MENU

Miért érdemes eljönni az Egri borvidékre?

2022.07.20.
Doros Judit

Borért, természetesen – válaszolhatjuk a címbeli kérdésre, ugyanakkor a barokk város mindezen túl megannyi látnivalót, programot, élményt is kínál, közkedveltek gyógyhatású és termálfürdői, és gasztronómiai örömökért sem kell innen máshová utaznunk.

Megszólítanak a barokk épületek

Vannak városok, ahol hosszas bolyongás után magunknak kell felfedeznünk egy-egy régi épületet, szobrot, szép műemléket, és vannak olyanok, ahol bármerre is indulunk el, lépten-nyomon csodákba botlunk. Eger ez utóbbiak közé tartozik.

Elég csak végigsétálni a Széchenyi utcán, a Dobó tér környékén vagy akár a belvároson túli tereken, parkokban, egymás után szólítanak meg bennünket a barokk épületek, míves cégérek, történelmi borpincék, hangulatos belső udvarok vagy akár az olyan fenséges műremekek, mint amilyen a bazilika, a minorita templom, nem is beszélve az egri várról.

„A kulturális és a vallási örökség gyöngyszemei már önmagukban is alkalmasak arra, hogy akár több napot is eltöltsünk a városban” – mondja Törőcsik Gábor, az Egri Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Szavai szerint az egri vár továbbra is a városba látogatók első számú célpontja, az interaktív kiállításoknak, megannyi látványosságnak köszönhetően pedig akár egy teljes napot is eltölthet itt a család.

Az egyházi gyűjtemények közül érdemes kiemelni az érseki palota nemrégiben felújított épületegyüttesét – benne az érseki pincerendszert, amely kiváló mikroklímával rendelkezik borok tárolására, s így az egyház számára bor formában befolyt adót, a dézsmát is itt tárolták korábban –, a bazilikát, a Líceumot, az ott található egyházmegyei könyvtárat vagy épp a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontot, ahol a legkisebbek is találnak maguknak izgalmas elfoglaltságot.

Közép-Európa legszebb faragott ikonosztázait lehet megnézni a történelmi verőszalai pincesorhoz közel eső Rác templomban, előzetes bejelentkezés után.

Eger az a város, ahol nem egy vagy két nagy fesztiválra, nyári színházi bemutatóra koncentrálnak, hanem szinte minden hétvégére igyekeznek programot kínálni, a magaskultúrától a szórakoztatáson át egészen az aktív turisztikai lehetőségekig.

Ezekről a programokról legjobb a www.visiteger.com honlapon tájékozódni, ott ugyanis naprakész információkat kaphatunk a rendezvényekről, beleértve a közkedvelt Végvári Vigasságokat, jazzkoncerteket, borfesztiválokat, Agria Nyári Játékokat vagy éppen az augusztusra tervezett Gárdonyi-napokat.

A Török Fürdőtől a Nagy-Eged hegyi tanösvényig

Eger nemcsak a kultúra, hanem a fürdők városa is, és méltán népszerű a Török Fürdő, amelynek első medencéje még a török hódoltság idejében épült, 1610 és 1617 között, majd a létesítményt az évszázadok során fokozatosan bővítették. A vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt Török Fürdő radonos gyógyvize és az itteni fizioterápiás és balneoterápiás kezelések sokféle bajra jelentenek gyógyírt.

Másfajta időtöltést, ellazulást, kikapcsolódást ígér az Egri Termál- és Strandfürdő, ahol fedett és nyitott élménymedencék, dögönyözők, játszóterek fogadják a látogatókat egy öthektáros park közepén.

Ha valaki a nyaralása, kirándulása idején sem szeretné feladni szokásos úszóedzéseit, megteheti a Makovecz Imre által tervezett fedett uszodában vagy a nemrégiben modernizált nyitott Bárány István Sportuszodában, amely az ország első ötven méteres uszodája volt, jelenleg pedig egy nyolcpályás medencével üzemel.

S ha mindennap egy másik strandon szeretnénk élvezni a nyári örömöket, úgy is tökéletes választás Eger és térsége, hiszen harminc kilométeres körzeten belül ott a mezőkövesdi, a bogácsi, az egerszalóki, a demjéni, a bükkszéki fürdő, s csak egy kicsivel kell többet utazni, hogy a miskolctapolcai barlangfürdőig eljussunk.

Ha már kimozdulunk a városból, érdemes túráznunk is: a Nagy-Eged hegyi tanösvény nemcsak információkkal lát el az itteni élővilágról, de pompás látványt nyújtanak az egyedülálló mészkőtalajra ültetett szőlősorok, a hegy tetején lévő kilátóból pedig madártávlatból is megcsodálhatjuk a borvidék épített és természeti környezetét.

Erdők ajándékai, borral kísérve

Egy élményekkel teli nap után, vagy éppen azt pihenésképp délidőben megszakítva, másféle örömöket keresve érdemes elmerülni Eger „gasztrovilágában”.

Ez a város büszkélkedhet a fővároson túli kiváló vendéglátóhelyeket tömörítő „Stílusos Vidéki Éttermiség” hálózat egyik ikonikus tagjával, a Macok Bisztróval, amely néhány éve kiegészült a Pizza Brumbrum Világbéke pizzázóval, nemrégiben pedig egy food truckot is munkába állítottak, amely céges rendezvényekre, fesztiválokra, családi ünnepekre, esküvőkre házhoz viszi a Macok-élményt, tapaszokat, degusztációs menüt, gourmet fogásokat kínálva.

Az étlapot úgy tervezik meg, hogy a fogások mellé tudjanak a borvidéki palettáról ajánlani, a degusztációs menü pedig eleve tartalmaz borsort.

Macsinka János, az étterem séfje szerint Eger vendéglátásának egyik nagy előnye, hogy a régió bővelkedik olyan nyersanyagokban, mint a mátrai, bükki erdők vadjai vagy éppen a szilvásváradi pisztrángok, de mind jobban észrevétetik magukat a térség kisebb családi marha- és mangalicatenyésztői is.

Több helybeli és környékbeli sajtkészítővel is kapcsolatban állnak, miként igyekeznek helyi termelőktől beszerezni a mézet, a lekvárokat, a tésztákat.

A környékbeli falvakban számos kiskerttulajdonos már úgy ülteti tavasszal a palántákat, hogy tudja: a Macokban majd átveszik tőle az aznap leszedett friss zöldséget, gyümölcsöt, és részben e termékekre alapozva készül majd el a napi vagy a heti menü.

Érdekesség, hogy a séf máig maga főzi azt a málnasűrítményt, amely az étterem desszertjeit ízesíti: sokáig kereste a piacon az ízlésének leginkább megfelelőt, de miután nem talált ilyet, inkább kikísérletezte a sajátját.

Természetesen érdemes felkeresni Egerben más éttermeket, családias pizzériákat, bisztrókat is, hiszen minden helynek megvan a maga specialitása, a méltán népszerű legényfogó levestől a rántott békacombon, a borral készült ételeken és az egri gömbpalacsintán át egészen a Kis Dobó téri Senator-házban kínált Bagdad fagylaltkehelyig, ami sokáig a város ikonikus desszertje volt, s most a régi, hagyományos ízek éledtek vele újjá ismét.

Képek forrása: Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., Eger Termál Kft.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB