MENU

Egri jelöltek a Borászok Borásza díjra

2023.03.09.
Tóth Adrienn

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is a Borkonferencián jelentették be annak az 50 borásznak a névsorát, akiket a Borászok Borásza díjra jelöltek. A listán, amelyről tavaly Thummerer Vilmos kiemelkedő munkásságát ismerték el, 2023-ban négy egri borász is szerepel, továbbá a Borászok Barátja díj esetében is van Egerhez kapcsolódó jelölt.

A díj koncepcióját a mögötte álló Vinum Praemium Alapítvány így határozza meg: „Ez az elismerés a Kárpát-medence legjobb borászait díjazza. Egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről évre.” Ennek keretében az alapítvány felkéri a Borászok Borásza díj korábbi nyerteseit, hogy közös konszenzus alapján állítsák össze az általuk legjobbnak tartott ötven borász névsorát.

Ennél a lépésnél tartunk jelenleg. 2023-ban négy egri borász került fel a listára: Bolyki János, Bukolyi Marcell, Gál Tibor és Tarnóczi Zoltán. Mind a négyen szerepeltek tavaly is a listán, amelyről akkor az ugyancsak egri borászt, Thummerer Vilmost választották győztesnek. Egri borász korábban is megkapta már ezt a díjat, ugyanis 2008-ban, a díj történetének második évében Dr. Lőrincz György nyerte el ezt az elismerést.

A második körben az ötven jelölt adja le szavazatát, az így megszülető döntésről azonban csak április 21-én értesülhetünk majd, ahogyan arról is, hogy a Borászok Barátja címre jelölt szakemberek közül ki lesz a győztes. Ez a kategória is fontos, hiszen itt is drukkolhatunk egri szakembernek: Ipacs Gézának, aki az Egri borvidéken és országosan is számtalan borászat arculatáért és címkevilágáért felel.

Fotók: Földesi Máté

További cikkek

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.03.31.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire…

TOVÁBB

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB