Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját
Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a szervezet elnökét.
Biztosan különösen nagy az izgalom ebben az időszakban, hiszen a covid miatt 2020-ban tudtátok utoljára megrendezni az Egri Borok Bálját. Mire számíthatnak azok, akik idén részt vesznek az eseményen?
Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének célja az Egri borvidék és borainak népszerűsítése, a magyar és a helyi szőlőtermesztés és borászati hagyományok felelevenítése, ápolása és terjesztése, megőrizve a vidék borainak gasztronómiához kötődő tradícióit.
Közösségünk hivatása tükrében az Egri Borok Báljának megszervezése az év egyik legfontosabb eseménye számunkra. A rendezvényen vendégeink partnerükkel, barátaikkal személyesen találkozhatnak neves egri borászatok képviselőivel és remek boraikkal.
Hogy áll össze az idei program?
A bált január 28-án este hét órától rendezzük meg a Hotel Eger & Park Konferenciatermében. Az esemény díszvendége a 2021-es év Egri Bortermelője, dr. Gál Lajos lesz.
Vendégeinket már fél héttől a Thummerer Pincészet pezsgőjével fogadjuk, majd köszöntőt mondunk és koccintunk azzal a borral, amelyet az Egri Borbarát Hölgyek 2022-ben boruknak választottak: a 2021-es évjáratú Thummerer Egri Csillag Classicussal.
Ezt követi az egri borokra hangolt vacsora, majd megnyit a Borbár, ahol a vendégek keresztmetszetet kaphatnak az Egri borvidék boraiból. A tánchoz a zenéről a GondaMusic Band gondoskodik. Az éjfélt szokásaink szerint tombolával és értékes nyereményeivel köszöntjük, majd töltött káposztát szolgálunk fel, és a tánc folytatódik hajnalig.
Milyen fogások és borok alkotják a bál menüjét?
Az előétel konfitált kacsamáj lesz, amelyet birsalmapürén pirított minikaláccsal és Gál Lajos 2021-es Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior borával szolgálunk fel. Ezt követik a mangalica-szűzérmék baconben, ezek mellé aszalt meggyes jus és csicsókagalette érkezik a tányérra, a poharakba pedig a Tóth Ferenc Pincészet 2018-as Várvédő Egri Bikavér Superior tétele.
A következő fogást szintén bikavérrel párosítottuk. A konfitált marhapofához, amit pikoló vargányával, édesburgonya-pürével és lilakáposzta-fasírttal kombinált a séf, Gál Lajos 2018-as Sík-Hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior borát illesztettük. Végül a desszert dupla csokis moelleux lesz áfonyával és a Varsányi Pincészet 2019-es Debrői Hárslevelű Superior desszertborával.
Hogyan foglalható asztal az eseményre?
Jegyeket e-mailen keresztül nálam lehet igényelni az egri.borbaratholgyek@gmail.com címen. A belépő 35 000 forintba kerül, és tartalmazza a teljes programon való részvételt a köszöntő boroktól a vacsorán és a táncmulatságon át egészen az éjféli töltött káposztáig.
Örülünk annak, hogy sok új és visszatérő vendéget köszönthetünk Egerből, emellett azonban az is fontos számunkra, hogy más országrészekből is érkeznek borkedvelők a bálra, számukra igény esetén a hotel 35 000 forintért biztosít standard kétágyas szobát erre az éjszakára.
Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.