MENU

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a folytatás: 2023-ban Horvátország, 2024-ben Magyarország ad otthont a rendezvénynek.

A GROW du Monde versenyt első alkalommal a szerbiai Petrovaradinban (Pétervárad) rendezték meg idén június elején, ahol 7 ország 164 bora került a nemzetközi zsűri elé, melyben a régió szakemberei, szakírói, borászai mellett például egy svájci Master of Wine is kóstolt.

Magyarországról Ercsey Dániel és Győrffy Zoltán vett részt a zsűri munkájában. Mellettük voltak természetesen szerb, horvát, szlovén bírák is, viszont egy országot háromnál több bíra nem képviselhetett.

A 2021-es, fiatal olaszrizling kategóriában a Champion-díj Magyarországra került, a Zelna Borászat Balaton Olaszrizling 2021 bora érdemelte ki ezt a címet (amely nemrég a DWWA versenyén is ugyanígy platinaérmet ért el; úgy tűnik, semmiképpen sem véletlen sikerről beszélhetünk).

Szerbia és Horvátország két-két Champion-díjast tudhat a magáénak: az érlelt olaszrizlingek között a Vinarija Krauthaker Mitrovac Graševina 2016, az édes borok között a Vina Papak Graševina TBA 2015 hozta el az elsőséget a horvátoknak, míg a szerbek a narancsborok (Vinarija Vinčić Grašac Amfora 2017), illetve a pezsgők (Vinarija VINUM Dina Brut 2018) között diadalmaskodtak.

Egerből a Fiatal borok mezőnyében az Almagyar Érseki Szőlőbirtok 2021-es évjáratú Egri Olaszrizling Almagyar-domb Grand Superior bronzérmet kapott.

További cikkek

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.03.31.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire…

TOVÁBB

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB