MENU

Ez a pince mindannyiunk öröksége

2022.06.03.
Szabó Edit

Tehetségének, szorgalmának és nem mindennapi munkabírásának köszönhetően Thummerer Vilmos valóságos borbirodalmat teremtett Noszvajon. A pincészet alapjait 1994-ben rakták le, és Vilmost néhány éven belül a legkiválóbb hazai borászok között tartották számon. Munkáját számos díjjal ismerték el, 2022-ben pedig a Borászok Borászává választották, de ezt már nem érhette meg. A díjat unokája, Pulay Polett vette át, és ő viszi tovább a pincészetet is.

Mióta veszel részt a Thummerer Pincészet munkájában?

Már diákkoromban is dolgoztam itt, de 2015-ben váltam főállású munkatárssá. Hogy itt képzelem el a jövőmet, azt mindig tudtam, de borász soha nem akartam lenni. Az eltelt évek során viszont szinte minden területen besegítettem egy kicsit, és rájöttem, hogy a kereskedelem és a marketing területén tudok leginkább kiteljesedni.

Nemzetközi kapcsolatokat tanultam az Eszterházy Károly Egyetemen, és kezdetben a borászatban is az export tartozott hozzám. Ez így is maradt, de mostanra hozzájött még a belföldi kereskedelem egy része, valamint a marketing, és ügyvezetőként én irányítom a gazdaság mindennapjait. 

A nagyapád mellett nőttél fel, nagyon sok időt töltöttetek együtt. Mi az, amit a szemléletéből megőriztél?

Nagyon sok mindent, de azt hiszem, az a legfontosabb, hogy mindig a minőség az első számú szempont. A Thummerer név mostanra védjeggyé vált, és én azért fogok dolgozni a későbbiekben is, hogy mindaz, amit vele együtt képviseltünk, ne változzon gyökeresen. Az újítások persze fontosak, de az üzenet marad: a minőség mindenek előtt!

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Tavaly 118 hektárról szüreteltünk, de vannak, lesznek új telepítéseink. Vásárolni egyelőre nem fogunk, a meglévő területeinket korszerűsítjük. A szőlőfajták terén sem szeretnénk nagyobb változásokat, haladunk tovább a megkezdett úton, és azokat a jól bevált borokat fogjuk elkészíteni, amelyeket ismernek és szeretnek a fogyasztóink.

Erre garancia az is, hogy a főborászunk, Lamport József ma is itt van velünk. Szakmai tudására és tapasztalataira bizton számíthatunk, hiszen 2004 óta dolgozik a pincészetnél, régebben van itt, mint mi. Ő nem csupán borász, hanem minden tekintetben kitűnő szakember, ismeri a gazdaságot, rálátása van a belföldi piacra és az egész ágazatra. Papa is mindent egyeztetett vele, nagy segítség, hogy továbbra is támaszkodhatunk rá.

A család többi tagjának mi a feladata a vállalkozásban?

A nagybátyámék a szőlészetet viszik, a nagynéném, Éva a gasztronómiát, az édesanyám, Ildikó a lovas turizmust, és a nagymamám is velünk dolgozik. Ez a pince mindannyiunk öröksége. Fontos, hogy helytálljunk, és csak rajtunk múlik, hogy merre halad a jövőben. 

Melyek a birtokhoz tartozó legfontosabb szőlőterületek?

A területeink Eger, Novaj és Noszvaj körzetében helyezkednek el. Közülük az egyik legfontosabb a Nagy-Egeden található, onnan szüreteljük a szőlőt a Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavér borunkhoz. A noszvaji Tekenő-hát-dűlőt már régóta ismeri a borszerető közönség, ott merlot és pinot noir terem, a vele szemben lévő Csókás pedig a nagytestű vörösboraink alapanyagát adja.

A pincészethez legközelebb a Kőkötő-dűlőt találjuk. Könnyű, százméteres sétával elérhető, és máris ott nézelődhet az ember a királyleányka- és chardonnay-tőkék között. Királyleánykával az első pillanattól foglalkozunk, fontosnak tartjuk a fajtát, a chardonnay pedig sok szép díjat hozott már a pincészetünk számára.

Van közöttük olyan, ami a te személyes kedvenced?

Mindegyiket szeretem, de talán a Csókás áll hozzám legközelebb. Hatalmas egybefüggő terület, az alján van a szilvaültetvényünk, a tetejéről pedig gyönyörű a panoráma, ellátni egészen Egerig vagy a Patkó-hegyig. Gyerekkorom óta lovagolok, gyakran járok arra, és ott mindig megállok egy kicsit nézelődni.

Milyen a pincészetben a fehér- és a vörösborok aránya?

Nálunk leginkább vörösborok készülnek, a fehérek az összes termelés 20%-át teszik ki, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartjuk fontosnak a fehérborainkat. Szeretjük a már említett királyleánykát, büszkék vagyunk a chardonnay sikereire, az egri csillagból pedig classic és superior változatot is készítünk. Van egy zenit-chardonnay-tramini házasításunk, ami a nevemet viseli; papa mindig azt mondta, hogy azért, mert tükrözi a személyiségemet: karakteres, könnyed, ugyanakkor komplex bor. Büszke vagyok rá, hogy ilyennek látott.

Az Egri borvidék zászlóshajója, a bikavér milyen szerepet tölt be a pincészetnél?

Az egyik legfontosabb borunk, és mindent megteszünk a hírnevének öregbítéséért nemcsak belföldön, hanem külföldön is. Ha csak lehetőségünk adódik rá, megmutatjuk az embereknek, hogy lássák, milyen csodálatos borokat ad ez a vidék. A kékfrankos mellett a két cabernet és a merlot házasítása alkotja, amelyhez a classicus kategóriában pinot noir, a superiorban pedig syrah kerül.

A grand superior kategória egy kicsit más, a Nagy-Egeden már tudatosan úgy telepítettük a szőlőt, hogy abból a legmagasabb kategóriájú bikavér készülhessen. A dűlő termését egyben szüreteljük, és egyben is erjesztjük. A grand superior kategóriában újdonság, hogy a Nagy-Eged hegyen található Mezey öreg-dűlőről is elkészült a bikavérünk, amely a 2022-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert.  

A Thummerer Pincészet híres a vendéglátásáról. Úgy tudom, hogy nemcsak pincelátogatást és borkóstolást, de akár dűlőtúrát és borvacsorát is szerveztek a hozzátok érkező vendégeknek…

A vendéglátást már régóta a nagynéném, Thummerer Éva viszi, és az elégedettséget jelzi, hogy rengeteg a visszajáró vendégünk. Maga a pincetúra is nagyon izgalmas, és utána kemencés borvacsorát kínálunk, de ha valaki többfogásos borvacsorát szeretne, azt a Magtár fogadóban szolgáljuk fel számára.

A Magtár 25 fős étterme mindig szezonális ételeket kínál, és vállalati ebédek, céges találkozók, kisebb családi összejövetelek ideális helyszíne, az 50 fős borozóban pedig végig lehet kóstolni a pincészet teljes borsorát.

Aki járt már a Thummerer birtokon, legendákat mesél a pincéről. Mi adja a különlegességét?

A pincénk egykor a Galassy családé volt. Az eredeti ágakat több mint 100 évvel ezelőtt építették, és nem csupán borászati célokat szolgált, a feljegyzések szerint állatokat is tartottak itt. Amikor papáék megvásárolták, 2200 négyzetméteres volt a területe, ők 2004-ben a duplájára növelték.

A régi ágakat még csákánnyal vájták ki, jól látható a szerszámok nyoma, de az új részekben már gépekkel dolgoztak. Tudnánk még bővíteni, ám egyelőre nem szükséges. Izgalmas benne sétálni, viszont számunkra sokkal fontosabb, hogy tökéletes a szellőzése és a hőmérséklete, így a borkészítés szempontjából ideális.  

A pincészetetek Noszvajon található, ahová Egerből egy rövid, de annál romantikusabb autóút vezet. Milyen itt az élet?

Imádom Noszvajt, egy kis külön sziget. Igaz, hogy nehezebb megtalálni a pincét, mintha Egerben lenne, mert nem lehet csak úgy belénk botlani, de szerencsére már ismernek bennünket annyira, hogy csak miattunk is eljönnek ide a vendégek. Gyönyörű a falu, nagyon izgalmas az épített öröksége, és folyamatosan fejlődik. Rengeteg remek kirándulóhely van a környéken, kikapcsolódásra, aktív pihenésre és csendes elvonulásra egyaránt alkalmas. 

Most már te vezeted ezt a birtokot. Mit látsz, milyen lesz az elkövetkezendő néhány év?

Folytatjuk a munkát, haladunk a papa által kijelölt úton, de természetesen hozzátesszük a saját energiáinkat is. Igyekszünk tovább öregbíteni a pincészet, az Egri borvidék hírnevét, és mindent megteszünk, hogy ezt jól csináljuk.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB