MENU

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a folytatás: 2023-ban Horvátország, 2024-ben Magyarország ad otthont a rendezvénynek.

A GROW du Monde versenyt első alkalommal a szerbiai Petrovaradinban (Pétervárad) rendezték meg idén június elején, ahol 7 ország 164 bora került a nemzetközi zsűri elé, melyben a régió szakemberei, szakírói, borászai mellett például egy svájci Master of Wine is kóstolt.

Magyarországról Ercsey Dániel és Győrffy Zoltán vett részt a zsűri munkájában. Mellettük voltak természetesen szerb, horvát, szlovén bírák is, viszont egy országot háromnál több bíra nem képviselhetett.

A 2021-es, fiatal olaszrizling kategóriában a Champion-díj Magyarországra került, a Zelna Borászat Balaton Olaszrizling 2021 bora érdemelte ki ezt a címet (amely nemrég a DWWA versenyén is ugyanígy platinaérmet ért el; úgy tűnik, semmiképpen sem véletlen sikerről beszélhetünk).

Szerbia és Horvátország két-két Champion-díjast tudhat a magáénak: az érlelt olaszrizlingek között a Vinarija Krauthaker Mitrovac Graševina 2016, az édes borok között a Vina Papak Graševina TBA 2015 hozta el az elsőséget a horvátoknak, míg a szerbek a narancsborok (Vinarija Vinčić Grašac Amfora 2017), illetve a pezsgők (Vinarija VINUM Dina Brut 2018) között diadalmaskodtak.

Egerből a Fiatal borok mezőnyében az Almagyar Érseki Szőlőbirtok 2021-es évjáratú Egri Olaszrizling Almagyar-domb Grand Superior bronzérmet kapott.

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB