MENU

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a folytatás: 2023-ban Horvátország, 2024-ben Magyarország ad otthont a rendezvénynek.

A GROW du Monde versenyt első alkalommal a szerbiai Petrovaradinban (Pétervárad) rendezték meg idén június elején, ahol 7 ország 164 bora került a nemzetközi zsűri elé, melyben a régió szakemberei, szakírói, borászai mellett például egy svájci Master of Wine is kóstolt.

Magyarországról Ercsey Dániel és Győrffy Zoltán vett részt a zsűri munkájában. Mellettük voltak természetesen szerb, horvát, szlovén bírák is, viszont egy országot háromnál több bíra nem képviselhetett.

A 2021-es, fiatal olaszrizling kategóriában a Champion-díj Magyarországra került, a Zelna Borászat Balaton Olaszrizling 2021 bora érdemelte ki ezt a címet (amely nemrég a DWWA versenyén is ugyanígy platinaérmet ért el; úgy tűnik, semmiképpen sem véletlen sikerről beszélhetünk).

Szerbia és Horvátország két-két Champion-díjast tudhat a magáénak: az érlelt olaszrizlingek között a Vinarija Krauthaker Mitrovac Graševina 2016, az édes borok között a Vina Papak Graševina TBA 2015 hozta el az elsőséget a horvátoknak, míg a szerbek a narancsborok (Vinarija Vinčić Grašac Amfora 2017), illetve a pezsgők (Vinarija VINUM Dina Brut 2018) között diadalmaskodtak.

Egerből a Fiatal borok mezőnyében az Almagyar Érseki Szőlőbirtok 2021-es évjáratú Egri Olaszrizling Almagyar-domb Grand Superior bronzérmet kapott.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB