MENU

Mit gondolnak a szakértők az egri csillagról?

2023.03.08.
Győrfi Alexandra

Március 9. és 16. között rendezzük meg az Egri Csillag Hetet, melynek során országszerte számos étterem, borbár, borkereskedés és maguk az egri pincészetek is készülnek különféle programokkal: borkóstolókkal, borcsomagokkal, borvacsorával, bor-étel párosítással. Az Egri Csillag Hét elérkeztével megkerestük a résztvevőket, hogy mit is gondolnak magáról a bortípusról, szerintük miért ez a tavasz bora, és milyen izgalmas programokkal készülnek.

Miért illik a tavaszhoz az egri csillag?

Az egri csillag számomra a tökéletes tavaszi bor. Ilyenkor, jobb időben az ember szívesen iszik meg egy fröccsöt valamelyik kedvenc borozójában, amihez tökéletes választás bármelyik friss, 2022-es évjáratú egri csillag. Ugyanakkor hidegebb időben is lehet választani ezt a típusú bort. Én ilyenkor egy superior vagy egy grand superior csillagot kortyolgatnék, egy finom sajttállal az oldalán – Kele Ádám, a DiVino Gozsdu üzletvezetője.

Az egri csillag maga a tavasz. Nagyon szépen épülnek egymásra a borstílusok. A Bolyki classicusát megízelve érezhetjük a fák rügyezését, nagyon friss és üde, magában rejti a tavasz bájosságát, a napfényt, és enyhe melegséggel tölti meg a testünket. Abszolút mosolyt csal az ember arcára. A játékossága magában hordozza a márciust. Mintha a hosszú tél után ránk sütne a nap.

A Thummerer superior tétele elsőre szégyenlős, mint aki a téli bundát veti le magáról, aztán pár perc elteltével megmutatja az igazi arcát. Úgy, ahogyan a nap felmelegít minket már áprilisban. Lágy és kellemes, de a hordós aromákat megízlelve olyan, mintha a nap melegét éreznénk a bőrünkön. Mintha a napot szimbolizálná, itt már igazán erőteljes és karakteres, de mégis lágy.

A St. Andrea grand superior csillagának selymessége és összetettsége a virágzó fák élményét adja át számunkra. Megérkezett az örök napsütés. A karakteressége a nap erejét szimbolizálja, hogy életünkbe visszatért a fény. Megérkezett a május. Az új élet születésének a szimbóluma, amikor minden egység összeér. A Boldogságos épp ezért remek névválasztás – a Selection.hu csapata.

Az egri csillag a tavasz hírnöke is lehetne. Ez a háziasítás a hideg téli hónapok után azt adja nekünk, amit a természetben a madarak csicsergése, a nyíló virágok hoznak a lelkünknek. Kedvességét nem lehet firtatni, nagyon szerethető! A classicus, a superior és a grand superior pedig a különböző rétegeit, mélységeit mutatja meg – Nagy Henrietta, Borköltők Társasága Rendezvénypince.

A tavasz a megújulásé, a friss illatoké, a színeké és az üdeségé… No, pont ilyen az egri csillag. Rengeteg új, friss illatot rejt, magával hozza a megújulást! – Gál Gábor, a Trifla Ivó és Konyha étteremvezetője.

Igazán tavaszváró, friss, illatos, gyümölcsös fehérbor, a tavaszi, nyíló rét illataival, ígéretével – Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője.

Az egri csillag összhangban van a tavaszi zöldségekkel, salátákkal, a szezonális spárgával kínált fogásokkal (pl. halak, könnyebb sajtok, csirkehúsok), illetve minden évben az egri csillagokkal állnak elő először a borászok, a tavasz borának nevezik frissessége, üdesége miatt is. A Macokban is kiemelt ajánlattal készülünk az Egri Csillag Hétre, több pincészet egri csillag borához illő fogások kerülnek az étlapra – Szternák Péter, a Macok Bisztró étteremvezetője.

Mit gondolsz az egri csillag bortípusról?

Szerintem az egri csillag egy nagy potenciállal rendelkező bortípus, hiszen különböző szintjeivel a piacon mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban passzoló típust. Emellett reprezentálja azt az összefogást, ami jelenleg Egerben zajlik. Eger az egyik legjobban fejlődő régiók közé tartozik, köszönhetően a közös nevezőre jutásnak és egy szuper bormarketing-stratégiának. Számomra az egri csillag az összefogás megtestesítője a régióban – Kele Ádám, a DiVino Gozsdu üzletvezetője.

Házasított borokon keresztül lehet a legjobban kifejezni az Egri borvidéket. Együttesen a fajták nagyobb értéket alkotnak, mint külön-külön. Egy csillag számomra: friss, halványan florális, odaadóan gyümölcsös és szolidan ásványos. Stabil szerkezet egy élénk, gazdag belsővel – Birliba Tamás, az Imola Hotel Platán head sommelier-je.

Az egri csillag sokrétű és sokatmondó bor. Nem véletlen a sok szőlőfajta a borban, mindegyik hordoz magában valami igazán különlegeset, amit a fogyasztó is a kedvencének érezhet, de mégis együtt adnak ki egy kerek egészet. Némelyik egri csillag nagy testtel érkezik és lassan nyílik ki a pohárban, de a végén annál nagyobbat szól. Talán így vagyunk a tavasszal is. A hideg tél után olyan lassúnak tűnik a jó idő eljövetele, de ha egyszer megérkezik, nem akarunk kijönni belőle – Dávid Dániel, a Zengő bár egyik tulajdonosa.

Az Egri borvidék könnyen értelmezhető fehérbora, a mindennapok asztalára – Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője.

Az egri csillag egy hiánypótló, fantasztikus lehetőségeket rejtő bor. A borvidéken régen sem fajtaborokat készítettek. Egybeszüretelték a szőlőt, és az ízeket, zamatokat, aromákat az egyes fajták dominanciájával határozta meg a bor. A környék igen sokrétű, színes fehérszőlő-fajtákat rejt, és ezt gyönyörűen be lehet mutatni a csillagon keresztül. Az ötlet amúgy történelmi jelentőségű, ami akár meg is határozhatja a borvidék jövőjét! – Gál Gábor, a Trifla Ivó és Konyha étteremvezetője.

Miért lesz izgalmas az Egri Csillag Hét nálatok?

Az Aqua Bisztróban egri csillag borok, illetve hozzájuk párosított ételek kerülnek terítékre egy háromfogásos menü keretében. Természetesen borleírást is mellékelünk hozzájuk, ezzel is segítve az egri csillag bor megismerését. Komplex gasztronómiai élményt kínálunk a testnek és a léleknek – Vella-Karkus Kinga tulajdonos, ügyvezető, Aqua Bisztró.

Rengeteg szuper akcióval készülünk a hétre. Számos egri csillagot kóstolhattok nálunk akár pohárral, akár palackkal kérve. Azok számára, akik otthon szeretnék megkóstolni borainkat a barátaik körében, vagy akár ajándékba szánják szeretteik számára, speciális borcsomaggal és az eddigi legnagyobb kedvezménnyel készülünk. Mindezek mellett a hét alatt két koncerttel is készülünk. Március 9-én a Dynamite Dudes, 16-án pedig az Écska és Huba duó szórakoztatja vendégeinket az Egy Korty Jazzpiknik és az Egri Csillag Hét közös szervezésében. Várunk mindenkit szeretettel! – Kele Ádám, a DiVino Gozsdu üzletvezetője.

Végigmegyünk a termékleíráson: classicus, superior és grand superior, és természetesen kóstoljuk is őket – Birliba Tamás, az Imola Hotel Platán head sommelier-je.

Az Egri Csillag Héten akciósan vásárolható Bolyki Jani egri csillaga a vásárlóink legnagyobb örömére, mintaboltunkban és webshopunkon is – Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője.

Mi egész évben fontosnak tartjuk a borvidéki borok bemutatását, különös tekintettel a bikavérre és az egri csillagra. Jelenleg is szerepel az állandó borlapunkon 5-6 csillag, ezt szezononként további 2-3 pincészet boraival egészítjük ki. Az idén két pincészettel karöltve egy „forradalmi borvacsorával” is készülünk az új csillagok megünneplésére – Gál Gábor, a Trifla Ivó és Konyha étteremvezetője.

Kedveljük ezt a kezdeményezést, hiszen az embereknek valami különleges élményt tudunk nyújtani. Kedveljük az Egri borvidéket és az egri csillag borokat is. Öröm számunkra, hogy másoknak is meg tudjuk mutatni ezeket a borokat. Nemcsak kóstolni szeretünk, hanem beszélgetni is a vendégeinkkel, hogy kinek mi a véleménye az adott tételről. Ez az első nyitott kóstolónk, izgatottan válogattuk össze a borokat a hozzájuk passzoló sajtokkal. Bízunk abban, hogy ez másoknak is elnyeri a tetszését – a Selection.hu csapata.

Az Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról IDE kattintva tájékozódhatsz.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB