MENU

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak volna a völgybe, ahol ma egy helyen tapasztalhatjuk meg az Egri borvidék sokszínűségét.

Egymás mellett találunk itt kis termelői borkiméréseket és neves nagy borászatok kóstolóhelyiségeit, sőt nemrégiben egy butikborászat is nyílt a völgy peremén, melynek egy kis szőlőterülete is van itt. Három egri vendégváróval beszélgettünk arról, miért érdemes felkeresni a völgyet.

Tarnay Éva, a Szépasszony-völgyi Vendégvárók Egyesületének elnöke 2016-ban kezdett el intenzíven részt venni a völgy életében, amikor az Ostoros Családi Pincészet megnyitotta itt a pincéjét, de ekkoriban a kis pincészetek mellett már más, jelentős egri termelők is jelen voltak, köztük a Petrény Winery és Tóth Ferenc Pincészete.

Ez az időszak fordulópontot is jelentett egy olyan közös projektnek köszönhetően, melyben a völgy kisebb-nagyobb borászatai, termelői együtt szőttek terveket a jövőről, és közös célokat tűztek is, újragondolva az együttműködésüket egymással és a várossal is. 

„Talán meglepő – meséli Éva –, de a projekthez kapcsolódó kutatásból az rajzolódott ki, hogy a völgyet elsősorban az egriekhez és a belföldi turistákhoz kell közel hozni, a külföldiek számára evidens, hogy ide el kell jönni.” 

Nyitott pincék egész évben

Így született meg az éves programsorozat, mely azt szolgálja, hogy a látogatók megismerjék a völgyet, közben tanuljanak a borról, a borvidékről, és kedvük legyen újra visszatérni.

2017 óta rendezik meg az eseményeket, melyek nagy vonalakban a pincékben fejlődő borok alakulását is követik: a tavaszi Hungarikum Pikniket a Rozék és dallamok, az Egri Csillag Túra, majd ősszel a szüreti esemény és a nagy Bikavérkóstoló Pincetúra követi. Az ilyen alkalmakkor mutatkozik be igazán a völgy: pohárral a kézben végigjárhatók a pincék, ahol általában a borásszal, tulajdonossal lehet találkozni.

Aki még ennél is intenzívebb élményre vágyik, annak érdemes a kb. kétórás vezetett pincetúrára benevezni, amelynek során egy borásszal tematikus kóstoló formájában járják végig a pincészeteket „Ennek során tényleg mindent megtudsz a borról és a völgyről!” – ígéri Éva.

A nyár a családi turizmus ideje, elsősorban a kikapcsolódásról szól: a város által működtetett Márai Központ rendezvényei rengeteg látogatót vonzanak ide, sőt sok pincénél is van ilyenkor élőzene.

Szeptember–októberben viszont a komolyabb borturisták érkeznek, sokan egy teljes napot szánnak kóstolásra, a második nap pedig visszatérnek vásárolni. Az első őszi esemény idén is a szüreti program lesz, szeptember 17-én.

Tavaly, a pandémia első biztonságosnak tűnő nyarán rengetegen döntöttek a belföldi nyaralás mellett. „A belföldi turisták óriási arányát lehetőségként éltük meg, hogy megmutassuk magukat, és megváltoztassuk a Szépasszony-völgyről kialakult képet – meséli Éva. – Sikerrel: a rengeteg pozitív visszajelzés mellett a visszajáró vendégek is ezt igazolják”.

Az egyesület számára különösen fontos, hogy úgy tűnik, az egrieknek is egyre pozitívabb a véleményük a völgyről, szívesen ajánlják, mert tudják, hogy mindig van nyitva tartó pince, ahol találunk minőségi bort, és az igényes borturista közönség látogatja.

Új ízek a borok mellé

A közel ötven pince mellett tíz étterem is működik a völgyben. Sütő Gergely családjának Édeskert étterme szintén tagja a vendégváró egyesületnek. 

„Itt nőttem fel a völgyben” – meséli Gergely, akinek családja 2003-ban nyitotta meg az Édeskertet, mely 10 évig működött szezonális jelleggel, mint a völgy első fagyizó-kávézója, majd egy nagyobb bővítéssel átalakultak étteremmé, megtartva a korábbi cukrászda-vonalat is. „Teljesen más a völgy, mint a város – véli –, Eger gyöngyszeme, amit nem használnak ki eléggé az egriek.” 

A völgy átalakulása a szeme előtt zajlott: egyre nívósabb pincék nyíltak, és a nagy egri borászatok is megérkeztek a völgybe: a Juhász testvérek, az Ostoros, Tóth Ferenc Pincészete… Az éttermeknek is követni kellett a trendeket, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományostól eltávolodtak volna, inkább a kínálat változatosságára törekszenek.

„Sokan szívesebben választanak bor mellé nehezebb ételeket, a külföldiek, főleg a lengyel és a szlovák turisták is a magyaros ételeket keresik elsősorban – meséli Gergely. Próbáltuk ezeket a klasszikusokat is újragondolni, modernizálni, miközben új, különlegesebb ételek is kerültek az étlapra.”

Ahová mindenki borozni jön

A Szépasszony-völgyben a vendég az étteremben is szeretne bort kóstolni, nagyon ritka, hogy egy asztaltársaságnak akár csak egy tagja is legyen, aki nem iszik legalább egy pohár bort, pedig 48 pince működik körülöttük.

Az Édeskert étteremben így négy nagyobb egri pincészet tételeiből tartanak vörös, fehér és rozé bort is; van olyan menü, amelyet borajánlattal lehet rendelni, de sokan betérnek ide úgy, hogy a 3–4 fogásos vacsora mellé végig szeretnének kóstolni több tételt, ilyenkor a vendéggel alaposan átbeszélve állítják össze az étel- és bor sort. 

Az egri bortípusok közül továbbra is a bikavér a legismertebb (klasszikus ételpárosítása a bikavéres marhapörkölt), a külföldieknek az egri csillag még mindenképp újdonság, az étteremnek pedig hálás feladatot jelent, hiszen ezt a friss bort jól lehet párosítani a könnyedebb nyári ételekhez.

A tavaszi menü népszerű étele volt például a csirkemell zöldspárgával, hollandi mártással, amely mellé természetesen egri csillagot ajánlottak. Nyáron elsősorban a fehérbor, rozé és a fröccs fogy, sőt (gyengébb idegzetűek ne figyeljenek) az epres jeges rozéfröccsnek óriási sikere van – ha az olaszoknak készítenek proseccóból Hugót, miért ne lehetne Egerben ilyesmivel kísérletezni? 

Az egyesület tematikus programjaiba is bekapcsolódnak, ehhez ideális az elhelyezkedésük is, hiszen az étterem előtt indulnak a programok. Előfordul, hogy kifejezetten egy témához készítenek el egy új ételt, a tavalyi szüreti programra például mustban érlelt csirkemellet kínáltak a pincejáróknak, a Hungarikum Piknikre pedig Gundel-palacsinta készült, amely mellé édes bort kóstoltattak. 

Új pince nagy tervekkel

A Szépasszony-völgy egyik legújabb attrakciója a Nap-völgy Borászat, melynek egyik alapítója, Kovács Zsófia szintén régóta ismeri a Szépasszony-völgyet. 

„Egriként számomra is megvolt a Szépasszony-völgy »evolúciója«, hiszen aki Egerben nőtt fel, az tízen-huszonéves korában elég gyakori látogatója a völgynek, aztán ahogy telnek az évek, úgy változik az élmény, amit ott keres és kap.

Ha valakinek azt mondom, Eger, akkor Dobó István, az egri vár és a Szépasszony-völgy jut eszébe. Ennek ellenére sokáig mégsem kapta meg ez a hely a megérdemelt figyelmet. Szerencsére ez pozitívan változott, az elmúlt időszakban elindult összefogás, és az annak nyomán létrejött programsorozat szép számmal vonzza az embereket, legyenek akár borkedvelők, akár egyszerűen csak új programokra nyitott érdeklődők.”

Különleges lehetőség új borászatként megjelenni egy ilyen helyen: bár nagyon sok erős, nagy pincészet képviselteti magát, mégis az jelenti számukra a legtöbbet, hogy egy helyen együtt vannak, és erősítik egymást a pincészetek.

A Nap-völgy pincészetnek folyamatosan működő konyhája is van, ami egyelőre bejelentkezés alapján fogadja a vendégeket.

Zsófia maga is gasztronómia-rajongó, és úgy látja, ma már igény van arra, hogy kóstoláskor a gasztronómiai élmény ne csak a bor mellé kínált falatkában merüljön ki, hiszen egyre többen kezdik értékelni és érteni a bor-és étel párosítást, így az étterem elengedhetetlen ahhoz, hogy teljeskörű vendéglátást tudjanak nyújtani. 

Élmények nyomában

Zsófia elsősorban a völgy természetközeliségét emeli ki: bár szinte bent van a belvárosban, mégis „kettőt lépünk, és a tőkék között vagyunk”. Az ő tapasztalataik szerint körülbelül a látogatók fele jön kifejezetten a bor miatt, a többiek viszont az élményeket, új helyeket keresik, a bor pedig csak megkoronázza az élményt.

A pincészetük mediterrán hangulata külön vonzerőt jelent, a látogatók értékelik a nyugalmat, a slow life életérzést, úgy érzik, mintha egészen más dimenzióba érkeztek volna.

Ugyanakkor azoknak is lehet izgalmasat és újat mutatni, akik nem különösen érdeklődnek a bor iránt, hiszen azzal, hogy mesélnek az Egri borvidékről, és a pincelátogatás élményével „egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”

Számára a Szépasszony-völgy különlegessége az interaktív programokban és kezdeményezésekben rejlik, személyes kedvence volt az illatos borokhoz kapcsolódó program, melynek során a borok aromatikájában lehet elmerülni játékos feladatokon keresztül.

Ezek a programok a régióban is egyedülállóak, hiszen a kóstoláson túl ismeretek átadására is törekszenek. A Nap-völgy hitvallása tehát akár a völgyé is lehetne: minőség a borokban, kiszolgálásban, ízekben.

A Szépasszony-völgy programjairól aktuális információt az Egri Bornegyed Facebook oldalán találhatnak.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB