MENU

Igazi élménybirtok!

2022.07.11.
Szabó Edit

Végy egy nagy adag romantikát, fűszerezd elszántsággal, kitartással, teremtő energiával, szépérzékkel, adj hozzá egy kis innovációt, pergess bele hagyománytiszteletet és szakmai tudást, majd az egésznek ágyazz meg a szükséges tőkével, és figyeld, ahogy cseperedik. Ez a 2015-ben alapított Nap-völgy Élménybirtok receptje. Követni nem könnyű, tisztelni érdemes. Kovács Zsófival, az Élménybirtok egyik alapítójával beszélgettünk… 

Ha jól tudom, a családotokból senki nem foglalkozott korábban szőlővel és borral, most pedig itt van ez a csodálatos pincészet az egri Szépasszony-völgyben. Mi hívta életre?

Az egész egy kirándulással indult. A szüleim a Szépasszony-völgyben sétáltak, és megláttak egy telken egy „Eladó” táblát. Noha nincsenek boros gyökereink, apukám mindig arról ábrándozott, hogy nyugdíjas korára vásárol egy kicsi pincét és hozzá néhány sor szőlőt. Felhívták hát a táblán látható telefonszámot, és apukám az ötvenedik születésnapja alkalmából pincetulajdonos lett.

Ebből a régi házból nőtt ki a borászat?

Sajnos az eredeti épületet nem sikerült megtartani, muszáj volt új alapokra építeni, de amit csak lehetett, átmentettünk – legalább gondolatilag. Az üvegház azért épült, mert a néninek is volt egy üvegháza, ahol a zöldségeit tartotta, a kerti tűzrakóhelyén pedig kültéri kandallót alakítottunk ki. Megvan a régi madáretetője, a rózsakapu. Itt minden tele van emlékkel.

Kezdettől egy nagyobb borászat kialakítása volt a cél?

Amikor az első telket megvettük, még nem gondolkodtunk ilyesmiben. Szerelemprojekt volt, gazdasági elképzelések nélkül. Apukám az üzleti életben tevékenykedik, és szeretett volna a családunk számára valami kézzelfogható örökséget hagyni maga után.

Mi olyan munkakörnyezetből jövünk, ahol a materiális javaknak nagy az értéke, fontos, hogy hogyan jelenünk meg, hogyan beszélünk, és így tovább. Itt viszont elengedhettük magunkat, lazíthattunk, és az jutott eszünkbe, hogy erre talán másnak is igénye lehet. Egy békés, kultúrával átitatott térről álmodtunk, ahol az ember jól érezheti magát, kötöttségek nélkül.

Miért változott meg az elképzelés?

Mert apukám imád teremteni. Épületet, kapcsolatot, portfóliót, bármit, amihez fontos a kreativitás. Amikor már megvolt a pince, vettünk egy kis szőlőültetvényt a Szépasszony-völgyben, és apukámat elkapta a lelkesedés: egyik terület jött a másik után, és mivel a pincében is terjeszkednünk kellett, megvettük az éppen eladóvá vált szomszéd telket.

Jelenleg héthektáros a birtok, amiből négy hektár termő. Tizenhárom szőlőfajtával dolgozunk, az ültetvényeink többek között a Rác-hegyen, a Tót-hegyen, a Pajados-dűlőben és a Nagy-Egeden vannak. 

Ki készíti a borokat?

Gromon Tamás személyében egy igazán komoly, nagy tudású szakembert sikerült megnyernünk erre a feladatra. Tamás ugyanolyan értékközpontú szemlélettel dolgozik, ahogyan mi, minden szőlőtőkéhez úgy viszonyul, mintha az lenne az egyetlen. Azt mondja, hogy a szőlő olyan, mint az emberi szervezet, ezért nem használ komoly vegyszereket, és nem szeret beavatkozni a természetes folyamatokba. 

Milyen stílusú borokat készít a Nap-völgy Borászat?

Tamás abban hisz, hogy a bor élő anyag, és jobban érzi magát egy olyan természetes közegben, ahol lélegezni képes. Így nálunk alapvetően hordós érlelésű borok készülnek, 15-18000 palackot töltünk meg évente. A technológiának is megvan a maga szerepe a folyamatban, de a boraink stílusát egyértelműen a természetközeli szemlélet határozza meg.

Egyelőre főleg vörösborokat készítünk, túlnyomórészt házasításokat, de Tamás nagyon szereti a fehéret is. Mindig azt mondja, hogy a bor az fehér, abban van benne a legkoncentráltabban a napfény. Ennélfogva úgy tervezzük, hogy a következő évjáratokban megadjuk a kellő figyelmet a fehér fajtáknak is, és végül egyenlő arányban lesznek a vörösek és a fehérek a kínálatunkban.

Vannak kiemelt szőlőfajtáitok?

Kékfrankosból van a legnagyobb területünk, de mellette syrah, merlot, kadarka, a két cabernet, tramini, hárslevelű, sárga muskotály, olaszrizling, rajnai rizling, zengő és furmint terem az ültetvényeinken. Elég széles a paletta. 

Te mikor csatlakoztál a vállalkozáshoz?

A pince alapvetően a szüleim álma volt, és bár többször hívtak, úgy éreztem, hogy hasznosabb vagyok a saját területemen. Viszont a birtok növekedett, a feladat szaporodott, és egyre jobban láttam, hogy nem vonhatom ki magam a közös munkából. 2021 májusa óta dolgozom a birtokon.

Mi a szereped a Nap-völgy pincészetben?

A borok értékesítése, a marketing, a borászat vezetése és a vendéglátás tartozik hozzám, de én leginkább házigazdaként gondolok magamra. Minden látogatót úgy fogadok, mintha áthívtam volna a barátaimat. Harmincéves nőként cseppentem bele egy olyan csapatba, ahol nálam csak tapasztaltabb emberek voltak. Eleinte sokszor gondoltam, hogy talán mégsem volt olyan jó ötlet, hogy belevágtam, most meg már azt nem értem, hogy miért nem kezdtem el hamarabb. 

Egy csodálatos komplexumot építettetek fel, amiben jut elég hely a feldolgozónak, a boroknak, és a rendezvénytér is kényelmesen elfér. Folytatódik még az építkezés?

Egyszer majd egy hatapartmanos szálláshelyet is szeretnénk, de az még a jövő zenéje. Egyelőre a jelenlegi feladatainkra koncentrálunk. Szerencsére az emberek kezdenek felfedezni minket, és most már esküvők, családi és céges rendezvények szervezésekor is eszükbe jutunk.

A vendégeket az üvegházban vagy a teraszon várjuk, és a pincében is van egy hangulatos, száz főt befogadó rendezvénytermünk. A séfünk, Szeredi Tamás igazi gyöngyszem, jól működünk együtt. Egyelőre csak az előzetesen bejelentkezőket tudjuk meleg étellel kiszolgálni, az aktuális ételkínálatunkat mindenki megtalálja a weboldalunkon.

Van kedvenc borod a pincészet kínálatából?

Igen! A syrah. Hihetetlen gazdag, és nagyon komoly potenciál van benne. Szeretem a Nap-völgy névre keresztelt fehér házasításunkat is, szép emlékeket ébreszt, ugyanis ez volt a pincészet legelső palackozott tétele.

A kadarkánkat is szívesen kóstolom. Ez a borászunk, Gromon Tamás kedvenc szőlőfajtája, ezért is tettük az ő arcát a címkére. Elfogult vagyok a borainkkal, de látva a vendégek reakcióit, nyugodtan kijelenthetem, hogy felvettük a ritmust, és a borvidék kiváló tételei között is álljuk a próbát. 

Merre tart, hová halad a pincészet? Mi a cél, mi a vízió?

Lehet, hogy sziruposan hangzik, de a cél egyértelműen az értékteremtés. Szeretnénk, ha a Nap-völgy tényleg egy igazi élménybirtok lenne, ahová szívesen jönnek az emberek. Egy kellemes hely, távol a város nyüzsgésétől, ahol jól el lehet tölteni egy délutánt, egy estét, és feltöltődve hazamenni.

Úgy tervezem, hogy lesznek itt koncertek, szervezünk dűlőtúrákat a vendégeink igényei szerint, és egyszer talán lesz majd egy kedves, szerethető minifesztivál is. A borok kiváló minőségűek, a konyhánk színvonalas, és a gasztronómiában nagyon magasra tettük a lécet: szeretnénk Eger legjobbjai közé kerülni. Bízunk benne, hogy sikerül.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB