MENU

Egri érmek a VinAgora borversenyről

2023.06.12.
Győrfi Alexandra

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyét, a VinAgorát, ahol összesen 12 egri bor érdemelt ki elismerést, köztük az Egri Korona Borház, a Nap-Völgy Borászat, a Petrény Winery, a Soltész Borbirtok, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, a Tóth és Tóth Debrői Borok és a Varsányi Pincészet borai.

Az idei évben 15 országból összesen 916 nevezés érkezett a megmérettetésre, melyek közül 78%-ot jutalmaztak éremmel. Mivel minden fő kategóriában a borok legjobb 30%-a részesülhet csak kitüntetésben, a verseny során 15 nagy arany-, 156 arany- és 110 ezüstérem született az idei megmérettetésen. 

Ezen kívül 6 főkategóriából került ki Champion-győztes, és 30 különdíjat osztottak ki. Az idei felhozatalban a hazai borok az összes aranyérem 72%-át tették ki, és kétszer annyi nagy aranyérmet nyertek el a külföldi nevezett borokhoz képest.

Hogyan is zajlik az értékelés?

A borverseny bírálatát a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos bírálati rendszer alapján végezte összesen 10 bíráló bizottság, mely bizottságonként 6-7 fő elismert hazai és külföldi borászból és szakértőből állt, őket pedig külön 10 tapasztalt koordinátor segítette.

A bormintasorozatok és a kóstolási sorrend kialakításakor különböző szempontokat vettek figyelembe. Egy-egy borsor 11-13 azonos karakterű bort tartalmazott, követve a sorrendet, ami figyelembe vette a színt, a cukortartalmat, az évjáratot, a hordós érlelés intenzitását és az illatintenzitást.

Amennyiben szükséges, a sorozat elején próbavizsgálatot végeztek a bizottságok, amikor egy ún. belövőbor nyílt pontozásával törekedtek a kiegyensúlyozott bírálati követelmények kialakítására.

Az értékelés során a bírálati lapon szereplő pontszámok összesítése után az átlagtól 5 ponttal jobban eltérő pontszámok nem kerültek beszámításra.

A bizottságok elkülönített termekben végezték a kóstolást, ahol rajtuk kívül csak a kóstolás lebonyolításában résztvevők vehettek részt. Naponta maximum 38 mintát bíráltak az egyes bizottságok, két rövid szünettel az érzékszervek pihentetése céljából.

Most pedig következzen az egri éremtáblázat:

Nagy aranyérem

Tóth és Tóth Debrői Borok Corpus Delicti 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Vili Papa Cuvée Superior 2016

Aranyérem

Petrény Winery Egri Cabernet Franc Superior 2011
Nap-Völgy Borászat Egri Pajados Vörös Cuvée 2018
Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Bikavér Superior 2019
Egri Korona Borház Jumurdzsák Egri Syrah 2016
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon–Kékfrankos 2017
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Egri Bikavér Classicus 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Rosé Brut Nature 2017

Ezüstérem

Soltész Borbirtok Soltész Egri Chardonnay 2021
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Thummerer Egri Cabernet Franc–Merlot 2019

Képek: https://vinagora.hu/hu

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB