MENU

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a szervezet elnökét.

Biztosan különösen nagy az izgalom ebben az időszakban, hiszen a covid miatt 2020-ban tudtátok utoljára megrendezni az Egri Borok Bálját. Mire számíthatnak azok, akik idén részt vesznek az eseményen?

Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének célja az Egri borvidék és borainak népszerűsítése, a magyar és a helyi szőlőtermesztés és borászati hagyományok felelevenítése, ápolása és terjesztése, megőrizve a vidék borainak gasztronómiához kötődő tradícióit.

Közösségünk hivatása tükrében az Egri Borok Báljának megszervezése az év egyik legfontosabb eseménye számunkra. A rendezvényen vendégeink partnerükkel, barátaikkal személyesen találkozhatnak neves egri borászatok képviselőivel és remek boraikkal.

Hogy áll össze az idei program?

A bált január 28-án este hét órától rendezzük meg a Hotel Eger & Park Konferenciatermében. Az esemény díszvendége a 2021-es év Egri Bortermelője, dr. Gál Lajos lesz.

Vendégeinket már fél héttől a Thummerer Pincészet pezsgőjével fogadjuk, majd köszöntőt mondunk és koccintunk azzal a borral, amelyet az Egri Borbarát Hölgyek 2022-ben boruknak választottak: a 2021-es évjáratú Thummerer Egri Csillag Classicussal.

Ezt követi az egri borokra hangolt vacsora, majd megnyit a Borbár, ahol a vendégek keresztmetszetet kaphatnak az Egri borvidék boraiból. A tánchoz a zenéről a GondaMusic Band gondoskodik. Az éjfélt szokásaink szerint tombolával és értékes nyereményeivel köszöntjük, majd töltött káposztát szolgálunk fel, és a tánc folytatódik hajnalig.

Milyen fogások és borok alkotják a bál menüjét?

Az előétel konfitált kacsamáj lesz, amelyet birsalmapürén pirított minikaláccsal és Gál Lajos 2021-es Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior borával szolgálunk fel. Ezt követik a mangalica-szűzérmék baconben, ezek mellé aszalt meggyes jus és csicsókagalette érkezik a tányérra, a poharakba pedig a Tóth Ferenc Pincészet 2018-as Várvédő Egri Bikavér Superior tétele.

A következő fogást szintén bikavérrel párosítottuk. A konfitált marhapofához, amit pikoló vargányával, édesburgonya-pürével és lilakáposzta-fasírttal kombinált a séf, Gál Lajos 2018-as Sík-Hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior borát illesztettük. Végül a desszert dupla csokis moelleux lesz áfonyával és a Varsányi Pincészet 2019-es Debrői Hárslevelű Superior desszertborával.

Hogyan foglalható asztal az eseményre?

Jegyeket e-mailen keresztül nálam lehet igényelni az egri.borbaratholgyek@gmail.com címen. A belépő 35 000 forintba kerül, és tartalmazza a teljes programon való részvételt a köszöntő boroktól a vacsorán és a táncmulatságon át egészen az éjféli töltött káposztáig.

Örülünk annak, hogy sok új és visszatérő vendéget köszönthetünk Egerből, emellett azonban az is fontos számunkra, hogy más országrészekből is érkeznek borkedvelők a bálra, számukra igény esetén a hotel 35 000 forintért biztosít standard kétágyas szobát erre az éjszakára.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB