MENU

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben alakult, és boraikat méltó környezetben, az egri Szépasszony-völgy egyik régi pincéjében mutatják be az érdeklődőknek…

Furcsa ez a pince! A felszínről két külön bejáraton juthatunk le, ám a mélyben össze vannak kötve az ágak. Sok ehhez hasonló van itt a Szépasszony-völgyben?

Az Öregsoron található pincék többsége ilyen, éppen ezért nem is egyszerű az értékesítésük. Nehéz tisztázni a tulajdonviszonyokat. Nekünk szerencsénk volt, mert ennek a pincének az egyik részét az édesanyám férje építette.

Ott kezdtük a borászkodást, de mindig az volt a tervünk, hogy majd egyszer a mellette lévő ágat is megvesszük. Azt azonban nagyon sokáig nem akarták eladni az idős tulajdonosok. Végül 2019-ben csaptunk egymás tenyerébe. A régi részen maradt a feldolgozó, az új a vendéglátást szolgálja. 

Ez itt a Szépasszony-völgy eleje. A város felől érkezők itt haladnak el, ha tovább akarnak menni a völgy belseje felé. Ez előny vagy inkább hátrány? 

Nehéz eldönteni. Egy kicsit távolabb vagyunk a fősodortól, viszont a gyalog érkezőknek útba esünk jövet-menet. Ha sikerül az embereket megállítani, beinvitálni, már nyert ügyünk van, mert a borok minősége mindenkit meggyőz, csak jussunk el a kóstolásig. A vendéglátás lehetőségei adottak, melegkonyhánk ugyan nincs, de hidegtálat tudunk kínálni a borok mellé.

Eger környékén minden második borász úgy kezdi a történetét, hogy már a nagyszülei is szőlőt műveltek az egri dombokon. Ön is ilyen családban nőtt fel? 

Én nem dicsekedhetek ilyen felmenőkkel. Igaz ugyan, hogy a családunk egy része mezőgazdasággal foglalkozott, de szőlőnk és borunk nem volt soha. Elsőgenerációs borász vagyok, ami Eger környékén tényleg ritkaság.

A gyöngyösi főiskolán kaptam diplomát, és utána közel harminc évig az egyik legnagyobb helyi pincészetnél, az Egervinnél dolgoztam. Gyakornokként kezdtem, és eljutottam egészen a borászati igazgatói pozícióig. Rengeteg tapasztalatot szereztem a borkészítés és a kereskedelem terén egyaránt. 

Harminc év után jött el az Egervintől. Hol folytatta?

Elszegődtem egy borokat és borászati segédanyagokat forgalmazó budapesti céghez. Folyton úton voltam, hol külföldön, hol belföldön utazgattam. Jól ment a munka, de a budapesti életet nem tudtam megszokni.

A családom itt volt Egerben, én is visszavágytam, így amikor egy induló borászat felajánlott egy ügyvezetői pozíciót, nem sokat gondolkodtam. Sajnos ez az együttműködés nem bizonyult hosszú életűnek, három év múlva elváltunk egymástól, én pedig tovább kerestem a saját utamat.

Mikor találta meg?

2016-ban, amikor elhatároztam, hogy saját borászati vállalkozást építek. Egy dán barátommal együtt hoztuk létre a céget, aki a családi és baráti köréből még beszervezett néhány embert. Ők adták a pénzt, én pedig a szüleimtől örökölt pincét, az eszközöket és a know-how-t. Így jött létre a Gergely Bástya Pincészet. 

Miért éppen ez a neve?

Részben az egri vár monumentális bástyája miatt, részben pedig azért, mert Petra lányom mellett van egy Gergely nevű fiam is. 

Melyik volt a borászat első évjárata?

A 2015-ös. Kis lépésekkel haladtunk előre, de nagyon szép sikereket értünk el. A dán barátok mindig nagy örömmel jöttek, büszkék voltak a saját borukra, és adtak is el belőle valamennyit a dán piacon, de közel sem annyit, amennyire eredetileg számítottunk.

A fejlődéshez tőkebevonásra volt szükség. 2019-ben találkoztam egy magyar befektetővel, akinek megtetszettek a borok, és azonosulni tudott a filozófiánkkal. Beszállt a vállalkozásba, és a segítségével vettük meg az új pinceágat, amelyben végre ki tudtuk alakítani a kóstolótermet.

Mekkora a borászathoz tartozó szőlőterület?

Nincsenek szőlőültetvényeink, vásárolt gyümölcsöt dolgozunk fel. Az induláskor megállapodtam hosszú távra néhány szőlőtermelővel, és azóta is jórészt velük dolgozunk. Mindig megbeszéljük az elvárásokat, a tőketerhelést, a hozamot, a szüret időpontját, ők pedig ennek megfelelően végzik a munkát.

Ezt azzal köszönjük meg nekik, hogy az átlagnál jóval magasabb árat fizetünk a szőlőért. Az Eged-hegyről vesszük a kékfrankost, a Grőber-dűlőből a kadarkát, a pinot noirt és a portugiesert, a fehér szőlők pedig a Merengő-dűlőből és a kőporosi részről érkeznek. 

Milyen borok készülnek a pincénél?

A fehérborok között az egri csillag a legfontosabb, de van mellette egy másik házasításunk, ami chardonnay-ból és rajnai rizlingből készül. A chardonnay kiváló fajta, sokrétű, színes, de mivel elég sok van belőle a világban, nem palackozzuk önállóan. Rajnai rizlinggel házasítva azonban sikerült belőle egy emlékezetes bort készíteni.

A vörösborok között a bikavéré a vezető szerep, de palackozunk kadarkát és pinot noirt is. Van két superior borunk, a kékfrankos és a bikavér, és van egy grand superior is, a merlot. Ekkora a választékunk, és nem is szeretnénk bővíteni. Sokkal fontosabb, hogy a minőség jó legyen, ezért a meglévő borainkat igyekszünk csiszolni, finomítani, évjáratról évjáratra. 

Melyik borára a legbüszkébb?

A grand superior merlot-ra. Kivételes évjáratban, 2018-ban készült. A nyár meleg volt, sokat sütött a nap, mi pedig viszonylag későn szüreteltünk, így amikor a merlot-t szedtük, elég sok töppedt bogyó volt már a fürtökön. Koncentrált, mély, testes bor lett belőle, lekerekedett tanninokkal, dohányos, csokoládés zamatokkal.

Küzdöttünk a kierjesztésével, maradt is benne 3-4 gramm cukor a 15%-os alkohol mellett, de éppen ezért különleges. A merlot mindig nagy álmom volt, örülök, hogy ilyen szép bor született belőle a pincénkben. 

Ön szerint mikor jó igazán egy egri vörösbor?

Ha harmonikus, elegáns, fűszeres, gyümölcsös, viszonylag könnyen érthető és jó ivású. Ilyen például nálunk egy jó bikavér. Ezeket a borokat az ember szívesen előveszi esténként csak úgy, a maga kedvére, de ételekhez is nagyon jól lehet őket társítani. 

Hogyan látja a pincészet jövőjét?

Eger csodálatos város és rengeteg turistát vonz, akik szívesen jönnek el egy-két pohár borra a Szépasszony-völgybe. De az még örvendetesebb, hogy a helyiek is egyre gyakrabban járnak ki ide családi ünnepet megülni, céges összejövetelt tartani vagy csak úgy, együtt a barátokkal. Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet, és egyre több színvonalas borászat csábítja ide az embereket. Szeretném, ha a mi kis pincénk mindig ott lenne a leglátogatottabbak között.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB