MENU

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a szervezet elnökét.

Biztosan különösen nagy az izgalom ebben az időszakban, hiszen a covid miatt 2020-ban tudtátok utoljára megrendezni az Egri Borok Bálját. Mire számíthatnak azok, akik idén részt vesznek az eseményen?

Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének célja az Egri borvidék és borainak népszerűsítése, a magyar és a helyi szőlőtermesztés és borászati hagyományok felelevenítése, ápolása és terjesztése, megőrizve a vidék borainak gasztronómiához kötődő tradícióit.

Közösségünk hivatása tükrében az Egri Borok Báljának megszervezése az év egyik legfontosabb eseménye számunkra. A rendezvényen vendégeink partnerükkel, barátaikkal személyesen találkozhatnak neves egri borászatok képviselőivel és remek boraikkal.

Hogy áll össze az idei program?

A bált január 28-án este hét órától rendezzük meg a Hotel Eger & Park Konferenciatermében. Az esemény díszvendége a 2021-es év Egri Bortermelője, dr. Gál Lajos lesz.

Vendégeinket már fél héttől a Thummerer Pincészet pezsgőjével fogadjuk, majd köszöntőt mondunk és koccintunk azzal a borral, amelyet az Egri Borbarát Hölgyek 2022-ben boruknak választottak: a 2021-es évjáratú Thummerer Egri Csillag Classicussal.

Ezt követi az egri borokra hangolt vacsora, majd megnyit a Borbár, ahol a vendégek keresztmetszetet kaphatnak az Egri borvidék boraiból. A tánchoz a zenéről a GondaMusic Band gondoskodik. Az éjfélt szokásaink szerint tombolával és értékes nyereményeivel köszöntjük, majd töltött káposztát szolgálunk fel, és a tánc folytatódik hajnalig.

Milyen fogások és borok alkotják a bál menüjét?

Az előétel konfitált kacsamáj lesz, amelyet birsalmapürén pirított minikaláccsal és Gál Lajos 2021-es Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior borával szolgálunk fel. Ezt követik a mangalica-szűzérmék baconben, ezek mellé aszalt meggyes jus és csicsókagalette érkezik a tányérra, a poharakba pedig a Tóth Ferenc Pincészet 2018-as Várvédő Egri Bikavér Superior tétele.

A következő fogást szintén bikavérrel párosítottuk. A konfitált marhapofához, amit pikoló vargányával, édesburgonya-pürével és lilakáposzta-fasírttal kombinált a séf, Gál Lajos 2018-as Sík-Hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior borát illesztettük. Végül a desszert dupla csokis moelleux lesz áfonyával és a Varsányi Pincészet 2019-es Debrői Hárslevelű Superior desszertborával.

Hogyan foglalható asztal az eseményre?

Jegyeket e-mailen keresztül nálam lehet igényelni az egri.borbaratholgyek@gmail.com címen. A belépő 35 000 forintba kerül, és tartalmazza a teljes programon való részvételt a köszöntő boroktól a vacsorán és a táncmulatságon át egészen az éjféli töltött káposztáig.

Örülünk annak, hogy sok új és visszatérő vendéget köszönthetünk Egerből, emellett azonban az is fontos számunkra, hogy más országrészekből is érkeznek borkedvelők a bálra, számukra igény esetén a hotel 35 000 forintért biztosít standard kétágyas szobát erre az éjszakára.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB