MENU

Legfontosabb borunk, az egri bikavér

2022.05.20.
Ercsey Dániel

Az Egri borvidék bemutatkozásának második mesterkurzusa szintén telt ház előtt zajlott a Société Budapest földszinti termében, egy saroknyira a Bazilikától. Fiáth Attila a tőle megszokott lendületes és közvetlen stílusával köszöntötte a szakma képviselőit, az újságírókat, a sommelier-ket és a borkereskedőket.

A borvidék üzenete

A mesterkurzust – a már megszokott formában – három fő tartotta, a már említett Fiáth Attila mellett Hegyi Ádám és Gál Tibor alkották a triumvirátust. Kezdésnek rögtön felmerült a kérdés, hogy mi az üzenete a borvidéknek, és leginkább az, hogy mit üzen az egri bikavér a fogyasztóknak.

Gál Tibor az ismert anekdotával válaszolt, miszerint ha valaki nem tudja egy percben elmondani a vállalkozása történetét, akkor bele se kezdjen. Vagyis ebből kiindulva ha az a kérdés, hogy mi a borvidék üzenete, akkor egyértelműen a bikavér. Az egri bikavér maga Eger; nem az a kérdés, hogy milyen fajtákból épül fel, mennyit volt hordóban, északiasak-e a tanninok és déliek-e a savak, hanem az, hogy egyáltalán van! Ez a zászlóshajó, az üzenet, a lényeg. Ez Eger!

Érdekes volt látni, hogy bár a részt vevő borászok nem voltak ott az első mesterkurzuson, mennyire összecsengett a véleményük az ott elhangzottakkal.

Az önazonosság alapja: az identitás

Hegyi Ádám vette át a szót, és kiemelte, hogy a borvidék fejlődése töretlen. Tíz év alatt szerencsére eljutottak oda, hogy nem másokhoz hasonlítgatják magukat, hanem önmagukhoz. Az önazonosság alapja pedig az identitás: az, hogy tudják, kik ők, tudják, mit csinálnak és miért, és azt is, hogy hová akarnak együtt eljutni. Természetesen a hallgatóságban felmerültek a régmúlt negatív sztereotípiái, de Gál Tibor villámgyorsan helyretette a dolgokat.

„A fiatalok már nem akarnak úgy öltözni, mint a nagyapjuk. Nem hagyományőrző bikavért akarnak készíteni, hanem modern bikavért. A bikavér imidzse bár „örökölt sors“, de a negyvenévesnél fiatalabbak már egyáltalán nem találkoztak a régi „rossz“ bikavérekkel, ergo nekik nem kell elmagyarázni semmit. Az egri bikavér egy jó márka, és szerencsére tényleg egyre jobban cseng a neve mindenhol!“

Mindkét borász fontosnak tartotta, hogy elmagyarázza, miért szűnt meg az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj. Nincs semmi összeesküvés a háttérben, egyszerűen csak arra jöttek rá, hogy a borvidék identitásának alapját adó egri bikavért nem szerencsés összehasonlítani semmi mással.

Értelemszerűen a melegebb, mediterrán hangulatú szekszárdi borok nem is nagyon hasonlíthatóak össze a hűvösebb egri karakterrel, így félrevezették az összehasonlításban a fogyasztókat. Mostantól inkább arra koncentrálnak az egri borászok, hogy minél jobban meg tudják fogalmazni az egri bikavér karakterét, és nem valamivel szemben, hanem önmagában.

Az önmeghatározás

Ennek megfelelően a hangsúly áttevődött az önmeghatározásra, ez pedig egyértelműen előrevetíti a fajták megválasztásának a kérdéskörét. Ha az egri bikavér stílusát meghatározzák, és ez az üzenet a fogyasztókhoz is eljut a különböző kommunikációs csatornákon, akkor el kell gondolkodni, hogy a húsz év múlva beálló klimatikus viszonyok között milyen fajtákkal kell majd elérni ugyanezt a stílust!

Ráadásul a szőlészet nem sprint, hanem inkább maraton, azokat a fajtákat már most el kell telepíteni, amik húsz év múlva az egri bikavér gerincét adják majd. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a borvidék felmérje a fogyasztók igényeit is!

A beszélgetés ezen szakaszában kisebb vita alakult ki a résztvevők és a hallgatóság között is. Abban mindenki egyetértett, hogy a klímaváltozás alapvetően jót tesz a borvidéknek, és abban is, hogy a globális trendek a gyümölcsös, könnyen fogyasztható vörösborok irányába mutatnak.

De ezen a ponton Gál Tibor kiemelte, hogy bár az alap kategóriában akár az évjárat feltüntetését is elhagyná tíz éven belül, ezzel szemben a superior és a grand superior kategóriákban igenis nevelni kell a fogyasztót, nem csak kiszolgálni. Fiáth Attila szerint viszont nem a termék, hanem a fogyasztó az elsődleges.

A konszenzust végül abban találták meg, hogy a világtrendeket figyelve igenis el lehet juttatni a borkedvelőkhöz az egri bikavért, de lehet, hogy olyan áron, ami még öt éve is elképzelhetetlennek tűnt.

Még a közeli múltban is nyaranta jelentősen visszaesett a vörösbor fogyasztása, vagyis főleg ősztől tavaszig volt „szezonja“ a bikavérnek, de amióta New Yorkban „feltalálták” a jégbe hűtött vörösbort, és ez a trend begyűrűzött Európába, azóta csak fel kell ülni erre a vonatra, és öt fokkal hidegebben kell tölteni a bort a pohárba a teraszokon.

Gál Tibor szerint egyrészt ez a dolog működik, ez a személyes tapasztalata is a Fúzióban, másrészt egy kicsit szarkasztikusan megjegyezte, hogy ha 3400 hektár kék szőlő van egy borvidéken, amiből ezer hektárról rögtön rozé készül, akkor végül is 2400 hektár termését kell vörösborként értékesíteni. Innentől őt magát idézném: „Ha ennyit sem tudunk eladni, akkor abba kell hagyni ezt a szakmát!“

A borturizmus fontossága

A beszélgetés végén a borturizmus fontosságáról folyt a szó, és bár senki sem vitatta ennek a szerepét, a borászok egyetértettek abban, hogy ennyi dologra már nincsen idejük. Pedig a fogyasztót a legjobban személyesen lehet meggyőzni, úgy alakul ki az igazi kötődése és a hűsége a márka iránt.

A végszót a borakadémikus Fiáth Attila mondta ki:

„A világon rohadt sok jó bor van! Ez a sok jó bor ott lesz a nagykereskedelmi láncokban. Aki ebben nem akar részt venni, az vagy csinál egy ikonikus bort, vagy saját borturizmust. Ezt nagyon komolyan mondom!“

További cikkek

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB

Az Egri Vár bora 2025 I Felhívás

2025.03.01.

Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, a nemzetközi turizmusban is meghatározó Egri Vár keresi az egri borvidék legkiválóbb borát, hogy öregbítse az egri borgasztronómia hírnevét. 

A Vár számára fontos, hogy a borvidék emblematikus borai, a hungarikum Egri Bikavér, az Egri Csillag, valamint az Egri Rozé az Egri Várban is megjelenhessen és a látogatók az emlékek mellett ezeket a borokat is magukkal vigyék az otthonaikba.

Pályázni az Egri borvidék bortermelő vállalkozásai tudnak, palackozott Egri Védett Eredetű (OEM) boraikkal, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek és Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek.

A meghirdetett kategóriák a következők:

  • Egri Csillag
  • Egri Rozé
  • Egri Bikavér

Az Egri Vár a fenti kategóriák nyertes tételeiből várhatóan 100 palackot vásárol az év folyamán, amiket a saját csatornáin keresztül értékesít.

A minták beküldésére 2025. március 3-21-e között van lehetőség.

Az eredményhirdetésre 2025. áprilisában kerül sor.

A részletes felhívás elérhető a www.egrivar.hu/hu/hirek/c/az-egri-var-bora-2025 oldalon.

TOVÁBB

29. Egri Borvidéki Borverseny | Felhívás

2025.02.17.

Második alkalommal kerül megrendezésre év elején – februárban – az Egri Borvidéki Borverseny. 

Nevezni az Egri Borvidéken termelt szőlőből készült borokkal lehet, melynek idén feltétele, hogy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezzenek a borok. A benevezett bormintákból a verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa) kell eljuttatni legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget palackosan legkésőbb 2025. február 21-ig és egyidejűleg kitölteni az online nevezési lapot az alábbi szövegre kattintva:

Minta online nevezése itt.

Verseny időpontja | 2025. február 27., csütörtök 09:00 
Helyszín | Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.
Mintagyűjtés | 2025. február 21-ig | nyitvatartási időben

Rendező és a minták átvételének helyszíne | Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Kőlyuktető | EKKE Szőlészeti-Borászati kutató épülete

NEVEZÉSI DÍJ BORONKÉNT
1-4 bor esetén: 10.000 Ft
5-9 bor esetén: 7.500 Ft
10 vagy több bor esetén: 5.000 Ft

HÉT KATEGÓRIA BORAI KERÜLNEK BÍRÁLATRA

1. Fehér borok | 2. Egri Csillag | 3. Debrői Hárslevelű | 4. Desszert borok | 5. Rozé borok | 6. Vörös/Siller borok | 7. Egri Bikavér

AZ ÉRMEK AZ ALÁBBI PONTRENDSZER SZERINT KERÜLNEK ODAÍTÉLÉSRE

Nagy Aranyérem: 92,0 – 100 pont
Aranyérem: 87,0 – 91,9 pont
Ezüstérem: 82,0 – 86,9 pont

MIÉRT ÉRDEMES NEVEZNI

Az érmes pontszámot elért borok 30%-a oklevélben, továbbá kategóriánként külön a legjobb bor kiválasztásával különdíjban részesülnek melyek boros rendezvényünkön személyesen, akadályoztatás esetén postai úton kerülnek átadásra a díjazottaknak.

Az Egri Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert boroknak az EBHT támogatásként biztosítja az Országos Borversenyre történő nevezéséhez a nevezési díj felét, így a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásával együtt a nevezés ingyenessé válik.

Az Egri Bikavér kategóriában résztvevő borokból az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsoráján az akkor rendelkezésre álló, legmagasabb pontszámot elért Bikavérek közül kiválasztottak kerülnek majd bemutatásra.

Csak a Borvidéki Borversenyen nevező borászatok részesülhetnek kiállítói támogatásban azokon a borvidéki boros rendezvényeken, melyekre az EBHT a támogatás igénylésének a lehetőségét meghirdeti.

A beérkezett borok bírálását nagy gyakorlattal, hozzáértéssel és elismertséggel rendelkező szakemberekből álló bizottságok végzik.

Az Egri Borvidéki Borverseny, a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak az elért eredmények.

Fő támogatónk az Amorim Cork Hungary Zrt.

Csúziker Kft.

Cellarius Kft.

TOVÁBB