MENU

Idén is vár az Egri Csillag Weekend

2023.04.14.
Győrfi Alexandra

Április 28. és május 1. között rendezik meg ismét az Egri Csillag Weekendet, mely a tavasz borát, az egri csillagot helyezi előtérbe. Tudj meg többet a rendezvény idei felhozataláról és kínálatáról a rendezvény főszervezőjével, Berényi Tamással készített interjúnkból!

Már harmadik éve vagy a főszervezője az Egri Csillag Weekendnek, mik számodra a legfontosabb értékei ennek a rendezvénynek? 

Nagy öröm számomra, hogy mi szervezhetjük ezt az eseményt, hiszen a város életében ez egy meghatározó program. Ezzel indítjuk a rendezvényszezont Egerben, ilyenkor megtelik a város turistákkal, és a tavasz beköszöntével az egriek is végre kiszabadulhatnak, így együtt tölthetünk több napot a városunk főterén. 

Különösképp fontos, hogy Eger mozgatórugóinak, vagyis a borászatoknak biztosítunk teret a boraik – leginkább a legújabb egri csillag – bemutatására. Itt találkozhatnak a borászok és a borfogyasztók, beszélhetnek, kóstolhatnak, mindezt jó hangulatban, zenei programokkal kísérve.

Ilyenkor a Dobó tér átalakul egy igazi vásári forgataggá, amilyen anno is volt a város szívében. Zsivaj, jókedv, árusok, portékák, s mindeközben borászok mérik a borukat. A városunkba látogatók ilyenkor belekóstolhatnak abba, amit büszkén mutatunk meg nekik, hogy milyen az egri hangulat, ételek, italok, mindezt egyedi barokk környezetben.

Milyen borkínálatra számíthatnak a vendégek?

A borászatok célja, hogy bemutassák a legfrissebb egri csillagokat. Minden kiállító ezzel készül leginkább, de mellette más fehér-, rozé- és vörösborokkal is várják a vendégeket. Három kategóriáról beszélhetünk az egri csillag esetében: a classicus, a superior és a grand superior borokról. Aki szeretne elmélyülni az egri csillagok varázsában, most megteheti, és személyesen a borászoktól tudhatja meg azt, amire kíváncsi.

Szerinted miért illik az egri csillag bortípus a tavaszhoz?

Mindenki ismeri a tavasz érzését, amikor levehetjük a nagykabátot, kimozdulhatunk a természetbe, arcunkat megsüti az első napsugár, szabadnak érezzük magunkat. Ezt a frissességérzést adja vissza az egri csillag.

Ilyenkor – amikor végre megérkezik a jó idő, a nap sugarai felébresztik a természetet és vele együtt bennünket is – szívesen kortyolunk bele ebbe a zamatos, üde bortípusba, amit a tavasz hoz el nekünk.

Ha egy fesztiválon a borok fontos szerepet töltenek be, ott jelentősége van az ételeknek is. Mit lehet tudni az idei gasztrofelhozatalról?

Idén is érkeznek foodtruckok, és mellette az édesszájúaknak is kedvezünk. Újra Egerbe érkeznek Mancsóék, akik az igazi vidéki ízeket hozzák el nekünk egy modern hentesüzlet formájában, hamburgerrel, húsos szendvicsekkel és más finomságokkal. Aki egy kis édességre vágyik, annak ajánljuk a hazai kürtöskalácsot vagy a ma trendi churrost. Ha bor, akkor sajt, így természetesen jelen lesz egy kézműves sajtmanufaktúra is az eseményen.

Kik lesznek idén a legérdekesebb fellépők?

Péntektől vasárnap estig készülünk színpadi programokkal, főként akusztikus vonalon. Arra törekedtünk, hogy a színpadi produkció ne zavarja a téren borozó közönséget, hanem plusz hangulatot adjon. A legdallamosabb mai slágerek és korábbi örökzöldek is elhangzanak, hiszen több fellépő coverzenekarként lép az Egri Csillag Weekend színpadára.

Velünk lesz az Andörkaver, a The Feelgood, a Monacoustic és a Strong Threesome Band, a Báder Elemér + Molnár Dániel duó és Báder Elemér triója is egy kis jazzhangulattal. Az élő zene után Hütter gondoskodik a legnagyobb slágerekről.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

A rendezvény támogatója:

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB