MENU

Miért érdemes eljönni az Egri borvidékre?

2022.07.20.
Doros Judit

Borért, természetesen – válaszolhatjuk a címbeli kérdésre, ugyanakkor a barokk város mindezen túl megannyi látnivalót, programot, élményt is kínál, közkedveltek gyógyhatású és termálfürdői, és gasztronómiai örömökért sem kell innen máshová utaznunk.

Megszólítanak a barokk épületek

Vannak városok, ahol hosszas bolyongás után magunknak kell felfedeznünk egy-egy régi épületet, szobrot, szép műemléket, és vannak olyanok, ahol bármerre is indulunk el, lépten-nyomon csodákba botlunk. Eger ez utóbbiak közé tartozik.

Elég csak végigsétálni a Széchenyi utcán, a Dobó tér környékén vagy akár a belvároson túli tereken, parkokban, egymás után szólítanak meg bennünket a barokk épületek, míves cégérek, történelmi borpincék, hangulatos belső udvarok vagy akár az olyan fenséges műremekek, mint amilyen a bazilika, a minorita templom, nem is beszélve az egri várról.

„A kulturális és a vallási örökség gyöngyszemei már önmagukban is alkalmasak arra, hogy akár több napot is eltöltsünk a városban” – mondja Törőcsik Gábor, az Egri Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Szavai szerint az egri vár továbbra is a városba látogatók első számú célpontja, az interaktív kiállításoknak, megannyi látványosságnak köszönhetően pedig akár egy teljes napot is eltölthet itt a család.

Az egyházi gyűjtemények közül érdemes kiemelni az érseki palota nemrégiben felújított épületegyüttesét – benne az érseki pincerendszert, amely kiváló mikroklímával rendelkezik borok tárolására, s így az egyház számára bor formában befolyt adót, a dézsmát is itt tárolták korábban –, a bazilikát, a Líceumot, az ott található egyházmegyei könyvtárat vagy épp a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontot, ahol a legkisebbek is találnak maguknak izgalmas elfoglaltságot.

Közép-Európa legszebb faragott ikonosztázait lehet megnézni a történelmi verőszalai pincesorhoz közel eső Rác templomban, előzetes bejelentkezés után.

Eger az a város, ahol nem egy vagy két nagy fesztiválra, nyári színházi bemutatóra koncentrálnak, hanem szinte minden hétvégére igyekeznek programot kínálni, a magaskultúrától a szórakoztatáson át egészen az aktív turisztikai lehetőségekig.

Ezekről a programokról legjobb a www.visiteger.com honlapon tájékozódni, ott ugyanis naprakész információkat kaphatunk a rendezvényekről, beleértve a közkedvelt Végvári Vigasságokat, jazzkoncerteket, borfesztiválokat, Agria Nyári Játékokat vagy éppen az augusztusra tervezett Gárdonyi-napokat.

A Török Fürdőtől a Nagy-Eged hegyi tanösvényig

Eger nemcsak a kultúra, hanem a fürdők városa is, és méltán népszerű a Török Fürdő, amelynek első medencéje még a török hódoltság idejében épült, 1610 és 1617 között, majd a létesítményt az évszázadok során fokozatosan bővítették. A vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt Török Fürdő radonos gyógyvize és az itteni fizioterápiás és balneoterápiás kezelések sokféle bajra jelentenek gyógyírt.

Másfajta időtöltést, ellazulást, kikapcsolódást ígér az Egri Termál- és Strandfürdő, ahol fedett és nyitott élménymedencék, dögönyözők, játszóterek fogadják a látogatókat egy öthektáros park közepén.

Ha valaki a nyaralása, kirándulása idején sem szeretné feladni szokásos úszóedzéseit, megteheti a Makovecz Imre által tervezett fedett uszodában vagy a nemrégiben modernizált nyitott Bárány István Sportuszodában, amely az ország első ötven méteres uszodája volt, jelenleg pedig egy nyolcpályás medencével üzemel.

S ha mindennap egy másik strandon szeretnénk élvezni a nyári örömöket, úgy is tökéletes választás Eger és térsége, hiszen harminc kilométeres körzeten belül ott a mezőkövesdi, a bogácsi, az egerszalóki, a demjéni, a bükkszéki fürdő, s csak egy kicsivel kell többet utazni, hogy a miskolctapolcai barlangfürdőig eljussunk.

Ha már kimozdulunk a városból, érdemes túráznunk is: a Nagy-Eged hegyi tanösvény nemcsak információkkal lát el az itteni élővilágról, de pompás látványt nyújtanak az egyedülálló mészkőtalajra ültetett szőlősorok, a hegy tetején lévő kilátóból pedig madártávlatból is megcsodálhatjuk a borvidék épített és természeti környezetét.

Erdők ajándékai, borral kísérve

Egy élményekkel teli nap után, vagy éppen azt pihenésképp délidőben megszakítva, másféle örömöket keresve érdemes elmerülni Eger „gasztrovilágában”.

Ez a város büszkélkedhet a fővároson túli kiváló vendéglátóhelyeket tömörítő „Stílusos Vidéki Éttermiség” hálózat egyik ikonikus tagjával, a Macok Bisztróval, amely néhány éve kiegészült a Pizza Brumbrum Világbéke pizzázóval, nemrégiben pedig egy food truckot is munkába állítottak, amely céges rendezvényekre, fesztiválokra, családi ünnepekre, esküvőkre házhoz viszi a Macok-élményt, tapaszokat, degusztációs menüt, gourmet fogásokat kínálva.

Az étlapot úgy tervezik meg, hogy a fogások mellé tudjanak a borvidéki palettáról ajánlani, a degusztációs menü pedig eleve tartalmaz borsort.

Macsinka János, az étterem séfje szerint Eger vendéglátásának egyik nagy előnye, hogy a régió bővelkedik olyan nyersanyagokban, mint a mátrai, bükki erdők vadjai vagy éppen a szilvásváradi pisztrángok, de mind jobban észrevétetik magukat a térség kisebb családi marha- és mangalicatenyésztői is.

Több helybeli és környékbeli sajtkészítővel is kapcsolatban állnak, miként igyekeznek helyi termelőktől beszerezni a mézet, a lekvárokat, a tésztákat.

A környékbeli falvakban számos kiskerttulajdonos már úgy ülteti tavasszal a palántákat, hogy tudja: a Macokban majd átveszik tőle az aznap leszedett friss zöldséget, gyümölcsöt, és részben e termékekre alapozva készül majd el a napi vagy a heti menü.

Érdekesség, hogy a séf máig maga főzi azt a málnasűrítményt, amely az étterem desszertjeit ízesíti: sokáig kereste a piacon az ízlésének leginkább megfelelőt, de miután nem talált ilyet, inkább kikísérletezte a sajátját.

Természetesen érdemes felkeresni Egerben más éttermeket, családias pizzériákat, bisztrókat is, hiszen minden helynek megvan a maga specialitása, a méltán népszerű legényfogó levestől a rántott békacombon, a borral készült ételeken és az egri gömbpalacsintán át egészen a Kis Dobó téri Senator-házban kínált Bagdad fagylaltkehelyig, ami sokáig a város ikonikus desszertje volt, s most a régi, hagyományos ízek éledtek vele újjá ismét.

Képek forrása: Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., Eger Termál Kft.

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB