MENU

Ezek az egri Vince Díjak

2021.11.17.
Tóth Adrienn

Több kategóriában is egri borászatok hozták el az első alkalommal átadott Vince Díjakat. A legjobb chardonnay, a legjobb bikavér és a legjobb boroscímke is egri borászathoz került, valamint a legjobb borászat és a legjobb borbár/borétterem kategóriában is született egri vonatkozású díj.

A bormagazin a kiválasztásba a szakmai zsűri mellett a közönséget is bevonta, így minden kategórián belül Vince Szakértői Díj, Vince Közönségdíj és Vince Klub Díj került átadásra. A legjobb chardonnay díját mindegyik kategóriában a Kovács Nimród Borászat 2016-os Chardonnay Battonage tétele nyerte el. A bikavér csoportban pedig a St. Andrea Szőlőbirtok 2017-es Merengőjét választotta a legjobbnak mindhárom zsűri.

A legjobb boroscímke elismerést a Vince Közönségdíj és a Vince Klub Díj esetében a Bolyki Pincészet 2020-as Egri Csillag bora kapta meg. A legjobb pincészet kategóriában a Vince Szakértői Díjat a St. Andrea Szőlőbirtok, a legjobb borbár/borétterem elismerést pedig az ugyan budapesti helyszínű, de egri kötődésű St. Andrea Wine & Sky Bar nyerte el.

A bormagazin által kiadott nyilatkozat szerint: „A közönségszavazás eredményei is jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal. Jó példa, hogy furmintból és hárslevelűből tokaji borok kerülnek leggyakrabban a fogyasztók poharába, míg a testesebb vörösborokat Villányból és Szekszárdról választják legszívesebben.

Bikavér csak Egerben és Szekszárdon készülhet, és bár a házasításra vonatkozó szabályozás eltér a két borrégióban és teljesen más stílusok alakulhatnak így ki, a markáns, fűszeres karakter és a gyümölcsös jegyek mindkettőt jellemzik. Az Egri borvidéken található St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet nemcsak a közönség kedvenc bikavérnek járó elismerést hozhatta el 2017-es Merengő névre keresztelt tételével, de a legjobb borbár/borétterem díjával is büszkélkedhet a St. Andrea Wine & Sky Bar révén.”

A Vince Díj szeptember 23. és október vége között futó közönségszavazásán Magyarország legkiválóbb boraira, párlataira és borbárjaira szavazhattak az érdeklődők. A szakmai és a közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kaptak arra, hogy 33 kategóriában voksoljanak kedvenceikre. November 5-én közel 7000 szavazat alapján ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2021-es év legjobbjait.

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB