MENU

Élvezzük a naplementéket a padon!

2022.11.17.
Szabó Edit

Tarjányi Gyula sikeres vállalkozásokat vezetett, aztán egyszer csak belehabarodott a borba, szenvedélyes gyűjtővé vált, és innen már csak egy lépés volt a kis pince az egri Kistályai úton. Hangulatos lugasa nyáron az egyik legkellemesebb kóstolóhely a városban, és hogy a naplementenéző pad hány titkos vallomás helyszíne volt már, jobb, ha nem firtatjuk…

Az csak afféle szóbeszéd, vagy tényleg igaz, hogy ezt a pincét a feleségétől kapta karácsonyra?

Tényleg igaz! A családom története messzire nyúlik vissza, és abban mindig jelen volt a szőlő és a bor, de az én gyerekkoromra ebből már nem maradt semmi. Egészen más pályát választottam, teljesen más életet éltem, aztán egyszer, a kétezres évek elején elkeveredtem egy borkóstolóra az egri Bikavér Borbárba, és az egy életre megpecsételte a sorsomat.

Meséljen!

A kóstolót Gál Tibor tartotta, jót beszélgettünk, és ott szembesültem azzal, hogy egy bornak lehet illata és íze is, nem csak maligánfoka. Ettől kezdve törzsasztalom volt a borbárban, bújtam a szakkönyveket, a folyóiratokat, és szenvedélyes gyűjtő lettem.

Akár belföldön, akár külföldön utazgattunk, valahogy mindig borászatokban kötöttünk ki, és kartonszám vittem haza a kedvenceimet. A feleségem panaszkodott a barátnőjének, hogy annyi a bor a garázsban, hogy már nem fér be az autó. Mire a barátnője tréfásan megkérdezte: miért nem veszel neki egy pincét?

És vett?

És vett. A karácsonyfa alatt az a kis puttófej volt, ami most is itt van a falon, meg egy jelképes kulcs, a leendő pincémé. Sokáig kerestük, mire megtaláltuk, és birtokba is vettük 2008-ban.

A pince még nem minden. Hogy lett ebből borászat?

Kezdetben csak az járt a fejemben, hogy itt majd jókat lehet bulizni a haverokkal. De mivel a vásárolt borokról mindig kereken megmondtam a véleményemet, sok helyről megkaptam, hogy csak a számat jártatom, majd akkor beszéljek, ha már készítettem legalább egy hordó bort életemben. Az én őseim hozták a Mátrába az első szőlővesszőket Olaszországból, gondoltam, a vér csak nem válik vízzé, hát megpróbálkozom vele. 

Ha ilyen komoly boros múlt van a család mögött, hogy lehet, hogy az Ön gyerekkorára ebből már nem maradt semmi?

Nagyapám osztályellenség volt, tőlük az ötvenes években mindent elvettek. Mikor a kitelepítés után visszatértek Sirokba, a régi házukban már téesziroda működött, a bútoraikat pedig széthordta a falu. Borzasztó lehetett ezzel szembesülni. Amikor a kilencvenes évek elején jött a kárpótlás, mi is kaptunk jegyeket, de én nem vettem földet, mert nem akartam átélni, amit az őseim.

Vállalkozó lettem, a miénk volt Észak-Magyarország legnagyobb MÉH-telepe, és ipari üzemek bontásával is foglalkoztunk. Nem hiányzott még egy vállalkozás, de a borkészítés izgatott, úgyhogy nekivágtam. Gondoltam, milyen jó lesz majd az üzleti partnereimnek olyan palackot adni karácsonyra, amin a saját nevem díszeleg.

Hogyan kezdte?

Lőrincz Györgytől kértem segítséget, és ő nagyon sok hasznos tanácsot adott. Elmondta, kitől vegyek szőlőt, és mire figyeljek legjobban. De sokat köszönhetek a felsőtárkányi kádárnak, Szegedi Barnának is. Kettejük áldásos közreműködésével megvolt 2009-ben az első évjáratom. Hatféle bort készítettem, egyik jobb lett, mint a másik. A kékfrankosunk kapott egy nagyaranyérmet Ausztriában. 

Hol lehetett megkóstolni ezeket a borokat?

Sokszor jártam a balatonszemesi Kistücsök étterembe, és mindig dicsekedtem, hogy milyen jók a boraim. Azt mondta a tulajdonos, Csapody Balázs, hogy ne mondogassam már olyan sokszor, hanem vigyek belőle hármat, és ha tényleg jók, egyet feltesznek a borlapra. Nem ragozom, felvette az összeset, és hármat poharazva is kínált. Attól kezdve jöttek a rendelések. Az első évjáratom három hónap alatt elkelt, de így jártam a következővel is, hiába dupláztam meg a mennyiséget. 

Nem lett kicsi a pince?

Dehogynem! Folyamatosan bővítettünk, aztán én ijedtem meg a lejobban, amikor ráeszméltem, hogy lett egy borászatunk. De a másik két vállalkozásunk is növekedett, és be kellett látnunk, hogy ennyi mindent nem bírunk. Lett egy munkatársunk, Kormos Péter, aki a mai napig velünk dolgozik, öt éve pedig úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy eladjuk a MÉH-telepet, és megtartjuk a pincét, mert egy borászat, ha jól csinálja az ember, nemcsak munkát ad, hanem örömöt is. 

Tartozik a pincéhez saját szőlőterület?

Eredetileg úgy gondoltam, hogy nem kell, majd minden évben megvásárolom a termést a legjobb helyekről. Igen ám, de 2012-ben felajánlottak nekünk egy gyönyörű, 8 hektáros ültetvényt a Pajados-dűlőben. Nem tudtunk ellenállni. Az azt követő években mindig megvettük az eladóvá vált szomszédos táblákat, így jelenleg 13 hektárról szüretelünk, de csak 30-40 ezer palackot töltünk meg évente, a többi gyümölcsöt értékesítjük.

Milyen fajtákkal dolgoznak?

Nem mondom végig, 19-féle szőlő terem a területen. Ez a Pajados sajátossága. Eredetileg javarészt fehér szőlő termett ott, a filoxéravész után lett fele-fele a kék és a fehér szőlő aránya. Mivel a terület domborzatilag meglehetősen tagolt, a szocializmus időszakában nem volt hatékonyan művelhető, ezért háztáji birtoknak osztották fel.

Volt, aki gondos gazdaként művelte, de volt, aki a sorsára hagyta. A dűlő értékeit Gál Tibor ismerte fel, a nagy részét meg is vásárolta, és elkezdte visszahozni a művelésbe. A szőlők egy részét meghagyta, másokat újratelepített, így vált a Pajados-dűlő a borvidék egyik legszínesebb termőterületévé. Mi szeretjük ezt a sokarcúságot, és értékként tekintünk rá. Arról nem is beszélve, hogy mivel ebben az egy dűlőben gazdálkodunk, a boraink 70%-a grand superior kategóriájú. 

Hányféle bort készítenek? 

Összeszámolni is nehéz. Van háromféle gyöngyözőborunk, egy könnyű rozénk, egri csillagunk, egy reduktív és egy hordós rajnai rizlingünk, furmintunk, bikavérünk, kékfrankosunk, cabernet franc-unk, shirazunk, egy zenitből készült természetes édes borunk, és a sor még korántsem teljes.

Jól tudom, hogy a gyöngyözőborban úttörők voltak?

Nóra, a feleségem azt mondta, hogy ha már bort készítek, legyen gyöngyöző is, mert neki az a kedvence. Meg akartam hozzá venni a technológiát, de kiderült, hogy nagyon drága. Na, de nem azért vagyok én gépészmérnök, hogy ez az apróság kifogjon rajtam! Összedugtuk a fejünket néhány szakemberrel, és megépítettük a saját masinánkat. Most is azt használjuk, úgy jó, ahogy van!

Fogadnak vendégeket a pincénél?

Mindenkit nagyon szívesen látunk, aki érdeklődik a boraink iránt. Télen a pincében kialakított kóstolóteremben, nyáron a hangulatos lugasban tartunk kóstolókat. Van egy naplementenéző padunk a pince előtt, nincs is jobb egy nyári estén, mint ott üldögélni egy pohár gyöngyözővel a kézben.

Elégedett azzal, amit elért?

Én mindig csak arra vágytam, hogy az emberek szeressék a borainkat, és szívesen jöjjenek hozzánk. Azt hiszem, ezt sikerült elérni. Mindenki addig él, amíg aktív. Utána már csak van. Ez a pincészet soha nem hozott annyit, amennyit rá kellett költeni, és ma is inkább öröm-, mint pénzforrás.

A családból senki nem viszi tovább, de azt szeretném, hogy amíg megvan nekünk, addig élvezzük a borokat, amiket ad, az embereket, akiket megismerünk általa, az estéket a lugasban és a naplementéket a padon.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB