MENU

Kóstolj sajtot a borok mellé az idei VINO-n!

2022.06.10.
Tóth Adrienn

A VINO továbbra is a borokat állítja a középpontba, a nyár eleji egri borfesztivál így ideális terepet kínál arra, hogy megkeresd kedvenc egri borodat az idei nyárra. Emellett egy másik gasztrokalandra is hívnak a szervezők. Ha bor mellé keresünk ételt, az egyik leggyakrabban felmerülő párosnak a sajtok számítanak, június 15–19. között a Dobó téren pedig többek között az Agria Sajtmanufaktúra kínál majd kóstolót a vendégeknek. Erről kérdeztük a sajtmestert, Fejes Jánost.

Mióta működik az Agria Sajtmanufaktúra?

2008-ban gyakorlatilag a nulláról indultunk el. Ezt megelőzően a vendéglátásban dolgoztam Nyugat-Európában 18 éven át, tulajdonképpen ez idő alatt kedveltem meg a sajtokat. Így bár miután hazajöttem, átmenetileg még maradtam a korábbi szakmámban, de mikor úgy alakult, hogy elbúcsúzom tőle, a sajtok felé fordultam. A megoldást akkor a kényszer szülte, de ma visszatekintve hálás vagyok érte.

A sajt persze nem csak azért jött, mert kedveltem. Fontos szerepe volt annak, hogy a családunk generációk óta tejtermeléssel foglalkozott. Amikor azonban bekapcsolódtam, még nem tudtunk sajtot készíteni. Az első lépést az jelentette, hogy beszereztünk minden szakirodalmat, amihez hozzáférésünk volt, majd elindultunk ezen az úton.

Nem volt egyszerű időszak, hiszen Magyarországon a tejipari képzés a mai napig gyerekcipőben jár. Ezért is alakult úgy, hogy előbb tanultam meg sajtot készíteni, és csak ezt követően iratkoztam be iskolába, hogy papírom is legyen róla. Ma már széles repertoárt készítünk a friss sajtoktól egészen az éves érlelésű sajtokig. Termékeinket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek díjjal jutalmazta.

Ha egy egri borfesztiválról van szó, az újdonságnak tekinthető Szépasszonyvölgyi Pincesajtra rögtön felfigyel az ember. Mit kell róla tudnunk?

Szeretnénk olyan sajtokat készíteni, amely minden szállal Egerhez kapcsolódnak. Az egyik ilyen sajtunk a Szépasszonyvölgyi Pincesajt is, ami egy parmezán típusú sajt, de még kísérleti stádiumban van. A Szépasszony-völgy háromszintű érseki pincerendszerének legalsó szintjén található a pincénk, ahol a sajtok érlelődnek.

Az érlelés időszaka pedig ennél a sajttípusnál kulcsfontosságú, csak hosszú hónapok elteltével ismerhetjük meg, milyen titkot rejt a pince mélye, hiszen a sajtok akkorra érik el azt az érettségi szintet, amikor már érdemes őket megbontani. Célunk, hogy ezt a pincét méltóvá tegyük arra, hogy Eger város sajtpincéje lehessen, és aki a városunkba látogat, biztos, hogy kíváncsi legyen rá.

Mi az, amit semmiképp sem szabad kihagyni a kínálatotokból?

A büszkeségünk az Egri Várkapitány Sajt, ami kétszer nyert aranyérmet az országos sajtversenyen, emiatt találtuk méltónak arra, hogy várvédő hősünk nevét viselje. Ez egy 1 évig érlelt comté típusú sajt. Úgy is szokták nevezni: a hegyi sajtok királya.

Készítését Lionel Guérintől, egy francia, comtékra specializálódott sajtmestertől tanultam, aki megtisztelt minket azzal, hogy eljött Magyarországra, és átadta nekünk a tudását. A sajt 250 liter tejből készül, és 1 évig gondosan érleljük az egri tufahegybe vájt pincénkben. A kérge szürkésbarna, a sajt tésztája sárgás krémszínű, szilárd, de rugalmas állományú. Íze egyedülálló, harmonikus, édeskés, diós jegyekkel rendelkezik.

Milyen sajtokkal készültök az idei VINO-ra?

A kóstolóünnepen a manufaktúránk teljes kínálatát megjelenítjük. A különböző fűszerezésű, friss gomolyáktól a többféle ízben és formában készülő parenyica sajtokon át egészen az érlelt sajtokig minden ott lesz. Fontosnak tartom azt, hogy az enyhébb ízek kedvelőinek is tudunk majd érlelt sajtokkal szolgálni, például az Agria Trappistával vagy a Gyógyfüves hegyi sajtunkkal.

Az ínyenc sajtkedvelők számára ajánljuk az Egri Várvédő csemegét, ami egy rúzsos típusú, így sokaknak már túl markáns, és az Egri Deres Camembert-t, ami egy faszénágyon érlelt nemes penészes lágy sajt. A lista legfelső fokán természetesen az Egri Várkapitány sajt áll.

Borfesztiválról beszélünk, így elkerülhetetlen a kérdés: melyek személyesen a kedvenc boraid?

Szívesen kóstolok borokat, és mindig keresem az igazán különleges tételeket. A kedvenc fehérborom a rizling, a kedvenc vörösem pedig a cabernet sauvignon. Érdeklődve várom a kóstolóünnepet, biztosan az idén is rendkívül színes lesz a kínálat, minden vendég örömére. Ami biztos: megkülönböztetett figyelemmel keresem majd a kadarkákat a VINO-n.

Van személyes tipped bor és sajt párosítására?

Szerintem a legfontosabb kiindulópont, hogy a bor és a sajt intenzitása hasonló legyen. Egy nagyon erős ízű, érett sajthoz érdemes egy hasonlóan intenzív bort választani. A gomolyákhoz pedig könnyed fehérborokat ajánlunk, például a borvidék egyik jellegzetességét, az egri csillagot.

Az Agria Trappista és a Gyógyfüves hegyisajtunk ideális kísérői a közepesen testes ásványos borok, amelyek készülhetnek olaszrizlingből, furmintból, de lehetnek könnyebb vörösborok is. A Várvédő csemege sajthoz és az Egri Deres camembert-hez a rozék, könnyű vörösborok illenek, többek között pinot noirból, kadarkából. A dús, testesebb borok és a magasabb alkohollal bíró tételek a legkeményebb sajtokat kívánják, az élmény pedig páratlan. Tehát ilyen borokat keressünk az Egri Várkapitány sajt mellé, például egy bikavért.

Ha túl sokféle bort vásároltunk, válasszunk félkemény, tehéntejből készült sajtokat, mert ezek legtöbb esetben ugyanolyan jól illenek a testes vörösekhez, mint az ízletes fehérborokhoz. Nincs kőbe vésve, de általánosságban elmondható, hogy az ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékek nagyon jól kiegészítik egymást, így nagyot nem tévedhetünk, ha ezt a tanácsot követjük.

További cikkek

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB

Az Egri Vár bora 2025 I Felhívás

2025.03.01.

Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, a nemzetközi turizmusban is meghatározó Egri Vár keresi az egri borvidék legkiválóbb borát, hogy öregbítse az egri borgasztronómia hírnevét. 

A Vár számára fontos, hogy a borvidék emblematikus borai, a hungarikum Egri Bikavér, az Egri Csillag, valamint az Egri Rozé az Egri Várban is megjelenhessen és a látogatók az emlékek mellett ezeket a borokat is magukkal vigyék az otthonaikba.

Pályázni az Egri borvidék bortermelő vállalkozásai tudnak, palackozott Egri Védett Eredetű (OEM) boraikkal, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek és Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek.

A meghirdetett kategóriák a következők:

  • Egri Csillag
  • Egri Rozé
  • Egri Bikavér

Az Egri Vár a fenti kategóriák nyertes tételeiből várhatóan 100 palackot vásárol az év folyamán, amiket a saját csatornáin keresztül értékesít.

A minták beküldésére 2025. március 3-21-e között van lehetőség.

Az eredményhirdetésre 2025. áprilisában kerül sor.

A részletes felhívás elérhető a www.egrivar.hu/hu/hirek/c/az-egri-var-bora-2025 oldalon.

TOVÁBB

29. Egri Borvidéki Borverseny | Felhívás

2025.02.17.

Második alkalommal kerül megrendezésre év elején – februárban – az Egri Borvidéki Borverseny. 

Nevezni az Egri Borvidéken termelt szőlőből készült borokkal lehet, melynek idén feltétele, hogy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezzenek a borok. A benevezett bormintákból a verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa) kell eljuttatni legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget palackosan legkésőbb 2025. február 21-ig és egyidejűleg kitölteni az online nevezési lapot az alábbi szövegre kattintva:

Minta online nevezése itt.

Verseny időpontja | 2025. február 27., csütörtök 09:00 
Helyszín | Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.
Mintagyűjtés | 2025. február 21-ig | nyitvatartási időben

Rendező és a minták átvételének helyszíne | Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Kőlyuktető | EKKE Szőlészeti-Borászati kutató épülete

NEVEZÉSI DÍJ BORONKÉNT
1-4 bor esetén: 10.000 Ft
5-9 bor esetén: 7.500 Ft
10 vagy több bor esetén: 5.000 Ft

HÉT KATEGÓRIA BORAI KERÜLNEK BÍRÁLATRA

1. Fehér borok | 2. Egri Csillag | 3. Debrői Hárslevelű | 4. Desszert borok | 5. Rozé borok | 6. Vörös/Siller borok | 7. Egri Bikavér

AZ ÉRMEK AZ ALÁBBI PONTRENDSZER SZERINT KERÜLNEK ODAÍTÉLÉSRE

Nagy Aranyérem: 92,0 – 100 pont
Aranyérem: 87,0 – 91,9 pont
Ezüstérem: 82,0 – 86,9 pont

MIÉRT ÉRDEMES NEVEZNI

Az érmes pontszámot elért borok 30%-a oklevélben, továbbá kategóriánként külön a legjobb bor kiválasztásával különdíjban részesülnek melyek boros rendezvényünkön személyesen, akadályoztatás esetén postai úton kerülnek átadásra a díjazottaknak.

Az Egri Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert boroknak az EBHT támogatásként biztosítja az Országos Borversenyre történő nevezéséhez a nevezési díj felét, így a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásával együtt a nevezés ingyenessé válik.

Az Egri Bikavér kategóriában résztvevő borokból az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsoráján az akkor rendelkezésre álló, legmagasabb pontszámot elért Bikavérek közül kiválasztottak kerülnek majd bemutatásra.

Csak a Borvidéki Borversenyen nevező borászatok részesülhetnek kiállítói támogatásban azokon a borvidéki boros rendezvényeken, melyekre az EBHT a támogatás igénylésének a lehetőségét meghirdeti.

A beérkezett borok bírálását nagy gyakorlattal, hozzáértéssel és elismertséggel rendelkező szakemberekből álló bizottságok végzik.

Az Egri Borvidéki Borverseny, a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak az elért eredmények.

Fő támogatónk az Amorim Cork Hungary Zrt.

Csúziker Kft.

Cellarius Kft.

TOVÁBB