MENU

Ezek az egri Vince Díjak

2021.11.17.
Tóth Adrienn

Több kategóriában is egri borászatok hozták el az első alkalommal átadott Vince Díjakat. A legjobb chardonnay, a legjobb bikavér és a legjobb boroscímke is egri borászathoz került, valamint a legjobb borászat és a legjobb borbár/borétterem kategóriában is született egri vonatkozású díj.

A bormagazin a kiválasztásba a szakmai zsűri mellett a közönséget is bevonta, így minden kategórián belül Vince Szakértői Díj, Vince Közönségdíj és Vince Klub Díj került átadásra. A legjobb chardonnay díját mindegyik kategóriában a Kovács Nimród Borászat 2016-os Chardonnay Battonage tétele nyerte el. A bikavér csoportban pedig a St. Andrea Szőlőbirtok 2017-es Merengőjét választotta a legjobbnak mindhárom zsűri.

A legjobb boroscímke elismerést a Vince Közönségdíj és a Vince Klub Díj esetében a Bolyki Pincészet 2020-as Egri Csillag bora kapta meg. A legjobb pincészet kategóriában a Vince Szakértői Díjat a St. Andrea Szőlőbirtok, a legjobb borbár/borétterem elismerést pedig az ugyan budapesti helyszínű, de egri kötődésű St. Andrea Wine & Sky Bar nyerte el.

A bormagazin által kiadott nyilatkozat szerint: „A közönségszavazás eredményei is jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal. Jó példa, hogy furmintból és hárslevelűből tokaji borok kerülnek leggyakrabban a fogyasztók poharába, míg a testesebb vörösborokat Villányból és Szekszárdról választják legszívesebben.

Bikavér csak Egerben és Szekszárdon készülhet, és bár a házasításra vonatkozó szabályozás eltér a két borrégióban és teljesen más stílusok alakulhatnak így ki, a markáns, fűszeres karakter és a gyümölcsös jegyek mindkettőt jellemzik. Az Egri borvidéken található St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet nemcsak a közönség kedvenc bikavérnek járó elismerést hozhatta el 2017-es Merengő névre keresztelt tételével, de a legjobb borbár/borétterem díjával is büszkélkedhet a St. Andrea Wine & Sky Bar révén.”

A Vince Díj szeptember 23. és október vége között futó közönségszavazásán Magyarország legkiválóbb boraira, párlataira és borbárjaira szavazhattak az érdeklődők. A szakmai és a közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kaptak arra, hogy 33 kategóriában voksoljanak kedvenceikre. November 5-én közel 7000 szavazat alapján ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2021-es év legjobbjait.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB