MENU

Ez a pince mindannyiunk öröksége

2022.06.03.
Szabó Edit

Tehetségének, szorgalmának és nem mindennapi munkabírásának köszönhetően Thummerer Vilmos valóságos borbirodalmat teremtett Noszvajon. A pincészet alapjait 1994-ben rakták le, és Vilmost néhány éven belül a legkiválóbb hazai borászok között tartották számon. Munkáját számos díjjal ismerték el, 2022-ben pedig a Borászok Borászává választották, de ezt már nem érhette meg. A díjat unokája, Pulay Polett vette át, és ő viszi tovább a pincészetet is.

Mióta veszel részt a Thummerer Pincészet munkájában?

Már diákkoromban is dolgoztam itt, de 2015-ben váltam főállású munkatárssá. Hogy itt képzelem el a jövőmet, azt mindig tudtam, de borász soha nem akartam lenni. Az eltelt évek során viszont szinte minden területen besegítettem egy kicsit, és rájöttem, hogy a kereskedelem és a marketing területén tudok leginkább kiteljesedni.

Nemzetközi kapcsolatokat tanultam az Eszterházy Károly Egyetemen, és kezdetben a borászatban is az export tartozott hozzám. Ez így is maradt, de mostanra hozzájött még a belföldi kereskedelem egy része, valamint a marketing, és ügyvezetőként én irányítom a gazdaság mindennapjait. 

A nagyapád mellett nőttél fel, nagyon sok időt töltöttetek együtt. Mi az, amit a szemléletéből megőriztél?

Nagyon sok mindent, de azt hiszem, az a legfontosabb, hogy mindig a minőség az első számú szempont. A Thummerer név mostanra védjeggyé vált, és én azért fogok dolgozni a későbbiekben is, hogy mindaz, amit vele együtt képviseltünk, ne változzon gyökeresen. Az újítások persze fontosak, de az üzenet marad: a minőség mindenek előtt!

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Tavaly 118 hektárról szüreteltünk, de vannak, lesznek új telepítéseink. Vásárolni egyelőre nem fogunk, a meglévő területeinket korszerűsítjük. A szőlőfajták terén sem szeretnénk nagyobb változásokat, haladunk tovább a megkezdett úton, és azokat a jól bevált borokat fogjuk elkészíteni, amelyeket ismernek és szeretnek a fogyasztóink.

Erre garancia az is, hogy a főborászunk, Lamport József ma is itt van velünk. Szakmai tudására és tapasztalataira bizton számíthatunk, hiszen 2004 óta dolgozik a pincészetnél, régebben van itt, mint mi. Ő nem csupán borász, hanem minden tekintetben kitűnő szakember, ismeri a gazdaságot, rálátása van a belföldi piacra és az egész ágazatra. Papa is mindent egyeztetett vele, nagy segítség, hogy továbbra is támaszkodhatunk rá.

A család többi tagjának mi a feladata a vállalkozásban?

A nagybátyámék a szőlészetet viszik, a nagynéném, Éva a gasztronómiát, az édesanyám, Ildikó a lovas turizmust, és a nagymamám is velünk dolgozik. Ez a pince mindannyiunk öröksége. Fontos, hogy helytálljunk, és csak rajtunk múlik, hogy merre halad a jövőben. 

Melyek a birtokhoz tartozó legfontosabb szőlőterületek?

A területeink Eger, Novaj és Noszvaj körzetében helyezkednek el. Közülük az egyik legfontosabb a Nagy-Egeden található, onnan szüreteljük a szőlőt a Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavér borunkhoz. A noszvaji Tekenő-hát-dűlőt már régóta ismeri a borszerető közönség, ott merlot és pinot noir terem, a vele szemben lévő Csókás pedig a nagytestű vörösboraink alapanyagát adja.

A pincészethez legközelebb a Kőkötő-dűlőt találjuk. Könnyű, százméteres sétával elérhető, és máris ott nézelődhet az ember a királyleányka- és chardonnay-tőkék között. Királyleánykával az első pillanattól foglalkozunk, fontosnak tartjuk a fajtát, a chardonnay pedig sok szép díjat hozott már a pincészetünk számára.

Van közöttük olyan, ami a te személyes kedvenced?

Mindegyiket szeretem, de talán a Csókás áll hozzám legközelebb. Hatalmas egybefüggő terület, az alján van a szilvaültetvényünk, a tetejéről pedig gyönyörű a panoráma, ellátni egészen Egerig vagy a Patkó-hegyig. Gyerekkorom óta lovagolok, gyakran járok arra, és ott mindig megállok egy kicsit nézelődni.

Milyen a pincészetben a fehér- és a vörösborok aránya?

Nálunk leginkább vörösborok készülnek, a fehérek az összes termelés 20%-át teszik ki, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartjuk fontosnak a fehérborainkat. Szeretjük a már említett királyleánykát, büszkék vagyunk a chardonnay sikereire, az egri csillagból pedig classic és superior változatot is készítünk. Van egy zenit-chardonnay-tramini házasításunk, ami a nevemet viseli; papa mindig azt mondta, hogy azért, mert tükrözi a személyiségemet: karakteres, könnyed, ugyanakkor komplex bor. Büszke vagyok rá, hogy ilyennek látott.

Az Egri borvidék zászlóshajója, a bikavér milyen szerepet tölt be a pincészetnél?

Az egyik legfontosabb borunk, és mindent megteszünk a hírnevének öregbítéséért nemcsak belföldön, hanem külföldön is. Ha csak lehetőségünk adódik rá, megmutatjuk az embereknek, hogy lássák, milyen csodálatos borokat ad ez a vidék. A kékfrankos mellett a két cabernet és a merlot házasítása alkotja, amelyhez a classicus kategóriában pinot noir, a superiorban pedig syrah kerül.

A grand superior kategória egy kicsit más, a Nagy-Egeden már tudatosan úgy telepítettük a szőlőt, hogy abból a legmagasabb kategóriájú bikavér készülhessen. A dűlő termését egyben szüreteljük, és egyben is erjesztjük. A grand superior kategóriában újdonság, hogy a Nagy-Eged hegyen található Mezey öreg-dűlőről is elkészült a bikavérünk, amely a 2022-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert.  

A Thummerer Pincészet híres a vendéglátásáról. Úgy tudom, hogy nemcsak pincelátogatást és borkóstolást, de akár dűlőtúrát és borvacsorát is szerveztek a hozzátok érkező vendégeknek…

A vendéglátást már régóta a nagynéném, Thummerer Éva viszi, és az elégedettséget jelzi, hogy rengeteg a visszajáró vendégünk. Maga a pincetúra is nagyon izgalmas, és utána kemencés borvacsorát kínálunk, de ha valaki többfogásos borvacsorát szeretne, azt a Magtár fogadóban szolgáljuk fel számára.

A Magtár 25 fős étterme mindig szezonális ételeket kínál, és vállalati ebédek, céges találkozók, kisebb családi összejövetelek ideális helyszíne, az 50 fős borozóban pedig végig lehet kóstolni a pincészet teljes borsorát.

Aki járt már a Thummerer birtokon, legendákat mesél a pincéről. Mi adja a különlegességét?

A pincénk egykor a Galassy családé volt. Az eredeti ágakat több mint 100 évvel ezelőtt építették, és nem csupán borászati célokat szolgált, a feljegyzések szerint állatokat is tartottak itt. Amikor papáék megvásárolták, 2200 négyzetméteres volt a területe, ők 2004-ben a duplájára növelték.

A régi ágakat még csákánnyal vájták ki, jól látható a szerszámok nyoma, de az új részekben már gépekkel dolgoztak. Tudnánk még bővíteni, ám egyelőre nem szükséges. Izgalmas benne sétálni, viszont számunkra sokkal fontosabb, hogy tökéletes a szellőzése és a hőmérséklete, így a borkészítés szempontjából ideális.  

A pincészetetek Noszvajon található, ahová Egerből egy rövid, de annál romantikusabb autóút vezet. Milyen itt az élet?

Imádom Noszvajt, egy kis külön sziget. Igaz, hogy nehezebb megtalálni a pincét, mintha Egerben lenne, mert nem lehet csak úgy belénk botlani, de szerencsére már ismernek bennünket annyira, hogy csak miattunk is eljönnek ide a vendégek. Gyönyörű a falu, nagyon izgalmas az épített öröksége, és folyamatosan fejlődik. Rengeteg remek kirándulóhely van a környéken, kikapcsolódásra, aktív pihenésre és csendes elvonulásra egyaránt alkalmas. 

Most már te vezeted ezt a birtokot. Mit látsz, milyen lesz az elkövetkezendő néhány év?

Folytatjuk a munkát, haladunk a papa által kijelölt úton, de természetesen hozzátesszük a saját energiáinkat is. Igyekszünk tovább öregbíteni a pincészet, az Egri borvidék hírnevét, és mindent megteszünk, hogy ezt jól csináljuk.

További cikkek

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.03.31.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire…

TOVÁBB

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB