MENU

Egri borok a borszakíró Top 100-as listáján

2023.02.14.
Tóth Adrienn

Nagy Sebestyén borszakíró, a Borjour kóstolók szervezője idén év elején összeállította a kedvenc magyar borainak listáját. A szakértő évente 2-3000 bort kóstol, amelyek között jelentős számot tesznek ki a nemzetközi tételek, így széles összehasonlítás tükrében értékeli a magyar borokat. A 2022-ben általa legmagasabbra pontozott 100 magyar bor listájára 13 egri bor került fel.

A szerző a nagysebestyen.hu borblogon így vezeti fel a listát: „Az évek alatt rengeteg kis jegyzetfüzetekbe, borbírálati lapokra, telefonba körmölt mini borleírásom gyűlt össze, amit aztán rajtam kívül senki nem láthatott, és hát rendszerezés és egységesítés híján én sem igazán fértem hozzá – saját magamhoz. Na, és ennek mi értelme? Nem sok. Úgyhogy úgy döntöttem, mostantól legalább egyszer, az év végén ezeknek a feljegyzéseknek egy részét nyilvánossá teszem.”

Itt pedig következik az egri borok listája egy-egy mondattal kiegészítve Nagy Sebestyén leírásaiból. A teljes szövegekért el kell látogatni a blogra, cikkünk alján összegyűjtöttük a hivatkozásokat.

96. Tóth Ferenc Pincészet Egri Bikavér Superior, Eger, 2018 – 8,6 pont

„Úgy képzelem, hogy a savfetisiszta, sötét lelkű borkritikusok is elgyengülnek néha, és bánatos perceikben, amikor senki nem látja őket, kóstolóvermük mélyén ők is lágy, érett, kicsit tán lekváros nagy borokkal vigasztalódnak. Lehet, hogy épp ezzel a Bikavér Superiorral.”

90. Bukolyi Marcell Mentha, Eger, 2020 – 8,6 pont

„Fiatalos, élénk, friss, gyümölcshangsúlyos házasítás. Syrah és pinot noir. Az illat és a korty is tele piros bogyósokkal.”

87. Kovács Nimród Winery Rhapsody Egri Bikavér, Eger, 2019 – 8,6 pont

„Ehhez a borhoz nem kell felgyűrni az ingujjat, és nem kell az ezüst evőeszközt sem bekészíteni. Piros gyümölcsös – főleg ribizlis, epres –, kedves, szinte filigrán vörösborról van szó, melyben a savérzet közepes, a tannin alacsony és az összkép nagyon-nagyon fruit-driven.”

73. Thummerer Pincészet Kadarka Grand Superior, Eger, 2015 – 8,8 pont

„Érezhetően nem egy borfiatalember, de még van benne vitalitás, egészen combos savak.”

56. Gál Tibor Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior, Eger, 2017 – 8,9 pont

„Talán a jó tájolásnak is köszönhető, hogy a Sík-hegy bikáiban minden évben egyszerre megvan az érett, nagy gyümölcsösség és egy friss, hűvös, fanyar karakter, ami olyan ellenállhatatlanná teszi őket.”

47. Böjt Bikavér Superior, Eger, 2018 – 9 pont

„Nagyon 2018-as, vaskosan-lomhán gyümölcsös és mégis vibráló bikavér, avagy élete táncát lenyomó túlsúlyos balerina. Én eldobtam a sztereotípiákat, és megadtam magam, remélem, nem bánom meg.”

38. Bolyki Metha Thema Hárslevelű, Eger, 2021 – 9 pont

„Na, ezért szeretem annyira a hárslevelűt! Egyszerre megvan benne minden, ami egy rendes nagy fehérbornak a kötelező alapfelszereltsége: jó savérzet, gazdag illat, sok aroma, szép hossz, alkohol… és közben álszerényen eljátssza, hogy ő nem is egy nagy fehérbor, hanem csak egy különleges, finom ital.”

37. St. Andrea Hangács Egri Bikavér Grand Superior, Eger, 2019 – 9 pont

„Nagyon szeretem a Hangácsot, a legbarátibban árazott St. Andrea-bor. Megvan benne minden, ami a nagy egri bikavérekben (szerkezet, mélység, tömény gyümölcsösség) és ami a nagy St. Andrea-vörösborokban (kedvesség, harmónia, egyediség).”

14. St. Andrea Szőlőbirtok Merengő, Eger, 2018 – 9,2 pont

„Mert a Merengő nagy és különleges bor, de annyi természetes finomság van benne, hogy bármelyik nap úgy érezheted: kerül, amibe kerül, vagy, aki vagy, márpedig ma neked erre van szükséged.”

12. Kovács Nimród Borászat Grand Bleu, Eger, 2017 – 9,2 pont

„Kovács Nimród különleges kékfrankosa a legmagasabban lévő magyar termőhelyről, az egri Nagy-Eged-hegyről, ahol már alig van termőtalaj és meredek az élet.”

11. St. Andrea Szőlőbirtok Agapé, Eger, 2016 – 9,2 pont

„A St. Andrea-borokra jellemző hatalmas aromaintenzitás – eper, málna, erdei gyümölcsök stb. – és friss, élénk karakter, na és nagy hossz.”

5. St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged-Hegy Dűlő Pinot Noir Grand Superior, Eger, 2017 – 9,5 pont

„Többször is kóstoltattam vakon külföldi borértő társasággal, és minden alkalommal burgundinak gondolták, ami akkor is nagy dolog, ha erről a mondatról lerázogatjuk a rátapadt sznobszószt.”

1. St. Andrea Szőlőbirtok Mária, Eger, 2020 – 9,5 pont

„Illata mennyei (tényleg úgy képzelem, hogy ilyen illat lehet a mennyországban a tömegközlekedési eszközökön) – virágok, körte, érett citrusok, narancs, narancshéj, trópusi gyümölcsök…”

Nagy Sebestyén Top 100 Magyar Borainak listái:

Top 100 Magyar Bor 5-1
Top 100 Magyar Bor 10-6
Top 100 Magyar Bor 20-11
Top 100 Magyar Bor 30-21
Top 100 Magyar Bor 40-31
Top 100 Magyar Bor 50-41
Top 100 Magyar Bor 75-51
Top 100 Magyar Bor 75

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB