MENU

Ezek az egri Vince Díjak

2021.11.17.
Tóth Adrienn

Több kategóriában is egri borászatok hozták el az első alkalommal átadott Vince Díjakat. A legjobb chardonnay, a legjobb bikavér és a legjobb boroscímke is egri borászathoz került, valamint a legjobb borászat és a legjobb borbár/borétterem kategóriában is született egri vonatkozású díj.

A bormagazin a kiválasztásba a szakmai zsűri mellett a közönséget is bevonta, így minden kategórián belül Vince Szakértői Díj, Vince Közönségdíj és Vince Klub Díj került átadásra. A legjobb chardonnay díját mindegyik kategóriában a Kovács Nimród Borászat 2016-os Chardonnay Battonage tétele nyerte el. A bikavér csoportban pedig a St. Andrea Szőlőbirtok 2017-es Merengőjét választotta a legjobbnak mindhárom zsűri.

A legjobb boroscímke elismerést a Vince Közönségdíj és a Vince Klub Díj esetében a Bolyki Pincészet 2020-as Egri Csillag bora kapta meg. A legjobb pincészet kategóriában a Vince Szakértői Díjat a St. Andrea Szőlőbirtok, a legjobb borbár/borétterem elismerést pedig az ugyan budapesti helyszínű, de egri kötődésű St. Andrea Wine & Sky Bar nyerte el.

A bormagazin által kiadott nyilatkozat szerint: „A közönségszavazás eredményei is jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal. Jó példa, hogy furmintból és hárslevelűből tokaji borok kerülnek leggyakrabban a fogyasztók poharába, míg a testesebb vörösborokat Villányból és Szekszárdról választják legszívesebben.

Bikavér csak Egerben és Szekszárdon készülhet, és bár a házasításra vonatkozó szabályozás eltér a két borrégióban és teljesen más stílusok alakulhatnak így ki, a markáns, fűszeres karakter és a gyümölcsös jegyek mindkettőt jellemzik. Az Egri borvidéken található St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet nemcsak a közönség kedvenc bikavérnek járó elismerést hozhatta el 2017-es Merengő névre keresztelt tételével, de a legjobb borbár/borétterem díjával is büszkélkedhet a St. Andrea Wine & Sky Bar révén.”

A Vince Díj szeptember 23. és október vége között futó közönségszavazásán Magyarország legkiválóbb boraira, párlataira és borbárjaira szavazhattak az érdeklődők. A szakmai és a közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kaptak arra, hogy 33 kategóriában voksoljanak kedvenceikre. November 5-én közel 7000 szavazat alapján ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2021-es év legjobbjait.

További cikkek

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak…

TOVÁBB

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a…

TOVÁBB

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a…

TOVÁBB