MENU

Ilyen volt az idei Egri Bikavér Ünnep

2021.09.17.

Ha külső körülmények, mint például tavaly és idén a járványhelyzet, nem szólnak közbe, ismét Szent Donát napjához igazodik jövőre az egri borünnep. Az idei fesztiválhoz ugyan nem volt mindig kegyes az időjárás, ennek ellenére a látogatók száma meghaladta az előzetes várakozásokat.

„A kényszerű időpontmódosítás és a kissé kedvezőtlen időjárás láttán volt rá esély, hogy a korábbiakhoz képest visszaesik a XXV. Egri Bikavér Ünnep látogatószáma, de szerencsére az egri bor kedvelőit nem tántorította el semmi, mindössze nagyjából 20 százalékkal jöhettek kevesebben idén, mint 2019-ben, amikor még nem volt velünk a vírus, illetve amikor nem három-, hanem négynapos volt a borünnep”

– értékelte az idei borgasztronómiai eseményt Tarsoly József főszervező.

A hegybíró megköszönte a szőlészek és borászok, az éttermek közreműködését és mindazokét, akik segítették az idei rendezvényt. Kiemelt szerepük volt a támogatóknak, így egyebek közt Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a HRT Speditionnek és az Egri borvidéknek.

A borvidék szereplőinek összefogása is volt az idei Egri Bikavér Ünnep, hiszen rekordközeli volt a kiállító borászatok száma, hozzájuk kimagasló minőségű éttermek és a velük dolgozó chefek csatlakoztak. Az idei kínálatot is látva a következő évtől ismét folytatódik, hogy nem csupán a legjobb Egri Bikavéreket, hanem a hozzájuk készült ételkölteményeket is díjazzák majd a borünnepen – hangsúlyozta Tarsoly József.

A XXV. Egri Bikavér Ünnepen kiosztott szakmai díjak közül Nagy Balázs kapta az év Egri Szőlőtermelője, míg Patai István az év Egri Bortermelője díjat. A borünnep legjobb Egri Bikavére classicus kategóriában a Stumpf Pincészet 2016-os, superiorban pedig a Kőporos Borászat 2015-ös nedűje lett.

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa díszoklevelet adott át Bíró Attila egri szőlő- és bortermelőnek, a Magyar Női Vizilabda válogatott edzőjének az olimpián elért siker elismeréseként, aki személyesen nem tudott jelen lenni, de az oklevelet az idei Egri Bikavér Ünnepet megnyitó Nagy István agrárminisztertől megkapta. Négy új borlovagot is avattak a XXV. Egri Bikavér Ünnepen, gratulálunk Balázs Andrásnak, Darvas Rolandnak, Lamport Józsefnek és Viniczai Sándornak.

A hegybíró külön kiemelte, hogy az idei borünnepen a kulturális kínálat is színesebb volt, ezt a vonalat szeretnék erősíteni a továbbiakban is. Tarsoly József kiemelte: Az egri bikavér – Egy legendás bor története c. könyv ősbemutatója, a Balassi Borseregszemle és a Dobó István Vármúzeum Egri BORkóstoló – a szőlőművelés öröksége című, szőlő-bor témájú virtuális kiállítása is üde színfoltja volt a zenei rendezvények előtti óráknak. „Nagy köszönet a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesületnek is, mivel olyan csodákat hoztak ki, amelyek az eddigi éveket is felülmúlták és a szombati felvonulás is pazar volt, amely során a Heves Megyei Rendőr-Főkapitányság és a Polgárőrség segítsége elengedhetetlen volt” – tette hozzá a főszervező.

A következő évben is folytatódik majd az Egri Csillag Színpad szervezőinek kezdeményezése, miszerint a Zenepavilonnál csak egri vagy egri kötődésű zenekarok lépnek fel, a nagyszínpados produkciókhoz pedig továbbra is igyekszünk országosan ismert zenei előadókat szervezni, bár ez minden évben inkább a rendelkezésre álló pénzügyi keret függvénye.

„Ugyan most egy nagyot pihenünk, de hamarosan elkezdjük a felkészülést a következő évi eseményre. Ha nem lesznek a járványhelyzet vagy bármi más miatt különleges rendelkezések, akkor ismét négynapos lesz az Egri Borok Ünnepe, amelyet újra Szent Donát, a szőlő- és bortermelők védőszentjének napjához igazodva, 2022. július 7-e és 10-e között rendezünk meg az egri Érsekkertben”

– jelentette be Tarsoly József.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB