatban vannak az itteni forgalmazókkal, könnyebben elérhetővé válnak számukra a boraink

– mondta Kovács Mónika, a KNW ügyvezetője.

Az Egri borvidéken kívül a Blue of the Danube Wine Tastingen találkozhattak az érdeklődők Magyarországról soproni, balatoni, etyeki, szekszárdi, villányi kékfrankosokkal és az erre alapuló házasításokkal, de olyan ritkaságokkal is, mint amilyen például a régi magyar fajtának számító tihanyi kék vagy a laska a Szentesi Pincétől.

A magyar kiállítókon túl voltak borászatok Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Romániából, Moldovából, Bosznia-Hercegovinából és Szlovéniából is. A londoni borkedvelő közönséget megmozgató szakmai napon Caroline Gilby Master Of Wine tartott három mesterkurzust, amelyre előzetesen az Egri borvidékről a St. Andrea Szőlőbirtokról, a Tóth Ferenc Pincészettől és a Kovács Nimród Borászattól is beválogatott borokat. 

A Blue of the Danube kóstolót második alkalommal rendezte meg a Wine Communication/Wines of Hungary UK csapata, Toronyi Zsuzsa és Németh Ágnes közreműködésével.

A 2019-es, első ilyen rendezvényen is a kékfrankos szőlőfajta került reflektorfénybe, és 2022-ben sem volt ez másként. Idén azonban meghívtak a kóstolóra más autochton kékszőlő-fajtákból – kadarka, csókaszőlő, fekete járdovány, laska, tihanyi kék – készült borokat, valamint kékfrankosból és helyi szőlőfajtákból készült házasításokat és rozékat is.

A Duna menti országok több mint harminc borászata mutatkozott be itt a londoni kereskedőknek, újságíróknak, sommelier-knek.

További cikkek

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB