MENU

Miért érdemes eljönni az Egri borvidékre?

2022.07.20.
Doros Judit

Borért, természetesen – válaszolhatjuk a címbeli kérdésre, ugyanakkor a barokk város mindezen túl megannyi látnivalót, programot, élményt is kínál, közkedveltek gyógyhatású és termálfürdői, és gasztronómiai örömökért sem kell innen máshová utaznunk.

Megszólítanak a barokk épületek

Vannak városok, ahol hosszas bolyongás után magunknak kell felfedeznünk egy-egy régi épületet, szobrot, szép műemléket, és vannak olyanok, ahol bármerre is indulunk el, lépten-nyomon csodákba botlunk. Eger ez utóbbiak közé tartozik.

Elég csak végigsétálni a Széchenyi utcán, a Dobó tér környékén vagy akár a belvároson túli tereken, parkokban, egymás után szólítanak meg bennünket a barokk épületek, míves cégérek, történelmi borpincék, hangulatos belső udvarok vagy akár az olyan fenséges műremekek, mint amilyen a bazilika, a minorita templom, nem is beszélve az egri várról.

„A kulturális és a vallási örökség gyöngyszemei már önmagukban is alkalmasak arra, hogy akár több napot is eltöltsünk a városban” – mondja Törőcsik Gábor, az Egri Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Szavai szerint az egri vár továbbra is a városba látogatók első számú célpontja, az interaktív kiállításoknak, megannyi látványosságnak köszönhetően pedig akár egy teljes napot is eltölthet itt a család.

Az egyházi gyűjtemények közül érdemes kiemelni az érseki palota nemrégiben felújított épületegyüttesét – benne az érseki pincerendszert, amely kiváló mikroklímával rendelkezik borok tárolására, s így az egyház számára bor formában befolyt adót, a dézsmát is itt tárolták korábban –, a bazilikát, a Líceumot, az ott található egyházmegyei könyvtárat vagy épp a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontot, ahol a legkisebbek is találnak maguknak izgalmas elfoglaltságot.

Közép-Európa legszebb faragott ikonosztázait lehet megnézni a történelmi verőszalai pincesorhoz közel eső Rác templomban, előzetes bejelentkezés után.

Eger az a város, ahol nem egy vagy két nagy fesztiválra, nyári színházi bemutatóra koncentrálnak, hanem szinte minden hétvégére igyekeznek programot kínálni, a magaskultúrától a szórakoztatáson át egészen az aktív turisztikai lehetőségekig.

Ezekről a programokról legjobb a www.visiteger.com honlapon tájékozódni, ott ugyanis naprakész információkat kaphatunk a rendezvényekről, beleértve a közkedvelt Végvári Vigasságokat, jazzkoncerteket, borfesztiválokat, Agria Nyári Játékokat vagy éppen az augusztusra tervezett Gárdonyi-napokat.

A Török Fürdőtől a Nagy-Eged hegyi tanösvényig

Eger nemcsak a kultúra, hanem a fürdők városa is, és méltán népszerű a Török Fürdő, amelynek első medencéje még a török hódoltság idejében épült, 1610 és 1617 között, majd a létesítményt az évszázadok során fokozatosan bővítették. A vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt Török Fürdő radonos gyógyvize és az itteni fizioterápiás és balneoterápiás kezelések sokféle bajra jelentenek gyógyírt.

Másfajta időtöltést, ellazulást, kikapcsolódást ígér az Egri Termál- és Strandfürdő, ahol fedett és nyitott élménymedencék, dögönyözők, játszóterek fogadják a látogatókat egy öthektáros park közepén.

Ha valaki a nyaralása, kirándulása idején sem szeretné feladni szokásos úszóedzéseit, megteheti a Makovecz Imre által tervezett fedett uszodában vagy a nemrégiben modernizált nyitott Bárány István Sportuszodában, amely az ország első ötven méteres uszodája volt, jelenleg pedig egy nyolcpályás medencével üzemel.

S ha mindennap egy másik strandon szeretnénk élvezni a nyári örömöket, úgy is tökéletes választás Eger és térsége, hiszen harminc kilométeres körzeten belül ott a mezőkövesdi, a bogácsi, az egerszalóki, a demjéni, a bükkszéki fürdő, s csak egy kicsivel kell többet utazni, hogy a miskolctapolcai barlangfürdőig eljussunk.

Ha már kimozdulunk a városból, érdemes túráznunk is: a Nagy-Eged hegyi tanösvény nemcsak információkkal lát el az itteni élővilágról, de pompás látványt nyújtanak az egyedülálló mészkőtalajra ültetett szőlősorok, a hegy tetején lévő kilátóból pedig madártávlatból is megcsodálhatjuk a borvidék épített és természeti környezetét.

Erdők ajándékai, borral kísérve

Egy élményekkel teli nap után, vagy éppen azt pihenésképp délidőben megszakítva, másféle örömöket keresve érdemes elmerülni Eger „gasztrovilágában”.

Ez a város büszkélkedhet a fővároson túli kiváló vendéglátóhelyeket tömörítő „Stílusos Vidéki Éttermiség” hálózat egyik ikonikus tagjával, a Macok Bisztróval, amely néhány éve kiegészült a Pizza Brumbrum Világbéke pizzázóval, nemrégiben pedig egy food truckot is munkába állítottak, amely céges rendezvényekre, fesztiválokra, családi ünnepekre, esküvőkre házhoz viszi a Macok-élményt, tapaszokat, degusztációs menüt, gourmet fogásokat kínálva.

Az étlapot úgy tervezik meg, hogy a fogások mellé tudjanak a borvidéki palettáról ajánlani, a degusztációs menü pedig eleve tartalmaz borsort.

Macsinka János, az étterem séfje szerint Eger vendéglátásának egyik nagy előnye, hogy a régió bővelkedik olyan nyersanyagokban, mint a mátrai, bükki erdők vadjai vagy éppen a szilvásváradi pisztrángok, de mind jobban észrevétetik magukat a térség kisebb családi marha- és mangalicatenyésztői is.

Több helybeli és környékbeli sajtkészítővel is kapcsolatban állnak, miként igyekeznek helyi termelőktől beszerezni a mézet, a lekvárokat, a tésztákat.

A környékbeli falvakban számos kiskerttulajdonos már úgy ülteti tavasszal a palántákat, hogy tudja: a Macokban majd átveszik tőle az aznap leszedett friss zöldséget, gyümölcsöt, és részben e termékekre alapozva készül majd el a napi vagy a heti menü.

Érdekesség, hogy a séf máig maga főzi azt a málnasűrítményt, amely az étterem desszertjeit ízesíti: sokáig kereste a piacon az ízlésének leginkább megfelelőt, de miután nem talált ilyet, inkább kikísérletezte a sajátját.

Természetesen érdemes felkeresni Egerben más éttermeket, családias pizzériákat, bisztrókat is, hiszen minden helynek megvan a maga specialitása, a méltán népszerű legényfogó levestől a rántott békacombon, a borral készült ételeken és az egri gömbpalacsintán át egészen a Kis Dobó téri Senator-házban kínált Bagdad fagylaltkehelyig, ami sokáig a város ikonikus desszertje volt, s most a régi, hagyományos ízek éledtek vele újjá ismét.

Képek forrása: Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., Eger Termál Kft.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB