MENU

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben alakult, és boraikat méltó környezetben, az egri Szépasszony-völgy egyik régi pincéjében mutatják be az érdeklődőknek…

Furcsa ez a pince! A felszínről két külön bejáraton juthatunk le, ám a mélyben össze vannak kötve az ágak. Sok ehhez hasonló van itt a Szépasszony-völgyben?

Az Öregsoron található pincék többsége ilyen, éppen ezért nem is egyszerű az értékesítésük. Nehéz tisztázni a tulajdonviszonyokat. Nekünk szerencsénk volt, mert ennek a pincének az egyik részét az édesanyám férje építette.

Ott kezdtük a borászkodást, de mindig az volt a tervünk, hogy majd egyszer a mellette lévő ágat is megvesszük. Azt azonban nagyon sokáig nem akarták eladni az idős tulajdonosok. Végül 2019-ben csaptunk egymás tenyerébe. A régi részen maradt a feldolgozó, az új a vendéglátást szolgálja. 

Ez itt a Szépasszony-völgy eleje. A város felől érkezők itt haladnak el, ha tovább akarnak menni a völgy belseje felé. Ez előny vagy inkább hátrány? 

Nehéz eldönteni. Egy kicsit távolabb vagyunk a fősodortól, viszont a gyalog érkezőknek útba esünk jövet-menet. Ha sikerül az embereket megállítani, beinvitálni, már nyert ügyünk van, mert a borok minősége mindenkit meggyőz, csak jussunk el a kóstolásig. A vendéglátás lehetőségei adottak, melegkonyhánk ugyan nincs, de hidegtálat tudunk kínálni a borok mellé.

Eger környékén minden második borász úgy kezdi a történetét, hogy már a nagyszülei is szőlőt műveltek az egri dombokon. Ön is ilyen családban nőtt fel? 

Én nem dicsekedhetek ilyen felmenőkkel. Igaz ugyan, hogy a családunk egy része mezőgazdasággal foglalkozott, de szőlőnk és borunk nem volt soha. Elsőgenerációs borász vagyok, ami Eger környékén tényleg ritkaság.

A gyöngyösi főiskolán kaptam diplomát, és utána közel harminc évig az egyik legnagyobb helyi pincészetnél, az Egervinnél dolgoztam. Gyakornokként kezdtem, és eljutottam egészen a borászati igazgatói pozícióig. Rengeteg tapasztalatot szereztem a borkészítés és a kereskedelem terén egyaránt. 

Harminc év után jött el az Egervintől. Hol folytatta?

Elszegődtem egy borokat és borászati segédanyagokat forgalmazó budapesti céghez. Folyton úton voltam, hol külföldön, hol belföldön utazgattam. Jól ment a munka, de a budapesti életet nem tudtam megszokni.

A családom itt volt Egerben, én is visszavágytam, így amikor egy induló borászat felajánlott egy ügyvezetői pozíciót, nem sokat gondolkodtam. Sajnos ez az együttműködés nem bizonyult hosszú életűnek, három év múlva elváltunk egymástól, én pedig tovább kerestem a saját utamat.

Mikor találta meg?

2016-ban, amikor elhatároztam, hogy saját borászati vállalkozást építek. Egy dán barátommal együtt hoztuk létre a céget, aki a családi és baráti köréből még beszervezett néhány embert. Ők adták a pénzt, én pedig a szüleimtől örökölt pincét, az eszközöket és a know-how-t. Így jött létre a Gergely Bástya Pincészet. 

Miért éppen ez a neve?

Részben az egri vár monumentális bástyája miatt, részben pedig azért, mert Petra lányom mellett van egy Gergely nevű fiam is. 

Melyik volt a borászat első évjárata?

A 2015-ös. Kis lépésekkel haladtunk előre, de nagyon szép sikereket értünk el. A dán barátok mindig nagy örömmel jöttek, büszkék voltak a saját borukra, és adtak is el belőle valamennyit a dán piacon, de közel sem annyit, amennyire eredetileg számítottunk.

A fejlődéshez tőkebevonásra volt szükség. 2019-ben találkoztam egy magyar befektetővel, akinek megtetszettek a borok, és azonosulni tudott a filozófiánkkal. Beszállt a vállalkozásba, és a segítségével vettük meg az új pinceágat, amelyben végre ki tudtuk alakítani a kóstolótermet.

Mekkora a borászathoz tartozó szőlőterület?

Nincsenek szőlőültetvényeink, vásárolt gyümölcsöt dolgozunk fel. Az induláskor megállapodtam hosszú távra néhány szőlőtermelővel, és azóta is jórészt velük dolgozunk. Mindig megbeszéljük az elvárásokat, a tőketerhelést, a hozamot, a szüret időpontját, ők pedig ennek megfelelően végzik a munkát.

Ezt azzal köszönjük meg nekik, hogy az átlagnál jóval magasabb árat fizetünk a szőlőért. Az Eged-hegyről vesszük a kékfrankost, a Grőber-dűlőből a kadarkát, a pinot noirt és a portugiesert, a fehér szőlők pedig a Merengő-dűlőből és a kőporosi részről érkeznek. 

Milyen borok készülnek a pincénél?

A fehérborok között az egri csillag a legfontosabb, de van mellette egy másik házasításunk, ami chardonnay-ból és rajnai rizlingből készül. A chardonnay kiváló fajta, sokrétű, színes, de mivel elég sok van belőle a világban, nem palackozzuk önállóan. Rajnai rizlinggel házasítva azonban sikerült belőle egy emlékezetes bort készíteni.

A vörösborok között a bikavéré a vezető szerep, de palackozunk kadarkát és pinot noirt is. Van két superior borunk, a kékfrankos és a bikavér, és van egy grand superior is, a merlot. Ekkora a választékunk, és nem is szeretnénk bővíteni. Sokkal fontosabb, hogy a minőség jó legyen, ezért a meglévő borainkat igyekszünk csiszolni, finomítani, évjáratról évjáratra. 

Melyik borára a legbüszkébb?

A grand superior merlot-ra. Kivételes évjáratban, 2018-ban készült. A nyár meleg volt, sokat sütött a nap, mi pedig viszonylag későn szüreteltünk, így amikor a merlot-t szedtük, elég sok töppedt bogyó volt már a fürtökön. Koncentrált, mély, testes bor lett belőle, lekerekedett tanninokkal, dohányos, csokoládés zamatokkal.

Küzdöttünk a kierjesztésével, maradt is benne 3-4 gramm cukor a 15%-os alkohol mellett, de éppen ezért különleges. A merlot mindig nagy álmom volt, örülök, hogy ilyen szép bor született belőle a pincénkben. 

Ön szerint mikor jó igazán egy egri vörösbor?

Ha harmonikus, elegáns, fűszeres, gyümölcsös, viszonylag könnyen érthető és jó ivású. Ilyen például nálunk egy jó bikavér. Ezeket a borokat az ember szívesen előveszi esténként csak úgy, a maga kedvére, de ételekhez is nagyon jól lehet őket társítani. 

Hogyan látja a pincészet jövőjét?

Eger csodálatos város és rengeteg turistát vonz, akik szívesen jönnek el egy-két pohár borra a Szépasszony-völgybe. De az még örvendetesebb, hogy a helyiek is egyre gyakrabban járnak ki ide családi ünnepet megülni, céges összejövetelt tartani vagy csak úgy, együtt a barátokkal. Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet, és egyre több színvonalas borászat csábítja ide az embereket. Szeretném, ha a mi kis pincénk mindig ott lenne a leglátogatottabbak között.

További cikkek

Egri Borvidék a terítéken | Pár ötlet mindazoknak, akik a szőlőt nemcsak isszák hanem eszik is

2024.09.09.

Nem akarjuk siettetni az időt, de pár nap múlva megérkezik az ősz és vele együtt a Borvidék kiemelt eseménye, a szüret. Az egri szüret kezdete hagyományosan szeptember 29-hez köthető, Szent Mihály napjához, ám az időjárás és a szőlő érettségi állapota miatt ez a dátum mozgatható.

A szürettel elkezdődik a legújabb borok feldolgozása, ám ne felejtsük el, hogy a finom szőlőből nem csak minőségi italokat kóstolhatunk, hanem mennyei ételeket is készíthetünk. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, hogy az Egri Borvidéket az asztalra csempészhessétek.

Minden főzés-sütés a minőségi alapanyagok beszerzésével kezdődik: a finom borokat megvásárolhatod borászainktól, a friss szőlőt pedig beszerezheted hétköznap Egerben a Katona téren található piacon, hétvégén pedig a Kisasszony piacon.

Az első recept ötletünk egy igazán könnyed szüreti sajtsaláta, ami egy kitűnő előételként szolgál:

Hozzávalók:

  • 1db alma
  • 1db körte
  • 1db narancs
  • 20 dkg szőlő
  • 2 dkg dió
  • 2 dkg kesudió
  • 20 dkg camembert sajt

Öntet:

  • 1.5 dl tejföl
  • 1db narancs
  • 2ek tej
  • 2 tk méz
  • 0.5tk currypor
  • 1kh őrölt fahéj

A gyümölcsöket apróra vágjuk, a camambert felszeleteljük, kistányérokba adagoljuk és megszórjuk a diófélékkel. Az öntethez a tejfölt krémesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a narancslevet, a tejet és a mézet. Végül a curryvel és a fahéjjal pikánsra ízesítjük, tálkába töltjük, és külön kínáljuk a salátához.

A szőlő nem csak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is rendelkezik! Rengeteg C- és B-vitamint, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, és flavonoidokat tartalmaz, erősiti az immunrendszert, segíti az emésztést és lassítja az öregedést is!

Ezért következő receptnek egy olyat választottunk, amivel könnyedén kiegészítheted a család kedvenc húsételeit, miközben az egészségükről is gondoskodsz!

Szőlős chutney:

Hozzávalók:

  • 40 dkg szőlő
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db fahéj
  • 1 db csillagánizs

A szőlőt leszemezzük és kettévágjuk a szemeket. A cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, majd rátesszük a vékonyra szeletelt hagymákat és összekeverjük a szőlővel. Felöntjük a borral, ízesítjük a fahéjjal és az ánizzsal. Kitűnően párosíthatjuk sült húsokkal, pirított burgonyával, párolt rizzsel, grillezett zöldségfélékkel.

Ne feledkezzünk meg a szőlő szárított formájáról sem, a mazsoláról, ami már önmagában is remek nassolnivaló, ám a belőle készült sütemények egyszerűen ínycsiklandozóak!

Túrós mazsolás villámsüti:

Hozzávalók:

A mazsolát lelocsoljuk rum aromával és félretesszük. Az összes többi hozzávalót csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát. A masszát beleöntjük egy kisebb tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (35-40 perc). Porcukorral együtt tálalhatjuk is.

Egyetek finom szőlős ételeket, igyatok finom borokat és élvezzétek a hétköznapok örömteli perceit!

Források:

https://cookpad.com/hu/receptek/13680847-turos-mazsolas-villam-sut
https://www.mindmegette.hu/szureti-sajtsalata.recept/
https://www.mindmegette.hu/csirkemell-szolos-chutneyval.recept/

Képek forrása: egriborvidek.hu és pexels.hu

TOVÁBB

Időutazás az Egri Borvidéken – szüreti hagyományok

2024.09.04.

A szüreti időszak a borvidék egyik legvártabb és legkiemeltebb eseménye évszázadok óta, ami kicsiket és nagyokat egyaránt érintett Egerben.

De hogyan is zajlott a szüret a modern technológia előtt?

A szüret kezdő időpontját a városi tanács állapította meg, majd egy dobos segítségével két héttel korábban hirdették ki a városban.

A borvidék apraja-nagyja izgatottá vált és elkezdődtek a munkálatok: az eszközöket megtisztították, a hordókat kimostál és beáztatták. Mindenki résztvett a folyamatok előkészítésében és a munkában is.

A szüret igazi közösségi élménynek számított, ugyanis a kisebb szőlőbirtokosok a családtagok, barátok, szomszédok segítségével szedték a szőlőt, míg a nagybirtokosok a környék napszámosait is felfogadták.

A feladatokat igazságosan elosztották: a gyermekek és a nők szedőként dolgoztak, míg a férfiak a puttonyozást végezték el. 3-6 szedő munkáját egy puttonyos segítette – a szedők a puttonyba gyűjtötték a szőlőt, melyet a férfiak egy szüretelő kádhoz vittek. Az összegyűjtött gyümölcsöt megtaposták és elkészítették a mustot.

Az egri találmány

A taposók feladatát egy egri asztalosmester, Oberfrank Antal könnyítette meg, ugyanis a 19. század elején feltalálta a szőlőmalmot, mellyel forradalmasította a mustkészítést. A malom használata hatékonyabbá és gyorsabbá tette a szüretet, ugyanis percenként akár egy puttony szőlő őrlésére is képes volt.

Érdekesség a Borvidékről

Egerben a borászatokat, pincéket a városban és a város peremén helyezték el, ezért más borvidékekkel ellentétben külön figyelmet kellett szentelni a szőlő szállítására, ami nem csak költséges volt, hanem sokszor logisztikai kihívásokat is jelentett.

Szüreti mulatságok régen

A szüret végét egy hatalmas mulatsággal zárta a közösség, mely mindig egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött. A szedők egy óriási, akár egy mázsás szőlő koszorút készítettek a szőlősgazdáknak, megünnepelve a szüretet és az új bor kezdetét.

Az ünnepség után hajnalig mulattak az egriek: cigányzenészek gondoskodtak a muzsikáról, maszkokban, álarcokban táncoltak és finom ételeket készítettek. Ezen a napon a lőszereket és fegyvereket korlátlanul lehetett használni, a mozsárágyúkkal úgynevezett rakétákat durrogtattak, így a vidék a lobogó tűz fényébe öltözött.

Szüreti mulatság napjainkban

A szüretet, mint minden évben, idén is megünnepeljük Eger legendás bornegyedében, a Szépasszony-völgyben. Borászaink a borvidék kiváló boraival, mennyei ételekkel, pincetúrákkal, mustkóstolással, szüreti felvonulással, koncertekkel és kézműves vásárral vár mindenkit!

A részletes programok az alábbi oldalon érhetőek el:
https://visiteger.com/programok/osszes/szuret-a-szepasszony-volgyben

TOVÁBB

THUMMERER 40 | Egy mindenkiért, mindenki egyért.

2024.09.03.

Egy mindenkiért, mindenki egyért. Az egy a történetünkben a Thummerer pincészet. Mindenki pedig a Thummerer család három generációjának tagjai és társaik – Vilmos, Kati, Ildikó, Éva, András, Tamás, Elza, Polett, Ede – no meg József. Ők a Thummerer birodalom test- és értékőrei.

A birodalom kifejezést most a szó legnemesebb értelmében képzeljük el. Ehhez a paradicsomi kis birodalomhoz – a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokhoz – tartozik 120 hektár szőlő ültetvény Noszvaj és a Nagy Eged térségében, 4400 nm pincerendszer kemencés kóstolóteremmel, egy lovastanya kövér mezőkkel és gyönyörű paripákkal, a noszvaji Magtár fogadó szállással és üveggyűjteménnyel. És egy nagy becsben lévő barlanglakás, ahol minden elkezdődött.

Thummererék története úgy indul, mint a népmesék, tündérmesébe illően folytatódik és reméljük, végtelen történet. A szegény, de igen talpraesett fiatalember Vilmos elindul Egerből, kitanulja a szőlész-gyümölcsész szakmát, megtalálja párját, Katit, akivel elindulnak az üveghegyen túlra. Bár a világ kételkedik, ők töretlenül haladnak előre, kézenfogva az élet rengetegében, számukra nincs áttörhetetlen üvegplafon. Vilmos útja eleinte erdőn vezet keresztül, majd már Katival közösen rózsákon és krizantémokon át eljutnak a szőlőtenger partjára. A kockázatot vállalva elmerülnek a szőlőben. Ennek közepén találnak egy szigetet, vagyis egy hatalmas ódon pincét egy 14 ezer literes ászok hordóval, (nyugalom, ez a szörnyeteg már csak dísz), ahol a szőlőt borrá alakíthatják. Megtanulják a borvarázslás minden csínját-bínját, Vilmos még az Óperencián túlra is elmegy híres régi borbirodalmakba tanulni és közben felépíti a sajátját. Hitük, tehetségük és szorgalmuk segíti őket mindenféle próbatételeken keresztül. A kis birodalom és a család is gyarapszik. A szomszéd borászok és mindenféle népek csodájára járnak a Thummerer birtoknak és nagy, testes boraiknak. Fennállásuk 40 éve alatt sok követendő, olykor igen izgalmas példával járnak elől. Vili Papa, ahogy unokái hívják a családalapítót, visszaszerzi az Egri Bikavér becsületét, dűlőit külön-külön is bátran felteszi a bortérképre, részt vesz az Egri Csillag születésében, mindenféle modern eszközöket bevet, egyszóval folyamatosan megreformálja a mesterséget. Ahogy nő a birodalom és a feladat, úgy lesz egyre nagyobb szükség hozzáértő segítségre. A próbákat végül József állja ki, aki azóta is hűséges fővezére, akarom mondani főborásza a Thummerer pincének.

Vili Papa évente párszor elutazik, hogy Magyarország más családi borbirodalmainak, vagyis szőlőbirtokainak alapítóival tanácskozzon, kvaterkázzon, megbeszéljék a világ folyásának irányát, a jókat és a rosszakat is. Közben elismerően kóstolgatják egymás borait és megmutatják, mennyit okosodtak az utódok és mit lehetne még tanítani nekik. Hiszen ezért alapították a Pannon Bormíves Céhet.

Gyermekeik is szeretik a bort, de még jobban a vendégeket, akik a világ minden tájáról sereglenek, hogy megkóstolják a mesés borokat és lássák a hatalmas pincét (és a barlanglakást, ahol minden elkezdődött). Éva és András vendégeiket igen jól tartják, jó borokkal, kemencés vagy épp gourmet étkekkel kínálják a birtok és Noszvaj legjavából. Szállást is adnak nekik. A birodalomhoz tartozik Ildikó lovastanyája. A vállalkozó szelleműek szépséges lovai hátán csodálhatják meg a környező hegyoldalakon hullámzó, végtelen (legalábbis annak tűnő, 120 hektáros) szőlőtengert. Jönnek is az emberek, hogy részesülhessenek ebből a sok jóból meg Thummererék életszeretetéből, szenvedélyéből. A legkisebb fiút, Tamást inkább a szőlő érdekli, mintsem a sok ember. Kedvesével, Elzával ők a szőlőtenger, vagyis a dűlők kapitányai. Vili Papa egy nap egy másik birodalomba költözik. A legkisebb királylány, Polett, akinek az alapító Vili Papa még életében átadta a birodalom kincstárának kulcsát, szóval ő meg nem átall mindenféle influenszereket is bevonni a bormarketingbe, akik hírét viszik Thummereréknek. Nem bánják a többiek, hiszen Polett csak hozzáteszi az örökséghez ezeket újdonságokat, miközben a főborász és a dűlők kapitánya viszik tovább a Thummererek alkotmányát. 40 éve rendületlenül készülnek a nagy borok, de az idők szavát meghallva már fehérek és pezsgők is. Mivel a családban nagy tisztelet uralkodik és mindenki másban mester, időről időre kupaktanácsot tartanak. Olyankor bezárják a birodalom kapuit és maguk kóstolgatják a borokat, mesélnek egymásnak, ki milyen újdonságot látott a világban, tanakodnak, mit kellene megfogadni ezekből, döntést hoznak és azonnal, nagy lendülettel el is kezdik megvalósítani. Pont, ahogy Vili Papa tette mindig. Így aztán csak jönnek az érmek, a legtöbb arany meg a vendégek 40 éve és a Thummerer név ma is fényes. Egy Egri Borvidéki csillag. Aki nem hiszi, járjon utána.

THUMMERER 40-4
THUMMERER 40-5
TOVÁBB