MENU

Ez a pince mindannyiunk öröksége

2022.06.03.
Szabó Edit

Tehetségének, szorgalmának és nem mindennapi munkabírásának köszönhetően Thummerer Vilmos valóságos borbirodalmat teremtett Noszvajon. A pincészet alapjait 1994-ben rakták le, és Vilmost néhány éven belül a legkiválóbb hazai borászok között tartották számon. Munkáját számos díjjal ismerték el, 2022-ben pedig a Borászok Borászává választották, de ezt már nem érhette meg. A díjat unokája, Pulay Polett vette át, és ő viszi tovább a pincészetet is.

Mióta veszel részt a Thummerer Pincészet munkájában?

Már diákkoromban is dolgoztam itt, de 2015-ben váltam főállású munkatárssá. Hogy itt képzelem el a jövőmet, azt mindig tudtam, de borász soha nem akartam lenni. Az eltelt évek során viszont szinte minden területen besegítettem egy kicsit, és rájöttem, hogy a kereskedelem és a marketing területén tudok leginkább kiteljesedni.

Nemzetközi kapcsolatokat tanultam az Eszterházy Károly Egyetemen, és kezdetben a borászatban is az export tartozott hozzám. Ez így is maradt, de mostanra hozzájött még a belföldi kereskedelem egy része, valamint a marketing, és ügyvezetőként én irányítom a gazdaság mindennapjait. 

A nagyapád mellett nőttél fel, nagyon sok időt töltöttetek együtt. Mi az, amit a szemléletéből megőriztél?

Nagyon sok mindent, de azt hiszem, az a legfontosabb, hogy mindig a minőség az első számú szempont. A Thummerer név mostanra védjeggyé vált, és én azért fogok dolgozni a későbbiekben is, hogy mindaz, amit vele együtt képviseltünk, ne változzon gyökeresen. Az újítások persze fontosak, de az üzenet marad: a minőség mindenek előtt!

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Tavaly 118 hektárról szüreteltünk, de vannak, lesznek új telepítéseink. Vásárolni egyelőre nem fogunk, a meglévő területeinket korszerűsítjük. A szőlőfajták terén sem szeretnénk nagyobb változásokat, haladunk tovább a megkezdett úton, és azokat a jól bevált borokat fogjuk elkészíteni, amelyeket ismernek és szeretnek a fogyasztóink.

Erre garancia az is, hogy a főborászunk, Lamport József ma is itt van velünk. Szakmai tudására és tapasztalataira bizton számíthatunk, hiszen 2004 óta dolgozik a pincészetnél, régebben van itt, mint mi. Ő nem csupán borász, hanem minden tekintetben kitűnő szakember, ismeri a gazdaságot, rálátása van a belföldi piacra és az egész ágazatra. Papa is mindent egyeztetett vele, nagy segítség, hogy továbbra is támaszkodhatunk rá.

A család többi tagjának mi a feladata a vállalkozásban?

A nagybátyámék a szőlészetet viszik, a nagynéném, Éva a gasztronómiát, az édesanyám, Ildikó a lovas turizmust, és a nagymamám is velünk dolgozik. Ez a pince mindannyiunk öröksége. Fontos, hogy helytálljunk, és csak rajtunk múlik, hogy merre halad a jövőben. 

Melyek a birtokhoz tartozó legfontosabb szőlőterületek?

A területeink Eger, Novaj és Noszvaj körzetében helyezkednek el. Közülük az egyik legfontosabb a Nagy-Egeden található, onnan szüreteljük a szőlőt a Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavér borunkhoz. A noszvaji Tekenő-hát-dűlőt már régóta ismeri a borszerető közönség, ott merlot és pinot noir terem, a vele szemben lévő Csókás pedig a nagytestű vörösboraink alapanyagát adja.

A pincészethez legközelebb a Kőkötő-dűlőt találjuk. Könnyű, százméteres sétával elérhető, és máris ott nézelődhet az ember a királyleányka- és chardonnay-tőkék között. Királyleánykával az első pillanattól foglalkozunk, fontosnak tartjuk a fajtát, a chardonnay pedig sok szép díjat hozott már a pincészetünk számára.

Van közöttük olyan, ami a te személyes kedvenced?

Mindegyiket szeretem, de talán a Csókás áll hozzám legközelebb. Hatalmas egybefüggő terület, az alján van a szilvaültetvényünk, a tetejéről pedig gyönyörű a panoráma, ellátni egészen Egerig vagy a Patkó-hegyig. Gyerekkorom óta lovagolok, gyakran járok arra, és ott mindig megállok egy kicsit nézelődni.

Milyen a pincészetben a fehér- és a vörösborok aránya?

Nálunk leginkább vörösborok készülnek, a fehérek az összes termelés 20%-át teszik ki, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartjuk fontosnak a fehérborainkat. Szeretjük a már említett királyleánykát, büszkék vagyunk a chardonnay sikereire, az egri csillagból pedig classic és superior változatot is készítünk. Van egy zenit-chardonnay-tramini házasításunk, ami a nevemet viseli; papa mindig azt mondta, hogy azért, mert tükrözi a személyiségemet: karakteres, könnyed, ugyanakkor komplex bor. Büszke vagyok rá, hogy ilyennek látott.

Az Egri borvidék zászlóshajója, a bikavér milyen szerepet tölt be a pincészetnél?

Az egyik legfontosabb borunk, és mindent megteszünk a hírnevének öregbítéséért nemcsak belföldön, hanem külföldön is. Ha csak lehetőségünk adódik rá, megmutatjuk az embereknek, hogy lássák, milyen csodálatos borokat ad ez a vidék. A kékfrankos mellett a két cabernet és a merlot házasítása alkotja, amelyhez a classicus kategóriában pinot noir, a superiorban pedig syrah kerül.

A grand superior kategória egy kicsit más, a Nagy-Egeden már tudatosan úgy telepítettük a szőlőt, hogy abból a legmagasabb kategóriájú bikavér készülhessen. A dűlő termését egyben szüreteljük, és egyben is erjesztjük. A grand superior kategóriában újdonság, hogy a Nagy-Eged hegyen található Mezey öreg-dűlőről is elkészült a bikavérünk, amely a 2022-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert.  

A Thummerer Pincészet híres a vendéglátásáról. Úgy tudom, hogy nemcsak pincelátogatást és borkóstolást, de akár dűlőtúrát és borvacsorát is szerveztek a hozzátok érkező vendégeknek…

A vendéglátást már régóta a nagynéném, Thummerer Éva viszi, és az elégedettséget jelzi, hogy rengeteg a visszajáró vendégünk. Maga a pincetúra is nagyon izgalmas, és utána kemencés borvacsorát kínálunk, de ha valaki többfogásos borvacsorát szeretne, azt a Magtár fogadóban szolgáljuk fel számára.

A Magtár 25 fős étterme mindig szezonális ételeket kínál, és vállalati ebédek, céges találkozók, kisebb családi összejövetelek ideális helyszíne, az 50 fős borozóban pedig végig lehet kóstolni a pincészet teljes borsorát.

Aki járt már a Thummerer birtokon, legendákat mesél a pincéről. Mi adja a különlegességét?

A pincénk egykor a Galassy családé volt. Az eredeti ágakat több mint 100 évvel ezelőtt építették, és nem csupán borászati célokat szolgált, a feljegyzések szerint állatokat is tartottak itt. Amikor papáék megvásárolták, 2200 négyzetméteres volt a területe, ők 2004-ben a duplájára növelték.

A régi ágakat még csákánnyal vájták ki, jól látható a szerszámok nyoma, de az új részekben már gépekkel dolgoztak. Tudnánk még bővíteni, ám egyelőre nem szükséges. Izgalmas benne sétálni, viszont számunkra sokkal fontosabb, hogy tökéletes a szellőzése és a hőmérséklete, így a borkészítés szempontjából ideális.  

A pincészetetek Noszvajon található, ahová Egerből egy rövid, de annál romantikusabb autóút vezet. Milyen itt az élet?

Imádom Noszvajt, egy kis külön sziget. Igaz, hogy nehezebb megtalálni a pincét, mintha Egerben lenne, mert nem lehet csak úgy belénk botlani, de szerencsére már ismernek bennünket annyira, hogy csak miattunk is eljönnek ide a vendégek. Gyönyörű a falu, nagyon izgalmas az épített öröksége, és folyamatosan fejlődik. Rengeteg remek kirándulóhely van a környéken, kikapcsolódásra, aktív pihenésre és csendes elvonulásra egyaránt alkalmas. 

Most már te vezeted ezt a birtokot. Mit látsz, milyen lesz az elkövetkezendő néhány év?

Folytatjuk a munkát, haladunk a papa által kijelölt úton, de természetesen hozzátesszük a saját energiáinkat is. Igyekszünk tovább öregbíteni a pincészet, az Egri borvidék hírnevét, és mindent megteszünk, hogy ezt jól csináljuk.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB