MENU

Gyerekkoromban már itt bújócskáztam a hordók között

2022.12.15.
Szabó Edit

Aki szereti az egri borokat, jól ismeri a Csutorás nevet. És nemcsak azért, mert a Csutorás Pince 1933 óta áll az egri Kistályai úton, hanem azért is, mert a pincészet első tulajdonosa nem mással, mint Puskás Ferenccel együtt nyitott borozót Budapesten. Azóta sok szüret elmúlt, de a borkészítés hagyománya apáról fiúra öröklődött, és ma már az unoka, Csutorás Ferenc kínálja kitűnő borait az öreg tufapince falai között.

Jól tudom, hogy a nagyapádtól örökölted ezt a pincét?

Jól tudod. Mi eredetileg bunyevácok vagyunk, 1689-ben érkeztünk Egerbe. Azóta minden felmenőm itt élt, és mindenki szőlőtermelő volt. Én is ebbe születtem bele. Nagyapám 1933-ban alapította a borászatot, akkor vette meg ezt a pincét, úgyhogy én gyerekkoromban már itt bújócskáztam a hordók között.

A borászat a szocializmus idején is működött, a hetvenes években összesen 22 hold magánszőlőt telepítettek a megyében, és abból 8 hold a nagyapámé volt. Szerencsésnek mondhatom magam, mert apám és nagyapám mellett szívtam magamba a tudást, a szőlő és a bor szeretetét.

Megérte még a nagyapád, hogy te is borász lettél?

Szerencsére meg, 24 éves koromig volt mellettem. Volt idő, hogy hárman együtt dolgoztunk a pincében, nagyapám, apám és én. Nagyapám nagy tudója volt az Egri borvidéknek, nemcsak a szőlőterületeknek, de a borkészítésnek is. Neki még megadatott, hogy együtt munkálkodhatott a háború előtti nagy borászokkal, Grőber Jenővel és Braun Károllyal, akikről hosszasan mesélek a könyvemben. 

Az egri bikavér című könyvedben, amit Szilágyi Rékával és Pap Péter Istvánnal együtt írtál. Miért tartottad fontosnak, hogy ez a könyv megszülessen?

A könyv megjelenését 25 évnyi kutatómunka előzte meg, ami nem csupán levéltárakban és könyvtárakban zajlott, hanem az én pincémben is. És megdöbbenve tapasztaltam, hogy amit elődeink tudtak a bikavérkészítésről, az a mai napig megállja a helyét. Most, hogy a bikavért a zászlónkra tűztük, tudnunk kell, hogy honnan indult, milyen változásokon ment keresztül, mert a múlt ismerete nélkül a jövőben sem érhetünk el komoly sikereket.

Mekkora területen gazdálkodik most a Csutorás Pince?

Hét hektár szőlőterületünk van, köztük több olyan, amit még a nagyapám ültetett. Ilyen például a Kerekszilvás-dűlőben lévő, 1968-as telepítésű kékfrankosültetvény, amiről ma már tudjuk, hogy Eger legöregebb szőlője. Innen készítem ma is a legkitűnőbb grand superior bikavéremet, nem véletlenül 68 a márkaneve annak a bornak.

De sikerült visszavásárolni nagyapám által telepített ültetvényeket az Almagyar-dombon és a Síkhegyen, a Pajados-dűlőben pedig a mai napig a családunk tulajdonában van egy 1963-ban kártalanításban visszakapott ültetvény. Onnan készítem a legszebb olaszrizling boraimat.

A pincészetetek filozófiája: hagyomány és haladás. Kifejtenéd ezt bővebben?

Modern stílusú borokat készítünk, hagyományos eljárással. Tehát fakádakban és fakácikban erjesztünk, a nyílt kádban néha tapossuk is a szőlőt, de mindig csömöszölünk. A hordóink nagy része 10 hektós tölgyfa, a fehérborok és a vörösborok egyaránt ezekben érlelődnek. Spontán erjesztünk, az almasavbomlás is spontán megy végbe, így jutunk legközelebb a termőtájat hűen tükröző borokhoz. 

A bikavérkészítésnél mit jelent a hagyomány?

Azt, hogy ragaszkodunk a régi receptúrához, vagyis a kékfrankos mellett minden dűlőnkben van kadarka vagy a rég elfeledett menoire, és mellette két világfajta, a cabernet franc és a pinot noir. Nálunk ezekből áll össze a bikavér. 

Olvastam egy vicces mondatot, amely szerint a ti pincétekben egyedül a borász az adalékanyag…

Ez így van, semmi mást nem adunk a borhoz, csak az én tudásomat. Jól el is fáradok mindig a szüret végére, de nem bánom. A borkészítést soha nem tekintettem munkának, ahogy a felmenőim sem. Imádom csinálni, tele van meglepetésekkel, és minden év egy újabb kihívás. 

A bikavér mellett a kadarka a másik nagy szenvedélyed. Komoly fajtagyűjteményed is van belőle. Mit tud a kadarka, ami miatt ennyire ragaszkodsz hozzá?

A kadarka érték, amit nem szabad elveszítenünk. Komoly kutatásokat végeztünk azzal kapcsolatban, hogy mely fajtákat termesztették a borvidéken. Ilyen volt például a lúdtalpú kadarka, amiből tudomásom szerint csak a mi pincészetünknek van 1800 tőkéje, de hozattunk Arad-Hegyaljáról ménesi kadarkát, amit eltelepítettünk az Almagyar-dombon, a Pajados-dűlőben pedig fügefalevelű kadarkánk van.

Mi a különbség közöttük?

A ménesi érik a legkorábban, nagyon jó cukorgyűjtő, sötétebb és tanninosabb borszerkezetet ad. A fügefalevelű meglepően nem rothadékony fajta, viszont sokkal kevesebb cukrot termel. Az eredeti lúdtalpú – amit egri feketének hívtak, és a levélformájáról kapta a nevét – érik a legkésőbb, viszont nagyon fűszeres, és illatban, ízben sokkal gazdagabb, mint a másik kettő.

Ennek a három fajtának a házasításából születnek a kadarka boraink. Majdnem minden évben készítünk superior és grand superior kadarkát, és előszeretettel használjuk őket a bikavéreknél is.

Van-e a kadarkának jövője?

Van, ha olyan magas minőségű bort készítünk belőle, mint a pinot noirból vagy a cabernet fajtákból. Mert a fogyasztónak csak az számít, hogy a bor finom és nagy legyen. Én hiszek abban, hogy ha a kadarkának jó a szerkezete, akár a bikavér gerincét is adhatná – nem a kékfrankos helyett, hanem mellette –, de azt ma nem engedi az egri OEM termékleírás.  

Szerinted melyek az Egri borvidék legjobb fehérbort adó szőlőfajtái? 

Az olaszrizling nemcsak Egerben kap kiemelt szerepet, hanem az egész országban fontosnak tartjuk. A mi borvidékünkön ehhez még két kiváló hazai fajta jön, a furmint és a hárslevelű. A világfajták között pedig a chardonnay és a sauvignon blanc ad szép borokat. 

A Csutorás Pince mellett az Almagyar Érseki Szőlőbirtok is a te irányításod alatt működik. Hogyan kapcsolódik össze a két vállalkozás?

Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot azért hoztuk létre két társammal, Mészáros Péterrel és Csernus Imrével, hogy megmentsük a régi érseki ültetvények egy részét. A százéves tőkéket ugyan kivágták, de mi 2011-ben visszatelepítettük, és saját klónszelekciókkal is dolgozunk.

A hely csodálatos, tavasztól őszig ott fogadjuk a vendégeket, a téli időszakban pedig itt, a régi pincében tartjuk a hagyományos pincekóstolóinkat. A terem kényelmes, akár negyven fő is le tud ülni, a vacsorát egy catering cég biztosítja, de a lényeg mindig a pincében történik, a hordók között.

Gyerekkorod óta együtt lélegzel a pincével, a borokkal. Mennyit változott az egri borok stílusa az elmúlt 30 évben?

Nagyon sokat, és szerencsére ezt a fogyasztók is egyre inkább értékelik. Régóta úgy gondoljuk, hogy a bikavér lehet a borvidék zászlóshajója, és a mi pincénk már 2002-ben útjára bocsátott egy dűlőszelektált bikavérekből álló sorozatot, azt azonban akkor még nem értették az emberek.

Mostanra viszont megérett erre az idő, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a Csutorás Pince majdnem minden dűlőszelektált bora bikavér legyen. A 2021-es évjáratból már három dűlős bikavér érlelődik a pincében, az Almagyar, a Síkhegy és a Kerekszilvás. Hiszünk abban, hogy a borvidék borászainak kitartó munkája meghozza a gyümölcsét, és sikerül a bikavért a lehető legmagasabb rangra emelni az Egri borvidéken.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB