MENU

Hogyan kóstoljunk egri bikavért?

2021.10.12.
Mészáros Gabriella

Lehet, hogy a kérdésre adandó válaszunk lakonikusan annyi lenne: nyitottan.

Eger potenciálisan komoly lehetőségeket rejt magában. Bikavéren innen és túl érdemes mind jobban közelíteni fajtákkal és borokkal az egri adottságokhoz. 

A receptet többnyire ismerjük: egészséges és érett szőlő, alacsony erjesztési hőmérséklet, visszafogott hordóhasználat. Az elérési út és maga a megvalósítás persze ennél jóval bonyolultabb. De ha a gazda jól válogatja össze a szőlőfajtákat – minimum négyféle kell belőle ahhoz, hogy egri bikavért készíthessen –, a bor gerincét adó kékfrankos kellően érett és elég koncentrált, a többi fajta kiválasztása és a házasítási arányok már jó, ha valóban a pincészet egyéniségét fejezik ki.

Évről évre csiszolódik a bikavér borok stílusa. Egyértelmű, hogy Egerben a hangsúly a savakon és a remek gyümölcsösségen van, valamint a termőhelyi karakteren. Nincs mindenkire érvényes receptúra. De mégsem mondhatjuk: ahány ház, annyi egri bikavér… Mégpedig azért nem, mert hiába szabad valamelyest a gazda keze a választásban, a kékfrankosvonal mégiscsak állandó kiindulásnak tekinthető. A jó kékfrankos pedig szintén a savakról szól, friss és lendületes gyümölcsösségről, kevesebb és visszafogott tannintartalomról. A cserzőanyag származhat bogyóhéjból és hordóból is, jó esetben valamennyi mindkettőből. Egy biztos: itt, ebben a körben nem uralkodhat, ha kóstoljuk a bort.

Bármilyen stílusú bor is kerül a poharunkba, érdemes a kóstolás előtt legalább 15-20 perccel kibontani, és kicsit meglevegőztetni. Ez a palack felbontását és egy kis mennyiség pohárba kitöltését jelenti. Erre a tannintartalomra tekintet nélkül minden palackozott bornak igénye és szüksége van. 

Ha vastagabb, koncentráltabb borral van dolgunk, akár a dekantálás is szóba jöhet. Ennek eldöntéséhez a legjobb, ha megkóstoljuk a bort, és így döntünk. Ha úgy érezzük, hogy a bor a dugó kihúzásakor már tökéletes formában van, akkor elég csak a fenti „20 perces” szabályt követni. Viszont ha azt éreznénk, hogy a bor még zárkózott, nem tudott kellően kinyílni, nos, akkor töltsük ki valamilyen, kizárólag erre a célra használt kancsóba, dekantáló edénybe. Időnként ellenőrizzük a bort, és ha még mindig visszafogottnak érezzük, kaphat további levegőt.

A vörösborok ideális kóstolási hőmérséklete 15-16 fok körül van. Szobahőmérsékletnek mondjuk ugyan, de ez nem a 21. századi európai ember által kellemesnek talált hőfokot jelenti. Mindig inkább valamivel hűvösebben kínáljuk a borokat, mert a pohárban gyorsan felmelegszik. Visszahűteni a kitöltést követően már biztosan nem tudjuk, így jobb, ha picit inkább aláhűtjük a palackokat.

Sajátos vonzalmunkat az egri bikavér borokhoz az is alátámasztja, hogy a bor stílusából eredően remek ételkísérő is. Mindegy szinte, hogy egyik-másik pince tanninosabb fajtákat használ-e a kékfrankos mellett vagy a könnyed kadarkát, pinot noirt vagy zweigeltet, bármelyik változat képes komoly kihívással is szembenézni az asztalon. Mert étel és bor dolgában a lényeg a savakban rejlik. 

Ha a bikavértől megkapjuk a lendületet, sok gyümölcsös és fűszeres aromát, érett tanninokat, remek dolgokat élhetünk át az együttkóstolás során. Vadpörkölt vagy meggyes rétes egyaránt lehet társa egy jó egri bikavérek, már csak a megfelelő bort kell kiválasztanunk. Hogy hogyan? Egy kis gyakorlással. 

Használjunk kifogástalan borospoharat, tulipán formát, nagyobb kehellyel. Töltsünk bele bort a pohár legpocakosabb részéig – de ne többet! Ugyanis a bor illata csak akkor tud majd feltárulni előttünk, ha meg tudjuk forgatni a poharunkban, és hagyjuk, hogy a pohár falán a bor lecsorogjon. Ilyenkor nyílik meg számunkra a bor illata, ami a legtöbbet mondja el magáról a borról. 

Fűszeres, gyümölcsös, esetleg hordós jegyeket érezhetünk benne. Lehet ez egy finom, friss meggyes-málnás kosár vagy éppen szegfűszeggel teli szilvaillat, csokoládés felhanggal. A lényeg a tisztaság, a határozottság, a kellemes benyomás. Szájba véve száraznak kell lennie, de élénknek, gyümölcsösnek, jó savakkal, puha tanninnal. Ha a vörösbor kellemetlenül tapadós érzést vált ki a nyálkahártyán, az semmi jót nem jelent. Lehet ugyan erőteljesebb az összehúzó hatás, de a bor lenyomata, az utolsó érintés a gyümölcs és a savak elegyétől kell hogy jöjjön. Hosszan elnyúló, tartós élvezetet várunk, a szájat betöltő, kiegyensúlyozott borélményt.

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB