MENU

Mi az egri rozé titka?

2022.07.08.
Doros Judit

A hűvösebb klíma, az ízekben gazdag, kötött vulkanikus talaj, a számos vörös fajta, amiből választani lehet, és a borászok nyitottsága az újdonságokra – ezek mind az Egri borvidék rozéit erősítik.

Bíznak a házasítás erejében

Az Egri borvidéken készült rozék ereje abban rejlik, hogy a hűvös klímának köszönhetően rendszerint sikerül megőrizni a fajtákban rejlő gyümölcsösséget, a jó savak pedig mindezt vibrálóan, üdítően hozzák egyensúlyba – mondja Soltész Gergő, az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa.

Ők a rozé kétféle arcát igyekeznek megmutatni a borkedvelőknek: a száraz Csipke Rozéból évente nagyjából 150 ezer, míg a félszáraz Egri Rozéból félmillió palackkal állítanak elő, s e kettő volumene a teljes termékpalettájuk mintegy 10 százalékát teszi ki. Több mint ezer hektárról vásárolnak fel szőlőt, így minden évjáratban ki tudják választani amiből a legjobb rozéházasítás készülhet.

Szavai szerint a klímaváltozás hatásai ebben a szegmensben is meglehetős kihívások elé állítják a borászatokat, hiszen nagyon oda kell figyelni, hogy jól válasszák meg a szüret időpontját, érett gyümölcsízekkel, mégis jó savakkal szedjék le a termést. Rendszerint szeptember elejétől már árgus szemekkel figyelik a tőkéket, és akár napi kóstolással igyekeznek a lehető legjobb szüreti időpontot kiválasztani.

Ahogyan az egri bikavér esetében, a rozénál is bíznak a házasítás erejében: a kékfrankos domináns szerepet tölt be, de ugyancsak fontos összetevő a blauburger, a zweigelt, a merlot, a pinot noir vagy éppen a cabernet sauvignon.

Hogy jó úton járnak, azt nemcsak a hazai borversenyeken elért számos aranyérem igazolja, hanem az is, hogy tavaly a franciaországi Cannes-ban az Egri Rozé, míg idén Berlinben a Csipke Rozé kapott aranyérmet.

Noha a divatirányzatok a rozék esetében is változnak – van, hogy a halvány színű, máskor inkább a gránátosabb, sillerre „hajazók” a kedveltebbek –, általánosságban elmondható, hogy a fogyasztók leginkább a reduktív, ropogós, alkalmasint szénsavval is „felturbózott” rozékat kedvelik, és az sem ördögtől való, ha valaki laza fröccsként, jégkockákkal szereti.

A jellemzően 12%-os alkoholtartalomnak köszönhetően mértékkel fogyasztva a rozék egy melegebb nyári napon sem „vágnak fejbe”, s noha a klasszikus éttermek inkább a fehéreket vagy a vöröseket ajánlják egy-egy étel mellé, azért a rozénak sem kell szégyenkeznie, akár egy kacsamell, akár egy ropogós lazac társaságában – állítja Soltész Gergő.

Hűvös dűlőből, kékfrankosra alapozva

A 24 hektáron gazdálkodó Stumpf családi pincészet leginkább a testes, hosszan érlelt nagy vörös- és fehérborokban mutatja meg saját stílusát és a nagy-egedi termőhelyük különlegességét, de 2021-ben elkészítették első Kékfrankos Rozéjukat, amelyet főképpen borünnepeken, fesztiválokon visznek közelebb a fogyasztókhoz – mondja Stumpf Péter borász.

Szavai szerint egy hozzájuk hasonló méretű családi borászatnál a rozé nem lehet sztártermék, hiszen a dűlők egyediségét vagy a fajták különlegességét kevésbé lehet felvillantani egy gyümölcsös, reduktív borban. Ugyanakkor tapasztalják, hogy főképp a fiatalabb korosztály igenis ragaszkodik a rozéhoz, amelyen keresztül később eljuthatnak majd akár a fehér, akár a vörös különlegességekig.

Stumpféknál a 2021-es rozé alapanyaga a Felső-Galagonyásról származik, mert a tavalyi forró évben a nagy-egedi szőlők gyors érése miatt hűvösebb dűlőből szüretelték a kékfrankost hogy a friss illatokat és ízeket még jobban megőrizzék. Szén-dioxiddal eddig nem dúsították a rozékat, de a következő esztendőben erre is tesznek majd kísérletet, miként a fesztiválokon is jó szívvel javasolják vendégeiknek, hogy nyugodtan fogyasszák hűsítő fröccsként a rozét.

Provence-i stílusban

Az Egri borvidék hűvös mivoltán túl a vulkanikus, kötött talajszerkezetben rejlő ízgazdagságot is az itteni rozék egyik erősségének gondolja Juhász Ádám, a Juhász Testvérek Pincészet borásza, tulajdonosa. Ők méltán említhetők afféle rozénagyhatalomként, hiszen a tavalyi 3 millió 600 ezer palackos éves termelésük több mint felét, 2 millió palackot ez a szegmens adta.

Kékfrankos, merlot, portugieser és cabernet sauvignon házasításával született tavaly a Juhászék-féle egri rozék zöme, és ez nem véletlen. A viszonylag korán érő, szép savakkal szedhető portugieser gondoskodott ugyanis arról, hogy a forró időjárás miatt meglehetősen magas, 13-13,5-es alkoholfokkal beérett kékfrankos és merlot alkoholtartalmát házasításuk révén némiképp csökkentse, és közelítse az ebben a kategóriában kedvelt és elfogadott 12,5%-os szinthez.

Juhász Ádám készít primőr rozét is, amelyet Márton napjára hoznak forgalomba, ezt pinot noir és portugieser alkotja; nagyjából 300 ezer palack készül belőle, és néhány hónap alatt el is fogy. Mindezek mellett fajtaborként a merlot-t is megvillantják rozéként, évente nagyjából 100-150 ezer palacknyi mennyiségben.

A gyümölcsös, illatos, vulkanikus, egri jegyeket tükröző rozékon túl nemrégiben egy provence-i stílusú, syrah-ból készült rozéval is jelentkeztek, amelyhez Egerszalók egyik hűvös részén, egy hektáron telepítették el a szőlőt még 2016-ban.

A teljes érettségben, általában október elején szüretelt termést néhány órán át áztatják héjon, majd a teltebb ízvilág kedvéért a bor egy hónapig marad finomseprőn, később pedig különleges palackban, High Top üvegdugóval zárják le.

Ezt a terméket jellemzően a karácsonyi ünnepekre szánják, 2020-ban 10 ezer, tavaly pedig már 20 ezer palack készült belőle. Kifejezetten ehhez a stílusú borhoz álmodott meg Berecz Ádám séf az Egri Bor Ünnepre egy rozéra sült vadkacsamellet céklakrémmel, bogyós gyümölcsökből készült chutney-val és ropogósra sütött nudlival, ami visszaigazolja, hogy a rozék is méltán helyet kaphatnak akár a gasztronómia fine dining ágában is.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB