MENU

Miért falazunk be bikavéreket az egri várba?

2022.10.04.
Tóth Adrienn

Az Egri Bikavér Napjával indul az idén ősszel először megrendezésre kerülő, a borvidék legfontosabb borát középpontba állító Egri Bikavér Ünnepi Napok rendezvénysorozat. Ebben az időszakban Egerben arra a történelmi fordulópontra szokás megemlékezni, amikor 1552-ben a törökök feladták az egri vár ostromát, és elhagyták Egert. Gál Tibor borászt a nyitónapon zajló eseményekről kérdeztük.

Onnan érdemes kiindulni, hogy az Egri borvidék három szimbólum köré épül. Az első és legfontosabb az egri bikavér, ami elidegeníthetetlen üzenet a borvidéktől: a múltunk, a jelenünk és a jövőnk.

A második az Eger városa és az egri vár alatt húzódó kazamata- és pincerendszer, amely több mint 500 éves, és 200 kilométeres terjedelmében őrzi az egri borok egyedi karakterét és kultúráját. Végül a harmadik, ami a világon csak a legkomolyabb borvidékekre jellemző: a borok hosszú érlelhetősége.

Az Egri Bikavér Napján mi ennek a hármas szimbolikus egységnek az üzenetét szeretnénk átadni azzal, hogy több száz palack egri bikavért falazunk be 30 évre a kazamatarendszerbe. Az a tény pedig, hogy ez az alagúthálózat Gárdonyi Géza sírja alatt található, és abban az évben tesszük mindezt, amikor épp Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezik a város, újabb különleges jelentőséget ad az eseménynek.

Hiszen Gárdonyinak köszönhetjük legnagyobb részben az egri bikavér hírének megőrzését, így sokat jelent nekünk, egri borászoknak, hogy ő fog őrködni a palackok felett.

Hogyan zajlik majd mindez a gyakorlatban?

15:52-kor az egri várvédők puskalövései után ceremoniális keretek között borlovagavatást tartunk. Ezt követően az egri bortermelők és borlovagok levonulnak a kazamaták mélyére, és elhelyezik legjobb bikavéreiket egy erre a célra kialakított helyen, majd megtörténik a befalazás, amit végül egy közös koccintással ünnepelünk meg.

Fontos kiemelni, hogy nem kizárólag bikavéreket falazunk majd be, a bortermelők egy-egy kézzel írt üzenetet is elhelyeznek a palackok mellé, amely gyermekeiknek, unokáiknak szól majd, és így időkapszulaként is működik.

A befalazással az Egri Bikavér Napja nyitja meg az Egri Bikavér Ünnepi Napokat. Mit kell tudnunk erről a programsorozatról?

Az idei évtől tudatos, stratégiai koncepció mentén átszerveztük a borvidéki rendezvények felépítését. Innentől a négy évszakhoz hozzárendeljük a borvidék bizonyos kiemelt bortípusait, és ezek állnak az adott időszakban zajló közösségi programok középpontjában.

Ebben a formában 20 év után új struktúrában valósul meg a borvidék legfontosabb borának nevét viselő rendezvény. Formabontóak szeretnénk lenni, és szeretnénk kísérletezni a borvidéki, közösségi rendezvények műfajában, ezért a borfesztivál jellegű programok mellett idén ősszel egy modern ünnepségsorozatot indítunk el, ami több napon át több rendezvény keretében több helyszínen zajlik majd.

Ennek lesz része a befalazás, egy exkluzív gálavacsora, az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben, a világ első en primeur bikavér kóstolója, ahol a résztvevők bepillanthatnak a kulisszák mögé, és még megjelenésük előtt kóstolhatják a 2021-es évjárat bikavéreit.

Az eseménysorozat központi kóstolója az Egri Bikavér Nagykóstoló lesz, ahol a borászok a legjobb bikavéreiket kínálják a vendégeknek. A teljes programot az egri gasztronómia támogatja azzal, hogy az Egri Bikavér Napok időtartama alatt a helyi éttermek egri bikavér menüket állítanak össze, egri bikavér borvacsorákat szerveznek.

Miért ilyen fontos a helyi gazdák számára az egri bikavér?

Itt, Egerben régóta kerülgettük a forró kását. Ez a mostani időszak azért fontos, mert a borvidék elkötelezte magát az egri bikavér mellett. Ez a bortípus elidegeníthetetlen Egertől, és valódi esélyt kínál arra, hogy nemzetközi karriert fusson be.

Egyre több hazai és nemzetközi piaci sikert tudhatnak magukénak az egri borászatok a bikavéreikkel. Az elmúlt években például hihetetlen eredményeket értek el a St. Andrea és a Thummerer pincészetek bikavérei, ezek a szakmai elismerések pedig mindannyiunkat arra ösztönöznek, hogy még nagyobb lelkesedéssel, magabiztossággal álljunk ehhez a bortípushoz.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB