MENU

Ilyen volt az idei Egri Bikavér Ünnep

2021.09.17.

Ha külső körülmények, mint például tavaly és idén a járványhelyzet, nem szólnak közbe, ismét Szent Donát napjához igazodik jövőre az egri borünnep. Az idei fesztiválhoz ugyan nem volt mindig kegyes az időjárás, ennek ellenére a látogatók száma meghaladta az előzetes várakozásokat.

„A kényszerű időpontmódosítás és a kissé kedvezőtlen időjárás láttán volt rá esély, hogy a korábbiakhoz képest visszaesik a XXV. Egri Bikavér Ünnep látogatószáma, de szerencsére az egri bor kedvelőit nem tántorította el semmi, mindössze nagyjából 20 százalékkal jöhettek kevesebben idén, mint 2019-ben, amikor még nem volt velünk a vírus, illetve amikor nem három-, hanem négynapos volt a borünnep”

– értékelte az idei borgasztronómiai eseményt Tarsoly József főszervező.

A hegybíró megköszönte a szőlészek és borászok, az éttermek közreműködését és mindazokét, akik segítették az idei rendezvényt. Kiemelt szerepük volt a támogatóknak, így egyebek közt Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a HRT Speditionnek és az Egri borvidéknek.

A borvidék szereplőinek összefogása is volt az idei Egri Bikavér Ünnep, hiszen rekordközeli volt a kiállító borászatok száma, hozzájuk kimagasló minőségű éttermek és a velük dolgozó chefek csatlakoztak. Az idei kínálatot is látva a következő évtől ismét folytatódik, hogy nem csupán a legjobb Egri Bikavéreket, hanem a hozzájuk készült ételkölteményeket is díjazzák majd a borünnepen – hangsúlyozta Tarsoly József.

A XXV. Egri Bikavér Ünnepen kiosztott szakmai díjak közül Nagy Balázs kapta az év Egri Szőlőtermelője, míg Patai István az év Egri Bortermelője díjat. A borünnep legjobb Egri Bikavére classicus kategóriában a Stumpf Pincészet 2016-os, superiorban pedig a Kőporos Borászat 2015-ös nedűje lett.

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa díszoklevelet adott át Bíró Attila egri szőlő- és bortermelőnek, a Magyar Női Vizilabda válogatott edzőjének az olimpián elért siker elismeréseként, aki személyesen nem tudott jelen lenni, de az oklevelet az idei Egri Bikavér Ünnepet megnyitó Nagy István agrárminisztertől megkapta. Négy új borlovagot is avattak a XXV. Egri Bikavér Ünnepen, gratulálunk Balázs Andrásnak, Darvas Rolandnak, Lamport Józsefnek és Viniczai Sándornak.

A hegybíró külön kiemelte, hogy az idei borünnepen a kulturális kínálat is színesebb volt, ezt a vonalat szeretnék erősíteni a továbbiakban is. Tarsoly József kiemelte: Az egri bikavér – Egy legendás bor története c. könyv ősbemutatója, a Balassi Borseregszemle és a Dobó István Vármúzeum Egri BORkóstoló – a szőlőművelés öröksége című, szőlő-bor témájú virtuális kiállítása is üde színfoltja volt a zenei rendezvények előtti óráknak. „Nagy köszönet a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesületnek is, mivel olyan csodákat hoztak ki, amelyek az eddigi éveket is felülmúlták és a szombati felvonulás is pazar volt, amely során a Heves Megyei Rendőr-Főkapitányság és a Polgárőrség segítsége elengedhetetlen volt” – tette hozzá a főszervező.

A következő évben is folytatódik majd az Egri Csillag Színpad szervezőinek kezdeményezése, miszerint a Zenepavilonnál csak egri vagy egri kötődésű zenekarok lépnek fel, a nagyszínpados produkciókhoz pedig továbbra is igyekszünk országosan ismert zenei előadókat szervezni, bár ez minden évben inkább a rendelkezésre álló pénzügyi keret függvénye.

„Ugyan most egy nagyot pihenünk, de hamarosan elkezdjük a felkészülést a következő évi eseményre. Ha nem lesznek a járványhelyzet vagy bármi más miatt különleges rendelkezések, akkor ismét négynapos lesz az Egri Borok Ünnepe, amelyet újra Szent Donát, a szőlő- és bortermelők védőszentjének napjához igazodva, 2022. július 7-e és 10-e között rendezünk meg az egri Érsekkertben”

– jelentette be Tarsoly József.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB