MENU

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a folytatás: 2023-ban Horvátország, 2024-ben Magyarország ad otthont a rendezvénynek.

A GROW du Monde versenyt első alkalommal a szerbiai Petrovaradinban (Pétervárad) rendezték meg idén június elején, ahol 7 ország 164 bora került a nemzetközi zsűri elé, melyben a régió szakemberei, szakírói, borászai mellett például egy svájci Master of Wine is kóstolt.

Magyarországról Ercsey Dániel és Győrffy Zoltán vett részt a zsűri munkájában. Mellettük voltak természetesen szerb, horvát, szlovén bírák is, viszont egy országot háromnál több bíra nem képviselhetett.

A 2021-es, fiatal olaszrizling kategóriában a Champion-díj Magyarországra került, a Zelna Borászat Balaton Olaszrizling 2021 bora érdemelte ki ezt a címet (amely nemrég a DWWA versenyén is ugyanígy platinaérmet ért el; úgy tűnik, semmiképpen sem véletlen sikerről beszélhetünk).

Szerbia és Horvátország két-két Champion-díjast tudhat a magáénak: az érlelt olaszrizlingek között a Vinarija Krauthaker Mitrovac Graševina 2016, az édes borok között a Vina Papak Graševina TBA 2015 hozta el az elsőséget a horvátoknak, míg a szerbek a narancsborok (Vinarija Vinčić Grašac Amfora 2017), illetve a pezsgők (Vinarija VINUM Dina Brut 2018) között diadalmaskodtak.

Egerből a Fiatal borok mezőnyében az Almagyar Érseki Szőlőbirtok 2021-es évjáratú Egri Olaszrizling Almagyar-domb Grand Superior bronzérmet kapott.

További cikkek

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak…

TOVÁBB

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a…

TOVÁBB

Borkóstoló gálán debütál a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior

2022.07.25.
Győrfi Alexandra

Elindult a jegyvásárlás az ünnepi boreseményre, ahol először lehet majd megkóstolni a Gárdonyi 100 összefogás borainak fehér tételét, a 2021-es évjáratú Gárdonyi 100 Egri Csillag Superiort. Az augusztus 13-án megrendezésre kerülő Gárdonyi 100 Egri…

TOVÁBB