MENU

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben alakult, és boraikat méltó környezetben, az egri Szépasszony-völgy egyik régi pincéjében mutatják be az érdeklődőknek…

Furcsa ez a pince! A felszínről két külön bejáraton juthatunk le, ám a mélyben össze vannak kötve az ágak. Sok ehhez hasonló van itt a Szépasszony-völgyben?

Az Öregsoron található pincék többsége ilyen, éppen ezért nem is egyszerű az értékesítésük. Nehéz tisztázni a tulajdonviszonyokat. Nekünk szerencsénk volt, mert ennek a pincének az egyik részét az édesanyám férje építette.

Ott kezdtük a borászkodást, de mindig az volt a tervünk, hogy majd egyszer a mellette lévő ágat is megvesszük. Azt azonban nagyon sokáig nem akarták eladni az idős tulajdonosok. Végül 2019-ben csaptunk egymás tenyerébe. A régi részen maradt a feldolgozó, az új a vendéglátást szolgálja. 

Ez itt a Szépasszony-völgy eleje. A város felől érkezők itt haladnak el, ha tovább akarnak menni a völgy belseje felé. Ez előny vagy inkább hátrány? 

Nehéz eldönteni. Egy kicsit távolabb vagyunk a fősodortól, viszont a gyalog érkezőknek útba esünk jövet-menet. Ha sikerül az embereket megállítani, beinvitálni, már nyert ügyünk van, mert a borok minősége mindenkit meggyőz, csak jussunk el a kóstolásig. A vendéglátás lehetőségei adottak, melegkonyhánk ugyan nincs, de hidegtálat tudunk kínálni a borok mellé.

Eger környékén minden második borász úgy kezdi a történetét, hogy már a nagyszülei is szőlőt műveltek az egri dombokon. Ön is ilyen családban nőtt fel? 

Én nem dicsekedhetek ilyen felmenőkkel. Igaz ugyan, hogy a családunk egy része mezőgazdasággal foglalkozott, de szőlőnk és borunk nem volt soha. Elsőgenerációs borász vagyok, ami Eger környékén tényleg ritkaság.

A gyöngyösi főiskolán kaptam diplomát, és utána közel harminc évig az egyik legnagyobb helyi pincészetnél, az Egervinnél dolgoztam. Gyakornokként kezdtem, és eljutottam egészen a borászati igazgatói pozícióig. Rengeteg tapasztalatot szereztem a borkészítés és a kereskedelem terén egyaránt. 

Harminc év után jött el az Egervintől. Hol folytatta?

Elszegődtem egy borokat és borászati segédanyagokat forgalmazó budapesti céghez. Folyton úton voltam, hol külföldön, hol belföldön utazgattam. Jól ment a munka, de a budapesti életet nem tudtam megszokni.

A családom itt volt Egerben, én is visszavágytam, így amikor egy induló borászat felajánlott egy ügyvezetői pozíciót, nem sokat gondolkodtam. Sajnos ez az együttműködés nem bizonyult hosszú életűnek, három év múlva elváltunk egymástól, én pedig tovább kerestem a saját utamat.

Mikor találta meg?

2016-ban, amikor elhatároztam, hogy saját borászati vállalkozást építek. Egy dán barátommal együtt hoztuk létre a céget, aki a családi és baráti köréből még beszervezett néhány embert. Ők adták a pénzt, én pedig a szüleimtől örökölt pincét, az eszközöket és a know-how-t. Így jött létre a Gergely Bástya Pincészet. 

Miért éppen ez a neve?

Részben az egri vár monumentális bástyája miatt, részben pedig azért, mert Petra lányom mellett van egy Gergely nevű fiam is. 

Melyik volt a borászat első évjárata?

A 2015-ös. Kis lépésekkel haladtunk előre, de nagyon szép sikereket értünk el. A dán barátok mindig nagy örömmel jöttek, büszkék voltak a saját borukra, és adtak is el belőle valamennyit a dán piacon, de közel sem annyit, amennyire eredetileg számítottunk.

A fejlődéshez tőkebevonásra volt szükség. 2019-ben találkoztam egy magyar befektetővel, akinek megtetszettek a borok, és azonosulni tudott a filozófiánkkal. Beszállt a vállalkozásba, és a segítségével vettük meg az új pinceágat, amelyben végre ki tudtuk alakítani a kóstolótermet.

Mekkora a borászathoz tartozó szőlőterület?

Nincsenek szőlőültetvényeink, vásárolt gyümölcsöt dolgozunk fel. Az induláskor megállapodtam hosszú távra néhány szőlőtermelővel, és azóta is jórészt velük dolgozunk. Mindig megbeszéljük az elvárásokat, a tőketerhelést, a hozamot, a szüret időpontját, ők pedig ennek megfelelően végzik a munkát.

Ezt azzal köszönjük meg nekik, hogy az átlagnál jóval magasabb árat fizetünk a szőlőért. Az Eged-hegyről vesszük a kékfrankost, a Grőber-dűlőből a kadarkát, a pinot noirt és a portugiesert, a fehér szőlők pedig a Merengő-dűlőből és a kőporosi részről érkeznek. 

Milyen borok készülnek a pincénél?

A fehérborok között az egri csillag a legfontosabb, de van mellette egy másik házasításunk, ami chardonnay-ból és rajnai rizlingből készül. A chardonnay kiváló fajta, sokrétű, színes, de mivel elég sok van belőle a világban, nem palackozzuk önállóan. Rajnai rizlinggel házasítva azonban sikerült belőle egy emlékezetes bort készíteni.

A vörösborok között a bikavéré a vezető szerep, de palackozunk kadarkát és pinot noirt is. Van két superior borunk, a kékfrankos és a bikavér, és van egy grand superior is, a merlot. Ekkora a választékunk, és nem is szeretnénk bővíteni. Sokkal fontosabb, hogy a minőség jó legyen, ezért a meglévő borainkat igyekszünk csiszolni, finomítani, évjáratról évjáratra. 

Melyik borára a legbüszkébb?

A grand superior merlot-ra. Kivételes évjáratban, 2018-ban készült. A nyár meleg volt, sokat sütött a nap, mi pedig viszonylag későn szüreteltünk, így amikor a merlot-t szedtük, elég sok töppedt bogyó volt már a fürtökön. Koncentrált, mély, testes bor lett belőle, lekerekedett tanninokkal, dohányos, csokoládés zamatokkal.

Küzdöttünk a kierjesztésével, maradt is benne 3-4 gramm cukor a 15%-os alkohol mellett, de éppen ezért különleges. A merlot mindig nagy álmom volt, örülök, hogy ilyen szép bor született belőle a pincénkben. 

Ön szerint mikor jó igazán egy egri vörösbor?

Ha harmonikus, elegáns, fűszeres, gyümölcsös, viszonylag könnyen érthető és jó ivású. Ilyen például nálunk egy jó bikavér. Ezeket a borokat az ember szívesen előveszi esténként csak úgy, a maga kedvére, de ételekhez is nagyon jól lehet őket társítani. 

Hogyan látja a pincészet jövőjét?

Eger csodálatos város és rengeteg turistát vonz, akik szívesen jönnek el egy-két pohár borra a Szépasszony-völgybe. De az még örvendetesebb, hogy a helyiek is egyre gyakrabban járnak ki ide családi ünnepet megülni, céges összejövetelt tartani vagy csak úgy, együtt a barátokkal. Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet, és egyre több színvonalas borászat csábítja ide az embereket. Szeretném, ha a mi kis pincénk mindig ott lenne a leglátogatottabbak között.

További cikkek

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB