MENU

Mi az egri rozé titka?

2022.07.08.
Doros Judit

A hűvösebb klíma, az ízekben gazdag, kötött vulkanikus talaj, a számos vörös fajta, amiből választani lehet, és a borászok nyitottsága az újdonságokra – ezek mind az Egri borvidék rozéit erősítik.

Bíznak a házasítás erejében

Az Egri borvidéken készült rozék ereje abban rejlik, hogy a hűvös klímának köszönhetően rendszerint sikerül megőrizni a fajtákban rejlő gyümölcsösséget, a jó savak pedig mindezt vibrálóan, üdítően hozzák egyensúlyba – mondja Soltész Gergő, az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa.

Ők a rozé kétféle arcát igyekeznek megmutatni a borkedvelőknek: a száraz Csipke Rozéból évente nagyjából 150 ezer, míg a félszáraz Egri Rozéból félmillió palackkal állítanak elő, s e kettő volumene a teljes termékpalettájuk mintegy 10 százalékát teszi ki. Több mint ezer hektárról vásárolnak fel szőlőt, így minden évjáratban ki tudják választani amiből a legjobb rozéházasítás készülhet.

Szavai szerint a klímaváltozás hatásai ebben a szegmensben is meglehetős kihívások elé állítják a borászatokat, hiszen nagyon oda kell figyelni, hogy jól válasszák meg a szüret időpontját, érett gyümölcsízekkel, mégis jó savakkal szedjék le a termést. Rendszerint szeptember elejétől már árgus szemekkel figyelik a tőkéket, és akár napi kóstolással igyekeznek a lehető legjobb szüreti időpontot kiválasztani.

Ahogyan az egri bikavér esetében, a rozénál is bíznak a házasítás erejében: a kékfrankos domináns szerepet tölt be, de ugyancsak fontos összetevő a blauburger, a zweigelt, a merlot, a pinot noir vagy éppen a cabernet sauvignon.

Hogy jó úton járnak, azt nemcsak a hazai borversenyeken elért számos aranyérem igazolja, hanem az is, hogy tavaly a franciaországi Cannes-ban az Egri Rozé, míg idén Berlinben a Csipke Rozé kapott aranyérmet.

Noha a divatirányzatok a rozék esetében is változnak – van, hogy a halvány színű, máskor inkább a gránátosabb, sillerre „hajazók” a kedveltebbek –, általánosságban elmondható, hogy a fogyasztók leginkább a reduktív, ropogós, alkalmasint szénsavval is „felturbózott” rozékat kedvelik, és az sem ördögtől való, ha valaki laza fröccsként, jégkockákkal szereti.

A jellemzően 12%-os alkoholtartalomnak köszönhetően mértékkel fogyasztva a rozék egy melegebb nyári napon sem „vágnak fejbe”, s noha a klasszikus éttermek inkább a fehéreket vagy a vöröseket ajánlják egy-egy étel mellé, azért a rozénak sem kell szégyenkeznie, akár egy kacsamell, akár egy ropogós lazac társaságában – állítja Soltész Gergő.

Hűvös dűlőből, kékfrankosra alapozva

A 24 hektáron gazdálkodó Stumpf családi pincészet leginkább a testes, hosszan érlelt nagy vörös- és fehérborokban mutatja meg saját stílusát és a nagy-egedi termőhelyük különlegességét, de 2021-ben elkészítették első Kékfrankos Rozéjukat, amelyet főképpen borünnepeken, fesztiválokon visznek közelebb a fogyasztókhoz – mondja Stumpf Péter borász.

Szavai szerint egy hozzájuk hasonló méretű családi borászatnál a rozé nem lehet sztártermék, hiszen a dűlők egyediségét vagy a fajták különlegességét kevésbé lehet felvillantani egy gyümölcsös, reduktív borban. Ugyanakkor tapasztalják, hogy főképp a fiatalabb korosztály igenis ragaszkodik a rozéhoz, amelyen keresztül később eljuthatnak majd akár a fehér, akár a vörös különlegességekig.

Stumpféknál a 2021-es rozé alapanyaga a Felső-Galagonyásról származik, mert a tavalyi forró évben a nagy-egedi szőlők gyors érése miatt hűvösebb dűlőből szüretelték a kékfrankost hogy a friss illatokat és ízeket még jobban megőrizzék. Szén-dioxiddal eddig nem dúsították a rozékat, de a következő esztendőben erre is tesznek majd kísérletet, miként a fesztiválokon is jó szívvel javasolják vendégeiknek, hogy nyugodtan fogyasszák hűsítő fröccsként a rozét.

Provence-i stílusban

Az Egri borvidék hűvös mivoltán túl a vulkanikus, kötött talajszerkezetben rejlő ízgazdagságot is az itteni rozék egyik erősségének gondolja Juhász Ádám, a Juhász Testvérek Pincészet borásza, tulajdonosa. Ők méltán említhetők afféle rozénagyhatalomként, hiszen a tavalyi 3 millió 600 ezer palackos éves termelésük több mint felét, 2 millió palackot ez a szegmens adta.

Kékfrankos, merlot, portugieser és cabernet sauvignon házasításával született tavaly a Juhászék-féle egri rozék zöme, és ez nem véletlen. A viszonylag korán érő, szép savakkal szedhető portugieser gondoskodott ugyanis arról, hogy a forró időjárás miatt meglehetősen magas, 13-13,5-es alkoholfokkal beérett kékfrankos és merlot alkoholtartalmát házasításuk révén némiképp csökkentse, és közelítse az ebben a kategóriában kedvelt és elfogadott 12,5%-os szinthez.

Juhász Ádám készít primőr rozét is, amelyet Márton napjára hoznak forgalomba, ezt pinot noir és portugieser alkotja; nagyjából 300 ezer palack készül belőle, és néhány hónap alatt el is fogy. Mindezek mellett fajtaborként a merlot-t is megvillantják rozéként, évente nagyjából 100-150 ezer palacknyi mennyiségben.

A gyümölcsös, illatos, vulkanikus, egri jegyeket tükröző rozékon túl nemrégiben egy provence-i stílusú, syrah-ból készült rozéval is jelentkeztek, amelyhez Egerszalók egyik hűvös részén, egy hektáron telepítették el a szőlőt még 2016-ban.

A teljes érettségben, általában október elején szüretelt termést néhány órán át áztatják héjon, majd a teltebb ízvilág kedvéért a bor egy hónapig marad finomseprőn, később pedig különleges palackban, High Top üvegdugóval zárják le.

Ezt a terméket jellemzően a karácsonyi ünnepekre szánják, 2020-ban 10 ezer, tavaly pedig már 20 ezer palack készült belőle. Kifejezetten ehhez a stílusú borhoz álmodott meg Berecz Ádám séf az Egri Bor Ünnepre egy rozéra sült vadkacsamellet céklakrémmel, bogyós gyümölcsökből készült chutney-val és ropogósra sütött nudlival, ami visszaigazolja, hogy a rozék is méltán helyet kaphatnak akár a gasztronómia fine dining ágában is.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB