Egri bor nyert érmet Hongkongban
Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Cathay Hong Kong International Wine & Spirit Competitiont. A Debra Meiburg Master of Wine által vezetett borverseny célja, hogy a helyi, egyedi igényekhez igazodva keressék a legjobb borokat, szakékat, párlatokat és most már söröket is az ázsiai piac számára. A megmérettetésen egy egri bikavér is érmet nyert.
A 2021-es HK IWSC eseményen ötven két tagból álló zsűri kóstolta végig a benevezett több ezer mintát. A hongkongi verseny különlegessége, hogy a borversenyeken megszokott hagyományos bírálat mellett itt önálló minősítési program keretében keresik a legjobb borokat, szakékat vagy más italokat olyan tipikus ázsiai fogások mellé is, mint a kínai stir-fried technológiával sütött zöldbab és darált sertéshús, a japán yakitori tsukune, az indiai bárány seekh kebab vagy a thai pomelo- és garnélarák-saláta.
A trófeák tekintetében az ázsiai országban hagyományosan is erős Ausztrália kiemelkedően jól szerepelt, elnyerve többek között a legjobb chardonnay, rajnai rizling, syrah/shiraz és cabernet sauvignon/cabernet sauvignon házasítások díját. Szintén jól teljesített Ausztria, Spanyolország és Portugália. Utóbbi kapcsán külön kiemelték a szervezők boraik potenciálját ázsiai fogások mellé párosítva, hiszen három étel esetében is portugál bor bizonyult a legjobb döntésnek a zsűri véleménye szerint.
A megmérettetésen egyedüli magyarként a Petrény Winery szerzett bronzérmet, méghozzá egy egri bikavérrel. A Padok Egri Bikavér Superior 2011-es évjáratú, és öt szőlőfajtából házasították. Alapját a kékfrankos adja, emellett cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és syrah szőlőfajták egyenlő arányban kerültek a borba.