MENU

Ez a pince mindannyiunk öröksége

2022.06.03.
Szabó Edit

Tehetségének, szorgalmának és nem mindennapi munkabírásának köszönhetően Thummerer Vilmos valóságos borbirodalmat teremtett Noszvajon. A pincészet alapjait 1994-ben rakták le, és Vilmost néhány éven belül a legkiválóbb hazai borászok között tartották számon. Munkáját számos díjjal ismerték el, 2022-ben pedig a Borászok Borászává választották, de ezt már nem érhette meg. A díjat unokája, Pulay Polett vette át, és ő viszi tovább a pincészetet is.

Mióta veszel részt a Thummerer Pincészet munkájában?

Már diákkoromban is dolgoztam itt, de 2015-ben váltam főállású munkatárssá. Hogy itt képzelem el a jövőmet, azt mindig tudtam, de borász soha nem akartam lenni. Az eltelt évek során viszont szinte minden területen besegítettem egy kicsit, és rájöttem, hogy a kereskedelem és a marketing területén tudok leginkább kiteljesedni.

Nemzetközi kapcsolatokat tanultam az Eszterházy Károly Egyetemen, és kezdetben a borászatban is az export tartozott hozzám. Ez így is maradt, de mostanra hozzájött még a belföldi kereskedelem egy része, valamint a marketing, és ügyvezetőként én irányítom a gazdaság mindennapjait. 

A nagyapád mellett nőttél fel, nagyon sok időt töltöttetek együtt. Mi az, amit a szemléletéből megőriztél?

Nagyon sok mindent, de azt hiszem, az a legfontosabb, hogy mindig a minőség az első számú szempont. A Thummerer név mostanra védjeggyé vált, és én azért fogok dolgozni a későbbiekben is, hogy mindaz, amit vele együtt képviseltünk, ne változzon gyökeresen. Az újítások persze fontosak, de az üzenet marad: a minőség mindenek előtt!

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Tavaly 118 hektárról szüreteltünk, de vannak, lesznek új telepítéseink. Vásárolni egyelőre nem fogunk, a meglévő területeinket korszerűsítjük. A szőlőfajták terén sem szeretnénk nagyobb változásokat, haladunk tovább a megkezdett úton, és azokat a jól bevált borokat fogjuk elkészíteni, amelyeket ismernek és szeretnek a fogyasztóink.

Erre garancia az is, hogy a főborászunk, Lamport József ma is itt van velünk. Szakmai tudására és tapasztalataira bizton számíthatunk, hiszen 2004 óta dolgozik a pincészetnél, régebben van itt, mint mi. Ő nem csupán borász, hanem minden tekintetben kitűnő szakember, ismeri a gazdaságot, rálátása van a belföldi piacra és az egész ágazatra. Papa is mindent egyeztetett vele, nagy segítség, hogy továbbra is támaszkodhatunk rá.

A család többi tagjának mi a feladata a vállalkozásban?

A nagybátyámék a szőlészetet viszik, a nagynéném, Éva a gasztronómiát, az édesanyám, Ildikó a lovas turizmust, és a nagymamám is velünk dolgozik. Ez a pince mindannyiunk öröksége. Fontos, hogy helytálljunk, és csak rajtunk múlik, hogy merre halad a jövőben. 

Melyek a birtokhoz tartozó legfontosabb szőlőterületek?

A területeink Eger, Novaj és Noszvaj körzetében helyezkednek el. Közülük az egyik legfontosabb a Nagy-Egeden található, onnan szüreteljük a szőlőt a Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavér borunkhoz. A noszvaji Tekenő-hát-dűlőt már régóta ismeri a borszerető közönség, ott merlot és pinot noir terem, a vele szemben lévő Csókás pedig a nagytestű vörösboraink alapanyagát adja.

A pincészethez legközelebb a Kőkötő-dűlőt találjuk. Könnyű, százméteres sétával elérhető, és máris ott nézelődhet az ember a királyleányka- és chardonnay-tőkék között. Királyleánykával az első pillanattól foglalkozunk, fontosnak tartjuk a fajtát, a chardonnay pedig sok szép díjat hozott már a pincészetünk számára.

Van közöttük olyan, ami a te személyes kedvenced?

Mindegyiket szeretem, de talán a Csókás áll hozzám legközelebb. Hatalmas egybefüggő terület, az alján van a szilvaültetvényünk, a tetejéről pedig gyönyörű a panoráma, ellátni egészen Egerig vagy a Patkó-hegyig. Gyerekkorom óta lovagolok, gyakran járok arra, és ott mindig megállok egy kicsit nézelődni.

Milyen a pincészetben a fehér- és a vörösborok aránya?

Nálunk leginkább vörösborok készülnek, a fehérek az összes termelés 20%-át teszik ki, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartjuk fontosnak a fehérborainkat. Szeretjük a már említett királyleánykát, büszkék vagyunk a chardonnay sikereire, az egri csillagból pedig classic és superior változatot is készítünk. Van egy zenit-chardonnay-tramini házasításunk, ami a nevemet viseli; papa mindig azt mondta, hogy azért, mert tükrözi a személyiségemet: karakteres, könnyed, ugyanakkor komplex bor. Büszke vagyok rá, hogy ilyennek látott.

Az Egri borvidék zászlóshajója, a bikavér milyen szerepet tölt be a pincészetnél?

Az egyik legfontosabb borunk, és mindent megteszünk a hírnevének öregbítéséért nemcsak belföldön, hanem külföldön is. Ha csak lehetőségünk adódik rá, megmutatjuk az embereknek, hogy lássák, milyen csodálatos borokat ad ez a vidék. A kékfrankos mellett a két cabernet és a merlot házasítása alkotja, amelyhez a classicus kategóriában pinot noir, a superiorban pedig syrah kerül.

A grand superior kategória egy kicsit más, a Nagy-Egeden már tudatosan úgy telepítettük a szőlőt, hogy abból a legmagasabb kategóriájú bikavér készülhessen. A dűlő termését egyben szüreteljük, és egyben is erjesztjük. A grand superior kategóriában újdonság, hogy a Nagy-Eged hegyen található Mezey öreg-dűlőről is elkészült a bikavérünk, amely a 2022-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert.  

A Thummerer Pincészet híres a vendéglátásáról. Úgy tudom, hogy nemcsak pincelátogatást és borkóstolást, de akár dűlőtúrát és borvacsorát is szerveztek a hozzátok érkező vendégeknek…

A vendéglátást már régóta a nagynéném, Thummerer Éva viszi, és az elégedettséget jelzi, hogy rengeteg a visszajáró vendégünk. Maga a pincetúra is nagyon izgalmas, és utána kemencés borvacsorát kínálunk, de ha valaki többfogásos borvacsorát szeretne, azt a Magtár fogadóban szolgáljuk fel számára.

A Magtár 25 fős étterme mindig szezonális ételeket kínál, és vállalati ebédek, céges találkozók, kisebb családi összejövetelek ideális helyszíne, az 50 fős borozóban pedig végig lehet kóstolni a pincészet teljes borsorát.

Aki járt már a Thummerer birtokon, legendákat mesél a pincéről. Mi adja a különlegességét?

A pincénk egykor a Galassy családé volt. Az eredeti ágakat több mint 100 évvel ezelőtt építették, és nem csupán borászati célokat szolgált, a feljegyzések szerint állatokat is tartottak itt. Amikor papáék megvásárolták, 2200 négyzetméteres volt a területe, ők 2004-ben a duplájára növelték.

A régi ágakat még csákánnyal vájták ki, jól látható a szerszámok nyoma, de az új részekben már gépekkel dolgoztak. Tudnánk még bővíteni, ám egyelőre nem szükséges. Izgalmas benne sétálni, viszont számunkra sokkal fontosabb, hogy tökéletes a szellőzése és a hőmérséklete, így a borkészítés szempontjából ideális.  

A pincészetetek Noszvajon található, ahová Egerből egy rövid, de annál romantikusabb autóút vezet. Milyen itt az élet?

Imádom Noszvajt, egy kis külön sziget. Igaz, hogy nehezebb megtalálni a pincét, mintha Egerben lenne, mert nem lehet csak úgy belénk botlani, de szerencsére már ismernek bennünket annyira, hogy csak miattunk is eljönnek ide a vendégek. Gyönyörű a falu, nagyon izgalmas az épített öröksége, és folyamatosan fejlődik. Rengeteg remek kirándulóhely van a környéken, kikapcsolódásra, aktív pihenésre és csendes elvonulásra egyaránt alkalmas. 

Most már te vezeted ezt a birtokot. Mit látsz, milyen lesz az elkövetkezendő néhány év?

Folytatjuk a munkát, haladunk a papa által kijelölt úton, de természetesen hozzátesszük a saját energiáinkat is. Igyekszünk tovább öregbíteni a pincészet, az Egri borvidék hírnevét, és mindent megteszünk, hogy ezt jól csináljuk.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB