MENU

Hiszem, hogy értéket teremtünk

2021.12.13.
Szabó Edit

A családnak mindig volt szőlője, így hát természetes, hogy a később kárpótlásban megkapott területen Tóth Ferenc is szőlőtelepítésbe fogott. Az első oltványok 1983-ban kerültek a földbe, és három évvel később a felesége is felmondta tanári állását, hogy együtt vigyék a pincét.

Lányuk, Katalin 2008-ban ügyvezetőként csatlakozott a családi vállalkozáshoz, és azóta ő a borászat motorja. A birtokközpont az egri, belvárosi házból a Kistályai útra költözött, és folyamatosan bővült az eltelt évek során. Ma már egy modern feldolgozó, egy ötágú pince és egy tágas kóstolóterem várja itt a vendégeket.

Emlékszel még, hogy mikor tetted be először a lábadat ebbe a pincébe?

Pontosan emlékszem, pedig nem tegnap történt. Az épület előtt volt egy szőlőlugas, és délelőtt mindig idesütött a nap. Édesanyámmal kitettünk két színes vászonszéket, üldögéltünk a lugas árnyékában, beszélgettünk, és vártuk, hogy jöjjön valaki bort venni. Jó erre visszagondolni, ma is megmelegszik tőle a szívem.

Milyen volt az életetek, mielőtt ebbe a pincébe beköltöztetek?

Mint egy átjáróház. Egy belvárosi családi házban éltünk, és ott zajlott a feldolgozás is. Ahhoz, hogy a szőlőt be tudjuk vinni a feldolgozótérbe, át kellett menni a házon. Úgy emlékszem azokra a szüretekre, mintha mindig esett volna az eső. Késő délután hozták meg a szőlőt, az emberek jöttek-mentek a sáros gumicsizmájukban, kosz volt és hideg.

Úgy éreztem, hogy soha nincs vége a munkának, se délután, se hétvége, se ünnepnap nem volt. Amikor ezt a pincét megvettük, végre lett egy munkahelyünk, ahonnan haza lehetett menni. Zongorázni tudnám a különbséget.

A szőlő és a bor a születésed óta része az életednek, sokszor elmesélted, hogy szinte a szőlőben telt a gyerekkorod. Szeretted, vagy kényszernek élted meg?

A nagyszüleimmel imádtam a szőlőbe menni, mert akkor még kicsi voltam, és mindig kényeztettek. Viszont amikor nagyobb lettem, és a szüleimnek komolyan segítenem kellett, azt már kényszerként éltem meg. A napfényes rész eltűnt, ezért nem is akartam soha ezzel foglalkozni.

Majdnem két évtizeden keresztül bankban dolgoztál, és már fiókvezető voltál, amikor feladtad a karrieredet, és csatlakoztál a családi pincészethez. Miért hoztad meg ezt a döntést?

Érdekes, hogy a banki munkám során is folyton a „szőlőben” éltem, hiszen a családi gazdaságok gyakran jöttek hozzám hitel-ügyintézés miatt. Egy bank egy hitelnél nagyon szigorú pénzügyi terveket kér, és én pontosan tudtam, hogy a számok mögött mennyi megfeszített munka van.

Hogy mégis csatlakoztam a családi vállalkozáshoz, az közös döntés eredménye. Papa akkor hatvanéves volt, és érezhetően fáradt. Lehetett sejteni, hogy édesanyámmal kettesben nem fogják sokáig bírni. Éjjel-nappal dolgoztak a szőlőben, a pincében, vitték az értékesítést, a papírmunkát, ráadásul fejlesztések előtt állt a vállalkozás. Tudtam, hogy szükség van rám.

Mi volt az első feladatköröd?

A kereskedelem. Kezdetben csak helyben értékesítettünk, és volt egy-két budapesti partnerünk, de megnövekedett a terület, és vele a bor mennyisége is, új piacokat kellett találni. Azt se tudtam, hogy kell bort eladni, és főleg nem, hogy kinek, de nekigyürkőztem, és kiépítettem a vásárlói kört.

Ez így kimondva nagyon egyszerűen hangzik, de nyilván nem ment egyik napról a másikra. Mi volt a legnehezebb?

A magány. Korábban mindig csapatban dolgoztam, 25-30 ember vett körül, itt pedig hirtelen egyedül találtam magam egy szobában. Nem az volt a legrosszabb, hogy nem ismertem a piaci szereplőket, hanem hogy minden döntést egyedül hoztam meg.

Mikor jött el a pillanat, amikor azt érezted, hogy a helyeden vagy?

Ma már így érzem, de ez egy lassú, folyamatos fejlődés eredménye. Óriási hittel végzem ezt a munkát, hiszek a borvidékben, a mi saját történetünkben, és abban is, hogy értéket teremtünk. Élvezem, hogy nap mint nap kapcsolatba kerülök a szőlővel, benne van a múltam, ma is része vagyok, és egyszer majd továbbadhatom.

Meg tudod fogalmazni, hogy mit kaptál édesapádtól?

Az életemet, a múltamat, a jövőmet, a hitemet, mindent. Azt, hogy lássam, nem eszik olyan forrón a kását. Régebben mindig nevettem ezen, de az utóbbi két évben látom, hogy mennyire igaz. És a család fontosságát is a szüleimtől tanultam. Hogy együtt vagyunk jóban-rosszban, és bármi történjék, ott érzed a másikat magad mellett.

A szüleid 1983-ban telepítették el az első 6 hektárt. Mekkora most a szőlőterület?

Jelenleg 30 hektáron gazdálkodunk, van szőlőnk a csodálatos panorámájú Sík-hegyen, ahol a nyári piknikeinket is rendezzük, valamint az Almagyar-, a Cigléd- és a Steiner-dűlőben. A legfontosabb fehérszőlő-fajtánk a leányka, de termelünk hárslevelűt, rajnai rizlinget és királyleánykát is.

Kék szőlőben egyértelműen a kékfrankosra helyeztük a fókuszt, hiszen nagyon szépen megmutatja a termőhelyi adottságokat, és a kadarka is nagy szerelem. Papa komoly szerepet játszott abban, hogy a fajta visszatért a borvidékre, nem véletlenül tartják őt a kadarka nagykövetének. Ez engem is kötelez, ezt az utat folytatnom kell.

És természetesen vannak világfajtáink is: cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, ami a személyes kedvencem, de egyértelműen a Kárpát-medencei fajtákra helyezzük a hangsúlyt.

Milyen érzés ennek az egésznek a részévé válni?

Felemelő. Kapocs lehetek édesapám és a fiam között, és ez nagyon jó érzés. Papa mindig azt mondta, hogy túl kevés szüret jut egy embernek, és én ezt sokáig nem értettem. Most már értem. Minden év tele van kihívásokkal, a lelkünk pedig vágyakozással, és az a jó, ha a kettőt közelíteni tudjuk egymáshoz, hogy minél jobb borok szülessenek.

Azt mondod, kapocs lehetsz édesapád és a fiad között. Ezek szerint a kisfiad, Soma a nagyapja nyomdokaiba lép?

Nincs presszió, de tény, hogy az ő születése mindenkinek reményt adott. A fiúunoka fontos, neki át lehet adni a pincekulcsot, és Soma itt volt a kezdetektől, mindent ismer, és láthatóan jól érzi itt magát. Egyelőre az a feladata, hogy tanuljon, sportoljon, aztán majd megtalálja a helyét az életben. Az esélye mindenesetre megvan, hogy ő vigye tovább, amit mi felépítettünk.

Melyek a pince fő irányai?

Az Egri Borműhely tagjaként részt veszünk a közös gondolkodásban, nagyon fontosnak tartjuk, hogy egyértelműbbé tegyük a borvidéket, és ennek két sarokpontja az egri csillag és az egri bikavér. Emellett a kadarkára és a kékfrankosra helyezzük a hangsúlyt, és ezeket a borokat magas minőségben szeretnénk elkészíteni. Filep Miklós Gergely borász és Vincze Tamás szőlész segít nekünk ebben, és úgy érzem, hogy jó úton haladunk.

Édesapád részt vesz még a munkában?

Hogyne! Ki se bírná nélküle. Ő a szőlőben érzi otthon magát, neki mindegy, hogy hajnali öt óra van vagy vasárnap délután – amikor eszébe jut, már megy is, hogy megnézze, milyen a határ. Jön-megy, intézkedik, beszélget, ez az élete, és mi ezt kaptuk tőle örökül. Soha rosszabb örökséget. Remélem, még sokáig velünk marad, és örülhet a közös eredményeinknek.

További cikkek

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának Elnöke személyesen adta át Varga Zoltán úrnak köszönet nyilvánítását

2024.06.14.
Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának Elnöke, Mikuska Péter, az Egri Bikavér Borlovagrend társelnöke és Gál Lajos egri borász ma a Varga Nyomdában jártak, hogy átadják Varga Zoltánnak és fiának Varga Krisztiánnak a 2024. évi Egri Csillag Weekend rendezvényre nyújtott kiemelkedő szponzori támogatásáért, az elismerő oklevelet és emlékérmét. Az ünnepélyes átadás után, kötetlen nyomda látogatást tettek, ahol nemcsak az Egri Borvidék, hanem az ország legfontosabb Borászatai címkéi is készülnek kiváló minőségben, több mint 20 éve.
TOVÁBB

Kalandozás a Gasztrokörútban

2024.06.12.

A Gasztrokörút kampányunkkal egy játékos gasztronómiai kalandra invitálunk, amiben megismerheted a város legjobb vendéglátóhelyeit, borászatait és egy garantált nyereménnyel is gazdagodhatsz!

Szeretnénk a játékot még érdekesebbé tenni, így összegyűjtöttük, hogy a Gasztrokörút borászatainak meglátogatásával milyen nevezetességeket ismerhetsz meg Egerben.

A belvárosi kaland Eger egyik legizgalmasabb borkóstoló helyéről, a Gál Tibor Fúzióból indul, ahol felfedezheted az Egri Csillag borok világát, akár egy borkorcsolyával összekötve.

A Fúzióból tovább haladva látogass el a város élettel teli főterére, a Dobó térre és tekintsd meg az ingyenesen látogatható Minorita templomot.

A Minorita templom építészeti, képzőművészeti és iparművészeti értékeivel együtt Közép-Európa egyik legszebb barokk temploma, ezért (is) vétek lenne kihagyni a városnézésből.

A Gasztrokörút következő belvárosi borászata az Egri Vár alatt elhelyezkedő Petrény Borbank, ahol számos egri bor és koktél közül válogathatsz a kedvedre. A borkóstolót követően, egy  5 perces sétával a legendás Egri Vár kapuiban találhatod magad, ahol fegyvermustrával, kiállításokkal, mozi élménnyel és pazar kilátással várják a vendégeket.

A belvárosi kalandozásokat folytasd a Szépasszony-völgyben, városunk bornegyedében. A Völgy az elsőszámú borkóstoló hely Egerben, ugyanis több mint 40 borászat települt ki erre a területre. Ám a hely igazi különlegessége az az atmoszféra, ami körülöleli. Aki ideérkezik egy egészen megfoghatatlan békét és derűt tapasztal. Ez az az érzés, ami a múltból, a szőlőtermelés, a borkészítés művészetéből és a helyi emberek humorából táplálkozik.

A Szépasszony-völgyben található Gasztrokörút résztvevők:

 • Greg-Vin Pincészet
 • Küvé Bisztró és Borbár
 • Molnár Pincészet
 • Ostoros BorzBár és Csipke terasz
 • Petrény Superior Pince és terasz
 • Sike Tamás Pincészete
 • Tóth Ferenc Pincészete

Látogass el hozzájuk, élvezd a Völgy életérzését és játssz a Gasztrokörút kampányunkban!

Egy kis emlékeztető a játék menetéről:

 1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között!

 2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz!

 3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál!

 4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat!

TOVÁBB

Gasztrokörút Egerben | Milyen finomságokat kóstolhattok

2024.06.04.

Ebben a cikkben a VisitEgerrel közösen összegyűjtöttük egy listába, hogy a Gasztrokörút kampányban résztvevő vendéglátóhelyek és borászatok milyen finomságokat kínálnak Nektek.

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

 1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
 2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
 3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
 4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

 • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
 • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
 • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00
Szolgáltató
Ajánlat
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
Bolyki Egri Csillag
Tóth Ferenc Pincészet
Egri Csillag Superior 2022
Ostoros Családi Pincészet
Egri csillag 2023
Gál Tibor Fúzió
Egri Csillag 2023 + esetleg Bagel
Lumen Étterem
Toszkán pacal
KÜVÉ Bisztró és Borbár
Újhagymás fetasajttal töltött csirkemell tekercs, cukkini tócsnival és joghurtos salátával
Macok Bisztró
Szilvásváradi pisztrángfilé, "tavaszi salátával", sült burgonyával, medvehagyma majonézzel
Flamingo Bistrobar
Bőrén sült lazac zöldspárgás risottóval, vajas zöldspárgával, rózsaborsos eperraguval, Tóth Ferenc -Egri Csillag 2024
Petrény Borbank
Petrény Egri Csillag 2023
Petrény Völgy47 Superior pince
Petrény Egri Csillag 2023
Ködmön Csárda & Borétterem
Viktória tavi fogas filé fokhagymás parajjal gomolyával grillezve, grill zöldségekkel
Trifla Ivó & Konyha
Lilafüredi pisztráng, ropogósan, fokhagymásan, koktélparadicsomos, parmezános kerti salátával
Manooka Reggeliző és Kávézó
Avokádós bagel
Koru Kávézó
Margherita Pizza Szendvics
Kulacs Csárda 2001 Kft
Roston Harcsafilé Citrusos Mártással
HBH Étterem Sörház
Jércemell parmezán kéregben sütve mascarponés burgonyával, gránátalmával, kecudióval
Café Jardin
Reggeli / JArdin bagett - G&D kovászos bagett, sült tarja, sült tojás, vajkrém, mozzarella, BBQ szósz, paradicsom, uborka, saláta
Sike Pincészet
Egri Csillag superior 2020
Greg-Vin Pincészet
Egri Csillag Superior 2023
Molnár Pincészet
Egri Csillag Classicus 2022
Pont. Gasztroműhely
Szilvásváradi pisztráng, beurre blanc mártás, petrezselyem saláta
Hotel Villa Völgy **** Étterem
Saláta ikebana, pirított tökmag, olaj, balzsamecet, grillezett gomolya Bőrén sült fogas, fokhagymás spenót, mozzarellás paradicsom, rukkola, parmezánforgács Sajtjaink
Kávésdoboz Coffee Bar & Deli
Sonkás tojtilla
TOVÁBB