MENU

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak volna a völgybe, ahol ma egy helyen tapasztalhatjuk meg az Egri borvidék sokszínűségét.

Egymás mellett találunk itt kis termelői borkiméréseket és neves nagy borászatok kóstolóhelyiségeit, sőt nemrégiben egy butikborászat is nyílt a völgy peremén, melynek egy kis szőlőterülete is van itt. Három egri vendégváróval beszélgettünk arról, miért érdemes felkeresni a völgyet.

Tarnay Éva, a Szépasszony-völgyi Vendégvárók Egyesületének elnöke 2016-ban kezdett el intenzíven részt venni a völgy életében, amikor az Ostoros Családi Pincészet megnyitotta itt a pincéjét, de ekkoriban a kis pincészetek mellett már más, jelentős egri termelők is jelen voltak, köztük a Petrény Winery és Tóth Ferenc Pincészete.

Ez az időszak fordulópontot is jelentett egy olyan közös projektnek köszönhetően, melyben a völgy kisebb-nagyobb borászatai, termelői együtt szőttek terveket a jövőről, és közös célokat tűztek is, újragondolva az együttműködésüket egymással és a várossal is. 

„Talán meglepő – meséli Éva –, de a projekthez kapcsolódó kutatásból az rajzolódott ki, hogy a völgyet elsősorban az egriekhez és a belföldi turistákhoz kell közel hozni, a külföldiek számára evidens, hogy ide el kell jönni.” 

Nyitott pincék egész évben

Így született meg az éves programsorozat, mely azt szolgálja, hogy a látogatók megismerjék a völgyet, közben tanuljanak a borról, a borvidékről, és kedvük legyen újra visszatérni.

2017 óta rendezik meg az eseményeket, melyek nagy vonalakban a pincékben fejlődő borok alakulását is követik: a tavaszi Hungarikum Pikniket a Rozék és dallamok, az Egri Csillag Túra, majd ősszel a szüreti esemény és a nagy Bikavérkóstoló Pincetúra követi. Az ilyen alkalmakkor mutatkozik be igazán a völgy: pohárral a kézben végigjárhatók a pincék, ahol általában a borásszal, tulajdonossal lehet találkozni.

Aki még ennél is intenzívebb élményre vágyik, annak érdemes a kb. kétórás vezetett pincetúrára benevezni, amelynek során egy borásszal tematikus kóstoló formájában járják végig a pincészeteket „Ennek során tényleg mindent megtudsz a borról és a völgyről!” – ígéri Éva.

A nyár a családi turizmus ideje, elsősorban a kikapcsolódásról szól: a város által működtetett Márai Központ rendezvényei rengeteg látogatót vonzanak ide, sőt sok pincénél is van ilyenkor élőzene.

Szeptember–októberben viszont a komolyabb borturisták érkeznek, sokan egy teljes napot szánnak kóstolásra, a második nap pedig visszatérnek vásárolni. Az első őszi esemény idén is a szüreti program lesz, szeptember 17-én.

Tavaly, a pandémia első biztonságosnak tűnő nyarán rengetegen döntöttek a belföldi nyaralás mellett. „A belföldi turisták óriási arányát lehetőségként éltük meg, hogy megmutassuk magukat, és megváltoztassuk a Szépasszony-völgyről kialakult képet – meséli Éva. – Sikerrel: a rengeteg pozitív visszajelzés mellett a visszajáró vendégek is ezt igazolják”.

Az egyesület számára különösen fontos, hogy úgy tűnik, az egrieknek is egyre pozitívabb a véleményük a völgyről, szívesen ajánlják, mert tudják, hogy mindig van nyitva tartó pince, ahol találunk minőségi bort, és az igényes borturista közönség látogatja.

Új ízek a borok mellé

A közel ötven pince mellett tíz étterem is működik a völgyben. Sütő Gergely családjának Édeskert étterme szintén tagja a vendégváró egyesületnek. 

„Itt nőttem fel a völgyben” – meséli Gergely, akinek családja 2003-ban nyitotta meg az Édeskertet, mely 10 évig működött szezonális jelleggel, mint a völgy első fagyizó-kávézója, majd egy nagyobb bővítéssel átalakultak étteremmé, megtartva a korábbi cukrászda-vonalat is. „Teljesen más a völgy, mint a város – véli –, Eger gyöngyszeme, amit nem használnak ki eléggé az egriek.” 

A völgy átalakulása a szeme előtt zajlott: egyre nívósabb pincék nyíltak, és a nagy egri borászatok is megérkeztek a völgybe: a Juhász testvérek, az Ostoros, Tóth Ferenc Pincészete… Az éttermeknek is követni kellett a trendeket, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományostól eltávolodtak volna, inkább a kínálat változatosságára törekszenek.

„Sokan szívesebben választanak bor mellé nehezebb ételeket, a külföldiek, főleg a lengyel és a szlovák turisták is a magyaros ételeket keresik elsősorban – meséli Gergely. Próbáltuk ezeket a klasszikusokat is újragondolni, modernizálni, miközben új, különlegesebb ételek is kerültek az étlapra.”

Ahová mindenki borozni jön

A Szépasszony-völgyben a vendég az étteremben is szeretne bort kóstolni, nagyon ritka, hogy egy asztaltársaságnak akár csak egy tagja is legyen, aki nem iszik legalább egy pohár bort, pedig 48 pince működik körülöttük.

Az Édeskert étteremben így négy nagyobb egri pincészet tételeiből tartanak vörös, fehér és rozé bort is; van olyan menü, amelyet borajánlattal lehet rendelni, de sokan betérnek ide úgy, hogy a 3–4 fogásos vacsora mellé végig szeretnének kóstolni több tételt, ilyenkor a vendéggel alaposan átbeszélve állítják össze az étel- és bor sort. 

Az egri bortípusok közül továbbra is a bikavér a legismertebb (klasszikus ételpárosítása a bikavéres marhapörkölt), a külföldieknek az egri csillag még mindenképp újdonság, az étteremnek pedig hálás feladatot jelent, hiszen ezt a friss bort jól lehet párosítani a könnyedebb nyári ételekhez.

A tavaszi menü népszerű étele volt például a csirkemell zöldspárgával, hollandi mártással, amely mellé természetesen egri csillagot ajánlottak. Nyáron elsősorban a fehérbor, rozé és a fröccs fogy, sőt (gyengébb idegzetűek ne figyeljenek) az epres jeges rozéfröccsnek óriási sikere van – ha az olaszoknak készítenek proseccóból Hugót, miért ne lehetne Egerben ilyesmivel kísérletezni? 

Az egyesület tematikus programjaiba is bekapcsolódnak, ehhez ideális az elhelyezkedésük is, hiszen az étterem előtt indulnak a programok. Előfordul, hogy kifejezetten egy témához készítenek el egy új ételt, a tavalyi szüreti programra például mustban érlelt csirkemellet kínáltak a pincejáróknak, a Hungarikum Piknikre pedig Gundel-palacsinta készült, amely mellé édes bort kóstoltattak. 

Új pince nagy tervekkel

A Szépasszony-völgy egyik legújabb attrakciója a Nap-völgy Borászat, melynek egyik alapítója, Kovács Zsófia szintén régóta ismeri a Szépasszony-völgyet. 

„Egriként számomra is megvolt a Szépasszony-völgy »evolúciója«, hiszen aki Egerben nőtt fel, az tízen-huszonéves korában elég gyakori látogatója a völgynek, aztán ahogy telnek az évek, úgy változik az élmény, amit ott keres és kap.

Ha valakinek azt mondom, Eger, akkor Dobó István, az egri vár és a Szépasszony-völgy jut eszébe. Ennek ellenére sokáig mégsem kapta meg ez a hely a megérdemelt figyelmet. Szerencsére ez pozitívan változott, az elmúlt időszakban elindult összefogás, és az annak nyomán létrejött programsorozat szép számmal vonzza az embereket, legyenek akár borkedvelők, akár egyszerűen csak új programokra nyitott érdeklődők.”

Különleges lehetőség új borászatként megjelenni egy ilyen helyen: bár nagyon sok erős, nagy pincészet képviselteti magát, mégis az jelenti számukra a legtöbbet, hogy egy helyen együtt vannak, és erősítik egymást a pincészetek.

A Nap-völgy pincészetnek folyamatosan működő konyhája is van, ami egyelőre bejelentkezés alapján fogadja a vendégeket.

Zsófia maga is gasztronómia-rajongó, és úgy látja, ma már igény van arra, hogy kóstoláskor a gasztronómiai élmény ne csak a bor mellé kínált falatkában merüljön ki, hiszen egyre többen kezdik értékelni és érteni a bor-és étel párosítást, így az étterem elengedhetetlen ahhoz, hogy teljeskörű vendéglátást tudjanak nyújtani. 

Élmények nyomában

Zsófia elsősorban a völgy természetközeliségét emeli ki: bár szinte bent van a belvárosban, mégis „kettőt lépünk, és a tőkék között vagyunk”. Az ő tapasztalataik szerint körülbelül a látogatók fele jön kifejezetten a bor miatt, a többiek viszont az élményeket, új helyeket keresik, a bor pedig csak megkoronázza az élményt.

A pincészetük mediterrán hangulata külön vonzerőt jelent, a látogatók értékelik a nyugalmat, a slow life életérzést, úgy érzik, mintha egészen más dimenzióba érkeztek volna.

Ugyanakkor azoknak is lehet izgalmasat és újat mutatni, akik nem különösen érdeklődnek a bor iránt, hiszen azzal, hogy mesélnek az Egri borvidékről, és a pincelátogatás élményével „egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”

Számára a Szépasszony-völgy különlegessége az interaktív programokban és kezdeményezésekben rejlik, személyes kedvence volt az illatos borokhoz kapcsolódó program, melynek során a borok aromatikájában lehet elmerülni játékos feladatokon keresztül.

Ezek a programok a régióban is egyedülállóak, hiszen a kóstoláson túl ismeretek átadására is törekszenek. A Nap-völgy hitvallása tehát akár a völgyé is lehetne: minőség a borokban, kiszolgálásban, ízekben.

A Szépasszony-völgy programjairól aktuális információt az Egri Bornegyed Facebook oldalán találhatnak.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB