MENU

Hogyan kóstoljunk egri bikavért?

2021.10.12.
Mészáros Gabriella

Lehet, hogy a kérdésre adandó válaszunk lakonikusan annyi lenne: nyitottan.

Eger potenciálisan komoly lehetőségeket rejt magában. Bikavéren innen és túl érdemes mind jobban közelíteni fajtákkal és borokkal az egri adottságokhoz. 

A receptet többnyire ismerjük: egészséges és érett szőlő, alacsony erjesztési hőmérséklet, visszafogott hordóhasználat. Az elérési út és maga a megvalósítás persze ennél jóval bonyolultabb. De ha a gazda jól válogatja össze a szőlőfajtákat – minimum négyféle kell belőle ahhoz, hogy egri bikavért készíthessen –, a bor gerincét adó kékfrankos kellően érett és elég koncentrált, a többi fajta kiválasztása és a házasítási arányok már jó, ha valóban a pincészet egyéniségét fejezik ki.

Évről évre csiszolódik a bikavér borok stílusa. Egyértelmű, hogy Egerben a hangsúly a savakon és a remek gyümölcsösségen van, valamint a termőhelyi karakteren. Nincs mindenkire érvényes receptúra. De mégsem mondhatjuk: ahány ház, annyi egri bikavér… Mégpedig azért nem, mert hiába szabad valamelyest a gazda keze a választásban, a kékfrankosvonal mégiscsak állandó kiindulásnak tekinthető. A jó kékfrankos pedig szintén a savakról szól, friss és lendületes gyümölcsösségről, kevesebb és visszafogott tannintartalomról. A cserzőanyag származhat bogyóhéjból és hordóból is, jó esetben valamennyi mindkettőből. Egy biztos: itt, ebben a körben nem uralkodhat, ha kóstoljuk a bort.

Bármilyen stílusú bor is kerül a poharunkba, érdemes a kóstolás előtt legalább 15-20 perccel kibontani, és kicsit meglevegőztetni. Ez a palack felbontását és egy kis mennyiség pohárba kitöltését jelenti. Erre a tannintartalomra tekintet nélkül minden palackozott bornak igénye és szüksége van. 

Ha vastagabb, koncentráltabb borral van dolgunk, akár a dekantálás is szóba jöhet. Ennek eldöntéséhez a legjobb, ha megkóstoljuk a bort, és így döntünk. Ha úgy érezzük, hogy a bor a dugó kihúzásakor már tökéletes formában van, akkor elég csak a fenti „20 perces” szabályt követni. Viszont ha azt éreznénk, hogy a bor még zárkózott, nem tudott kellően kinyílni, nos, akkor töltsük ki valamilyen, kizárólag erre a célra használt kancsóba, dekantáló edénybe. Időnként ellenőrizzük a bort, és ha még mindig visszafogottnak érezzük, kaphat további levegőt.

A vörösborok ideális kóstolási hőmérséklete 15-16 fok körül van. Szobahőmérsékletnek mondjuk ugyan, de ez nem a 21. századi európai ember által kellemesnek talált hőfokot jelenti. Mindig inkább valamivel hűvösebben kínáljuk a borokat, mert a pohárban gyorsan felmelegszik. Visszahűteni a kitöltést követően már biztosan nem tudjuk, így jobb, ha picit inkább aláhűtjük a palackokat.

Sajátos vonzalmunkat az egri bikavér borokhoz az is alátámasztja, hogy a bor stílusából eredően remek ételkísérő is. Mindegy szinte, hogy egyik-másik pince tanninosabb fajtákat használ-e a kékfrankos mellett vagy a könnyed kadarkát, pinot noirt vagy zweigeltet, bármelyik változat képes komoly kihívással is szembenézni az asztalon. Mert étel és bor dolgában a lényeg a savakban rejlik. 

Ha a bikavértől megkapjuk a lendületet, sok gyümölcsös és fűszeres aromát, érett tanninokat, remek dolgokat élhetünk át az együttkóstolás során. Vadpörkölt vagy meggyes rétes egyaránt lehet társa egy jó egri bikavérek, már csak a megfelelő bort kell kiválasztanunk. Hogy hogyan? Egy kis gyakorlással. 

Használjunk kifogástalan borospoharat, tulipán formát, nagyobb kehellyel. Töltsünk bele bort a pohár legpocakosabb részéig – de ne többet! Ugyanis a bor illata csak akkor tud majd feltárulni előttünk, ha meg tudjuk forgatni a poharunkban, és hagyjuk, hogy a pohár falán a bor lecsorogjon. Ilyenkor nyílik meg számunkra a bor illata, ami a legtöbbet mondja el magáról a borról. 

Fűszeres, gyümölcsös, esetleg hordós jegyeket érezhetünk benne. Lehet ez egy finom, friss meggyes-málnás kosár vagy éppen szegfűszeggel teli szilvaillat, csokoládés felhanggal. A lényeg a tisztaság, a határozottság, a kellemes benyomás. Szájba véve száraznak kell lennie, de élénknek, gyümölcsösnek, jó savakkal, puha tanninnal. Ha a vörösbor kellemetlenül tapadós érzést vált ki a nyálkahártyán, az semmi jót nem jelent. Lehet ugyan erőteljesebb az összehúzó hatás, de a bor lenyomata, az utolsó érintés a gyümölcs és a savak elegyétől kell hogy jöjjön. Hosszan elnyúló, tartós élvezetet várunk, a szájat betöltő, kiegyensúlyozott borélményt.

További cikkek

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB

Az Egri Vár bora 2025 I Felhívás

2025.03.01.

Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, a nemzetközi turizmusban is meghatározó Egri Vár keresi az egri borvidék legkiválóbb borát, hogy öregbítse az egri borgasztronómia hírnevét. 

A Vár számára fontos, hogy a borvidék emblematikus borai, a hungarikum Egri Bikavér, az Egri Csillag, valamint az Egri Rozé az Egri Várban is megjelenhessen és a látogatók az emlékek mellett ezeket a borokat is magukkal vigyék az otthonaikba.

Pályázni az Egri borvidék bortermelő vállalkozásai tudnak, palackozott Egri Védett Eredetű (OEM) boraikkal, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek és Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek.

A meghirdetett kategóriák a következők:

  • Egri Csillag
  • Egri Rozé
  • Egri Bikavér

Az Egri Vár a fenti kategóriák nyertes tételeiből várhatóan 100 palackot vásárol az év folyamán, amiket a saját csatornáin keresztül értékesít.

A minták beküldésére 2025. március 3-21-e között van lehetőség.

Az eredményhirdetésre 2025. áprilisában kerül sor.

A részletes felhívás elérhető a www.egrivar.hu/hu/hirek/c/az-egri-var-bora-2025 oldalon.

TOVÁBB

29. Egri Borvidéki Borverseny | Felhívás

2025.02.17.

Második alkalommal kerül megrendezésre év elején – februárban – az Egri Borvidéki Borverseny. 

Nevezni az Egri Borvidéken termelt szőlőből készült borokkal lehet, melynek idén feltétele, hogy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezzenek a borok. A benevezett bormintákból a verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa) kell eljuttatni legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget palackosan legkésőbb 2025. február 21-ig és egyidejűleg kitölteni az online nevezési lapot az alábbi szövegre kattintva:

Minta online nevezése itt.

Verseny időpontja | 2025. február 27., csütörtök 09:00 
Helyszín | Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.
Mintagyűjtés | 2025. február 21-ig | nyitvatartási időben

Rendező és a minták átvételének helyszíne | Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Kőlyuktető | EKKE Szőlészeti-Borászati kutató épülete

NEVEZÉSI DÍJ BORONKÉNT
1-4 bor esetén: 10.000 Ft
5-9 bor esetén: 7.500 Ft
10 vagy több bor esetén: 5.000 Ft

HÉT KATEGÓRIA BORAI KERÜLNEK BÍRÁLATRA

1. Fehér borok | 2. Egri Csillag | 3. Debrői Hárslevelű | 4. Desszert borok | 5. Rozé borok | 6. Vörös/Siller borok | 7. Egri Bikavér

AZ ÉRMEK AZ ALÁBBI PONTRENDSZER SZERINT KERÜLNEK ODAÍTÉLÉSRE

Nagy Aranyérem: 92,0 – 100 pont
Aranyérem: 87,0 – 91,9 pont
Ezüstérem: 82,0 – 86,9 pont

MIÉRT ÉRDEMES NEVEZNI

Az érmes pontszámot elért borok 30%-a oklevélben, továbbá kategóriánként külön a legjobb bor kiválasztásával különdíjban részesülnek melyek boros rendezvényünkön személyesen, akadályoztatás esetén postai úton kerülnek átadásra a díjazottaknak.

Az Egri Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert boroknak az EBHT támogatásként biztosítja az Országos Borversenyre történő nevezéséhez a nevezési díj felét, így a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásával együtt a nevezés ingyenessé válik.

Az Egri Bikavér kategóriában résztvevő borokból az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsoráján az akkor rendelkezésre álló, legmagasabb pontszámot elért Bikavérek közül kiválasztottak kerülnek majd bemutatásra.

Csak a Borvidéki Borversenyen nevező borászatok részesülhetnek kiállítói támogatásban azokon a borvidéki boros rendezvényeken, melyekre az EBHT a támogatás igénylésének a lehetőségét meghirdeti.

A beérkezett borok bírálását nagy gyakorlattal, hozzáértéssel és elismertséggel rendelkező szakemberekből álló bizottságok végzik.

Az Egri Borvidéki Borverseny, a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak az elért eredmények.

Fő támogatónk az Amorim Cork Hungary Zrt.

Csúziker Kft.

Cellarius Kft.

TOVÁBB