MENU

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben alakult, és boraikat méltó környezetben, az egri Szépasszony-völgy egyik régi pincéjében mutatják be az érdeklődőknek…

Furcsa ez a pince! A felszínről két külön bejáraton juthatunk le, ám a mélyben össze vannak kötve az ágak. Sok ehhez hasonló van itt a Szépasszony-völgyben?

Az Öregsoron található pincék többsége ilyen, éppen ezért nem is egyszerű az értékesítésük. Nehéz tisztázni a tulajdonviszonyokat. Nekünk szerencsénk volt, mert ennek a pincének az egyik részét az édesanyám férje építette.

Ott kezdtük a borászkodást, de mindig az volt a tervünk, hogy majd egyszer a mellette lévő ágat is megvesszük. Azt azonban nagyon sokáig nem akarták eladni az idős tulajdonosok. Végül 2019-ben csaptunk egymás tenyerébe. A régi részen maradt a feldolgozó, az új a vendéglátást szolgálja. 

Ez itt a Szépasszony-völgy eleje. A város felől érkezők itt haladnak el, ha tovább akarnak menni a völgy belseje felé. Ez előny vagy inkább hátrány? 

Nehéz eldönteni. Egy kicsit távolabb vagyunk a fősodortól, viszont a gyalog érkezőknek útba esünk jövet-menet. Ha sikerül az embereket megállítani, beinvitálni, már nyert ügyünk van, mert a borok minősége mindenkit meggyőz, csak jussunk el a kóstolásig. A vendéglátás lehetőségei adottak, melegkonyhánk ugyan nincs, de hidegtálat tudunk kínálni a borok mellé.

Eger környékén minden második borász úgy kezdi a történetét, hogy már a nagyszülei is szőlőt műveltek az egri dombokon. Ön is ilyen családban nőtt fel? 

Én nem dicsekedhetek ilyen felmenőkkel. Igaz ugyan, hogy a családunk egy része mezőgazdasággal foglalkozott, de szőlőnk és borunk nem volt soha. Elsőgenerációs borász vagyok, ami Eger környékén tényleg ritkaság.

A gyöngyösi főiskolán kaptam diplomát, és utána közel harminc évig az egyik legnagyobb helyi pincészetnél, az Egervinnél dolgoztam. Gyakornokként kezdtem, és eljutottam egészen a borászati igazgatói pozícióig. Rengeteg tapasztalatot szereztem a borkészítés és a kereskedelem terén egyaránt. 

Harminc év után jött el az Egervintől. Hol folytatta?

Elszegődtem egy borokat és borászati segédanyagokat forgalmazó budapesti céghez. Folyton úton voltam, hol külföldön, hol belföldön utazgattam. Jól ment a munka, de a budapesti életet nem tudtam megszokni.

A családom itt volt Egerben, én is visszavágytam, így amikor egy induló borászat felajánlott egy ügyvezetői pozíciót, nem sokat gondolkodtam. Sajnos ez az együttműködés nem bizonyult hosszú életűnek, három év múlva elváltunk egymástól, én pedig tovább kerestem a saját utamat.

Mikor találta meg?

2016-ban, amikor elhatároztam, hogy saját borászati vállalkozást építek. Egy dán barátommal együtt hoztuk létre a céget, aki a családi és baráti köréből még beszervezett néhány embert. Ők adták a pénzt, én pedig a szüleimtől örökölt pincét, az eszközöket és a know-how-t. Így jött létre a Gergely Bástya Pincészet. 

Miért éppen ez a neve?

Részben az egri vár monumentális bástyája miatt, részben pedig azért, mert Petra lányom mellett van egy Gergely nevű fiam is. 

Melyik volt a borászat első évjárata?

A 2015-ös. Kis lépésekkel haladtunk előre, de nagyon szép sikereket értünk el. A dán barátok mindig nagy örömmel jöttek, büszkék voltak a saját borukra, és adtak is el belőle valamennyit a dán piacon, de közel sem annyit, amennyire eredetileg számítottunk.

A fejlődéshez tőkebevonásra volt szükség. 2019-ben találkoztam egy magyar befektetővel, akinek megtetszettek a borok, és azonosulni tudott a filozófiánkkal. Beszállt a vállalkozásba, és a segítségével vettük meg az új pinceágat, amelyben végre ki tudtuk alakítani a kóstolótermet.

Mekkora a borászathoz tartozó szőlőterület?

Nincsenek szőlőültetvényeink, vásárolt gyümölcsöt dolgozunk fel. Az induláskor megállapodtam hosszú távra néhány szőlőtermelővel, és azóta is jórészt velük dolgozunk. Mindig megbeszéljük az elvárásokat, a tőketerhelést, a hozamot, a szüret időpontját, ők pedig ennek megfelelően végzik a munkát.

Ezt azzal köszönjük meg nekik, hogy az átlagnál jóval magasabb árat fizetünk a szőlőért. Az Eged-hegyről vesszük a kékfrankost, a Grőber-dűlőből a kadarkát, a pinot noirt és a portugiesert, a fehér szőlők pedig a Merengő-dűlőből és a kőporosi részről érkeznek. 

Milyen borok készülnek a pincénél?

A fehérborok között az egri csillag a legfontosabb, de van mellette egy másik házasításunk, ami chardonnay-ból és rajnai rizlingből készül. A chardonnay kiváló fajta, sokrétű, színes, de mivel elég sok van belőle a világban, nem palackozzuk önállóan. Rajnai rizlinggel házasítva azonban sikerült belőle egy emlékezetes bort készíteni.

A vörösborok között a bikavéré a vezető szerep, de palackozunk kadarkát és pinot noirt is. Van két superior borunk, a kékfrankos és a bikavér, és van egy grand superior is, a merlot. Ekkora a választékunk, és nem is szeretnénk bővíteni. Sokkal fontosabb, hogy a minőség jó legyen, ezért a meglévő borainkat igyekszünk csiszolni, finomítani, évjáratról évjáratra. 

Melyik borára a legbüszkébb?

A grand superior merlot-ra. Kivételes évjáratban, 2018-ban készült. A nyár meleg volt, sokat sütött a nap, mi pedig viszonylag későn szüreteltünk, így amikor a merlot-t szedtük, elég sok töppedt bogyó volt már a fürtökön. Koncentrált, mély, testes bor lett belőle, lekerekedett tanninokkal, dohányos, csokoládés zamatokkal.

Küzdöttünk a kierjesztésével, maradt is benne 3-4 gramm cukor a 15%-os alkohol mellett, de éppen ezért különleges. A merlot mindig nagy álmom volt, örülök, hogy ilyen szép bor született belőle a pincénkben. 

Ön szerint mikor jó igazán egy egri vörösbor?

Ha harmonikus, elegáns, fűszeres, gyümölcsös, viszonylag könnyen érthető és jó ivású. Ilyen például nálunk egy jó bikavér. Ezeket a borokat az ember szívesen előveszi esténként csak úgy, a maga kedvére, de ételekhez is nagyon jól lehet őket társítani. 

Hogyan látja a pincészet jövőjét?

Eger csodálatos város és rengeteg turistát vonz, akik szívesen jönnek el egy-két pohár borra a Szépasszony-völgybe. De az még örvendetesebb, hogy a helyiek is egyre gyakrabban járnak ki ide családi ünnepet megülni, céges összejövetelt tartani vagy csak úgy, együtt a barátokkal. Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet, és egyre több színvonalas borászat csábítja ide az embereket. Szeretném, ha a mi kis pincénk mindig ott lenne a leglátogatottabbak között.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB