MENU

Emlékek Thummerer Vilmosról

2022.01.06.
Tóth Adrienn

Csak egészen kevés olyan borász van, aki egymaga meghatározó szerepet tölthet be annak a képnek a kialakításában, amely a borkedvelőkben egy borvidékről él. Thummerer Vilmos az Egri borvidék modern kori bortörténelmének ilyen meghatározó alakja volt. Fájó szívvel búcsúzunk tőle, és ebből a szomorú alkalomból megosztjuk néhány, a hazai borágazatot átfogóan látó szakember személyes emlékeit, véleményét.

“Az utolsó szőlőtermelő voltam, akitől szőlőt vett. Mielőtt teljesen kiépítette volna saját szőlőültetvényeit, utolsóként még muskotályt vásárolt tőlem. Thummerer Vilmos számomra ezért is elsősorban szőlész. Ő volt az egyetlen a szőlőt felvásárló partnerek közül, aki minden szüret előtt személyesen eljött, megnézte a termést, és szilárdan megfogalmazta, hogy milyen szőlőt szeretne a pincéjében látni.

Sokszor találkoztunk, mert egy irányban voltak a területeink; ilyenkor mindig megállt, beszélgettünk. Kölcsönös volt a tisztelet. Azt sem felejtem el, hogy egyszer a család épp az oltványok előkészítésén dolgozott, nálam meg mindig van metszőolló a kocsiban, és megkérdeztem, segíthetek-e nekik. Azóta nemcsak Vilmossal, hanem az egész Thummerer családdal is szoros a kapcsolatom, nem tudok előbb köszönni, mint ők.”

Farkas László
a Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, egri szőlősgazda

“Nekem Vili és az első értékes egri bor abszolúte összekapcsolódik. Nem más, mint az ő 1995-ös bikavére. Ma is emlékszem az ízére. Krémes textúrájú volt, tapintási érzete puha, bársonyos, és mégis erő volt a borban. Határozott és kedves egyszerre, amilyen Eger lenni tud. Számomra mindenképpen ez az egyes számú egri bor, és ez már így is marad. “

Mészáros Gabriella
nemzetközi borakadémikus, a hazai borismereti oktatás vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor

“Az álmaik, a terveik lassan már valóra válnak. Igaz, nagyon kemény évek vannak mögöttük, sok lemondással. Évekig laktak tufába vájt lakásban, ami ugyan romantikus, különleges, de a mai kényelmi igényeknek nem felel meg. Ők a pince építését a lakás elé helyezték a cél érdekében.

2001-ben már a parkosítás befejezésével rárakhatják a koronát fantasztikus munkájukra, és büszkén mutathatják Noszvajon a Thummerer szőlészetet és borászatot a gyönyörű környezetben, az ismételhetetlenül egyedi tufapincecsodával és a benne levő csodás borokkal.”

részlet a Magyar Borok Könyve című kötetből – AKÓ Kiadó, Budapest, 2001

“Thummerer Vilmos, mindenki Vili papája a Borászok Borásza közösségének a kezdetek óta oszlopos tagja. Mindig karakánul elmondta a véleményét, és kritikáival sokat segített mindannyiunknak. Nagy figyelemmel kísértük az egri borászlegenda munkáját, hiszen Vili bácsi Etyeken, az Etyek–Budai borvidéken is népszerű volt, sokat tanultunk következetes, fegyelmezett stílusából, amit a borai is képviseltek.

Örömmel vettük, hogy a buborék rejtelmeit is megosztotta velünk, hiszen az elmúlt években pincészete részt vállalt az Etyeki Pezsgőkonferencia színvonalas előadásaiban, amiért nem győzünk elég hálásak lenni. Emlékét megőrzöm, boraira és pezsgőire otthoni pincém féltett kincseiként vigyázok.”

Rókusfalvy Pál
a Borászok Borásza díj alapítója, a Borkonferencia és a Pezsgőkonferencia szervezője, etyeki borász

“Jó pár évvel ezelőtt, talán 2008-ban vagy 2009-ben voltam először az Egri Borszalon rendezvényén, akkor még elég messze voltam attól, hogy bárkit is ismerjek a borászok közül, ott ténferegtem pohárral a kezemben, amikor Vili rám szólt: „Üdvözlöm, szereti a bikavért?”; a válaszom igen rövid volt: „Nem igazán.” Így kezdődött az ismeretségem Thummerer Vilmossal, az ikonnal. Embernek nézett és befogadott.

Jó tíz évvel később, amikor már éppen a Bikavér Párbaj soros rendezvényére készült, és épp arra jártam, behívott az irodába, leültetett, behozott két palack bikavért (az 1999-es és a 2000-es évjáratból), és a véleményemet kérte a két borról – tőlem, aki még a nyomába sem léphettem volna. Ilyen ember volt Thummerer Vilmos, Vilmos bátyám, Vili, a kedves borbarátom. A jóisten is szereti a jó bort.”

Kovács Pál
a Debreceni Borbarátok Társaságának elnöke, Borászok Barátja díjazott, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, Debreceni Borozó bor- és gasztronómiai magazin

“Egy archív emlék jut most az eszembe még az Alabárdos Étterem Jakabffy-korszakából. A Papp László Arénában, ha jól emlékszem 2003 őszén került megrendezésre a XII. Bor- és Pezsgőfesztivál eseménysorozat részeként egy, a borászokat és éttermeket párba állító est. Az Alabárdos által működtetett standon Szepsy István kínálta az 1999-es Tokaji Aszút, míg Thummerer Vilmos az Egri Bikavér Reserve 2000 borát adta a borokhoz komponált tányérokhoz.

Az a sajátos fellépés, ahogy a szerénysége a természetes magabiztosságával párosult, számomra példaértékű a mai napig. Érdekes együttállás volt – hiszen Szepsy István hasonló attitűddel bír. Mindemellett az a sztoikus nyugalom, ahogy Vilmos a borkedvelők számára képes volt az általuk fontosnak vélt kérdésekre végtelen nyugodtsággal sokadik alkalommal válaszolni, miközben a közönség nyilván a bora mellett itta a szavait is, szintén követendő mintát jelent számomra.”

Varga Norbert
sommelier, Stand Restaurant

“Ismeretségem, majd később barátságom Thummerer Vilmossal és feleségével, Katikával a 80-as évek végére nyúlik vissza. Ők a legelsők között, még a rendszerváltozást megelőzően kezdték el munkájukat a magyar bor világában, vállalták a megújulás érdekében a fáradságos úttörő szerepet.

Lépésről lépésre, hihetetlen szorgalommal és kitartással építették föl a mára sikeres és virágzó borgazdaságot, az Egri borvidék egyik nemzetközi ismertségű vállalkozását. Hitelek nélkül, mindig megfontoltan haladva a hitet és a magabiztosságot a befektetett munka és annak minősége erősítette.

Számomra csodált és megindító volt a kezdetekben általuk vállalt önfeláldozás és csökönyös kitartás céljaik elérése érdekében. Remélem, Vilmos példamutatása a következő generációk számára is erőt adhat, és az egyre önzőbbé váló világban segít az annyira fontos borvidéki és ágazati összefogás megteremtésében. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar borász társadalmat.”

Zilai Zoltán
a Magyar Bor Akadémia elnöke

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB