MENU

Legfontosabb borunk, az egri bikavér

2022.05.20.
Ercsey Dániel

Az Egri borvidék bemutatkozásának második mesterkurzusa szintén telt ház előtt zajlott a Société Budapest földszinti termében, egy saroknyira a Bazilikától. Fiáth Attila a tőle megszokott lendületes és közvetlen stílusával köszöntötte a szakma képviselőit, az újságírókat, a sommelier-ket és a borkereskedőket.

A borvidék üzenete

A mesterkurzust – a már megszokott formában – három fő tartotta, a már említett Fiáth Attila mellett Hegyi Ádám és Gál Tibor alkották a triumvirátust. Kezdésnek rögtön felmerült a kérdés, hogy mi az üzenete a borvidéknek, és leginkább az, hogy mit üzen az egri bikavér a fogyasztóknak.

Gál Tibor az ismert anekdotával válaszolt, miszerint ha valaki nem tudja egy percben elmondani a vállalkozása történetét, akkor bele se kezdjen. Vagyis ebből kiindulva ha az a kérdés, hogy mi a borvidék üzenete, akkor egyértelműen a bikavér. Az egri bikavér maga Eger; nem az a kérdés, hogy milyen fajtákból épül fel, mennyit volt hordóban, északiasak-e a tanninok és déliek-e a savak, hanem az, hogy egyáltalán van! Ez a zászlóshajó, az üzenet, a lényeg. Ez Eger!

Érdekes volt látni, hogy bár a részt vevő borászok nem voltak ott az első mesterkurzuson, mennyire összecsengett a véleményük az ott elhangzottakkal.

Az önazonosság alapja: az identitás

Hegyi Ádám vette át a szót, és kiemelte, hogy a borvidék fejlődése töretlen. Tíz év alatt szerencsére eljutottak oda, hogy nem másokhoz hasonlítgatják magukat, hanem önmagukhoz. Az önazonosság alapja pedig az identitás: az, hogy tudják, kik ők, tudják, mit csinálnak és miért, és azt is, hogy hová akarnak együtt eljutni. Természetesen a hallgatóságban felmerültek a régmúlt negatív sztereotípiái, de Gál Tibor villámgyorsan helyretette a dolgokat.

„A fiatalok már nem akarnak úgy öltözni, mint a nagyapjuk. Nem hagyományőrző bikavért akarnak készíteni, hanem modern bikavért. A bikavér imidzse bár „örökölt sors“, de a negyvenévesnél fiatalabbak már egyáltalán nem találkoztak a régi „rossz“ bikavérekkel, ergo nekik nem kell elmagyarázni semmit. Az egri bikavér egy jó márka, és szerencsére tényleg egyre jobban cseng a neve mindenhol!“

Mindkét borász fontosnak tartotta, hogy elmagyarázza, miért szűnt meg az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj. Nincs semmi összeesküvés a háttérben, egyszerűen csak arra jöttek rá, hogy a borvidék identitásának alapját adó egri bikavért nem szerencsés összehasonlítani semmi mással.

Értelemszerűen a melegebb, mediterrán hangulatú szekszárdi borok nem is nagyon hasonlíthatóak össze a hűvösebb egri karakterrel, így félrevezették az összehasonlításban a fogyasztókat. Mostantól inkább arra koncentrálnak az egri borászok, hogy minél jobban meg tudják fogalmazni az egri bikavér karakterét, és nem valamivel szemben, hanem önmagában.

Az önmeghatározás

Ennek megfelelően a hangsúly áttevődött az önmeghatározásra, ez pedig egyértelműen előrevetíti a fajták megválasztásának a kérdéskörét. Ha az egri bikavér stílusát meghatározzák, és ez az üzenet a fogyasztókhoz is eljut a különböző kommunikációs csatornákon, akkor el kell gondolkodni, hogy a húsz év múlva beálló klimatikus viszonyok között milyen fajtákkal kell majd elérni ugyanezt a stílust!

Ráadásul a szőlészet nem sprint, hanem inkább maraton, azokat a fajtákat már most el kell telepíteni, amik húsz év múlva az egri bikavér gerincét adják majd. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a borvidék felmérje a fogyasztók igényeit is!

A beszélgetés ezen szakaszában kisebb vita alakult ki a résztvevők és a hallgatóság között is. Abban mindenki egyetértett, hogy a klímaváltozás alapvetően jót tesz a borvidéknek, és abban is, hogy a globális trendek a gyümölcsös, könnyen fogyasztható vörösborok irányába mutatnak.

De ezen a ponton Gál Tibor kiemelte, hogy bár az alap kategóriában akár az évjárat feltüntetését is elhagyná tíz éven belül, ezzel szemben a superior és a grand superior kategóriákban igenis nevelni kell a fogyasztót, nem csak kiszolgálni. Fiáth Attila szerint viszont nem a termék, hanem a fogyasztó az elsődleges.

A konszenzust végül abban találták meg, hogy a világtrendeket figyelve igenis el lehet juttatni a borkedvelőkhöz az egri bikavért, de lehet, hogy olyan áron, ami még öt éve is elképzelhetetlennek tűnt.

Még a közeli múltban is nyaranta jelentősen visszaesett a vörösbor fogyasztása, vagyis főleg ősztől tavaszig volt „szezonja“ a bikavérnek, de amióta New Yorkban „feltalálták” a jégbe hűtött vörösbort, és ez a trend begyűrűzött Európába, azóta csak fel kell ülni erre a vonatra, és öt fokkal hidegebben kell tölteni a bort a pohárba a teraszokon.

Gál Tibor szerint egyrészt ez a dolog működik, ez a személyes tapasztalata is a Fúzióban, másrészt egy kicsit szarkasztikusan megjegyezte, hogy ha 3400 hektár kék szőlő van egy borvidéken, amiből ezer hektárról rögtön rozé készül, akkor végül is 2400 hektár termését kell vörösborként értékesíteni. Innentől őt magát idézném: „Ha ennyit sem tudunk eladni, akkor abba kell hagyni ezt a szakmát!“

A borturizmus fontossága

A beszélgetés végén a borturizmus fontosságáról folyt a szó, és bár senki sem vitatta ennek a szerepét, a borászok egyetértettek abban, hogy ennyi dologra már nincsen idejük. Pedig a fogyasztót a legjobban személyesen lehet meggyőzni, úgy alakul ki az igazi kötődése és a hűsége a márka iránt.

A végszót a borakadémikus Fiáth Attila mondta ki:

„A világon rohadt sok jó bor van! Ez a sok jó bor ott lesz a nagykereskedelmi láncokban. Aki ebben nem akar részt venni, az vagy csinál egy ikonikus bort, vagy saját borturizmust. Ezt nagyon komolyan mondom!“

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB