MENU

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak volna a völgybe, ahol ma egy helyen tapasztalhatjuk meg az Egri borvidék sokszínűségét.

Egymás mellett találunk itt kis termelői borkiméréseket és neves nagy borászatok kóstolóhelyiségeit, sőt nemrégiben egy butikborászat is nyílt a völgy peremén, melynek egy kis szőlőterülete is van itt. Három egri vendégváróval beszélgettünk arról, miért érdemes felkeresni a völgyet.

Tarnay Éva, a Szépasszony-völgyi Vendégvárók Egyesületének elnöke 2016-ban kezdett el intenzíven részt venni a völgy életében, amikor az Ostoros Családi Pincészet megnyitotta itt a pincéjét, de ekkoriban a kis pincészetek mellett már más, jelentős egri termelők is jelen voltak, köztük a Petrény Winery és Tóth Ferenc Pincészete.

Ez az időszak fordulópontot is jelentett egy olyan közös projektnek köszönhetően, melyben a völgy kisebb-nagyobb borászatai, termelői együtt szőttek terveket a jövőről, és közös célokat tűztek is, újragondolva az együttműködésüket egymással és a várossal is. 

„Talán meglepő – meséli Éva –, de a projekthez kapcsolódó kutatásból az rajzolódott ki, hogy a völgyet elsősorban az egriekhez és a belföldi turistákhoz kell közel hozni, a külföldiek számára evidens, hogy ide el kell jönni.” 

Nyitott pincék egész évben

Így született meg az éves programsorozat, mely azt szolgálja, hogy a látogatók megismerjék a völgyet, közben tanuljanak a borról, a borvidékről, és kedvük legyen újra visszatérni.

2017 óta rendezik meg az eseményeket, melyek nagy vonalakban a pincékben fejlődő borok alakulását is követik: a tavaszi Hungarikum Pikniket a Rozék és dallamok, az Egri Csillag Túra, majd ősszel a szüreti esemény és a nagy Bikavérkóstoló Pincetúra követi. Az ilyen alkalmakkor mutatkozik be igazán a völgy: pohárral a kézben végigjárhatók a pincék, ahol általában a borásszal, tulajdonossal lehet találkozni.

Aki még ennél is intenzívebb élményre vágyik, annak érdemes a kb. kétórás vezetett pincetúrára benevezni, amelynek során egy borásszal tematikus kóstoló formájában járják végig a pincészeteket „Ennek során tényleg mindent megtudsz a borról és a völgyről!” – ígéri Éva.

A nyár a családi turizmus ideje, elsősorban a kikapcsolódásról szól: a város által működtetett Márai Központ rendezvényei rengeteg látogatót vonzanak ide, sőt sok pincénél is van ilyenkor élőzene.

Szeptember–októberben viszont a komolyabb borturisták érkeznek, sokan egy teljes napot szánnak kóstolásra, a második nap pedig visszatérnek vásárolni. Az első őszi esemény idén is a szüreti program lesz, szeptember 17-én.

Tavaly, a pandémia első biztonságosnak tűnő nyarán rengetegen döntöttek a belföldi nyaralás mellett. „A belföldi turisták óriási arányát lehetőségként éltük meg, hogy megmutassuk magukat, és megváltoztassuk a Szépasszony-völgyről kialakult képet – meséli Éva. – Sikerrel: a rengeteg pozitív visszajelzés mellett a visszajáró vendégek is ezt igazolják”.

Az egyesület számára különösen fontos, hogy úgy tűnik, az egrieknek is egyre pozitívabb a véleményük a völgyről, szívesen ajánlják, mert tudják, hogy mindig van nyitva tartó pince, ahol találunk minőségi bort, és az igényes borturista közönség látogatja.

Új ízek a borok mellé

A közel ötven pince mellett tíz étterem is működik a völgyben. Sütő Gergely családjának Édeskert étterme szintén tagja a vendégváró egyesületnek. 

„Itt nőttem fel a völgyben” – meséli Gergely, akinek családja 2003-ban nyitotta meg az Édeskertet, mely 10 évig működött szezonális jelleggel, mint a völgy első fagyizó-kávézója, majd egy nagyobb bővítéssel átalakultak étteremmé, megtartva a korábbi cukrászda-vonalat is. „Teljesen más a völgy, mint a város – véli –, Eger gyöngyszeme, amit nem használnak ki eléggé az egriek.” 

A völgy átalakulása a szeme előtt zajlott: egyre nívósabb pincék nyíltak, és a nagy egri borászatok is megérkeztek a völgybe: a Juhász testvérek, az Ostoros, Tóth Ferenc Pincészete… Az éttermeknek is követni kellett a trendeket, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományostól eltávolodtak volna, inkább a kínálat változatosságára törekszenek.

„Sokan szívesebben választanak bor mellé nehezebb ételeket, a külföldiek, főleg a lengyel és a szlovák turisták is a magyaros ételeket keresik elsősorban – meséli Gergely. Próbáltuk ezeket a klasszikusokat is újragondolni, modernizálni, miközben új, különlegesebb ételek is kerültek az étlapra.”

Ahová mindenki borozni jön

A Szépasszony-völgyben a vendég az étteremben is szeretne bort kóstolni, nagyon ritka, hogy egy asztaltársaságnak akár csak egy tagja is legyen, aki nem iszik legalább egy pohár bort, pedig 48 pince működik körülöttük.

Az Édeskert étteremben így négy nagyobb egri pincészet tételeiből tartanak vörös, fehér és rozé bort is; van olyan menü, amelyet borajánlattal lehet rendelni, de sokan betérnek ide úgy, hogy a 3–4 fogásos vacsora mellé végig szeretnének kóstolni több tételt, ilyenkor a vendéggel alaposan átbeszélve állítják össze az étel- és bor sort. 

Az egri bortípusok közül továbbra is a bikavér a legismertebb (klasszikus ételpárosítása a bikavéres marhapörkölt), a külföldieknek az egri csillag még mindenképp újdonság, az étteremnek pedig hálás feladatot jelent, hiszen ezt a friss bort jól lehet párosítani a könnyedebb nyári ételekhez.

A tavaszi menü népszerű étele volt például a csirkemell zöldspárgával, hollandi mártással, amely mellé természetesen egri csillagot ajánlottak. Nyáron elsősorban a fehérbor, rozé és a fröccs fogy, sőt (gyengébb idegzetűek ne figyeljenek) az epres jeges rozéfröccsnek óriási sikere van – ha az olaszoknak készítenek proseccóból Hugót, miért ne lehetne Egerben ilyesmivel kísérletezni? 

Az egyesület tematikus programjaiba is bekapcsolódnak, ehhez ideális az elhelyezkedésük is, hiszen az étterem előtt indulnak a programok. Előfordul, hogy kifejezetten egy témához készítenek el egy új ételt, a tavalyi szüreti programra például mustban érlelt csirkemellet kínáltak a pincejáróknak, a Hungarikum Piknikre pedig Gundel-palacsinta készült, amely mellé édes bort kóstoltattak. 

Új pince nagy tervekkel

A Szépasszony-völgy egyik legújabb attrakciója a Nap-völgy Borászat, melynek egyik alapítója, Kovács Zsófia szintén régóta ismeri a Szépasszony-völgyet. 

„Egriként számomra is megvolt a Szépasszony-völgy »evolúciója«, hiszen aki Egerben nőtt fel, az tízen-huszonéves korában elég gyakori látogatója a völgynek, aztán ahogy telnek az évek, úgy változik az élmény, amit ott keres és kap.

Ha valakinek azt mondom, Eger, akkor Dobó István, az egri vár és a Szépasszony-völgy jut eszébe. Ennek ellenére sokáig mégsem kapta meg ez a hely a megérdemelt figyelmet. Szerencsére ez pozitívan változott, az elmúlt időszakban elindult összefogás, és az annak nyomán létrejött programsorozat szép számmal vonzza az embereket, legyenek akár borkedvelők, akár egyszerűen csak új programokra nyitott érdeklődők.”

Különleges lehetőség új borászatként megjelenni egy ilyen helyen: bár nagyon sok erős, nagy pincészet képviselteti magát, mégis az jelenti számukra a legtöbbet, hogy egy helyen együtt vannak, és erősítik egymást a pincészetek.

A Nap-völgy pincészetnek folyamatosan működő konyhája is van, ami egyelőre bejelentkezés alapján fogadja a vendégeket.

Zsófia maga is gasztronómia-rajongó, és úgy látja, ma már igény van arra, hogy kóstoláskor a gasztronómiai élmény ne csak a bor mellé kínált falatkában merüljön ki, hiszen egyre többen kezdik értékelni és érteni a bor-és étel párosítást, így az étterem elengedhetetlen ahhoz, hogy teljeskörű vendéglátást tudjanak nyújtani. 

Élmények nyomában

Zsófia elsősorban a völgy természetközeliségét emeli ki: bár szinte bent van a belvárosban, mégis „kettőt lépünk, és a tőkék között vagyunk”. Az ő tapasztalataik szerint körülbelül a látogatók fele jön kifejezetten a bor miatt, a többiek viszont az élményeket, új helyeket keresik, a bor pedig csak megkoronázza az élményt.

A pincészetük mediterrán hangulata külön vonzerőt jelent, a látogatók értékelik a nyugalmat, a slow life életérzést, úgy érzik, mintha egészen más dimenzióba érkeztek volna.

Ugyanakkor azoknak is lehet izgalmasat és újat mutatni, akik nem különösen érdeklődnek a bor iránt, hiszen azzal, hogy mesélnek az Egri borvidékről, és a pincelátogatás élményével „egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”

Számára a Szépasszony-völgy különlegessége az interaktív programokban és kezdeményezésekben rejlik, személyes kedvence volt az illatos borokhoz kapcsolódó program, melynek során a borok aromatikájában lehet elmerülni játékos feladatokon keresztül.

Ezek a programok a régióban is egyedülállóak, hiszen a kóstoláson túl ismeretek átadására is törekszenek. A Nap-völgy hitvallása tehát akár a völgyé is lehetne: minőség a borokban, kiszolgálásban, ízekben.

A Szépasszony-völgy programjairól aktuális információt az Egri Bornegyed Facebook oldalán találhatnak.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB