MENU

Mit gondolnak a szakértők az egri csillagról?

2023.03.08.
Győrfi Alexandra

Március 9. és 16. között rendezzük meg az Egri Csillag Hetet, melynek során országszerte számos étterem, borbár, borkereskedés és maguk az egri pincészetek is készülnek különféle programokkal: borkóstolókkal, borcsomagokkal, borvacsorával, bor-étel párosítással. Az Egri Csillag Hét elérkeztével megkerestük a résztvevőket, hogy mit is gondolnak magáról a bortípusról, szerintük miért ez a tavasz bora, és milyen izgalmas programokkal készülnek.

Miért illik a tavaszhoz az egri csillag?

Az egri csillag számomra a tökéletes tavaszi bor. Ilyenkor, jobb időben az ember szívesen iszik meg egy fröccsöt valamelyik kedvenc borozójában, amihez tökéletes választás bármelyik friss, 2022-es évjáratú egri csillag. Ugyanakkor hidegebb időben is lehet választani ezt a típusú bort. Én ilyenkor egy superior vagy egy grand superior csillagot kortyolgatnék, egy finom sajttállal az oldalán – Kele Ádám, a DiVino Gozsdu üzletvezetője.

Az egri csillag maga a tavasz. Nagyon szépen épülnek egymásra a borstílusok. A Bolyki classicusát megízelve érezhetjük a fák rügyezését, nagyon friss és üde, magában rejti a tavasz bájosságát, a napfényt, és enyhe melegséggel tölti meg a testünket. Abszolút mosolyt csal az ember arcára. A játékossága magában hordozza a márciust. Mintha a hosszú tél után ránk sütne a nap.

A Thummerer superior tétele elsőre szégyenlős, mint aki a téli bundát veti le magáról, aztán pár perc elteltével megmutatja az igazi arcát. Úgy, ahogyan a nap felmelegít minket már áprilisban. Lágy és kellemes, de a hordós aromákat megízlelve olyan, mintha a nap melegét éreznénk a bőrünkön. Mintha a napot szimbolizálná, itt már igazán erőteljes és karakteres, de mégis lágy.

A St. Andrea grand superior csillagának selymessége és összetettsége a virágzó fák élményét adja át számunkra. Megérkezett az örök napsütés. A karakteressége a nap erejét szimbolizálja, hogy életünkbe visszatért a fény. Megérkezett a május. Az új élet születésének a szimbóluma, amikor minden egység összeér. A Boldogságos épp ezért remek névválasztás – a Selection.hu csapata.

Az egri csillag a tavasz hírnöke is lehetne. Ez a háziasítás a hideg téli hónapok után azt adja nekünk, amit a természetben a madarak csicsergése, a nyíló virágok hoznak a lelkünknek. Kedvességét nem lehet firtatni, nagyon szerethető! A classicus, a superior és a grand superior pedig a különböző rétegeit, mélységeit mutatja meg – Nagy Henrietta, Borköltők Társasága Rendezvénypince.

A tavasz a megújulásé, a friss illatoké, a színeké és az üdeségé… No, pont ilyen az egri csillag. Rengeteg új, friss illatot rejt, magával hozza a megújulást! – Gál Gábor, a Trifla Ivó és Konyha étteremvezetője.

Igazán tavaszváró, friss, illatos, gyümölcsös fehérbor, a tavaszi, nyíló rét illataival, ígéretével – Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője.

Az egri csillag összhangban van a tavaszi zöldségekkel, salátákkal, a szezonális spárgával kínált fogásokkal (pl. halak, könnyebb sajtok, csirkehúsok), illetve minden évben az egri csillagokkal állnak elő először a borászok, a tavasz borának nevezik frissessége, üdesége miatt is. A Macokban is kiemelt ajánlattal készülünk az Egri Csillag Hétre, több pincészet egri csillag borához illő fogások kerülnek az étlapra – Szternák Péter, a Macok Bisztró étteremvezetője.

Mit gondolsz az egri csillag bortípusról?

Szerintem az egri csillag egy nagy potenciállal rendelkező bortípus, hiszen különböző szintjeivel a piacon mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban passzoló típust. Emellett reprezentálja azt az összefogást, ami jelenleg Egerben zajlik. Eger az egyik legjobban fejlődő régiók közé tartozik, köszönhetően a közös nevezőre jutásnak és egy szuper bormarketing-stratégiának. Számomra az egri csillag az összefogás megtestesítője a régióban – Kele Ádám, a DiVino Gozsdu üzletvezetője.

Házasított borokon keresztül lehet a legjobban kifejezni az Egri borvidéket. Együttesen a fajták nagyobb értéket alkotnak, mint külön-külön. Egy csillag számomra: friss, halványan florális, odaadóan gyümölcsös és szolidan ásványos. Stabil szerkezet egy élénk, gazdag belsővel – Birliba Tamás, az Imola Hotel Platán head sommelier-je.

Az egri csillag sokrétű és sokatmondó bor. Nem véletlen a sok szőlőfajta a borban, mindegyik hordoz magában valami igazán különlegeset, amit a fogyasztó is a kedvencének érezhet, de mégis együtt adnak ki egy kerek egészet. Némelyik egri csillag nagy testtel érkezik és lassan nyílik ki a pohárban, de a végén annál nagyobbat szól. Talán így vagyunk a tavasszal is. A hideg tél után olyan lassúnak tűnik a jó idő eljövetele, de ha egyszer megérkezik, nem akarunk kijönni belőle – Dávid Dániel, a Zengő bár egyik tulajdonosa.

Az Egri borvidék könnyen értelmezhető fehérbora, a mindennapok asztalára – Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője.

Az egri csillag egy hiánypótló, fantasztikus lehetőségeket rejtő bor. A borvidéken régen sem fajtaborokat készítettek. Egybeszüretelték a szőlőt, és az ízeket, zamatokat, aromákat az egyes fajták dominanciájával határozta meg a bor. A környék igen sokrétű, színes fehérszőlő-fajtákat rejt, és ezt gyönyörűen be lehet mutatni a csillagon keresztül. Az ötlet amúgy történelmi jelentőségű, ami akár meg is határozhatja a borvidék jövőjét! – Gál Gábor, a Trifla Ivó és Konyha étteremvezetője.

Miért lesz izgalmas az Egri Csillag Hét nálatok?

Az Aqua Bisztróban egri csillag borok, illetve hozzájuk párosított ételek kerülnek terítékre egy háromfogásos menü keretében. Természetesen borleírást is mellékelünk hozzájuk, ezzel is segítve az egri csillag bor megismerését. Komplex gasztronómiai élményt kínálunk a testnek és a léleknek – Vella-Karkus Kinga tulajdonos, ügyvezető, Aqua Bisztró.

Rengeteg szuper akcióval készülünk a hétre. Számos egri csillagot kóstolhattok nálunk akár pohárral, akár palackkal kérve. Azok számára, akik otthon szeretnék megkóstolni borainkat a barátaik körében, vagy akár ajándékba szánják szeretteik számára, speciális borcsomaggal és az eddigi legnagyobb kedvezménnyel készülünk. Mindezek mellett a hét alatt két koncerttel is készülünk. Március 9-én a Dynamite Dudes, 16-án pedig az Écska és Huba duó szórakoztatja vendégeinket az Egy Korty Jazzpiknik és az Egri Csillag Hét közös szervezésében. Várunk mindenkit szeretettel! – Kele Ádám, a DiVino Gozsdu üzletvezetője.

Végigmegyünk a termékleíráson: classicus, superior és grand superior, és természetesen kóstoljuk is őket – Birliba Tamás, az Imola Hotel Platán head sommelier-je.

Az Egri Csillag Héten akciósan vásárolható Bolyki Jani egri csillaga a vásárlóink legnagyobb örömére, mintaboltunkban és webshopunkon is – Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője.

Mi egész évben fontosnak tartjuk a borvidéki borok bemutatását, különös tekintettel a bikavérre és az egri csillagra. Jelenleg is szerepel az állandó borlapunkon 5-6 csillag, ezt szezononként további 2-3 pincészet boraival egészítjük ki. Az idén két pincészettel karöltve egy „forradalmi borvacsorával” is készülünk az új csillagok megünneplésére – Gál Gábor, a Trifla Ivó és Konyha étteremvezetője.

Kedveljük ezt a kezdeményezést, hiszen az embereknek valami különleges élményt tudunk nyújtani. Kedveljük az Egri borvidéket és az egri csillag borokat is. Öröm számunkra, hogy másoknak is meg tudjuk mutatni ezeket a borokat. Nemcsak kóstolni szeretünk, hanem beszélgetni is a vendégeinkkel, hogy kinek mi a véleménye az adott tételről. Ez az első nyitott kóstolónk, izgatottan válogattuk össze a borokat a hozzájuk passzoló sajtokkal. Bízunk abban, hogy ez másoknak is elnyeri a tetszését – a Selection.hu csapata.

Az Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról IDE kattintva tájékozódhatsz.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB