EGRI BOR ÉS KALÓRIA
A kalória az ételek és italok energiatartalmának mérésére szolgáló egység. Fontos tényező az egészséges táplálkozásban, mert azt mutatja meg, hogy az adott étel mennyi energiát nyújt a szervezet számára. A kalóriabevitelt egyensúlyban tudjuk tartani megfelelő mennyiségű fizikai tevékenységgel, hogy megelőzzük a súlyproblémákat és támogassuk az egészséges életmódot.
Mitől függ a bor kalóriatartalma?
Az nem meglepő, hogy a borban is található kalória. Egy pohár bor akár 92-300 kalóriát is tartalmazhat, ez átlagosan 120-150 kalóriát jelent. A bor kalóriatartalma függ a borfajtától, a cukor- és alkoholtartalmától, valamint az abból származó energiaértéktől. A kalóriatartalom a bor cukor- és alkoholtartalmával nő, így az édes borok általában, több kalóriát tartalmaznak a száraz boroknál. A bor fajtájtát vizsgálva, sok esetben a fehér és rozé borokban kevesebb a kalória, mint a vörösborokban. Egy másik fontos tényező az is, hogy hány százalék alkoholtartalommal rendelkezik a bor, mivel az alkohol is jelentős kalóriatartalommal bír.

Így számold ki egy bor kalóriatartalmát!
Az alkohol nagyon magas kalória tartalmú grammonként. A kalóriadúsabb borok általában a magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, egy grammban 7 kcal található. A szénhidrátokat vizsgálva a bor esetében cukorról beszélünk, ez grammonként 4 kcal jelent. E két tényező befolyásolja leginkább a borokban található kalóriák számát.
0,75l x 1000 = 750 ml
Palack grammba átszámítva: 750ml x 0,8 ml/g (alkohol fajsúlya) = 600 g
Pohár/palack (gramm) x Alkohol % x 7 = alkohol kalóriatartalma
Cukortartalom x pohár/palack (liter) x 4 = szénhidrát (cukor) kalóriatartalma
Alkohol kalória + Szénhidrát kalória = összes kalória
Néhány példán keresztül tekintsünk meg, hogy az Egri Borvidék neves borászatainak különböző borai körülbelül mennyi kalóriát tartalmaznak. A számítások kimutatják, hogy egy palackban (0,75l) hány kalória található.

Ostoros Családi Pincészet
Birtok Egri Csillag 2023 (Száraz)
Alkoholtartalom: 12,07 % Alkohol kalóriatartalma: 506,94 kcal
Cukortartalom: 2,8 g/l Cukor kalóriatartalma: 8,4 kcal
Össz. kcal: 515,34 kcal
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
Egri Csillag 2023 (Száraz)
Alkoholtartalom: 12,34 % Alkohol kalóriatartalma: 518,28 kcal
Cukortartalom: 2,3 g/l Cukor kalóriatartalma: 6,9 kcal
Össz. kcal: 525,18 kcal
Demeter Borászat
Egri Csillag 2020 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13 % Alkohol kalóriatartalma: 546 kcal
Cukortartalom: 1,1 g/l Cukor kalóriatartalma: 3,3 kcal
Össz. kcal: 549,3 kcal
Böjt Borászat
Egri Csillag Superior 2022 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13 % Alkohol kalóriatartalma: 546 kcal
Cukortartalom: 4,3 g/l Cukor kalóriatartalma: 12,9 kcal
Össz. kcal: 558,9 kcal
Bukolyi Marcell Wine Farm
KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,31 % Alkohol kalóriatartalma: 559,02 kcal
Cukortartalom: 4,4 g/l Cukor kalóriatartalma: 13,2 kcal
Össz. kcal: 572,22 kcal
Tarjányi Pince
Egri Csillag Superior 2014 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,5 % Alkohol kalóriatartalma: 567 kcal
Cukortartalom: 3,2 g/l Cukor kalóriatartalma: 9,6 kcal
Össz. kcal: 576,6 kcal
Havas & Tímár Pincészet
Egri Bikavér 2019 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,5 % Alkohol kalóriatartalma: 567 kcal
Cukortartalom: 1,2 g/l Cukor kalóriatartalma: 3,6 kcal
Össz. kcal: 570,6 kcal
Szuromi Családi Birtok
Egri Bikavér 2017 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,52 % Alkohol kalóriatartalma: 567,84 kcal
Cukortartalom: 1,5 g/l Cukor kalóriatartalma: 4,5 kcal
Össz. kcal: 572,34 kcal
Gál Tibor Pincészet
Síkhegy Bikavér 2017 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,84 % Alkohol kalóriatartalma: 581,28 kcal
Cukortartalom: 1,9 g/l Cukor kalóriatartalma: 5,7 kcal
Össz. kcal: 586,98 kcal
St. Andrea Szőlőbirtok
Agapé Nagy-Eged-hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017 (Száraz)
Alkoholtartalom: 15,19 % Alkohol kalóriatartalma: 637,98 kcal
Cukortartalom: 0 g/l Cukor kalóriatartalma: 0 kcal
Össz. kcal: 637,98 kcal

Mivel egyezik meg a kalória mértéke?
Ostoros Családi Pincészet: Birtok Egri Csillag 2023 (Száraz) Össz. kcal: 515,34 kcal | Kettő db Hot-dog (266g) Össz. kcal: 516 kcal |
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Egri Csillag 2023 (száraz) Össz. kcal: 525,18 kcal | Egy tábla Milka tejcsokoládé Össz kcal: 529 kcal |
Demeter Borászat Egri Csillag 2020 (Száraz) Össz. kcal: 549,3 kcal | Egy Sajtos Mc Royal Össz. kcal: 552 kcal |
Böjt Borászat Egri Csillag Superior 2022 (Száraz) Össz. kcal: 558,9 kcal | 150 g-os Pizzás csiga Össz. kcal: 540 kcal |
Bukolyi Marcell Wine Farm KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022 Össz. kcal: 572,22 kcal | 240 g Áfonya dzsem Össz. kcal: 583 kcal |
Tarjányi Pince Egri Csillag Superior 2014 (Száraz) Össz. kcal: 576,6 kcal | 237 gramm Rántott sertéskaraj Össz kcal: 576 kcal |
Havas & Tímár Pincészet Egri Bikavér 2019 (Száraz) Össz. kcal: 570,6 kcal | 170 g Gumicukor Össz kcal: 571 kcal |
Szuromi Családi Birtok Egri Bikavér 2017 Össz. kcal: 572,34 kcal | Hét gombóc vanília fagylalt Össz kcal: 580 kcal |
Gál Tibor Pincészet Síkhegy Bikavér 2017 (Száraz) Össz. kcal: 586,98 kcal | 200g-os Gyros pitában joghurtos öntettel Össz kcal: 590 kcal |
St. Andrea Szőlőbirtok Agapé Nagy-Eged-hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017 (Száraz) Össz. kcal: 637,98 kcal | Két és fél csomag Lays sajtos chips Össz. kcal: 600 kcal |
Fontos figyelni az egészséges életmódra és a mértéktartásra, így a borfogyasztásban is fontos szem előtt tartani a kalória bevitelt, persze ez nem azt jelenti, hogy mindig alacsony kalória tartalmú bort kell fogyasztanunk, de nem árt tisztában lenni a kalóriatartalommal. Törekedjünk arra, hogy az egészséges életmód és a jó íz egyensúlyban legyen a mindennapjainkban. Mert mi az élet bor nélkül? És hogy az egészséges életmódra törekedőknek is jusson belőle, aki többet fogyaszt: sportoljon, hogy elégethesse a bevitt kalóriákat!

További cikkek
Körbeér a segítség
Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.
Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.
A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.
Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.
„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”
Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.
A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.
Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.
Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.
10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.
Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár
Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem
Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád
Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem
Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről
Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.
A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.
Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.
Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.
EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

Cseh András és Cseh Andrásné
Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre
Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.
Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

Dr. Gál Lajos
Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.
Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT