MENU

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a szervezet elnökét.

Biztosan különösen nagy az izgalom ebben az időszakban, hiszen a covid miatt 2020-ban tudtátok utoljára megrendezni az Egri Borok Bálját. Mire számíthatnak azok, akik idén részt vesznek az eseményen?

Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének célja az Egri borvidék és borainak népszerűsítése, a magyar és a helyi szőlőtermesztés és borászati hagyományok felelevenítése, ápolása és terjesztése, megőrizve a vidék borainak gasztronómiához kötődő tradícióit.

Közösségünk hivatása tükrében az Egri Borok Báljának megszervezése az év egyik legfontosabb eseménye számunkra. A rendezvényen vendégeink partnerükkel, barátaikkal személyesen találkozhatnak neves egri borászatok képviselőivel és remek boraikkal.

Hogy áll össze az idei program?

A bált január 28-án este hét órától rendezzük meg a Hotel Eger & Park Konferenciatermében. Az esemény díszvendége a 2021-es év Egri Bortermelője, dr. Gál Lajos lesz.

Vendégeinket már fél héttől a Thummerer Pincészet pezsgőjével fogadjuk, majd köszöntőt mondunk és koccintunk azzal a borral, amelyet az Egri Borbarát Hölgyek 2022-ben boruknak választottak: a 2021-es évjáratú Thummerer Egri Csillag Classicussal.

Ezt követi az egri borokra hangolt vacsora, majd megnyit a Borbár, ahol a vendégek keresztmetszetet kaphatnak az Egri borvidék boraiból. A tánchoz a zenéről a GondaMusic Band gondoskodik. Az éjfélt szokásaink szerint tombolával és értékes nyereményeivel köszöntjük, majd töltött káposztát szolgálunk fel, és a tánc folytatódik hajnalig.

Milyen fogások és borok alkotják a bál menüjét?

Az előétel konfitált kacsamáj lesz, amelyet birsalmapürén pirított minikaláccsal és Gál Lajos 2021-es Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior borával szolgálunk fel. Ezt követik a mangalica-szűzérmék baconben, ezek mellé aszalt meggyes jus és csicsókagalette érkezik a tányérra, a poharakba pedig a Tóth Ferenc Pincészet 2018-as Várvédő Egri Bikavér Superior tétele.

A következő fogást szintén bikavérrel párosítottuk. A konfitált marhapofához, amit pikoló vargányával, édesburgonya-pürével és lilakáposzta-fasírttal kombinált a séf, Gál Lajos 2018-as Sík-Hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior borát illesztettük. Végül a desszert dupla csokis moelleux lesz áfonyával és a Varsányi Pincészet 2019-es Debrői Hárslevelű Superior desszertborával.

Hogyan foglalható asztal az eseményre?

Jegyeket e-mailen keresztül nálam lehet igényelni az egri.borbaratholgyek@gmail.com címen. A belépő 35 000 forintba kerül, és tartalmazza a teljes programon való részvételt a köszöntő boroktól a vacsorán és a táncmulatságon át egészen az éjféli töltött káposztáig.

Örülünk annak, hogy sok új és visszatérő vendéget köszönthetünk Egerből, emellett azonban az is fontos számunkra, hogy más országrészekből is érkeznek borkedvelők a bálra, számukra igény esetén a hotel 35 000 forintért biztosít standard kétágyas szobát erre az éjszakára.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB