MENU

Egri érmek a VinAgora borversenyről

2023.06.12.
Győrfi Alexandra

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyét, a VinAgorát, ahol összesen 12 egri bor érdemelt ki elismerést, köztük az Egri Korona Borház, a Nap-Völgy Borászat, a Petrény Winery, a Soltész Borbirtok, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, a Tóth és Tóth Debrői Borok és a Varsányi Pincészet borai.

Az idei évben 15 országból összesen 916 nevezés érkezett a megmérettetésre, melyek közül 78%-ot jutalmaztak éremmel. Mivel minden fő kategóriában a borok legjobb 30%-a részesülhet csak kitüntetésben, a verseny során 15 nagy arany-, 156 arany- és 110 ezüstérem született az idei megmérettetésen. 

Ezen kívül 6 főkategóriából került ki Champion-győztes, és 30 különdíjat osztottak ki. Az idei felhozatalban a hazai borok az összes aranyérem 72%-át tették ki, és kétszer annyi nagy aranyérmet nyertek el a külföldi nevezett borokhoz képest.

Hogyan is zajlik az értékelés?

A borverseny bírálatát a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos bírálati rendszer alapján végezte összesen 10 bíráló bizottság, mely bizottságonként 6-7 fő elismert hazai és külföldi borászból és szakértőből állt, őket pedig külön 10 tapasztalt koordinátor segítette.

A bormintasorozatok és a kóstolási sorrend kialakításakor különböző szempontokat vettek figyelembe. Egy-egy borsor 11-13 azonos karakterű bort tartalmazott, követve a sorrendet, ami figyelembe vette a színt, a cukortartalmat, az évjáratot, a hordós érlelés intenzitását és az illatintenzitást.

Amennyiben szükséges, a sorozat elején próbavizsgálatot végeztek a bizottságok, amikor egy ún. belövőbor nyílt pontozásával törekedtek a kiegyensúlyozott bírálati követelmények kialakítására.

Az értékelés során a bírálati lapon szereplő pontszámok összesítése után az átlagtól 5 ponttal jobban eltérő pontszámok nem kerültek beszámításra.

A bizottságok elkülönített termekben végezték a kóstolást, ahol rajtuk kívül csak a kóstolás lebonyolításában résztvevők vehettek részt. Naponta maximum 38 mintát bíráltak az egyes bizottságok, két rövid szünettel az érzékszervek pihentetése céljából.

Most pedig következzen az egri éremtáblázat:

Nagy aranyérem

Tóth és Tóth Debrői Borok Corpus Delicti 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Vili Papa Cuvée Superior 2016

Aranyérem

Petrény Winery Egri Cabernet Franc Superior 2011
Nap-Völgy Borászat Egri Pajados Vörös Cuvée 2018
Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Bikavér Superior 2019
Egri Korona Borház Jumurdzsák Egri Syrah 2016
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon–Kékfrankos 2017
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Egri Bikavér Classicus 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Rosé Brut Nature 2017

Ezüstérem

Soltész Borbirtok Soltész Egri Chardonnay 2021
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Egri Cabernet Franc–Merlot 2019

Képek: https://vinagora.hu/hu

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB