MENU

Idén is vár az Egri Csillag Weekend

2023.04.14.
Győrfi Alexandra

Április 28. és május 1. között rendezik meg ismét az Egri Csillag Weekendet, mely a tavasz borát, az egri csillagot helyezi előtérbe. Tudj meg többet a rendezvény idei felhozataláról és kínálatáról a rendezvény főszervezőjével, Berényi Tamással készített interjúnkból!

Már harmadik éve vagy a főszervezője az Egri Csillag Weekendnek, mik számodra a legfontosabb értékei ennek a rendezvénynek? 

Nagy öröm számomra, hogy mi szervezhetjük ezt az eseményt, hiszen a város életében ez egy meghatározó program. Ezzel indítjuk a rendezvényszezont Egerben, ilyenkor megtelik a város turistákkal, és a tavasz beköszöntével az egriek is végre kiszabadulhatnak, így együtt tölthetünk több napot a városunk főterén. 

Különösképp fontos, hogy Eger mozgatórugóinak, vagyis a borászatoknak biztosítunk teret a boraik – leginkább a legújabb egri csillag – bemutatására. Itt találkozhatnak a borászok és a borfogyasztók, beszélhetnek, kóstolhatnak, mindezt jó hangulatban, zenei programokkal kísérve.

Ilyenkor a Dobó tér átalakul egy igazi vásári forgataggá, amilyen anno is volt a város szívében. Zsivaj, jókedv, árusok, portékák, s mindeközben borászok mérik a borukat. A városunkba látogatók ilyenkor belekóstolhatnak abba, amit büszkén mutatunk meg nekik, hogy milyen az egri hangulat, ételek, italok, mindezt egyedi barokk környezetben.

Milyen borkínálatra számíthatnak a vendégek?

A borászatok célja, hogy bemutassák a legfrissebb egri csillagokat. Minden kiállító ezzel készül leginkább, de mellette más fehér-, rozé- és vörösborokkal is várják a vendégeket. Három kategóriáról beszélhetünk az egri csillag esetében: a classicus, a superior és a grand superior borokról. Aki szeretne elmélyülni az egri csillagok varázsában, most megteheti, és személyesen a borászoktól tudhatja meg azt, amire kíváncsi.

Szerinted miért illik az egri csillag bortípus a tavaszhoz?

Mindenki ismeri a tavasz érzését, amikor levehetjük a nagykabátot, kimozdulhatunk a természetbe, arcunkat megsüti az első napsugár, szabadnak érezzük magunkat. Ezt a frissességérzést adja vissza az egri csillag.

Ilyenkor – amikor végre megérkezik a jó idő, a nap sugarai felébresztik a természetet és vele együtt bennünket is – szívesen kortyolunk bele ebbe a zamatos, üde bortípusba, amit a tavasz hoz el nekünk.

Ha egy fesztiválon a borok fontos szerepet töltenek be, ott jelentősége van az ételeknek is. Mit lehet tudni az idei gasztrofelhozatalról?

Idén is érkeznek foodtruckok, és mellette az édesszájúaknak is kedvezünk. Újra Egerbe érkeznek Mancsóék, akik az igazi vidéki ízeket hozzák el nekünk egy modern hentesüzlet formájában, hamburgerrel, húsos szendvicsekkel és más finomságokkal. Aki egy kis édességre vágyik, annak ajánljuk a hazai kürtöskalácsot vagy a ma trendi churrost. Ha bor, akkor sajt, így természetesen jelen lesz egy kézműves sajtmanufaktúra is az eseményen.

Kik lesznek idén a legérdekesebb fellépők?

Péntektől vasárnap estig készülünk színpadi programokkal, főként akusztikus vonalon. Arra törekedtünk, hogy a színpadi produkció ne zavarja a téren borozó közönséget, hanem plusz hangulatot adjon. A legdallamosabb mai slágerek és korábbi örökzöldek is elhangzanak, hiszen több fellépő coverzenekarként lép az Egri Csillag Weekend színpadára.

Velünk lesz az Andörkaver, a The Feelgood, a Monacoustic és a Strong Threesome Band, a Báder Elemér + Molnár Dániel duó és Báder Elemér triója is egy kis jazzhangulattal. Az élő zene után Hütter gondoskodik a legnagyobb slágerekről.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

A rendezvény támogatója:

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB