MENU

Miért érdemes eljönni az Egri borvidékre?

2022.07.20.
Doros Judit

Borért, természetesen – válaszolhatjuk a címbeli kérdésre, ugyanakkor a barokk város mindezen túl megannyi látnivalót, programot, élményt is kínál, közkedveltek gyógyhatású és termálfürdői, és gasztronómiai örömökért sem kell innen máshová utaznunk.

Megszólítanak a barokk épületek

Vannak városok, ahol hosszas bolyongás után magunknak kell felfedeznünk egy-egy régi épületet, szobrot, szép műemléket, és vannak olyanok, ahol bármerre is indulunk el, lépten-nyomon csodákba botlunk. Eger ez utóbbiak közé tartozik.

Elég csak végigsétálni a Széchenyi utcán, a Dobó tér környékén vagy akár a belvároson túli tereken, parkokban, egymás után szólítanak meg bennünket a barokk épületek, míves cégérek, történelmi borpincék, hangulatos belső udvarok vagy akár az olyan fenséges műremekek, mint amilyen a bazilika, a minorita templom, nem is beszélve az egri várról.

„A kulturális és a vallási örökség gyöngyszemei már önmagukban is alkalmasak arra, hogy akár több napot is eltöltsünk a városban” – mondja Törőcsik Gábor, az Egri Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Szavai szerint az egri vár továbbra is a városba látogatók első számú célpontja, az interaktív kiállításoknak, megannyi látványosságnak köszönhetően pedig akár egy teljes napot is eltölthet itt a család.

Az egyházi gyűjtemények közül érdemes kiemelni az érseki palota nemrégiben felújított épületegyüttesét – benne az érseki pincerendszert, amely kiváló mikroklímával rendelkezik borok tárolására, s így az egyház számára bor formában befolyt adót, a dézsmát is itt tárolták korábban –, a bazilikát, a Líceumot, az ott található egyházmegyei könyvtárat vagy épp a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontot, ahol a legkisebbek is találnak maguknak izgalmas elfoglaltságot.

Közép-Európa legszebb faragott ikonosztázait lehet megnézni a történelmi verőszalai pincesorhoz közel eső Rác templomban, előzetes bejelentkezés után.

Eger az a város, ahol nem egy vagy két nagy fesztiválra, nyári színházi bemutatóra koncentrálnak, hanem szinte minden hétvégére igyekeznek programot kínálni, a magaskultúrától a szórakoztatáson át egészen az aktív turisztikai lehetőségekig.

Ezekről a programokról legjobb a www.visiteger.com honlapon tájékozódni, ott ugyanis naprakész információkat kaphatunk a rendezvényekről, beleértve a közkedvelt Végvári Vigasságokat, jazzkoncerteket, borfesztiválokat, Agria Nyári Játékokat vagy éppen az augusztusra tervezett Gárdonyi-napokat.

A Török Fürdőtől a Nagy-Eged hegyi tanösvényig

Eger nemcsak a kultúra, hanem a fürdők városa is, és méltán népszerű a Török Fürdő, amelynek első medencéje még a török hódoltság idejében épült, 1610 és 1617 között, majd a létesítményt az évszázadok során fokozatosan bővítették. A vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt Török Fürdő radonos gyógyvize és az itteni fizioterápiás és balneoterápiás kezelések sokféle bajra jelentenek gyógyírt.

Másfajta időtöltést, ellazulást, kikapcsolódást ígér az Egri Termál- és Strandfürdő, ahol fedett és nyitott élménymedencék, dögönyözők, játszóterek fogadják a látogatókat egy öthektáros park közepén.

Ha valaki a nyaralása, kirándulása idején sem szeretné feladni szokásos úszóedzéseit, megteheti a Makovecz Imre által tervezett fedett uszodában vagy a nemrégiben modernizált nyitott Bárány István Sportuszodában, amely az ország első ötven méteres uszodája volt, jelenleg pedig egy nyolcpályás medencével üzemel.

S ha mindennap egy másik strandon szeretnénk élvezni a nyári örömöket, úgy is tökéletes választás Eger és térsége, hiszen harminc kilométeres körzeten belül ott a mezőkövesdi, a bogácsi, az egerszalóki, a demjéni, a bükkszéki fürdő, s csak egy kicsivel kell többet utazni, hogy a miskolctapolcai barlangfürdőig eljussunk.

Ha már kimozdulunk a városból, érdemes túráznunk is: a Nagy-Eged hegyi tanösvény nemcsak információkkal lát el az itteni élővilágról, de pompás látványt nyújtanak az egyedülálló mészkőtalajra ültetett szőlősorok, a hegy tetején lévő kilátóból pedig madártávlatból is megcsodálhatjuk a borvidék épített és természeti környezetét.

Erdők ajándékai, borral kísérve

Egy élményekkel teli nap után, vagy éppen azt pihenésképp délidőben megszakítva, másféle örömöket keresve érdemes elmerülni Eger „gasztrovilágában”.

Ez a város büszkélkedhet a fővároson túli kiváló vendéglátóhelyeket tömörítő „Stílusos Vidéki Éttermiség” hálózat egyik ikonikus tagjával, a Macok Bisztróval, amely néhány éve kiegészült a Pizza Brumbrum Világbéke pizzázóval, nemrégiben pedig egy food truckot is munkába állítottak, amely céges rendezvényekre, fesztiválokra, családi ünnepekre, esküvőkre házhoz viszi a Macok-élményt, tapaszokat, degusztációs menüt, gourmet fogásokat kínálva.

Az étlapot úgy tervezik meg, hogy a fogások mellé tudjanak a borvidéki palettáról ajánlani, a degusztációs menü pedig eleve tartalmaz borsort.

Macsinka János, az étterem séfje szerint Eger vendéglátásának egyik nagy előnye, hogy a régió bővelkedik olyan nyersanyagokban, mint a mátrai, bükki erdők vadjai vagy éppen a szilvásváradi pisztrángok, de mind jobban észrevétetik magukat a térség kisebb családi marha- és mangalicatenyésztői is.

Több helybeli és környékbeli sajtkészítővel is kapcsolatban állnak, miként igyekeznek helyi termelőktől beszerezni a mézet, a lekvárokat, a tésztákat.

A környékbeli falvakban számos kiskerttulajdonos már úgy ülteti tavasszal a palántákat, hogy tudja: a Macokban majd átveszik tőle az aznap leszedett friss zöldséget, gyümölcsöt, és részben e termékekre alapozva készül majd el a napi vagy a heti menü.

Érdekesség, hogy a séf máig maga főzi azt a málnasűrítményt, amely az étterem desszertjeit ízesíti: sokáig kereste a piacon az ízlésének leginkább megfelelőt, de miután nem talált ilyet, inkább kikísérletezte a sajátját.

Természetesen érdemes felkeresni Egerben más éttermeket, családias pizzériákat, bisztrókat is, hiszen minden helynek megvan a maga specialitása, a méltán népszerű legényfogó levestől a rántott békacombon, a borral készült ételeken és az egri gömbpalacsintán át egészen a Kis Dobó téri Senator-házban kínált Bagdad fagylaltkehelyig, ami sokáig a város ikonikus desszertje volt, s most a régi, hagyományos ízek éledtek vele újjá ismét.

Képek forrása: Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., Eger Termál Kft.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB