MENU

Egri borok a borszakíró Top 100-as listáján

2023.02.14.
Tóth Adrienn

Nagy Sebestyén borszakíró, a Borjour kóstolók szervezője idén év elején összeállította a kedvenc magyar borainak listáját. A szakértő évente 2-3000 bort kóstol, amelyek között jelentős számot tesznek ki a nemzetközi tételek, így széles összehasonlítás tükrében értékeli a magyar borokat. A 2022-ben általa legmagasabbra pontozott 100 magyar bor listájára 13 egri bor került fel.

A szerző a nagysebestyen.hu borblogon így vezeti fel a listát: „Az évek alatt rengeteg kis jegyzetfüzetekbe, borbírálati lapokra, telefonba körmölt mini borleírásom gyűlt össze, amit aztán rajtam kívül senki nem láthatott, és hát rendszerezés és egységesítés híján én sem igazán fértem hozzá – saját magamhoz. Na, és ennek mi értelme? Nem sok. Úgyhogy úgy döntöttem, mostantól legalább egyszer, az év végén ezeknek a feljegyzéseknek egy részét nyilvánossá teszem.”

Itt pedig következik az egri borok listája egy-egy mondattal kiegészítve Nagy Sebestyén leírásaiból. A teljes szövegekért el kell látogatni a blogra, cikkünk alján összegyűjtöttük a hivatkozásokat.

96. Tóth Ferenc Pincészet Egri Bikavér Superior, Eger, 2018 – 8,6 pont

„Úgy képzelem, hogy a savfetisiszta, sötét lelkű borkritikusok is elgyengülnek néha, és bánatos perceikben, amikor senki nem látja őket, kóstolóvermük mélyén ők is lágy, érett, kicsit tán lekváros nagy borokkal vigasztalódnak. Lehet, hogy épp ezzel a Bikavér Superiorral.”

90. Bukolyi Marcell Mentha, Eger, 2020 – 8,6 pont

„Fiatalos, élénk, friss, gyümölcshangsúlyos házasítás. Syrah és pinot noir. Az illat és a korty is tele piros bogyósokkal.”

87. Kovács Nimród Winery Rhapsody Egri Bikavér, Eger, 2019 – 8,6 pont

„Ehhez a borhoz nem kell felgyűrni az ingujjat, és nem kell az ezüst evőeszközt sem bekészíteni. Piros gyümölcsös – főleg ribizlis, epres –, kedves, szinte filigrán vörösborról van szó, melyben a savérzet közepes, a tannin alacsony és az összkép nagyon-nagyon fruit-driven.”

73. Thummerer Pincészet Kadarka Grand Superior, Eger, 2015 – 8,8 pont

„Érezhetően nem egy borfiatalember, de még van benne vitalitás, egészen combos savak.”

56. Gál Tibor Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior, Eger, 2017 – 8,9 pont

„Talán a jó tájolásnak is köszönhető, hogy a Sík-hegy bikáiban minden évben egyszerre megvan az érett, nagy gyümölcsösség és egy friss, hűvös, fanyar karakter, ami olyan ellenállhatatlanná teszi őket.”

47. Böjt Bikavér Superior, Eger, 2018 – 9 pont

„Nagyon 2018-as, vaskosan-lomhán gyümölcsös és mégis vibráló bikavér, avagy élete táncát lenyomó túlsúlyos balerina. Én eldobtam a sztereotípiákat, és megadtam magam, remélem, nem bánom meg.”

38. Bolyki Metha Thema Hárslevelű, Eger, 2021 – 9 pont

„Na, ezért szeretem annyira a hárslevelűt! Egyszerre megvan benne minden, ami egy rendes nagy fehérbornak a kötelező alapfelszereltsége: jó savérzet, gazdag illat, sok aroma, szép hossz, alkohol… és közben álszerényen eljátssza, hogy ő nem is egy nagy fehérbor, hanem csak egy különleges, finom ital.”

37. St. Andrea Hangács Egri Bikavér Grand Superior, Eger, 2019 – 9 pont

„Nagyon szeretem a Hangácsot, a legbarátibban árazott St. Andrea-bor. Megvan benne minden, ami a nagy egri bikavérekben (szerkezet, mélység, tömény gyümölcsösség) és ami a nagy St. Andrea-vörösborokban (kedvesség, harmónia, egyediség).”

14. St. Andrea Szőlőbirtok Merengő, Eger, 2018 – 9,2 pont

„Mert a Merengő nagy és különleges bor, de annyi természetes finomság van benne, hogy bármelyik nap úgy érezheted: kerül, amibe kerül, vagy, aki vagy, márpedig ma neked erre van szükséged.”

12. Kovács Nimród Borászat Grand Bleu, Eger, 2017 – 9,2 pont

„Kovács Nimród különleges kékfrankosa a legmagasabban lévő magyar termőhelyről, az egri Nagy-Eged-hegyről, ahol már alig van termőtalaj és meredek az élet.”

11. St. Andrea Szőlőbirtok Agapé, Eger, 2016 – 9,2 pont

„A St. Andrea-borokra jellemző hatalmas aromaintenzitás – eper, málna, erdei gyümölcsök stb. – és friss, élénk karakter, na és nagy hossz.”

5. St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged-Hegy Dűlő Pinot Noir Grand Superior, Eger, 2017 – 9,5 pont

„Többször is kóstoltattam vakon külföldi borértő társasággal, és minden alkalommal burgundinak gondolták, ami akkor is nagy dolog, ha erről a mondatról lerázogatjuk a rátapadt sznobszószt.”

1. St. Andrea Szőlőbirtok Mária, Eger, 2020 – 9,5 pont

„Illata mennyei (tényleg úgy képzelem, hogy ilyen illat lehet a mennyországban a tömegközlekedési eszközökön) – virágok, körte, érett citrusok, narancs, narancshéj, trópusi gyümölcsök…”

Nagy Sebestyén Top 100 Magyar Borainak listái:

Top 100 Magyar Bor 5-1
Top 100 Magyar Bor 10-6
Top 100 Magyar Bor 20-11
Top 100 Magyar Bor 30-21
Top 100 Magyar Bor 40-31
Top 100 Magyar Bor 50-41
Top 100 Magyar Bor 75-51
Top 100 Magyar Bor 75

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB