MENU

Igazi élménybirtok!

2022.07.11.
Szabó Edit

Végy egy nagy adag romantikát, fűszerezd elszántsággal, kitartással, teremtő energiával, szépérzékkel, adj hozzá egy kis innovációt, pergess bele hagyománytiszteletet és szakmai tudást, majd az egésznek ágyazz meg a szükséges tőkével, és figyeld, ahogy cseperedik. Ez a 2015-ben alapított Nap-völgy Élménybirtok receptje. Követni nem könnyű, tisztelni érdemes. Kovács Zsófival, az Élménybirtok egyik alapítójával beszélgettünk… 

Ha jól tudom, a családotokból senki nem foglalkozott korábban szőlővel és borral, most pedig itt van ez a csodálatos pincészet az egri Szépasszony-völgyben. Mi hívta életre?

Az egész egy kirándulással indult. A szüleim a Szépasszony-völgyben sétáltak, és megláttak egy telken egy „Eladó” táblát. Noha nincsenek boros gyökereink, apukám mindig arról ábrándozott, hogy nyugdíjas korára vásárol egy kicsi pincét és hozzá néhány sor szőlőt. Felhívták hát a táblán látható telefonszámot, és apukám az ötvenedik születésnapja alkalmából pincetulajdonos lett.

Ebből a régi házból nőtt ki a borászat?

Sajnos az eredeti épületet nem sikerült megtartani, muszáj volt új alapokra építeni, de amit csak lehetett, átmentettünk – legalább gondolatilag. Az üvegház azért épült, mert a néninek is volt egy üvegháza, ahol a zöldségeit tartotta, a kerti tűzrakóhelyén pedig kültéri kandallót alakítottunk ki. Megvan a régi madáretetője, a rózsakapu. Itt minden tele van emlékkel.

Kezdettől egy nagyobb borászat kialakítása volt a cél?

Amikor az első telket megvettük, még nem gondolkodtunk ilyesmiben. Szerelemprojekt volt, gazdasági elképzelések nélkül. Apukám az üzleti életben tevékenykedik, és szeretett volna a családunk számára valami kézzelfogható örökséget hagyni maga után.

Mi olyan munkakörnyezetből jövünk, ahol a materiális javaknak nagy az értéke, fontos, hogy hogyan jelenünk meg, hogyan beszélünk, és így tovább. Itt viszont elengedhettük magunkat, lazíthattunk, és az jutott eszünkbe, hogy erre talán másnak is igénye lehet. Egy békés, kultúrával átitatott térről álmodtunk, ahol az ember jól érezheti magát, kötöttségek nélkül.

Miért változott meg az elképzelés?

Mert apukám imád teremteni. Épületet, kapcsolatot, portfóliót, bármit, amihez fontos a kreativitás. Amikor már megvolt a pince, vettünk egy kis szőlőültetvényt a Szépasszony-völgyben, és apukámat elkapta a lelkesedés: egyik terület jött a másik után, és mivel a pincében is terjeszkednünk kellett, megvettük az éppen eladóvá vált szomszéd telket.

Jelenleg héthektáros a birtok, amiből négy hektár termő. Tizenhárom szőlőfajtával dolgozunk, az ültetvényeink többek között a Rác-hegyen, a Tót-hegyen, a Pajados-dűlőben és a Nagy-Egeden vannak. 

Ki készíti a borokat?

Gromon Tamás személyében egy igazán komoly, nagy tudású szakembert sikerült megnyernünk erre a feladatra. Tamás ugyanolyan értékközpontú szemlélettel dolgozik, ahogyan mi, minden szőlőtőkéhez úgy viszonyul, mintha az lenne az egyetlen. Azt mondja, hogy a szőlő olyan, mint az emberi szervezet, ezért nem használ komoly vegyszereket, és nem szeret beavatkozni a természetes folyamatokba. 

Milyen stílusú borokat készít a Nap-völgy Borászat?

Tamás abban hisz, hogy a bor élő anyag, és jobban érzi magát egy olyan természetes közegben, ahol lélegezni képes. Így nálunk alapvetően hordós érlelésű borok készülnek, 15-18000 palackot töltünk meg évente. A technológiának is megvan a maga szerepe a folyamatban, de a boraink stílusát egyértelműen a természetközeli szemlélet határozza meg.

Egyelőre főleg vörösborokat készítünk, túlnyomórészt házasításokat, de Tamás nagyon szereti a fehéret is. Mindig azt mondja, hogy a bor az fehér, abban van benne a legkoncentráltabban a napfény. Ennélfogva úgy tervezzük, hogy a következő évjáratokban megadjuk a kellő figyelmet a fehér fajtáknak is, és végül egyenlő arányban lesznek a vörösek és a fehérek a kínálatunkban.

Vannak kiemelt szőlőfajtáitok?

Kékfrankosból van a legnagyobb területünk, de mellette syrah, merlot, kadarka, a két cabernet, tramini, hárslevelű, sárga muskotály, olaszrizling, rajnai rizling, zengő és furmint terem az ültetvényeinken. Elég széles a paletta. 

Te mikor csatlakoztál a vállalkozáshoz?

A pince alapvetően a szüleim álma volt, és bár többször hívtak, úgy éreztem, hogy hasznosabb vagyok a saját területemen. Viszont a birtok növekedett, a feladat szaporodott, és egyre jobban láttam, hogy nem vonhatom ki magam a közös munkából. 2021 májusa óta dolgozom a birtokon.

Mi a szereped a Nap-völgy pincészetben?

A borok értékesítése, a marketing, a borászat vezetése és a vendéglátás tartozik hozzám, de én leginkább házigazdaként gondolok magamra. Minden látogatót úgy fogadok, mintha áthívtam volna a barátaimat. Harmincéves nőként cseppentem bele egy olyan csapatba, ahol nálam csak tapasztaltabb emberek voltak. Eleinte sokszor gondoltam, hogy talán mégsem volt olyan jó ötlet, hogy belevágtam, most meg már azt nem értem, hogy miért nem kezdtem el hamarabb. 

Egy csodálatos komplexumot építettetek fel, amiben jut elég hely a feldolgozónak, a boroknak, és a rendezvénytér is kényelmesen elfér. Folytatódik még az építkezés?

Egyszer majd egy hatapartmanos szálláshelyet is szeretnénk, de az még a jövő zenéje. Egyelőre a jelenlegi feladatainkra koncentrálunk. Szerencsére az emberek kezdenek felfedezni minket, és most már esküvők, családi és céges rendezvények szervezésekor is eszükbe jutunk.

A vendégeket az üvegházban vagy a teraszon várjuk, és a pincében is van egy hangulatos, száz főt befogadó rendezvénytermünk. A séfünk, Szeredi Tamás igazi gyöngyszem, jól működünk együtt. Egyelőre csak az előzetesen bejelentkezőket tudjuk meleg étellel kiszolgálni, az aktuális ételkínálatunkat mindenki megtalálja a weboldalunkon.

Van kedvenc borod a pincészet kínálatából?

Igen! A syrah. Hihetetlen gazdag, és nagyon komoly potenciál van benne. Szeretem a Nap-völgy névre keresztelt fehér házasításunkat is, szép emlékeket ébreszt, ugyanis ez volt a pincészet legelső palackozott tétele.

A kadarkánkat is szívesen kóstolom. Ez a borászunk, Gromon Tamás kedvenc szőlőfajtája, ezért is tettük az ő arcát a címkére. Elfogult vagyok a borainkkal, de látva a vendégek reakcióit, nyugodtan kijelenthetem, hogy felvettük a ritmust, és a borvidék kiváló tételei között is álljuk a próbát. 

Merre tart, hová halad a pincészet? Mi a cél, mi a vízió?

Lehet, hogy sziruposan hangzik, de a cél egyértelműen az értékteremtés. Szeretnénk, ha a Nap-völgy tényleg egy igazi élménybirtok lenne, ahová szívesen jönnek az emberek. Egy kellemes hely, távol a város nyüzsgésétől, ahol jól el lehet tölteni egy délutánt, egy estét, és feltöltődve hazamenni.

Úgy tervezem, hogy lesznek itt koncertek, szervezünk dűlőtúrákat a vendégeink igényei szerint, és egyszer talán lesz majd egy kedves, szerethető minifesztivál is. A borok kiváló minőségűek, a konyhánk színvonalas, és a gasztronómiában nagyon magasra tettük a lécet: szeretnénk Eger legjobbjai közé kerülni. Bízunk benne, hogy sikerül.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB