MENU

Igazi élménybirtok!

2022.07.11.
Szabó Edit

Végy egy nagy adag romantikát, fűszerezd elszántsággal, kitartással, teremtő energiával, szépérzékkel, adj hozzá egy kis innovációt, pergess bele hagyománytiszteletet és szakmai tudást, majd az egésznek ágyazz meg a szükséges tőkével, és figyeld, ahogy cseperedik. Ez a 2015-ben alapított Nap-völgy Élménybirtok receptje. Követni nem könnyű, tisztelni érdemes. Kovács Zsófival, az Élménybirtok egyik alapítójával beszélgettünk… 

Ha jól tudom, a családotokból senki nem foglalkozott korábban szőlővel és borral, most pedig itt van ez a csodálatos pincészet az egri Szépasszony-völgyben. Mi hívta életre?

Az egész egy kirándulással indult. A szüleim a Szépasszony-völgyben sétáltak, és megláttak egy telken egy „Eladó” táblát. Noha nincsenek boros gyökereink, apukám mindig arról ábrándozott, hogy nyugdíjas korára vásárol egy kicsi pincét és hozzá néhány sor szőlőt. Felhívták hát a táblán látható telefonszámot, és apukám az ötvenedik születésnapja alkalmából pincetulajdonos lett.

Ebből a régi házból nőtt ki a borászat?

Sajnos az eredeti épületet nem sikerült megtartani, muszáj volt új alapokra építeni, de amit csak lehetett, átmentettünk – legalább gondolatilag. Az üvegház azért épült, mert a néninek is volt egy üvegháza, ahol a zöldségeit tartotta, a kerti tűzrakóhelyén pedig kültéri kandallót alakítottunk ki. Megvan a régi madáretetője, a rózsakapu. Itt minden tele van emlékkel.

Kezdettől egy nagyobb borászat kialakítása volt a cél?

Amikor az első telket megvettük, még nem gondolkodtunk ilyesmiben. Szerelemprojekt volt, gazdasági elképzelések nélkül. Apukám az üzleti életben tevékenykedik, és szeretett volna a családunk számára valami kézzelfogható örökséget hagyni maga után.

Mi olyan munkakörnyezetből jövünk, ahol a materiális javaknak nagy az értéke, fontos, hogy hogyan jelenünk meg, hogyan beszélünk, és így tovább. Itt viszont elengedhettük magunkat, lazíthattunk, és az jutott eszünkbe, hogy erre talán másnak is igénye lehet. Egy békés, kultúrával átitatott térről álmodtunk, ahol az ember jól érezheti magát, kötöttségek nélkül.

Miért változott meg az elképzelés?

Mert apukám imád teremteni. Épületet, kapcsolatot, portfóliót, bármit, amihez fontos a kreativitás. Amikor már megvolt a pince, vettünk egy kis szőlőültetvényt a Szépasszony-völgyben, és apukámat elkapta a lelkesedés: egyik terület jött a másik után, és mivel a pincében is terjeszkednünk kellett, megvettük az éppen eladóvá vált szomszéd telket.

Jelenleg héthektáros a birtok, amiből négy hektár termő. Tizenhárom szőlőfajtával dolgozunk, az ültetvényeink többek között a Rác-hegyen, a Tót-hegyen, a Pajados-dűlőben és a Nagy-Egeden vannak. 

Ki készíti a borokat?

Gromon Tamás személyében egy igazán komoly, nagy tudású szakembert sikerült megnyernünk erre a feladatra. Tamás ugyanolyan értékközpontú szemlélettel dolgozik, ahogyan mi, minden szőlőtőkéhez úgy viszonyul, mintha az lenne az egyetlen. Azt mondja, hogy a szőlő olyan, mint az emberi szervezet, ezért nem használ komoly vegyszereket, és nem szeret beavatkozni a természetes folyamatokba. 

Milyen stílusú borokat készít a Nap-völgy Borászat?

Tamás abban hisz, hogy a bor élő anyag, és jobban érzi magát egy olyan természetes közegben, ahol lélegezni képes. Így nálunk alapvetően hordós érlelésű borok készülnek, 15-18000 palackot töltünk meg évente. A technológiának is megvan a maga szerepe a folyamatban, de a boraink stílusát egyértelműen a természetközeli szemlélet határozza meg.

Egyelőre főleg vörösborokat készítünk, túlnyomórészt házasításokat, de Tamás nagyon szereti a fehéret is. Mindig azt mondja, hogy a bor az fehér, abban van benne a legkoncentráltabban a napfény. Ennélfogva úgy tervezzük, hogy a következő évjáratokban megadjuk a kellő figyelmet a fehér fajtáknak is, és végül egyenlő arányban lesznek a vörösek és a fehérek a kínálatunkban.

Vannak kiemelt szőlőfajtáitok?

Kékfrankosból van a legnagyobb területünk, de mellette syrah, merlot, kadarka, a két cabernet, tramini, hárslevelű, sárga muskotály, olaszrizling, rajnai rizling, zengő és furmint terem az ültetvényeinken. Elég széles a paletta. 

Te mikor csatlakoztál a vállalkozáshoz?

A pince alapvetően a szüleim álma volt, és bár többször hívtak, úgy éreztem, hogy hasznosabb vagyok a saját területemen. Viszont a birtok növekedett, a feladat szaporodott, és egyre jobban láttam, hogy nem vonhatom ki magam a közös munkából. 2021 májusa óta dolgozom a birtokon.

Mi a szereped a Nap-völgy pincészetben?

A borok értékesítése, a marketing, a borászat vezetése és a vendéglátás tartozik hozzám, de én leginkább házigazdaként gondolok magamra. Minden látogatót úgy fogadok, mintha áthívtam volna a barátaimat. Harmincéves nőként cseppentem bele egy olyan csapatba, ahol nálam csak tapasztaltabb emberek voltak. Eleinte sokszor gondoltam, hogy talán mégsem volt olyan jó ötlet, hogy belevágtam, most meg már azt nem értem, hogy miért nem kezdtem el hamarabb. 

Egy csodálatos komplexumot építettetek fel, amiben jut elég hely a feldolgozónak, a boroknak, és a rendezvénytér is kényelmesen elfér. Folytatódik még az építkezés?

Egyszer majd egy hatapartmanos szálláshelyet is szeretnénk, de az még a jövő zenéje. Egyelőre a jelenlegi feladatainkra koncentrálunk. Szerencsére az emberek kezdenek felfedezni minket, és most már esküvők, családi és céges rendezvények szervezésekor is eszükbe jutunk.

A vendégeket az üvegházban vagy a teraszon várjuk, és a pincében is van egy hangulatos, száz főt befogadó rendezvénytermünk. A séfünk, Szeredi Tamás igazi gyöngyszem, jól működünk együtt. Egyelőre csak az előzetesen bejelentkezőket tudjuk meleg étellel kiszolgálni, az aktuális ételkínálatunkat mindenki megtalálja a weboldalunkon.

Van kedvenc borod a pincészet kínálatából?

Igen! A syrah. Hihetetlen gazdag, és nagyon komoly potenciál van benne. Szeretem a Nap-völgy névre keresztelt fehér házasításunkat is, szép emlékeket ébreszt, ugyanis ez volt a pincészet legelső palackozott tétele.

A kadarkánkat is szívesen kóstolom. Ez a borászunk, Gromon Tamás kedvenc szőlőfajtája, ezért is tettük az ő arcát a címkére. Elfogult vagyok a borainkkal, de látva a vendégek reakcióit, nyugodtan kijelenthetem, hogy felvettük a ritmust, és a borvidék kiváló tételei között is álljuk a próbát. 

Merre tart, hová halad a pincészet? Mi a cél, mi a vízió?

Lehet, hogy sziruposan hangzik, de a cél egyértelműen az értékteremtés. Szeretnénk, ha a Nap-völgy tényleg egy igazi élménybirtok lenne, ahová szívesen jönnek az emberek. Egy kellemes hely, távol a város nyüzsgésétől, ahol jól el lehet tölteni egy délutánt, egy estét, és feltöltődve hazamenni.

Úgy tervezem, hogy lesznek itt koncertek, szervezünk dűlőtúrákat a vendégeink igényei szerint, és egyszer talán lesz majd egy kedves, szerethető minifesztivál is. A borok kiváló minőségűek, a konyhánk színvonalas, és a gasztronómiában nagyon magasra tettük a lécet: szeretnénk Eger legjobbjai közé kerülni. Bízunk benne, hogy sikerül.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB