MENU

Milyen ételeket párosítsunk az egri bikavérhez?

2021.11.05.
Szik Mátyás

Magabiztosan állítom, hogy a reneszánszát élő pezsgőkultúra mellett az egri bikavér az a hazai borkategória, amelyik a lehető legjobban mutatja a magyar borok folyamatos és lineáris minőségi fejlődését.

Napjaink egri bikavérei a kékfrankosra építve, a fűszerként a házasításba kerülő szőlőfajtákkal összhangban egyértelműen a modern borvilág szereplőinek, borértő fogyasztóinak borízlését közvetítik. A gasztronómiában széleskörűen felhasználható egri házasítások – úgy a classicus, mint a superior és a grand superior kategóriában – kiváló arcukat mutatják. Nézzük meg közelebbről, milyen ételek mellett mutatkoznak meg legjobban az egri bikavér erényei.

Jóllehet, megannyi termelő számos stílusban és minőségi kategóriában készíti a híres házasítást, azt azonban egyetemesen kijelenthetjük, hogy nagy általánosságban jellege a friss, ropogós gyümölcsös karakter felé fordult. Ezeket a borokat ma elsősorban megjelenésben egy közepes vagy annál kicsit mélyebb rubinszín jellemzi, általában a poharat 45 fokban megdöntve könnyen észrevehetően bíbor elszíneződéssel a szélén. 

Illatukban domináns a meggy és a friss cseresznye, nem ritkán egy kis fekete csokoládés karakter, melyet finom fűszeresség és a hordó dongáinak aromáira jellemző jegyek tesznek még összetettebbé. Mára ezek a borok egyértelműen divatosak, és előszeretettel alkalmazzák őket az ideális bor-étel párosítások megalkotásához. 

Kiváló párjuk lehet egy csirkepaprikás, ha tényleg paprikás vagy egy hortobágyi húsos palacsinta. Nem elfeledve, hogy a köretek és a mártások számos esetben meghatározóbbak, mint a fő alapanyagnak gondolt alkotóelem, érdemes figyelni a bor és az étel intenzitásának harmóniájára! Az alapelveket követve izgalmas játékot jelent a bikavérek elhelyezése egy-egy menüben.

A minőségi kategóriában eggyel feljebb lévő superior borokra már jellemzőbbek az érettebb fekete és piros bogyós gyümölcsök illatát idéző jegyek amellett, hogy megjelennek a hordós érlelésből következő aromák, melyek közül ki lehet emelni a vaníliát, a szegfűszeget vagy a borsos illatokat és ízeket. Ezekből és testesebb jellegéből is következik, hogy vörös húsokhoz és kimondottan sztékekhez javasolható. 

Az érettebb és hosszabban érlelt tételek igazán jó párjai egy kicsit rágósabb, zsírosabb marhának. Itt fontos szerepet játszik a finom de határozott tanninszerkezet. Kimondottan meghálálnak ezek a borok egy zöldbors-mártást vagy barbecue-szószt is. 

Ha tovább megyünk felfelé, a grand superior kategóriájú egri bikavérek következnek, ahol a hosszú érlelési potenciál az érettség jegyeivel párosul. Megjelennek az úgynevezett tercier, harmadlagos, vagy ha úgy tetszik, érlelésből adódó aromák. A fűszeresség mellett erdei avar és dohánylevél illata sem ritka ezekben a borokban. 

Szívem szerint egy jól megválasztott szivar mellé fogyasztanám ezeket a borokat, de természetesen gondolva a nem szivarozókra, akik azért szintén kedvelik a gasztronómiai élvezeteket, ezek a borok kiváló társai a vadételeknek. Szívesen javasolnék egy szilvalekvárral készült vaddisznópörköltet vagy akár egy őzgerincet barnamártással.

Az egri bikavérek tehát nagyon széleskörűen felhasználhatók a gasztronómiában. Sőt, ha valaki nem fogyaszt húst, akkor is remekül megtalálják párjaikat a gombafélék széles tárházában vagy akár bizonyos érett, elsősorban kemény sajtok mellett. Legyünk nagyon büszkék rá, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy a kissé megtépázott reputációjú kategória visszatérni látszik valóban méltó helyére.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB