MENU

Mit gondolnak a szakértők az egri csillagról?

2023.03.08.
Győrfi Alexandra

Március 9. és 16. között rendezzük meg az Egri Csillag Hetet, melynek során országszerte számos étterem, borbár, borkereskedés és maguk az egri pincészetek is készülnek különféle programokkal: borkóstolókkal, borcsomagokkal, borvacsorával, bor-étel párosítással. Az Egri Csillag Hét elérkeztével megkerestük a résztvevőket, hogy mit is gondolnak magáról a bortípusról, szerintük miért ez a tavasz bora, és milyen izgalmas programokkal készülnek.

Miért illik a tavaszhoz az egri csillag?

Az egri csillag számomra a tökéletes tavaszi bor. Ilyenkor, jobb időben az ember szívesen iszik meg egy fröccsöt valamelyik kedvenc borozójában, amihez tökéletes választás bármelyik friss, 2022-es évjáratú egri csillag. Ugyanakkor hidegebb időben is lehet választani ezt a típusú bort. Én ilyenkor egy superior vagy egy grand superior csillagot kortyolgatnék, egy finom sajttállal az oldalán – Kele Ádám, a DiVino Gozsdu üzletvezetője.

Az egri csillag maga a tavasz. Nagyon szépen épülnek egymásra a borstílusok. A Bolyki classicusát megízelve érezhetjük a fák rügyezését, nagyon friss és üde, magában rejti a tavasz bájosságát, a napfényt, és enyhe melegséggel tölti meg a testünket. Abszolút mosolyt csal az ember arcára. A játékossága magában hordozza a márciust. Mintha a hosszú tél után ránk sütne a nap.

A Thummerer superior tétele elsőre szégyenlős, mint aki a téli bundát veti le magáról, aztán pár perc elteltével megmutatja az igazi arcát. Úgy, ahogyan a nap felmelegít minket már áprilisban. Lágy és kellemes, de a hordós aromákat megízlelve olyan, mintha a nap melegét éreznénk a bőrünkön. Mintha a napot szimbolizálná, itt már igazán erőteljes és karakteres, de mégis lágy.

A St. Andrea grand superior csillagának selymessége és összetettsége a virágzó fák élményét adja át számunkra. Megérkezett az örök napsütés. A karakteressége a nap erejét szimbolizálja, hogy életünkbe visszatért a fény. Megérkezett a május. Az új élet születésének a szimbóluma, amikor minden egység összeér. A Boldogságos épp ezért remek névválasztás – a Selection.hu csapata.

Az egri csillag a tavasz hírnöke is lehetne. Ez a háziasítás a hideg téli hónapok után azt adja nekünk, amit a természetben a madarak csicsergése, a nyíló virágok hoznak a lelkünknek. Kedvességét nem lehet firtatni, nagyon szerethető! A classicus, a superior és a grand superior pedig a különböző rétegeit, mélységeit mutatja meg – Nagy Henrietta, Borköltők Társasága Rendezvénypince.

A tavasz a megújulásé, a friss illatoké, a színeké és az üdeségé… No, pont ilyen az egri csillag. Rengeteg új, friss illatot rejt, magával hozza a megújulást! – Gál Gábor, a Trifla Ivó és Konyha étteremvezetője.

Igazán tavaszváró, friss, illatos, gyümölcsös fehérbor, a tavaszi, nyíló rét illataival, ígéretével – Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője.

Az egri csillag összhangban van a tavaszi zöldségekkel, salátákkal, a szezonális spárgával kínált fogásokkal (pl. halak, könnyebb sajtok, csirkehúsok), illetve minden évben az egri csillagokkal állnak elő először a borászok, a tavasz borának nevezik frissessége, üdesége miatt is. A Macokban is kiemelt ajánlattal készülünk az Egri Csillag Hétre, több pincészet egri csillag borához illő fogások kerülnek az étlapra – Szternák Péter, a Macok Bisztró étteremvezetője.

Mit gondolsz az egri csillag bortípusról?

Szerintem az egri csillag egy nagy potenciállal rendelkező bortípus, hiszen különböző szintjeivel a piacon mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban passzoló típust. Emellett reprezentálja azt az összefogást, ami jelenleg Egerben zajlik. Eger az egyik legjobban fejlődő régiók közé tartozik, köszönhetően a közös nevezőre jutásnak és egy szuper bormarketing-stratégiának. Számomra az egri csillag az összefogás megtestesítője a régióban – Kele Ádám, a DiVino Gozsdu üzletvezetője.

Házasított borokon keresztül lehet a legjobban kifejezni az Egri borvidéket. Együttesen a fajták nagyobb értéket alkotnak, mint külön-külön. Egy csillag számomra: friss, halványan florális, odaadóan gyümölcsös és szolidan ásványos. Stabil szerkezet egy élénk, gazdag belsővel – Birliba Tamás, az Imola Hotel Platán head sommelier-je.

Az egri csillag sokrétű és sokatmondó bor. Nem véletlen a sok szőlőfajta a borban, mindegyik hordoz magában valami igazán különlegeset, amit a fogyasztó is a kedvencének érezhet, de mégis együtt adnak ki egy kerek egészet. Némelyik egri csillag nagy testtel érkezik és lassan nyílik ki a pohárban, de a végén annál nagyobbat szól. Talán így vagyunk a tavasszal is. A hideg tél után olyan lassúnak tűnik a jó idő eljövetele, de ha egyszer megérkezik, nem akarunk kijönni belőle – Dávid Dániel, a Zengő bár egyik tulajdonosa.

Az Egri borvidék könnyen értelmezhető fehérbora, a mindennapok asztalára – Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője.

Az egri csillag egy hiánypótló, fantasztikus lehetőségeket rejtő bor. A borvidéken régen sem fajtaborokat készítettek. Egybeszüretelték a szőlőt, és az ízeket, zamatokat, aromákat az egyes fajták dominanciájával határozta meg a bor. A környék igen sokrétű, színes fehérszőlő-fajtákat rejt, és ezt gyönyörűen be lehet mutatni a csillagon keresztül. Az ötlet amúgy történelmi jelentőségű, ami akár meg is határozhatja a borvidék jövőjét! – Gál Gábor, a Trifla Ivó és Konyha étteremvezetője.

Miért lesz izgalmas az Egri Csillag Hét nálatok?

Az Aqua Bisztróban egri csillag borok, illetve hozzájuk párosított ételek kerülnek terítékre egy háromfogásos menü keretében. Természetesen borleírást is mellékelünk hozzájuk, ezzel is segítve az egri csillag bor megismerését. Komplex gasztronómiai élményt kínálunk a testnek és a léleknek – Vella-Karkus Kinga tulajdonos, ügyvezető, Aqua Bisztró.

Rengeteg szuper akcióval készülünk a hétre. Számos egri csillagot kóstolhattok nálunk akár pohárral, akár palackkal kérve. Azok számára, akik otthon szeretnék megkóstolni borainkat a barátaik körében, vagy akár ajándékba szánják szeretteik számára, speciális borcsomaggal és az eddigi legnagyobb kedvezménnyel készülünk. Mindezek mellett a hét alatt két koncerttel is készülünk. Március 9-én a Dynamite Dudes, 16-án pedig az Écska és Huba duó szórakoztatja vendégeinket az Egy Korty Jazzpiknik és az Egri Csillag Hét közös szervezésében. Várunk mindenkit szeretettel! – Kele Ádám, a DiVino Gozsdu üzletvezetője.

Végigmegyünk a termékleíráson: classicus, superior és grand superior, és természetesen kóstoljuk is őket – Birliba Tamás, az Imola Hotel Platán head sommelier-je.

Az Egri Csillag Héten akciósan vásárolható Bolyki Jani egri csillaga a vásárlóink legnagyobb örömére, mintaboltunkban és webshopunkon is – Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője.

Mi egész évben fontosnak tartjuk a borvidéki borok bemutatását, különös tekintettel a bikavérre és az egri csillagra. Jelenleg is szerepel az állandó borlapunkon 5-6 csillag, ezt szezononként további 2-3 pincészet boraival egészítjük ki. Az idén két pincészettel karöltve egy „forradalmi borvacsorával” is készülünk az új csillagok megünneplésére – Gál Gábor, a Trifla Ivó és Konyha étteremvezetője.

Kedveljük ezt a kezdeményezést, hiszen az embereknek valami különleges élményt tudunk nyújtani. Kedveljük az Egri borvidéket és az egri csillag borokat is. Öröm számunkra, hogy másoknak is meg tudjuk mutatni ezeket a borokat. Nemcsak kóstolni szeretünk, hanem beszélgetni is a vendégeinkkel, hogy kinek mi a véleménye az adott tételről. Ez az első nyitott kóstolónk, izgatottan válogattuk össze a borokat a hozzájuk passzoló sajtokkal. Bízunk abban, hogy ez másoknak is elnyeri a tetszését – a Selection.hu csapata.

Az Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról IDE kattintva tájékozódhatsz.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB