MENU

Egri borok a borszakíró Top 100-as listáján

2023.02.14.
Tóth Adrienn

Nagy Sebestyén borszakíró, a Borjour kóstolók szervezője idén év elején összeállította a kedvenc magyar borainak listáját. A szakértő évente 2-3000 bort kóstol, amelyek között jelentős számot tesznek ki a nemzetközi tételek, így széles összehasonlítás tükrében értékeli a magyar borokat. A 2022-ben általa legmagasabbra pontozott 100 magyar bor listájára 13 egri bor került fel.

A szerző a nagysebestyen.hu borblogon így vezeti fel a listát: „Az évek alatt rengeteg kis jegyzetfüzetekbe, borbírálati lapokra, telefonba körmölt mini borleírásom gyűlt össze, amit aztán rajtam kívül senki nem láthatott, és hát rendszerezés és egységesítés híján én sem igazán fértem hozzá – saját magamhoz. Na, és ennek mi értelme? Nem sok. Úgyhogy úgy döntöttem, mostantól legalább egyszer, az év végén ezeknek a feljegyzéseknek egy részét nyilvánossá teszem.”

Itt pedig következik az egri borok listája egy-egy mondattal kiegészítve Nagy Sebestyén leírásaiból. A teljes szövegekért el kell látogatni a blogra, cikkünk alján összegyűjtöttük a hivatkozásokat.

96. Tóth Ferenc Pincészet Egri Bikavér Superior, Eger, 2018 – 8,6 pont

„Úgy képzelem, hogy a savfetisiszta, sötét lelkű borkritikusok is elgyengülnek néha, és bánatos perceikben, amikor senki nem látja őket, kóstolóvermük mélyén ők is lágy, érett, kicsit tán lekváros nagy borokkal vigasztalódnak. Lehet, hogy épp ezzel a Bikavér Superiorral.”

90. Bukolyi Marcell Mentha, Eger, 2020 – 8,6 pont

„Fiatalos, élénk, friss, gyümölcshangsúlyos házasítás. Syrah és pinot noir. Az illat és a korty is tele piros bogyósokkal.”

87. Kovács Nimród Winery Rhapsody Egri Bikavér, Eger, 2019 – 8,6 pont

„Ehhez a borhoz nem kell felgyűrni az ingujjat, és nem kell az ezüst evőeszközt sem bekészíteni. Piros gyümölcsös – főleg ribizlis, epres –, kedves, szinte filigrán vörösborról van szó, melyben a savérzet közepes, a tannin alacsony és az összkép nagyon-nagyon fruit-driven.”

73. Thummerer Pincészet Kadarka Grand Superior, Eger, 2015 – 8,8 pont

„Érezhetően nem egy borfiatalember, de még van benne vitalitás, egészen combos savak.”

56. Gál Tibor Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior, Eger, 2017 – 8,9 pont

„Talán a jó tájolásnak is köszönhető, hogy a Sík-hegy bikáiban minden évben egyszerre megvan az érett, nagy gyümölcsösség és egy friss, hűvös, fanyar karakter, ami olyan ellenállhatatlanná teszi őket.”

47. Böjt Bikavér Superior, Eger, 2018 – 9 pont

„Nagyon 2018-as, vaskosan-lomhán gyümölcsös és mégis vibráló bikavér, avagy élete táncát lenyomó túlsúlyos balerina. Én eldobtam a sztereotípiákat, és megadtam magam, remélem, nem bánom meg.”

38. Bolyki Metha Thema Hárslevelű, Eger, 2021 – 9 pont

„Na, ezért szeretem annyira a hárslevelűt! Egyszerre megvan benne minden, ami egy rendes nagy fehérbornak a kötelező alapfelszereltsége: jó savérzet, gazdag illat, sok aroma, szép hossz, alkohol… és közben álszerényen eljátssza, hogy ő nem is egy nagy fehérbor, hanem csak egy különleges, finom ital.”

37. St. Andrea Hangács Egri Bikavér Grand Superior, Eger, 2019 – 9 pont

„Nagyon szeretem a Hangácsot, a legbarátibban árazott St. Andrea-bor. Megvan benne minden, ami a nagy egri bikavérekben (szerkezet, mélység, tömény gyümölcsösség) és ami a nagy St. Andrea-vörösborokban (kedvesség, harmónia, egyediség).”

14. St. Andrea Szőlőbirtok Merengő, Eger, 2018 – 9,2 pont

„Mert a Merengő nagy és különleges bor, de annyi természetes finomság van benne, hogy bármelyik nap úgy érezheted: kerül, amibe kerül, vagy, aki vagy, márpedig ma neked erre van szükséged.”

12. Kovács Nimród Borászat Grand Bleu, Eger, 2017 – 9,2 pont

„Kovács Nimród különleges kékfrankosa a legmagasabban lévő magyar termőhelyről, az egri Nagy-Eged-hegyről, ahol már alig van termőtalaj és meredek az élet.”

11. St. Andrea Szőlőbirtok Agapé, Eger, 2016 – 9,2 pont

„A St. Andrea-borokra jellemző hatalmas aromaintenzitás – eper, málna, erdei gyümölcsök stb. – és friss, élénk karakter, na és nagy hossz.”

5. St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged-Hegy Dűlő Pinot Noir Grand Superior, Eger, 2017 – 9,5 pont

„Többször is kóstoltattam vakon külföldi borértő társasággal, és minden alkalommal burgundinak gondolták, ami akkor is nagy dolog, ha erről a mondatról lerázogatjuk a rátapadt sznobszószt.”

1. St. Andrea Szőlőbirtok Mária, Eger, 2020 – 9,5 pont

„Illata mennyei (tényleg úgy képzelem, hogy ilyen illat lehet a mennyországban a tömegközlekedési eszközökön) – virágok, körte, érett citrusok, narancs, narancshéj, trópusi gyümölcsök…”

Nagy Sebestyén Top 100 Magyar Borainak listái:

Top 100 Magyar Bor 5-1
Top 100 Magyar Bor 10-6
Top 100 Magyar Bor 20-11
Top 100 Magyar Bor 30-21
Top 100 Magyar Bor 40-31
Top 100 Magyar Bor 50-41
Top 100 Magyar Bor 75-51
Top 100 Magyar Bor 75

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB