MENU

Egri érmek a borversenyről, ahol csak rózsaszínű borokat bírálnak

2022.12.21.
Tóth Adrienn

A hagyományoknak megfelelően idén is Miklós napján, december 6-án rendezték meg a kizárólag rozékat és sillereket felvonultató borversenyt Kunszentmiklóson. A megmérettetésen nyolc egri érem született, a legtöbb elismerést, három arany- és egy ezüstérmet a Varsányi Pincészet érdemelte ki.

Idén már huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Miklós Napi Rozé Borversenyt, amely a rozé és siller csendes borok, gyöngyözőborok és pezsgők megméretését tekinti céljának. Az eseménnyel kapcsolatos érdekesség, hogy a zsűri Miklós keresztnevet viselő borszakértőkre épül.

Nem véletlen, hogy a borverseny elnöke dr. Kállay Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének emeritus professzora. A Miklósokhoz csatlakoznak azonban olyan borászok is, akiknek borait a megmérettetés már több alkalommal aranyéremmel díjazta.

A verseny szervezői azért értékelik nagyra a fogyasztók körében is népszerű bortípus műfaját, mert véleményük szerint „a rozé- és sillerborok egyedülálló módon egyesítik a kék szőlőből származó zamatgazdagságot a fehérborok frissességével, üdeségével”.

Az idei egri díjazottak mezőnyében a Varsányi Pincészet szerepelt kiemelkedően, három arany- és egy ezüstérmet is hazahozott Pinot Noir Roséjával és Rosé Cuvée-ivel. Az Ostoros Családi Pincészet Egri Rosé és Csipke Rosé boráért ezüstérmet, Rosé Cuvée boráért bronzérmet kapott, míg az Egri Korona Borház Egri Roséjával nyerte el az ezüstérmet.

Itt pedig következzen az egri éremtáblázat (az egyes éremkategóriákon belül a díjazottak a pincészetek neve szerint ábécésorrendben jelennek meg):

Aranyérem:

Varsányi Pincészet – Egri Pinot Noir Rosé
Varsányi Pincészet – Varsányi Rosé Cuvée III.
Varsányi Pincészet – Varsányi Rosé Cuvée I.

Ezüstérem:

Egri Korona Borház – Egri Rosé
Ostoros Családi Pincészet – Egri Rosé
Ostoros Családi Pincészet – Csipke Rosé
Varsányi Pincészet – Varsányi Rosé Cuvée II.

Bronzérem:

Ostoros Családi Pincészet – Rosé Cuvée

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB