MENU

Mi az egri rozé titka?

2022.07.08.
Doros Judit

A hűvösebb klíma, az ízekben gazdag, kötött vulkanikus talaj, a számos vörös fajta, amiből választani lehet, és a borászok nyitottsága az újdonságokra – ezek mind az Egri borvidék rozéit erősítik.

Bíznak a házasítás erejében

Az Egri borvidéken készült rozék ereje abban rejlik, hogy a hűvös klímának köszönhetően rendszerint sikerül megőrizni a fajtákban rejlő gyümölcsösséget, a jó savak pedig mindezt vibrálóan, üdítően hozzák egyensúlyba – mondja Soltész Gergő, az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa.

Ők a rozé kétféle arcát igyekeznek megmutatni a borkedvelőknek: a száraz Csipke Rozéból évente nagyjából 150 ezer, míg a félszáraz Egri Rozéból félmillió palackkal állítanak elő, s e kettő volumene a teljes termékpalettájuk mintegy 10 százalékát teszi ki. Több mint ezer hektárról vásárolnak fel szőlőt, így minden évjáratban ki tudják választani amiből a legjobb rozéházasítás készülhet.

Szavai szerint a klímaváltozás hatásai ebben a szegmensben is meglehetős kihívások elé állítják a borászatokat, hiszen nagyon oda kell figyelni, hogy jól válasszák meg a szüret időpontját, érett gyümölcsízekkel, mégis jó savakkal szedjék le a termést. Rendszerint szeptember elejétől már árgus szemekkel figyelik a tőkéket, és akár napi kóstolással igyekeznek a lehető legjobb szüreti időpontot kiválasztani.

Ahogyan az egri bikavér esetében, a rozénál is bíznak a házasítás erejében: a kékfrankos domináns szerepet tölt be, de ugyancsak fontos összetevő a blauburger, a zweigelt, a merlot, a pinot noir vagy éppen a cabernet sauvignon.

Hogy jó úton járnak, azt nemcsak a hazai borversenyeken elért számos aranyérem igazolja, hanem az is, hogy tavaly a franciaországi Cannes-ban az Egri Rozé, míg idén Berlinben a Csipke Rozé kapott aranyérmet.

Noha a divatirányzatok a rozék esetében is változnak – van, hogy a halvány színű, máskor inkább a gránátosabb, sillerre „hajazók” a kedveltebbek –, általánosságban elmondható, hogy a fogyasztók leginkább a reduktív, ropogós, alkalmasint szénsavval is „felturbózott” rozékat kedvelik, és az sem ördögtől való, ha valaki laza fröccsként, jégkockákkal szereti.

A jellemzően 12%-os alkoholtartalomnak köszönhetően mértékkel fogyasztva a rozék egy melegebb nyári napon sem „vágnak fejbe”, s noha a klasszikus éttermek inkább a fehéreket vagy a vöröseket ajánlják egy-egy étel mellé, azért a rozénak sem kell szégyenkeznie, akár egy kacsamell, akár egy ropogós lazac társaságában – állítja Soltész Gergő.

Hűvös dűlőből, kékfrankosra alapozva

A 24 hektáron gazdálkodó Stumpf családi pincészet leginkább a testes, hosszan érlelt nagy vörös- és fehérborokban mutatja meg saját stílusát és a nagy-egedi termőhelyük különlegességét, de 2021-ben elkészítették első Kékfrankos Rozéjukat, amelyet főképpen borünnepeken, fesztiválokon visznek közelebb a fogyasztókhoz – mondja Stumpf Péter borász.

Szavai szerint egy hozzájuk hasonló méretű családi borászatnál a rozé nem lehet sztártermék, hiszen a dűlők egyediségét vagy a fajták különlegességét kevésbé lehet felvillantani egy gyümölcsös, reduktív borban. Ugyanakkor tapasztalják, hogy főképp a fiatalabb korosztály igenis ragaszkodik a rozéhoz, amelyen keresztül később eljuthatnak majd akár a fehér, akár a vörös különlegességekig.

Stumpféknál a 2021-es rozé alapanyaga a Felső-Galagonyásról származik, mert a tavalyi forró évben a nagy-egedi szőlők gyors érése miatt hűvösebb dűlőből szüretelték a kékfrankost hogy a friss illatokat és ízeket még jobban megőrizzék. Szén-dioxiddal eddig nem dúsították a rozékat, de a következő esztendőben erre is tesznek majd kísérletet, miként a fesztiválokon is jó szívvel javasolják vendégeiknek, hogy nyugodtan fogyasszák hűsítő fröccsként a rozét.

Provence-i stílusban

Az Egri borvidék hűvös mivoltán túl a vulkanikus, kötött talajszerkezetben rejlő ízgazdagságot is az itteni rozék egyik erősségének gondolja Juhász Ádám, a Juhász Testvérek Pincészet borásza, tulajdonosa. Ők méltán említhetők afféle rozénagyhatalomként, hiszen a tavalyi 3 millió 600 ezer palackos éves termelésük több mint felét, 2 millió palackot ez a szegmens adta.

Kékfrankos, merlot, portugieser és cabernet sauvignon házasításával született tavaly a Juhászék-féle egri rozék zöme, és ez nem véletlen. A viszonylag korán érő, szép savakkal szedhető portugieser gondoskodott ugyanis arról, hogy a forró időjárás miatt meglehetősen magas, 13-13,5-es alkoholfokkal beérett kékfrankos és merlot alkoholtartalmát házasításuk révén némiképp csökkentse, és közelítse az ebben a kategóriában kedvelt és elfogadott 12,5%-os szinthez.

Juhász Ádám készít primőr rozét is, amelyet Márton napjára hoznak forgalomba, ezt pinot noir és portugieser alkotja; nagyjából 300 ezer palack készül belőle, és néhány hónap alatt el is fogy. Mindezek mellett fajtaborként a merlot-t is megvillantják rozéként, évente nagyjából 100-150 ezer palacknyi mennyiségben.

A gyümölcsös, illatos, vulkanikus, egri jegyeket tükröző rozékon túl nemrégiben egy provence-i stílusú, syrah-ból készült rozéval is jelentkeztek, amelyhez Egerszalók egyik hűvös részén, egy hektáron telepítették el a szőlőt még 2016-ban.

A teljes érettségben, általában október elején szüretelt termést néhány órán át áztatják héjon, majd a teltebb ízvilág kedvéért a bor egy hónapig marad finomseprőn, később pedig különleges palackban, High Top üvegdugóval zárják le.

Ezt a terméket jellemzően a karácsonyi ünnepekre szánják, 2020-ban 10 ezer, tavaly pedig már 20 ezer palack készült belőle. Kifejezetten ehhez a stílusú borhoz álmodott meg Berecz Ádám séf az Egri Bor Ünnepre egy rozéra sült vadkacsamellet céklakrémmel, bogyós gyümölcsökből készült chutney-val és ropogósra sütött nudlival, ami visszaigazolja, hogy a rozék is méltán helyet kaphatnak akár a gasztronómia fine dining ágában is.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB