MENU

Gyerekkoromban már itt bújócskáztam a hordók között

2022.12.15.
Szabó Edit

Aki szereti az egri borokat, jól ismeri a Csutorás nevet. És nemcsak azért, mert a Csutorás Pince 1933 óta áll az egri Kistályai úton, hanem azért is, mert a pincészet első tulajdonosa nem mással, mint Puskás Ferenccel együtt nyitott borozót Budapesten. Azóta sok szüret elmúlt, de a borkészítés hagyománya apáról fiúra öröklődött, és ma már az unoka, Csutorás Ferenc kínálja kitűnő borait az öreg tufapince falai között.

Jól tudom, hogy a nagyapádtól örökölted ezt a pincét?

Jól tudod. Mi eredetileg bunyevácok vagyunk, 1689-ben érkeztünk Egerbe. Azóta minden felmenőm itt élt, és mindenki szőlőtermelő volt. Én is ebbe születtem bele. Nagyapám 1933-ban alapította a borászatot, akkor vette meg ezt a pincét, úgyhogy én gyerekkoromban már itt bújócskáztam a hordók között.

A borászat a szocializmus idején is működött, a hetvenes években összesen 22 hold magánszőlőt telepítettek a megyében, és abból 8 hold a nagyapámé volt. Szerencsésnek mondhatom magam, mert apám és nagyapám mellett szívtam magamba a tudást, a szőlő és a bor szeretetét.

Megérte még a nagyapád, hogy te is borász lettél?

Szerencsére meg, 24 éves koromig volt mellettem. Volt idő, hogy hárman együtt dolgoztunk a pincében, nagyapám, apám és én. Nagyapám nagy tudója volt az Egri borvidéknek, nemcsak a szőlőterületeknek, de a borkészítésnek is. Neki még megadatott, hogy együtt munkálkodhatott a háború előtti nagy borászokkal, Grőber Jenővel és Braun Károllyal, akikről hosszasan mesélek a könyvemben. 

Az egri bikavér című könyvedben, amit Szilágyi Rékával és Pap Péter Istvánnal együtt írtál. Miért tartottad fontosnak, hogy ez a könyv megszülessen?

A könyv megjelenését 25 évnyi kutatómunka előzte meg, ami nem csupán levéltárakban és könyvtárakban zajlott, hanem az én pincémben is. És megdöbbenve tapasztaltam, hogy amit elődeink tudtak a bikavérkészítésről, az a mai napig megállja a helyét. Most, hogy a bikavért a zászlónkra tűztük, tudnunk kell, hogy honnan indult, milyen változásokon ment keresztül, mert a múlt ismerete nélkül a jövőben sem érhetünk el komoly sikereket.

Mekkora területen gazdálkodik most a Csutorás Pince?

Hét hektár szőlőterületünk van, köztük több olyan, amit még a nagyapám ültetett. Ilyen például a Kerekszilvás-dűlőben lévő, 1968-as telepítésű kékfrankosültetvény, amiről ma már tudjuk, hogy Eger legöregebb szőlője. Innen készítem ma is a legkitűnőbb grand superior bikavéremet, nem véletlenül 68 a márkaneve annak a bornak.

De sikerült visszavásárolni nagyapám által telepített ültetvényeket az Almagyar-dombon és a Síkhegyen, a Pajados-dűlőben pedig a mai napig a családunk tulajdonában van egy 1963-ban kártalanításban visszakapott ültetvény. Onnan készítem a legszebb olaszrizling boraimat.

A pincészetetek filozófiája: hagyomány és haladás. Kifejtenéd ezt bővebben?

Modern stílusú borokat készítünk, hagyományos eljárással. Tehát fakádakban és fakácikban erjesztünk, a nyílt kádban néha tapossuk is a szőlőt, de mindig csömöszölünk. A hordóink nagy része 10 hektós tölgyfa, a fehérborok és a vörösborok egyaránt ezekben érlelődnek. Spontán erjesztünk, az almasavbomlás is spontán megy végbe, így jutunk legközelebb a termőtájat hűen tükröző borokhoz. 

A bikavérkészítésnél mit jelent a hagyomány?

Azt, hogy ragaszkodunk a régi receptúrához, vagyis a kékfrankos mellett minden dűlőnkben van kadarka vagy a rég elfeledett menoire, és mellette két világfajta, a cabernet franc és a pinot noir. Nálunk ezekből áll össze a bikavér. 

Olvastam egy vicces mondatot, amely szerint a ti pincétekben egyedül a borász az adalékanyag…

Ez így van, semmi mást nem adunk a borhoz, csak az én tudásomat. Jól el is fáradok mindig a szüret végére, de nem bánom. A borkészítést soha nem tekintettem munkának, ahogy a felmenőim sem. Imádom csinálni, tele van meglepetésekkel, és minden év egy újabb kihívás. 

A bikavér mellett a kadarka a másik nagy szenvedélyed. Komoly fajtagyűjteményed is van belőle. Mit tud a kadarka, ami miatt ennyire ragaszkodsz hozzá?

A kadarka érték, amit nem szabad elveszítenünk. Komoly kutatásokat végeztünk azzal kapcsolatban, hogy mely fajtákat termesztették a borvidéken. Ilyen volt például a lúdtalpú kadarka, amiből tudomásom szerint csak a mi pincészetünknek van 1800 tőkéje, de hozattunk Arad-Hegyaljáról ménesi kadarkát, amit eltelepítettünk az Almagyar-dombon, a Pajados-dűlőben pedig fügefalevelű kadarkánk van.

Mi a különbség közöttük?

A ménesi érik a legkorábban, nagyon jó cukorgyűjtő, sötétebb és tanninosabb borszerkezetet ad. A fügefalevelű meglepően nem rothadékony fajta, viszont sokkal kevesebb cukrot termel. Az eredeti lúdtalpú – amit egri feketének hívtak, és a levélformájáról kapta a nevét – érik a legkésőbb, viszont nagyon fűszeres, és illatban, ízben sokkal gazdagabb, mint a másik kettő.

Ennek a három fajtának a házasításából születnek a kadarka boraink. Majdnem minden évben készítünk superior és grand superior kadarkát, és előszeretettel használjuk őket a bikavéreknél is.

Van-e a kadarkának jövője?

Van, ha olyan magas minőségű bort készítünk belőle, mint a pinot noirból vagy a cabernet fajtákból. Mert a fogyasztónak csak az számít, hogy a bor finom és nagy legyen. Én hiszek abban, hogy ha a kadarkának jó a szerkezete, akár a bikavér gerincét is adhatná – nem a kékfrankos helyett, hanem mellette –, de azt ma nem engedi az egri OEM termékleírás.  

Szerinted melyek az Egri borvidék legjobb fehérbort adó szőlőfajtái? 

Az olaszrizling nemcsak Egerben kap kiemelt szerepet, hanem az egész országban fontosnak tartjuk. A mi borvidékünkön ehhez még két kiváló hazai fajta jön, a furmint és a hárslevelű. A világfajták között pedig a chardonnay és a sauvignon blanc ad szép borokat. 

A Csutorás Pince mellett az Almagyar Érseki Szőlőbirtok is a te irányításod alatt működik. Hogyan kapcsolódik össze a két vállalkozás?

Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot azért hoztuk létre két társammal, Mészáros Péterrel és Csernus Imrével, hogy megmentsük a régi érseki ültetvények egy részét. A százéves tőkéket ugyan kivágták, de mi 2011-ben visszatelepítettük, és saját klónszelekciókkal is dolgozunk.

A hely csodálatos, tavasztól őszig ott fogadjuk a vendégeket, a téli időszakban pedig itt, a régi pincében tartjuk a hagyományos pincekóstolóinkat. A terem kényelmes, akár negyven fő is le tud ülni, a vacsorát egy catering cég biztosítja, de a lényeg mindig a pincében történik, a hordók között.

Gyerekkorod óta együtt lélegzel a pincével, a borokkal. Mennyit változott az egri borok stílusa az elmúlt 30 évben?

Nagyon sokat, és szerencsére ezt a fogyasztók is egyre inkább értékelik. Régóta úgy gondoljuk, hogy a bikavér lehet a borvidék zászlóshajója, és a mi pincénk már 2002-ben útjára bocsátott egy dűlőszelektált bikavérekből álló sorozatot, azt azonban akkor még nem értették az emberek.

Mostanra viszont megérett erre az idő, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a Csutorás Pince majdnem minden dűlőszelektált bora bikavér legyen. A 2021-es évjáratból már három dűlős bikavér érlelődik a pincében, az Almagyar, a Síkhegy és a Kerekszilvás. Hiszünk abban, hogy a borvidék borászainak kitartó munkája meghozza a gyümölcsét, és sikerül a bikavért a lehető legmagasabb rangra emelni az Egri borvidéken.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB