MENU

Egri borász Az Év Bortermelője díj jelöltjei között

2022.11.04.
Tóth Adrienn

A Thummerer Pincészet főborászát, Lamport Józsefet is jelölték Az Év Bortermelője Magyarországon 2022-es díjra. Az egri szakember mellett egy balatonfüredi, egy pannonhalmi, egy szekszárdi és egy villányi borászból áll az öttagú jelöltlista.

A díj lényegét a Magyar Bor Akadémia így foglalja össze:

„Nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Az Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját.”

Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg. Az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, valamint az általa felkért szakértőktől érkező ajánlásokat, illetve az elmúlt évek díjazottjainak közös jelöltjét. Így egy jelöltet „Az Év Bortermelője Magyarországon” címet korábban elnyert bortermelők, négy további személyt pedig az Magyar Bor Akadémia által felkért szakmai kör jelöl.

A második fordulóban az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény, azaz hogy ki jogosult „Az Év Bortermelője Magyarországon” cím viselésére.

2022-ben a jelöltek Lamport József egri borász mellett Figula Mihály (Balatonfüred–Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék) és Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék).

A jelöltek november 10-én a Borest a Borakadémián elnevezésű rendezvényen mutatkoznak be Budapesten, a Pesti Vigadóban. A győztes kilétére pedig december 8-án, egy sajtótájékoztatót követően derül fény.

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB