MENU

Egri érmek a borversenyről, ahol csak rózsaszínű borokat bírálnak

2022.12.21.
Tóth Adrienn

A hagyományoknak megfelelően idén is Miklós napján, december 6-án rendezték meg a kizárólag rozékat és sillereket felvonultató borversenyt Kunszentmiklóson. A megmérettetésen nyolc egri érem született, a legtöbb elismerést, három arany- és egy ezüstérmet a Varsányi Pincészet érdemelte ki.

Idén már huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Miklós Napi Rozé Borversenyt, amely a rozé és siller csendes borok, gyöngyözőborok és pezsgők megméretését tekinti céljának. Az eseménnyel kapcsolatos érdekesség, hogy a zsűri Miklós keresztnevet viselő borszakértőkre épül.

Nem véletlen, hogy a borverseny elnöke dr. Kállay Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének emeritus professzora. A Miklósokhoz csatlakoznak azonban olyan borászok is, akiknek borait a megmérettetés már több alkalommal aranyéremmel díjazta.

A verseny szervezői azért értékelik nagyra a fogyasztók körében is népszerű bortípus műfaját, mert véleményük szerint „a rozé- és sillerborok egyedülálló módon egyesítik a kék szőlőből származó zamatgazdagságot a fehérborok frissességével, üdeségével”.

Az idei egri díjazottak mezőnyében a Varsányi Pincészet szerepelt kiemelkedően, három arany- és egy ezüstérmet is hazahozott Pinot Noir Roséjával és Rosé Cuvée-ivel. Az Ostoros Családi Pincészet Egri Rosé és Csipke Rosé boráért ezüstérmet, Rosé Cuvée boráért bronzérmet kapott, míg az Egri Korona Borház Egri Roséjával nyerte el az ezüstérmet.

Itt pedig következzen az egri éremtáblázat (az egyes éremkategóriákon belül a díjazottak a pincészetek neve szerint ábécésorrendben jelennek meg):

Aranyérem:

Varsányi Pincészet – Egri Pinot Noir Rosé
Varsányi Pincészet – Varsányi Rosé Cuvée III.
Varsányi Pincészet – Varsányi Rosé Cuvée I.

Ezüstérem:

Egri Korona Borház – Egri Rosé
Ostoros Családi Pincészet – Egri Rosé
Ostoros Családi Pincészet – Csipke Rosé
Varsányi Pincészet – Varsányi Rosé Cuvée II.

Bronzérem:

Ostoros Családi Pincészet – Rosé Cuvée

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB