MENU

Milyen ételeket párosítsunk az egri bikavérhez?

2021.11.05.
Szik Mátyás

Magabiztosan állítom, hogy a reneszánszát élő pezsgőkultúra mellett az egri bikavér az a hazai borkategória, amelyik a lehető legjobban mutatja a magyar borok folyamatos és lineáris minőségi fejlődését.

Napjaink egri bikavérei a kékfrankosra építve, a fűszerként a házasításba kerülő szőlőfajtákkal összhangban egyértelműen a modern borvilág szereplőinek, borértő fogyasztóinak borízlését közvetítik. A gasztronómiában széleskörűen felhasználható egri házasítások – úgy a classicus, mint a superior és a grand superior kategóriában – kiváló arcukat mutatják. Nézzük meg közelebbről, milyen ételek mellett mutatkoznak meg legjobban az egri bikavér erényei.

Jóllehet, megannyi termelő számos stílusban és minőségi kategóriában készíti a híres házasítást, azt azonban egyetemesen kijelenthetjük, hogy nagy általánosságban jellege a friss, ropogós gyümölcsös karakter felé fordult. Ezeket a borokat ma elsősorban megjelenésben egy közepes vagy annál kicsit mélyebb rubinszín jellemzi, általában a poharat 45 fokban megdöntve könnyen észrevehetően bíbor elszíneződéssel a szélén. 

Illatukban domináns a meggy és a friss cseresznye, nem ritkán egy kis fekete csokoládés karakter, melyet finom fűszeresség és a hordó dongáinak aromáira jellemző jegyek tesznek még összetettebbé. Mára ezek a borok egyértelműen divatosak, és előszeretettel alkalmazzák őket az ideális bor-étel párosítások megalkotásához. 

Kiváló párjuk lehet egy csirkepaprikás, ha tényleg paprikás vagy egy hortobágyi húsos palacsinta. Nem elfeledve, hogy a köretek és a mártások számos esetben meghatározóbbak, mint a fő alapanyagnak gondolt alkotóelem, érdemes figyelni a bor és az étel intenzitásának harmóniájára! Az alapelveket követve izgalmas játékot jelent a bikavérek elhelyezése egy-egy menüben.

A minőségi kategóriában eggyel feljebb lévő superior borokra már jellemzőbbek az érettebb fekete és piros bogyós gyümölcsök illatát idéző jegyek amellett, hogy megjelennek a hordós érlelésből következő aromák, melyek közül ki lehet emelni a vaníliát, a szegfűszeget vagy a borsos illatokat és ízeket. Ezekből és testesebb jellegéből is következik, hogy vörös húsokhoz és kimondottan sztékekhez javasolható. 

Az érettebb és hosszabban érlelt tételek igazán jó párjai egy kicsit rágósabb, zsírosabb marhának. Itt fontos szerepet játszik a finom de határozott tanninszerkezet. Kimondottan meghálálnak ezek a borok egy zöldbors-mártást vagy barbecue-szószt is. 

Ha tovább megyünk felfelé, a grand superior kategóriájú egri bikavérek következnek, ahol a hosszú érlelési potenciál az érettség jegyeivel párosul. Megjelennek az úgynevezett tercier, harmadlagos, vagy ha úgy tetszik, érlelésből adódó aromák. A fűszeresség mellett erdei avar és dohánylevél illata sem ritka ezekben a borokban. 

Szívem szerint egy jól megválasztott szivar mellé fogyasztanám ezeket a borokat, de természetesen gondolva a nem szivarozókra, akik azért szintén kedvelik a gasztronómiai élvezeteket, ezek a borok kiváló társai a vadételeknek. Szívesen javasolnék egy szilvalekvárral készült vaddisznópörköltet vagy akár egy őzgerincet barnamártással.

Az egri bikavérek tehát nagyon széleskörűen felhasználhatók a gasztronómiában. Sőt, ha valaki nem fogyaszt húst, akkor is remekül megtalálják párjaikat a gombafélék széles tárházában vagy akár bizonyos érett, elsősorban kemény sajtok mellett. Legyünk nagyon büszkék rá, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy a kissé megtépázott reputációjú kategória visszatérni látszik valóban méltó helyére.

További cikkek

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB