MENU

Egri érmek a VinAgora borversenyről

2023.06.12.
Győrfi Alexandra

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyét, a VinAgorát, ahol összesen 12 egri bor érdemelt ki elismerést, köztük az Egri Korona Borház, a Nap-Völgy Borászat, a Petrény Winery, a Soltész Borbirtok, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, a Tóth és Tóth Debrői Borok és a Varsányi Pincészet borai.

Az idei évben 15 országból összesen 916 nevezés érkezett a megmérettetésre, melyek közül 78%-ot jutalmaztak éremmel. Mivel minden fő kategóriában a borok legjobb 30%-a részesülhet csak kitüntetésben, a verseny során 15 nagy arany-, 156 arany- és 110 ezüstérem született az idei megmérettetésen. 

Ezen kívül 6 főkategóriából került ki Champion-győztes, és 30 különdíjat osztottak ki. Az idei felhozatalban a hazai borok az összes aranyérem 72%-át tették ki, és kétszer annyi nagy aranyérmet nyertek el a külföldi nevezett borokhoz képest.

Hogyan is zajlik az értékelés?

A borverseny bírálatát a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos bírálati rendszer alapján végezte összesen 10 bíráló bizottság, mely bizottságonként 6-7 fő elismert hazai és külföldi borászból és szakértőből állt, őket pedig külön 10 tapasztalt koordinátor segítette.

A bormintasorozatok és a kóstolási sorrend kialakításakor különböző szempontokat vettek figyelembe. Egy-egy borsor 11-13 azonos karakterű bort tartalmazott, követve a sorrendet, ami figyelembe vette a színt, a cukortartalmat, az évjáratot, a hordós érlelés intenzitását és az illatintenzitást.

Amennyiben szükséges, a sorozat elején próbavizsgálatot végeztek a bizottságok, amikor egy ún. belövőbor nyílt pontozásával törekedtek a kiegyensúlyozott bírálati követelmények kialakítására.

Az értékelés során a bírálati lapon szereplő pontszámok összesítése után az átlagtól 5 ponttal jobban eltérő pontszámok nem kerültek beszámításra.

A bizottságok elkülönített termekben végezték a kóstolást, ahol rajtuk kívül csak a kóstolás lebonyolításában résztvevők vehettek részt. Naponta maximum 38 mintát bíráltak az egyes bizottságok, két rövid szünettel az érzékszervek pihentetése céljából.

Most pedig következzen az egri éremtáblázat:

Nagy aranyérem

Tóth és Tóth Debrői Borok Corpus Delicti 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Vili Papa Cuvée Superior 2016

Aranyérem

Petrény Winery Egri Cabernet Franc Superior 2011
Nap-Völgy Borászat Egri Pajados Vörös Cuvée 2018
Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Bikavér Superior 2019
Egri Korona Borház Jumurdzsák Egri Syrah 2016
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon–Kékfrankos 2017
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Egri Bikavér Classicus 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Rosé Brut Nature 2017

Ezüstérem

Soltész Borbirtok Soltész Egri Chardonnay 2021
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Egri Cabernet Franc–Merlot 2019

Képek: https://vinagora.hu/hu

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB