MENU

Emlékek Thummerer Vilmosról

2022.01.06.
Tóth Adrienn

Csak egészen kevés olyan borász van, aki egymaga meghatározó szerepet tölthet be annak a képnek a kialakításában, amely a borkedvelőkben egy borvidékről él. Thummerer Vilmos az Egri borvidék modern kori bortörténelmének ilyen meghatározó alakja volt. Fájó szívvel búcsúzunk tőle, és ebből a szomorú alkalomból megosztjuk néhány, a hazai borágazatot átfogóan látó szakember személyes emlékeit, véleményét.

„Az utolsó szőlőtermelő voltam, akitől szőlőt vett. Mielőtt teljesen kiépítette volna saját szőlőültetvényeit, utolsóként még muskotályt vásárolt tőlem. Thummerer Vilmos számomra ezért is elsősorban szőlész. Ő volt az egyetlen a szőlőt felvásárló partnerek közül, aki minden szüret előtt személyesen eljött, megnézte a termést, és szilárdan megfogalmazta, hogy milyen szőlőt szeretne a pincéjében látni.

Sokszor találkoztunk, mert egy irányban voltak a területeink; ilyenkor mindig megállt, beszélgettünk. Kölcsönös volt a tisztelet. Azt sem felejtem el, hogy egyszer a család épp az oltványok előkészítésén dolgozott, nálam meg mindig van metszőolló a kocsiban, és megkérdeztem, segíthetek-e nekik. Azóta nemcsak Vilmossal, hanem az egész Thummerer családdal is szoros a kapcsolatom, nem tudok előbb köszönni, mint ők.”

Farkas László
a Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, egri szőlősgazda

„Nekem Vili és az első értékes egri bor abszolúte összekapcsolódik. Nem más, mint az ő 1995-ös bikavére. Ma is emlékszem az ízére. Krémes textúrájú volt, tapintási érzete puha, bársonyos, és mégis erő volt a borban. Határozott és kedves egyszerre, amilyen Eger lenni tud. Számomra mindenképpen ez az egyes számú egri bor, és ez már így is marad. „

Mészáros Gabriella
nemzetközi borakadémikus, a hazai borismereti oktatás vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor

„Az álmaik, a terveik lassan már valóra válnak. Igaz, nagyon kemény évek vannak mögöttük, sok lemondással. Évekig laktak tufába vájt lakásban, ami ugyan romantikus, különleges, de a mai kényelmi igényeknek nem felel meg. Ők a pince építését a lakás elé helyezték a cél érdekében.

2001-ben már a parkosítás befejezésével rárakhatják a koronát fantasztikus munkájukra, és büszkén mutathatják Noszvajon a Thummerer szőlészetet és borászatot a gyönyörű környezetben, az ismételhetetlenül egyedi tufapincecsodával és a benne levő csodás borokkal.”

részlet a Magyar Borok Könyve című kötetből – AKÓ Kiadó, Budapest, 2001

„Thummerer Vilmos, mindenki Vili papája a Borászok Borásza közösségének a kezdetek óta oszlopos tagja. Mindig karakánul elmondta a véleményét, és kritikáival sokat segített mindannyiunknak. Nagy figyelemmel kísértük az egri borászlegenda munkáját, hiszen Vili bácsi Etyeken, az Etyek–Budai borvidéken is népszerű volt, sokat tanultunk következetes, fegyelmezett stílusából, amit a borai is képviseltek.

Örömmel vettük, hogy a buborék rejtelmeit is megosztotta velünk, hiszen az elmúlt években pincészete részt vállalt az Etyeki Pezsgőkonferencia színvonalas előadásaiban, amiért nem győzünk elég hálásak lenni. Emlékét megőrzöm, boraira és pezsgőire otthoni pincém féltett kincseiként vigyázok.”

Rókusfalvy Pál
a Borászok Borásza díj alapítója, a Borkonferencia és a Pezsgőkonferencia szervezője, etyeki borász

„Jó pár évvel ezelőtt, talán 2008-ban vagy 2009-ben voltam először az Egri Borszalon rendezvényén, akkor még elég messze voltam attól, hogy bárkit is ismerjek a borászok közül, ott ténferegtem pohárral a kezemben, amikor Vili rám szólt: „Üdvözlöm, szereti a bikavért?”; a válaszom igen rövid volt: „Nem igazán.” Így kezdődött az ismeretségem Thummerer Vilmossal, az ikonnal. Embernek nézett és befogadott.

Jó tíz évvel később, amikor már éppen a Bikavér Párbaj soros rendezvényére készült, és épp arra jártam, behívott az irodába, leültetett, behozott két palack bikavért (az 1999-es és a 2000-es évjáratból), és a véleményemet kérte a két borról – tőlem, aki még a nyomába sem léphettem volna. Ilyen ember volt Thummerer Vilmos, Vilmos bátyám, Vili, a kedves borbarátom. A jóisten is szereti a jó bort.”

Kovács Pál
a Debreceni Borbarátok Társaságának elnöke, Borászok Barátja díjazott, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, Debreceni Borozó bor- és gasztronómiai magazin

„Egy archív emlék jut most az eszembe még az Alabárdos Étterem Jakabffy-korszakából. A Papp László Arénában, ha jól emlékszem 2003 őszén került megrendezésre a XII. Bor- és Pezsgőfesztivál eseménysorozat részeként egy, a borászokat és éttermeket párba állító est. Az Alabárdos által működtetett standon Szepsy István kínálta az 1999-es Tokaji Aszút, míg Thummerer Vilmos az Egri Bikavér Reserve 2000 borát adta a borokhoz komponált tányérokhoz.

Az a sajátos fellépés, ahogy a szerénysége a természetes magabiztosságával párosult, számomra példaértékű a mai napig. Érdekes együttállás volt – hiszen Szepsy István hasonló attitűddel bír. Mindemellett az a sztoikus nyugalom, ahogy Vilmos a borkedvelők számára képes volt az általuk fontosnak vélt kérdésekre végtelen nyugodtsággal sokadik alkalommal válaszolni, miközben a közönség nyilván a bora mellett itta a szavait is, szintén követendő mintát jelent számomra.”

Varga Norbert
sommelier, Stand Restaurant

„Ismeretségem, majd később barátságom Thummerer Vilmossal és feleségével, Katikával a 80-as évek végére nyúlik vissza. Ők a legelsők között, még a rendszerváltozást megelőzően kezdték el munkájukat a magyar bor világában, vállalták a megújulás érdekében a fáradságos úttörő szerepet.

Lépésről lépésre, hihetetlen szorgalommal és kitartással építették föl a mára sikeres és virágzó borgazdaságot, az Egri borvidék egyik nemzetközi ismertségű vállalkozását. Hitelek nélkül, mindig megfontoltan haladva a hitet és a magabiztosságot a befektetett munka és annak minősége erősítette.

Számomra csodált és megindító volt a kezdetekben általuk vállalt önfeláldozás és csökönyös kitartás céljaik elérése érdekében. Remélem, Vilmos példamutatása a következő generációk számára is erőt adhat, és az egyre önzőbbé váló világban segít az annyira fontos borvidéki és ágazati összefogás megteremtésében. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar borász társadalmat.”

Zilai Zoltán
a Magyar Bor Akadémia elnöke

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB