MENU

Emlékek Thummerer Vilmosról

2022.01.06.
Tóth Adrienn

Csak egészen kevés olyan borász van, aki egymaga meghatározó szerepet tölthet be annak a képnek a kialakításában, amely a borkedvelőkben egy borvidékről él. Thummerer Vilmos az Egri borvidék modern kori bortörténelmének ilyen meghatározó alakja volt. Fájó szívvel búcsúzunk tőle, és ebből a szomorú alkalomból megosztjuk néhány, a hazai borágazatot átfogóan látó szakember személyes emlékeit, véleményét.

„Az utolsó szőlőtermelő voltam, akitől szőlőt vett. Mielőtt teljesen kiépítette volna saját szőlőültetvényeit, utolsóként még muskotályt vásárolt tőlem. Thummerer Vilmos számomra ezért is elsősorban szőlész. Ő volt az egyetlen a szőlőt felvásárló partnerek közül, aki minden szüret előtt személyesen eljött, megnézte a termést, és szilárdan megfogalmazta, hogy milyen szőlőt szeretne a pincéjében látni.

Sokszor találkoztunk, mert egy irányban voltak a területeink; ilyenkor mindig megállt, beszélgettünk. Kölcsönös volt a tisztelet. Azt sem felejtem el, hogy egyszer a család épp az oltványok előkészítésén dolgozott, nálam meg mindig van metszőolló a kocsiban, és megkérdeztem, segíthetek-e nekik. Azóta nemcsak Vilmossal, hanem az egész Thummerer családdal is szoros a kapcsolatom, nem tudok előbb köszönni, mint ők.”

Farkas László
a Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, egri szőlősgazda

„Nekem Vili és az első értékes egri bor abszolúte összekapcsolódik. Nem más, mint az ő 1995-ös bikavére. Ma is emlékszem az ízére. Krémes textúrájú volt, tapintási érzete puha, bársonyos, és mégis erő volt a borban. Határozott és kedves egyszerre, amilyen Eger lenni tud. Számomra mindenképpen ez az egyes számú egri bor, és ez már így is marad. „

Mészáros Gabriella
nemzetközi borakadémikus, a hazai borismereti oktatás vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor

„Az álmaik, a terveik lassan már valóra válnak. Igaz, nagyon kemény évek vannak mögöttük, sok lemondással. Évekig laktak tufába vájt lakásban, ami ugyan romantikus, különleges, de a mai kényelmi igényeknek nem felel meg. Ők a pince építését a lakás elé helyezték a cél érdekében.

2001-ben már a parkosítás befejezésével rárakhatják a koronát fantasztikus munkájukra, és büszkén mutathatják Noszvajon a Thummerer szőlészetet és borászatot a gyönyörű környezetben, az ismételhetetlenül egyedi tufapincecsodával és a benne levő csodás borokkal.”

részlet a Magyar Borok Könyve című kötetből – AKÓ Kiadó, Budapest, 2001

„Thummerer Vilmos, mindenki Vili papája a Borászok Borásza közösségének a kezdetek óta oszlopos tagja. Mindig karakánul elmondta a véleményét, és kritikáival sokat segített mindannyiunknak. Nagy figyelemmel kísértük az egri borászlegenda munkáját, hiszen Vili bácsi Etyeken, az Etyek–Budai borvidéken is népszerű volt, sokat tanultunk következetes, fegyelmezett stílusából, amit a borai is képviseltek.

Örömmel vettük, hogy a buborék rejtelmeit is megosztotta velünk, hiszen az elmúlt években pincészete részt vállalt az Etyeki Pezsgőkonferencia színvonalas előadásaiban, amiért nem győzünk elég hálásak lenni. Emlékét megőrzöm, boraira és pezsgőire otthoni pincém féltett kincseiként vigyázok.”

Rókusfalvy Pál
a Borászok Borásza díj alapítója, a Borkonferencia és a Pezsgőkonferencia szervezője, etyeki borász

„Jó pár évvel ezelőtt, talán 2008-ban vagy 2009-ben voltam először az Egri Borszalon rendezvényén, akkor még elég messze voltam attól, hogy bárkit is ismerjek a borászok közül, ott ténferegtem pohárral a kezemben, amikor Vili rám szólt: „Üdvözlöm, szereti a bikavért?”; a válaszom igen rövid volt: „Nem igazán.” Így kezdődött az ismeretségem Thummerer Vilmossal, az ikonnal. Embernek nézett és befogadott.

Jó tíz évvel később, amikor már éppen a Bikavér Párbaj soros rendezvényére készült, és épp arra jártam, behívott az irodába, leültetett, behozott két palack bikavért (az 1999-es és a 2000-es évjáratból), és a véleményemet kérte a két borról – tőlem, aki még a nyomába sem léphettem volna. Ilyen ember volt Thummerer Vilmos, Vilmos bátyám, Vili, a kedves borbarátom. A jóisten is szereti a jó bort.”

Kovács Pál
a Debreceni Borbarátok Társaságának elnöke, Borászok Barátja díjazott, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, Debreceni Borozó bor- és gasztronómiai magazin

„Egy archív emlék jut most az eszembe még az Alabárdos Étterem Jakabffy-korszakából. A Papp László Arénában, ha jól emlékszem 2003 őszén került megrendezésre a XII. Bor- és Pezsgőfesztivál eseménysorozat részeként egy, a borászokat és éttermeket párba állító est. Az Alabárdos által működtetett standon Szepsy István kínálta az 1999-es Tokaji Aszút, míg Thummerer Vilmos az Egri Bikavér Reserve 2000 borát adta a borokhoz komponált tányérokhoz.

Az a sajátos fellépés, ahogy a szerénysége a természetes magabiztosságával párosult, számomra példaértékű a mai napig. Érdekes együttállás volt – hiszen Szepsy István hasonló attitűddel bír. Mindemellett az a sztoikus nyugalom, ahogy Vilmos a borkedvelők számára képes volt az általuk fontosnak vélt kérdésekre végtelen nyugodtsággal sokadik alkalommal válaszolni, miközben a közönség nyilván a bora mellett itta a szavait is, szintén követendő mintát jelent számomra.”

Varga Norbert
sommelier, Stand Restaurant

„Ismeretségem, majd később barátságom Thummerer Vilmossal és feleségével, Katikával a 80-as évek végére nyúlik vissza. Ők a legelsők között, még a rendszerváltozást megelőzően kezdték el munkájukat a magyar bor világában, vállalták a megújulás érdekében a fáradságos úttörő szerepet.

Lépésről lépésre, hihetetlen szorgalommal és kitartással építették föl a mára sikeres és virágzó borgazdaságot, az Egri borvidék egyik nemzetközi ismertségű vállalkozását. Hitelek nélkül, mindig megfontoltan haladva a hitet és a magabiztosságot a befektetett munka és annak minősége erősítette.

Számomra csodált és megindító volt a kezdetekben általuk vállalt önfeláldozás és csökönyös kitartás céljaik elérése érdekében. Remélem, Vilmos példamutatása a következő generációk számára is erőt adhat, és az egyre önzőbbé váló világban segít az annyira fontos borvidéki és ágazati összefogás megteremtésében. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar borász társadalmat.”

Zilai Zoltán
a Magyar Bor Akadémia elnöke

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB